2018. 01. 29.

2017. legrosszabb olvasmánya - 4. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni". :)

Író: Anne Tyler
Cím: Az ecetlány
Sorozat:
Shakespeare újra

Kiadó: Kossuth
Fülszöveg: 

Anne Tyler regénye Shakespeare talán legtöbbet feldolgozott A makrancos hölgy című színdarabját meséli újra. A regény a Hogarth Press Shakespeare-projektjének harmadik darabja – Jeanette Winterson Az időszakadék és Howard Jacobson Shylock a nevem című regényei után –, amelyben élő klasszikusok írják meg az ismert nagy drámák modern változatát.
Anne Tyler műve arra a kérdésre keresi a választ, hogy a tökéletesen modern, és független Kate képes-e feláldozni magát egy – illetve ezúttal inkább két – férfi kedvéért. A válasz legalább olyan sajátos, szokatlan és vicces, mint Kate maga.
A könyvet visszafogott, könnyed humor, üde történet teszi letehetetlenné.

Moly.hu: 70%
Goodreads.com:
3,41 

Vélemények:  
"Elég vérszegény történet volt (...) végig vártam mikor tör ki az az igazi shakesperare-i pezsgés a történetben de hát nem tört ki…."
~Saille (@moly.hu)

"(...) talán Piotr a legéletszerűbb karakter, de mindenki más, főként Kata kifejezetten értelmezhetetlen, sekélyes, nem érteni, mit miért tesz."
ˇ~Black_Venus (@moly.hu)
 
Összegzés: Az eredeti mű miatt többen nekivágtak az olvasásnak, de sajnos csalódniuk kellett, mert messze jár elődjétől. Makrancos Kata volt a címadó, de az itt található lány, minden volt, csak nem makrancos. Inkább fásult, beletörődő jelzőkkel lehetne jellemezni.  Értékelések alapján nem ez lesz a kedvenc Shakespeare feldolgozás.

Író: Nyitray György
Cím: A fátyolon túl
Sorozat:
Ötmillió perc 1.

Kiadó: Álomgyár
Fülszöveg:

Kétféle álom létezik. Vágyakozunk valamire, vagy félünk valamitől.
Ernye, ébren találkozik a vágyálmával. Egy tavaszi éjszakán megismeri Krisztit, akiről az első pillantás után tudja, hogy ő az igazi és feleségül fogja venni. Fiatalok, de komolyak a szándékaik.
Együtt repülnek Londonba, ahol sok barát és kalandok várják őket. Abban a hitben kezdenek új életet, hogy a szerelem, és a barátság örök. De az idegen nagyváros, a környezet lépésről lépésre őröli fel közös álmaikat. Még nem tudják, hogy az egyetlen biztos dolog van az életükben, a változás.
A szívélyes mosoly torz vigyorrá válik, és a lelkükben szárnyat bont a titok. A köd alatt, millió közös perc után, a fátyolon túl, mindenre fény derül idővel.

Nyitray György, A szállító zászlóalj című sikerkönyv szerzőjének új regénye izgalmasan és szókimondóan beszél vágyakról, lehetőségekről, csalódásokról, újrakezdésről, igazi emberi sorsokról.
A történet végére az olvasó, sem lesz az, aki eddig volt.

Moly.hu: 62%
Goodreads.com:
Nincs.

Vélemények:  
"Egyáltalán nem erre számítottam. Csak a szex, drogok, pia meg hogy a "barátok" egymás nőjével hálnak a barát háta mögött, titokban. Semmi pozitívum nincs benne, csak kilátástalanság."
~a könyvet nevező

"A fülszöveg alapján adott egy pár, akik szeretik egymást és útra kelnek szerencsét próbálni Angliában. (...) Ehelyett kaptam drogozó alkoholista fiatalokat. A mindennapjaikat a munka-pia-narkó kombó tölti ki. Olykor szex." 
~@Anna_Stroker (moly.hu) 

Összegzés: Nem sok értékelés született eddig a könyvről, ezért nehéz összegeznem ezeket. A 62% mindösszesen három csillagozásból született, ennyiből nem lehet még leírni a könyvet, ha majd megtalálja közönségét, valószínűleg emelkedik még ez. Viszont a könyvet nevező és a moly-os értékelések is egybecsengenek azzal, hogy nem egy szerethető életszituációt vázol fel a könyv. Sokszor ízléstelen, túl durva megfogalmazásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése