2018. 01. 20.

Charlie N. Holmberg: Üvegmágus

Író: Charlie N. Holmberg
Cím: Üvegmágus
Sorozat:
Papírmágus trilógia 2.

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 232 oldal
Fülszöveg: 
Ceony Twill folytatja papírmágusi tanulmányait, ám tanárával, Emery Thane-nel nem tud olyan könnyen dűlőre jutni, mint a tananyaggal. Amikor ő és Thane macska-egér játékba keverednek egy bosszúszomjas varázslóval, Ceonynak el kell döntenie: hagyja, hogy mások megvédjék, vagy ő próbálja megóvni a szeretteit a fenyegetéstől.
Eközben pedig olyan titok birtokába jut, amely az egész mágikus világot kifordíthatja a sarkából, és csak rajta áll, hogy képes-e megakadályozni, hogy ez a veszedelmes tudás rossz kezekbe kerüljön.
A papírmágus folytatása még magasabbra emeli a téteket, és egyaránt elbűvöli majd a fiatal és idősebb olvasókat is.„- Olyan mintha egész életemben ismertem volna – folytatta Ceony csendesebben. – Mintha a kezdettől fogva az éltem része kellett volna, hogy legyen.”

Most se túl hosszú a könyv, de a történet végig izgalmas tudott lenni?
I: Ebben a részben mondhatom, hogy jobban felpörögtek az események. Egy rövidebb felvezetés után egyből belecsapunk Ceony-val együtt a lecsóba. Nekem tetszett ez a gyors váltás, mert ez által nem éreztem, hogy unatkozok a történet folyamán. Sőt alig vártam, hogy megtudjam mi lesz a következő lépés ebben a játszmában. Persze ezek mellé kaptunk érzelmes részeket is, Ceony és Emery között. Aminek én nagyon örültem, végre kezd
kibontakozni a kettőjük közti vonzalom. Ezeket a részeket is jól adagolta az Írónő. De a legnagyobb hangsúlyt ebben a részben a harc, és a menekülés kapta. Bele láttunk jobban az üveg mágia működésébe, ami egy újabb jó kis mágiának tűnik.
P: Jobb volt az Üvegmágus az első résznél, de amit ott hibának éreztem az itt is érezhető volt. Egyrészről jó dolog lehetne, hogy nincs a végtelenségig húzva az adott kötet, mert tényleg rengeteg könyvnél lehet belefutni abba, hogy igazi rétestészta lesz már belőle. Más részről viszont vannak dolgok, amiket igenis ki kell fejteni. :D Az nagyon tetszett, hogy most is igazán pörgősek voltak az események. Rövidke felvezető után, azonnal belecsaptunk a lecsóba és több izgalmas összecsapást is kaptunk. Azt azért sajnálom, hogy nem az utolsó harc volt a nagyobb volumenű, de lelkileg az volt a kimerítőbb, ilyen szempontból illett a történet végére.

„- Azért szeretem a hajtogatást, mert ő tanított meg rá, mert ő mutatta meg, micsoda szépség rejlik az egyszerű dolgok mélyén. És saját magamban.”

Ceony most se unatkozik, egy percig se képes tétlenül ülni. Nem voltak kicsit meggondolatlanok a cselekedetei?
Ceony Twill (Forrás)
I: Az előző részben Ceony tette felkeltette a gonosz oldal figyelmét. Ez által nem csak ő, de a szerettei is célpontokká váltak. Az elvesztésük félelme olyan tettekre sarkalják ami sokszor meg gondolatlanak tűnt, de Ceony már csak ilyen, nem tud tétlenül ülni, és várni. Saját kezébe veszi az ügyet, és ellentámadásba kezd. Sokszor a szerencsén, és Emery segítségén múlik az élete, én mégis megértem mit miért tett. Már most látatszik, hogy nagy mágus fog szerintem belőle válni, a képessége meg van hozzá.
P:
Azt még át tudom érezni, főleg ha szerettei is bajban vannak, hogy nem tud ölbe tett kézzel ülni és várni, hogy megoldódjon a probléma. Viszont, azért ennyire merésznek se kellene lenni. Akármilyen kiváló tanítvány, mesterré válásának korai szakaszában jár, rengeteg dolgot még nem tud, és csak saját magát sodorja veszélybe. Néha fel kell ismerni az igazi veszélyt. Ennek ellenére, ha nem lenne ilyen típusú lány, unalmas lenne az egész könyv. Pont ezek a meggondolatlan cselekvései viszik előre és teszik színesebbé a történetet. 


„Ha valaha szeretne, egész életemben várnék rá.”

Kisebb utalásokból már érezhettük, hogy alakulhat valami két főszereplőnk között, itt kezd már kibontakozni valami?
Emery Thane (Forrás)
I: Ceony a Papírmágusban tett egy vallomást Emery-nek. Érződik, hogy egyre fontosabb helyett tölt be a szívében a mágus. Nincs könnyű helyzetben, mert bár látta Emery szívét még se tudja elképzelni, hogy az iránti való érzései viszonzásra találnak. Érthető a kétsége, de pont azért van, hogy ezt cáfolni lehessen :) Kaptunk olyan édes aranyos jeleneteket köztük, hogy én csak olvadoztam. Nagyon kíváncsi vagyok hova fejlődik kettőjük kapcsolata. Amíg tanítvány és a mester szerepében vannak, biztos nem fog igazán kiteljesedni szerintem, de úgy tudom a következő részben eltelik két év. Így remélem ott szabadon vállalhatják majd az érzéseiket.
P: Igen, nagy örömömre a romantikus szál is felütötte a fejét, Ceony próbálja rendbe tenni érzéseit. Vannak, akiknek már szemet is szúr, hogy talán túl közeli a viszonyuk van. Volt egy irtó cuki jelenet a két hajtogató között. ^-^ Többször említettem már, hogy számomra milyen fontos a szerelmi szál, biztos sokat javítana a könyv megítélésén nekem, ha erősebb lenne ez a vonal. Pont ezért elég nagy elvárásaim vannak a záró epizódhoz, mert tovább már nem lehet húzni ezt a látható vonzalmat közöttük. 

„Mégis azt kívánta, bárcsak ne szeretett volna bele olyan hamar.”

A világban a különböző mágia formák a legfontosabbak. Melyik anyagra lennénk még legjobban kíváncsiak?
I: Ebben a részben kicsit megismertük az üveg mágiát, ami számomra nagyon érdekes volt. 
Elképzelem ahogy egyik tükörből át tudok lépni egy másik tükör helyére, sőt még kémkedni is lehet így. Jó lenne megismerni még jobban az üvegmágusok életét. Akár mennyire elítélendő kíváncsi vagyok a vérmágiára is. Egy tiltott mágia ami nélkül nem is lenne ugyan
olyan a történet. Sok bonyodalmat okoz ebben a részben is. A legjobban a kialakulása érdekel, amibe egy picit betekintést kaptunk, de ez még kevés, én többet szeretnék.
P: Lehet kicsit meglepő ez a válasz, de én a vérmágiára vagyok leginkább kíváncsi. Nem mintha szimpatizálnék a követőivel, de szeretném jobban látni, hogy mi siklott náluk félre, milyen indíttatásból léptek erre az útra. És kétségtelenül egy igen erős és veszélyes formáról beszélünk. Az ilyen dolgok, pedig sokszor érdekesebbek, mint egy jámbor varázslási stílus. Sőt, továbbmegyek, nélkülük nem lenne elég izgalmas ez a sorozat. 

„(…) tapasztalatból tudta, hogy az embernek sosem lehet elég papírmadara.”

Ellenségből itt sincs hiány, ők is érdekes karakternek tűnnek?
I: Két fő gonoszt is van szerencsénk megismerni. Grath az egyik aki rá támad Ceony-ra. Szeretné megtorolni, és újra maga mellett tudni Líra-t. Ennek érdekében mindenre képes. A legtöbb harci jelenet neki köszönhető. Nagyon érdekes volt megismerni őt, és a titkok amik kiderülnek róla, adtak plusz izgulni valót. Igazán brutális mágus, aki nem fél semmitől. Mindig a lány nyomába van, és nem is lehet előle elmenekülni. Ceony-nak minden erejére,
és eszére szüksége van, ha fel szeretné vele venni a harcot. A másik mágust pedig a gyilkolás élteti, és a legrosszabb fajtából való. Sok izgalmat szolgáltattak ebben a részben. Sem Emery sem Ceony nem lehetett nyugodt, mind a kettőjüknek meg kell vívnia a maga harcát.
P: Bár úgy tűnik Lírát sikerült kiiktatni a képből, nem szabad azt hinni, hogy az ő ügye ezzel le van zárva. Akadnak szövetségesei, akik nem nyugszanak és Ceony-ra vadásznak. ugyanolyan veszélyes ellenfél, mint Líra volt, sőt társának elvesztése még vérszomjasabbá teszi őt. Vele kapcsolatban jól alakította a szálakat az Írónő, mert nagyon meglepett, amikor pár plusz infó kiderült róla. Várom nagyon, hogy lesz e még alkalmuk együtt támadni főszereplő párosunkra, mert abból lenne igazán nagy csata. 

„- Gyertya vagy, amelynek nem lehet elmorzsolni a lángját, és most a világ legsötétebb sarka figyelt fel rád. És ők nem viselik el a fényt.”
Kedvenc jelenetem:
I: Emery és Ceony búcsúzkodása.
P:
Főszereplő párosunk elválása volt a legjobb jelenet az egész könyvben.

Kedvenc szereplőm:

I:
Ceony, Emery
P: Emery, Ceony
Kinek ajánlom:

I:
Úgy gondolom érdemes folytatni a sorozatot, aki olvasta az első részt adjon esélyt a másodiknak is.

Hasonló könyv:

P:
Bár vámpíros vonal itt közel se jelenik meg, mégis a Vámpírakadémia jutott eszembe, ahol szintén különböző elemekre szakosodnak a mora tanulók.

Értékelésem:

I:
Látom benne a lehetőséget, jobban is tetszett mint az első rész, így tőlem most 4,5 üveg szilánkot kap.
P:
Kisebb javításokkal igazán szuper fantasy sorozat lenne ez, de a javuló tendencia miatt megelőlegezek neki 4,5 papírdarut.


Érdekesség: Az Írónőt faggatták a regényről, ezt hoztuk nektek. 

Charlie, a második kötet a Papírmágus sorozatban, az Üvegmágus. Mit várhatnak az olvasók a folytatásban? 
Folytatja Ceony és Emery történetet, bár kevésbé absztrakt környezetben. Az Üvegmágus kicsit kalandosabb és kevésbé szeszélyes. Vannak új szereplők, és Ceony meg kell birkóznia az első könyv végén tett vallomással. 

Hogy döntötted el, hogy megírod a Papírmágus történetét?
Hmmm… Mindig úgy gondoltam, hogy szuper lenne, egy origami-alapú mágia. Továbbgondolva egy nagyobb varázs világ része lehetne. Egy ilyen mágusból lett a főszereplő és megérkezett a Papírmágus.


Mi volt a legnagyobb kihívás a folytatásban?

Őszintén? A történet hossza. Az Üvegmágus első kézirata túl rövid, túl vékony volt. Vissza kellett térnem, és újraértékelnem a cselekményt.

Elmondanál még valamit a főszereplőről Ceony Twill-ről? Hasonlít valakire az életedből?
Hah, nem. Ceony teljesen kitalált, senkire se hasonlít, akit ismerek. Olyan főszereplőt akartam, aki makacs és vannak hibái, aki nem csak egy egyszerű narrátor lehet. Okosnak is kellett lennie, tekintettel arra, mennyi ideje van felkészülni a történetbeli konfliktusra. Ezért van fotografikus memóriája.

A Papírmágus a kilencedik regényed. Megosztanál velünk valamit az első nyolcról?
Kilenc lett megírva, de ez az első, ami megjelent. Az első öt inkább epikus fantasy, amiket sose láthat a világ. A hatodik épp szerkesztés alatt van, és hamarosan megjelenhet. A címe Followes by Frost, és valójában jobban szeretem a Papírmágusnál. Keleti vonalon húzódó romantikus fantasy.

Egy kis betekintést kaphatunk Ceony Twill kalandjainak harmadik felvonásába?
A harmadik rész, majdnem két évvel a Papírmágus után játszódik. Ceony a mágusvizsgájára 
készül, de olyan valaki vizsgáztatja, aki nem kedveli őt (és Emery-t sem), és egy ellenség a múltból még nehezebbé teszi a dolgokat. És most már teljes mértékben kihasználja a titkot, amit ebben a részben felfedezett.

Ha kérdezhetnél valamit magadtól az interjúban, mi lenne az? (Persze ne felejts el válaszolni sem) 
Ó, drágám, volt egy ilyen kérdésem korábban, csak nem tudtam akkor se megválaszolni. Um… mit szólnál ehhez: Mi lenne a következő célom íróként? Válasz: Még több könyv kiadását leszámítva, a következő célom felkerülni a New York Times Bestseller listájára.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése