2018. 01. 15.

Colleen Hoover: It Ends with Us - Velünk véget ér

Író: Colleen Hoover
Cím: It Ends with Us - Velünk véget ér
Kiadó:
Könyvmolyképző

Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 424 oldal
Fülszöveg: 
Néha ​az okozza a legtöbb fájdalmat, aki szeret.
Lilynek nem ment mindig könnyen a sora, de annál keményebben dolgozott, hogy olyan életet élhessen, amilyenre vágyik. Elhagyta a Maine állambeli kisvárost, ahol felnőtt; egyetemet végzett, és Bostonba költözött, ahol saját vállalkozásba kezdett. Amikor szikrázni kezd a levegő közte és a jóképű idegsebész, Ryle Kincaid között, Lily életében hirtelen minden túl szép lesz ahhoz, hogy igaz legyen.
Ryle magabiztos, makacs, kicsit talán arrogáns is, de emellett érzékeny, okos, és Lily a gyengéje – bár a kapcsolatoktól való viszolygása aggodalomra ad okot.
Lilyt mégsem csak az új kapcsolata foglalkoztatja. Rengeteget gondol Atlas Corriganre is – az első szerelmére, aki a hátrahagyott múltjához köti. A fiú, aki lelki társa és védelmezője volt, most újra feltűnik a színen, veszélyeztetve ezzel mindent, amit Lily és Ryle együtt felépített.
Ebben a merész és mélyen személyes regényben Colleen Hoover szívszorongató történetet tár elénk, ami új, izgalmas utakra vezeti őt magát mint írót is. A Velünk véget ér felejthetetlen mese a szerelemről, amiért nagy árat kell fizetni.
Add át magad a reménynek!

„Rossz emberek nem léteznek. Mind csak emberek vagyunk, akik néha csinálnak rossz dolgokat.”

Lily háta mögött nem felhőtlen évek vannak, de nyitott egy jobb jövőre. Milyen felnőttet faragott belőle gyerekkora?
I: Lily személyében egy nagyon erős  nőt ismerhettem meg, aki magával cipeli múltjának sötét foltjait. Hihetetlen, hogy már akkor milyen felnőttes módon tudta kezelni a helyzetet,
Lily (forrás)
és tiszta lelke nem tört meg. Atlas-nak nyújtott segítsége elgondolkodtatott. Vajon hányan segítettek volna egy hontalan fiún? Úgy gondolom a válasz az lenne, hogy  nem sokan tennék ezt
meg. Felnőttként se adta fel, megpróbált túl lépni Atlas iránti érzésein, és újra nyitni mások felé. Gyerekkori álmát is megvalósította, belevágott a régóta vágyott virág boltjába. Ezek is azt mutatják, hogy milyen szenvedélyes, elhivatott, és szeretettre méltó lány. Az élet sok próbatétel elé állította, de Lily-nek sikerül tovább úsznia, és kikerülni a viharból.
P:
Lily történetében sok a fájdalom, a küzdelem, mellettük pedig a szeretet is ugyanilyen kulcsfontosságú. Remek hősnőként formálta meg őt az írónő. Nagyon jól kezelte a családjában átélt szörnyűségeket, és erősebbé tették őt. Igazán kiemelkedő az is, hogy fiatal kora ellenére teljesen önzetlenül segít Atlas-on, amikor látja milyen kétségbeejtő helyzetben van. Szintén szerettem benne, hogy felnőttként képes összeszedni magát, és nyit az új lehetőségek felé. Sokat kellett rá várnia, de megvalósítja gyerekkori álmát. Ez mind azt bizonyítja, hogy igazi küzdőszellem és nagyon szeretem az ilyen szereplőket.

 „Azt hiszem, te vagy a legjobb dolog, ami valaha történt velem.”

A lány múltjába váratlanul csöppen bele Atlas, és jelenléte kis örömet hoz a mindennapokba. Mi jellemzi ezt az időszakot?
I: Lily hétköznapjai megváltoznak, amikor megismerkedik egy titokzatos fiúval, aki a semmiből került elő. Atlas, egy hontalan fiú, akinek sikerül fényt hozni az életébe. A későbbiek folyamán a világot, és a menedéket jelentették egymás számára. Szegény fiúnak
se sok jó jutott eddig az életben. Az kettőjük kapcsolata olyan szép volt, nagyon szeretem minden egyes közös részüket. Az ismerkedéstől, a beteljesülésig gyönyörű érzelmeket éltem meg velük együtt. Nehezen engedtem el őket, és fájt a szívem, mert egy ilyen különleges szerelemnek egy életen át kellene tartania.
P: Nagyon szerettem a múltjának részleteit, csodáltam őt, amiért úgy kezelte a helyzetet, amibe belecsöppent, ahogy. A hajléktalanság kérdése tényleg igazán kényes téma, hosszas vitába lehetne bonyolódni róla, de álláspont foglalás nélkül is tetszett, hogy beleláthattam egy konkrétabb esetbe. Az érzelmek is felbukkannak itt, de még ezek inkább gyerekkori puhatolózások. Mégis életre szóló élményt jelent mindkét fiatalnak. Lily magának való lány volt, megtanulta otthon, hogy elrejtsen dolgokat a felszín alatt, kevés embernek nyílt meg. De mindenkinek szüksége van egy barátra, Atlas-szal igazi támaszai lesznek egymásnak.

 „Be kell gyógyulnia a régi sebnek, hogy felkészülhessünk az újabb fejezetre.”

Sok évvel később teljesen új életet kezd, és az új városban találkozik Ryle-val. A boldogságot viszont veszélyezteti a múlt árnyéka. Milyen volt a Lily küzdelme a jelenben?
I: Lily a múltban történtek miatt, még nem nyitotta meg igazán senkinek se a szívét. Minden megváltozik, amikor a tetőn megismerkedik Ryle-val. A szikrák azonnal pattogni kezdenek,
Ryle (forrás)
ám a kapcsolat
egy ideig várat magára. De a sors nem hagyja őket elsodródni, egymás felé tereli őket, és egy mindent elsöprő felnőtt szerelem veszi kezdetét. Mint minden kapcsolatban itt is vannak súrlódások, de sajátos módon oldják meg a problémáikat. A kezdőtlen igazság kimondása nem könnyű, de nekik egymás mellett mégis úgy látszott sikerül. Minden tökéletes lenne, de a titkok szépen lassan a felszínre törnek. Lily megfogadta sose jut édesanyja sorsára, ennek ellenére hirtelen ő is abban a cipőben találja magát. Nem könnyű ezt a helyzetet kezelni, de Lily megmutatja, hogy milyen erős személyisége van. Meg meri tenni azt, amire sokan nem képesek az ő helyzetében. Ryle nem nőt a szívemhez, nekem túl sok volt kicsit, az állandó munkamániájával. Nem szeretnék elárulni többet a történetről, de az biztos, nem csak a múlt, a jelen is hatalmasat üt. Nehéz szavakat találni rá, mert még szerencsére nem voltam Lily helyzetében. Nem tudom nekem lenne e ennyi lélek jelenlétem, és mernék-e lépni. Az biztos Lily története nyomot hagyott bennem, és sokszor eszembe fog még jutni!
P:
Lily a jelenben is bizonyította, milyen talpraesett lány. Ryle-val való kapcsolata irigylésre méltó lehetne, a vonzalom egyértelmű közöttük, mégis tetszett, hogy nem minden azonnal

történik közöttük, hanem kell egy kis idő is nekik. Ez már egy igazi felnőtt kapcsolat. A kezdeti bizonytalanságok után, egymásra találnak és minden idilli… lenne. Atlas emléke akaratlanul is ott lebeg a levegőben, sőt Lily családi tapasztalatai a gyerekkorából is fenyegeti a boldogságot.  És itt megint ott tartok, hogy pontos részleteket nem szeretnék elárulni, viszont végig izgultam, hogy mi lesz az események végkimenetele. Képes-e megtenni azt, amihez a legtöbb nőnek nincs ereje.

 „Ryle az én váratlan hullámom és jelenleg a csodálatos felszínen úszom.”

Itt nincs igazán versengés a két pasi között, de mi valószínűleg akaratlanul is összehasonlítjuk őket. Mi lett volna szerintünk a legjobb választás, ha a lány helyében lennénk?
I: Lily szerelmei Atlas és Ryle, még az egyikük a múltja, addig a másikuk a jelent jelenti számára. Atlas testesíti meg a tökéletes első szerelmet. Lily nem hétköznapi módin ismeri meg őt, és ezek után fontos szereplője lesz az életének. Sajnos nem lehetnek sokáig együtt, és
Atlas (forrás)
az útjaik sajnos külön válnak. Imádtam a közös részeiket, annyira gyönyörű volt, ami kettőjük között kialakult. Bárcsak mindenkire várna egy Atlas. <3 Megértem, hogy Lily nehezen tud túl lépni rajta, és újra megnyitni valaki számára a szívét. Riley testesíti meg a szenvedélyt, ami leteríti az embert,  a bőröd alá férkőzik, és hiába ellenkezel, akkor is bejut a szívedbe. Két férfi akik teljesen különbözőek, de mégis Lily közös pont az életükben. Vajon melyikük lesz végül Lily jövője? Ha elolvassátok megkapjátok rá a választ. ;) Annyit mondhatok,  én semmit se csináltam volna másképpen, mint Lily, végig kellett mennie ezen az úton, hogy megtalálja azt akihez igazán tartozik.

P:
Senkit se rémisszen meg a fülszöveg, ez nem egy tipikus szerelmi háromszög, ez sokkal több annál, és még csak nem is a szokásos, klisés fajta. Tulajdonképpen ezt a szálat félre is lehetne tenni. A történet adja meg a jó választ erre a kérdésre. A múltban Atlas-t szerettem, a jelenben Riley volt a tökéletes társ. Atlas még fiatal felnőtt volt, szinte gyerek, Riley pedig már igazi férfi. Így igazán nem is lehet őket összehasonlítani. Az viszont biztos, hogy nagyon tetszett, ahogy Lily kezelte a szerelmi életét.

 „- A jövőben… ha valami csoda folytán megint abban a helyzetben találod magad hogy képes leszel beleszeretni valakibe… akkor légy szíves, belém legyél szerelmes!”

Colleen Hoover mindig igazán különleges témát választ a könyveinek? Eddig melyik alapszituáció volt a kedvencünk tőle?
I:
Hatalmas élmény volt számomra elolvasni Colleen Hoover új könyvét. Egy nagyon is tanulságos történetet ismertem meg, ami teljes mértékben elrabolta a szívem. Összetört, de
én mégis azt mondhatom, hogy meg találtam az abszolút kedvencemet. Hihetetlen mennyire tud az érzelmeimre hatni az Írónő. Együtt éltem át az egészet Lily-vel. Vele örültem, amikor rátalált a szerelem, a múlt eseményei egyszerre csaltak mosolyt az arcomra, és könnycseppeket a szemembe. Végig fogtam a kezét, és reméltem, hogy több fájdalmat nem kell átélnie ezek után. Az i a pontra pedig az volt, amikor Colleen saját tapasztalatait osztotta meg a végén, így volt kerek a történet.
P:
Egyre nehezebb Colleen Hoover regény értékelni, mert kezdek kifogyni a dicsérő szavakból, ha nem akarom magam ismételni. Nagyon jól nyúl a témákhoz, érdekes helyzeteket dolgoz fel. Mindig képes megérinteni történeteivel, hiába olvasok sok jó könyvet, a legtöbb alkotónak ez nem sikerül. Mindegyik regénye más miatt különleges és más miatt vagyok oda érte, de ha csak egyet kell mondani, akkor talán a Reménytelen maradt a kezdetek óta a legnagyobb kedvenc. *-*


 „- Nem hagyjuk, hogy így menjen tovább. A körforgás velünk véget ér.”

Kedvenc jelenetem:
I: Amikor elhangzik az a bizonyos mondat Lily szájából.
P:
Nagyon meghatározó volt a könyv legelején a tetőn lévő jelenet.

Kedvenc szereplőm:

I:
Lily, Atlas
P:
Lily, Alyssa, Atlas
Kinek ajánlom:

I:
Collen Hoover rajongóknak kötelező darab! Ajánlom mindenkinek, főleg annak aki szeretne megismerni egy erős hősnőt, akire nehéz döntések várnak az életében.
Mondj hozzá hasonló könyvet:

P:
Szintén Colleen Hoover Reménytelen könyve sokszor eszembe jutott olvasás közben.

Értékelésem:

I:
Ha lehetne a végtelenségig csillagoznám, elrabolta a szívem, és ezer darabra törte az Írónő. Nem is tudok már adni mint 5*************** virágot :)
P:
Aki szereti az Írónő alkotásait, nem érdemes ezt se kihagyni, mert hozza a tőle várt színvonalat, és újabb szívhez szóló regényt alkotott nekünk, ezért 5 hűtőmágnest kap. :)


Érdekesség: Még pár kiemelkedő idézetet és interjút hoztunk nektek.


„- Figyelmeztettél. Azt mondtad, egy alkalom nem lesz elég veled. Azt mondtad, olyan vagy, mint a kábítószer. Csak azt nem tetted hozzá, hogy a legaddiktívabb fajtából.”

„… az utóbbi időben úgy éreztem, megfulladok, és néha mindenkit emlékeztetni kell rá, hogy csak ússzon tovább.”


„Úgy teszek majd, mintha úsznék és eveznék, pedig valójában csak sodródom. Örülök, ha egyáltalán a víz fölött tudom tartani a fejem.”

„Te is csak ember vagy. És senki nem bírja el egyedül a saját fájdalmát. Néha meg kell osztanunk másokkal, akik szeretnek bennünket hogy ne roppanjunk össze a súlya alatt.”

„Csak ússz tovább!”

„A gyűlölet kimerítő.”

„Ha szomorúnak látunk valakit, akit szeretünk, akkor mi is szomorúak leszünk.”

Jellemeznéd az írói stílusodat néhány 1980-as évekbeli pop dal szövegével?
Ez jó móka! A nagyszerű Cyndi Laupert-től idéznék.
Mikor vége a munkanapnak,
Ó a lányok, szórakozni akarnak,
Ó a lányok csak szórakozni akarnak.

Hogy jönnek az ötletek? Valami aprósággal kezdődik, mint a cím vagy egy szereplő neve vagy inkább egy részlet a történetből?
Mindig egy kis dologgal kezdem, és úgy haladok tovább. Legtöbbször egy szereplővel vagy egy cselekményrészlettel kezdem, és innen építem tovább. Általában kb fél évig agyalok egy történeten, mielőtt elkezdem írni. És majdnem mindig hamarabb van meg a cím.

Ha két különböző könyvedből cserélnéd ki a párokat, kik lennének és miért?
Ez annyira gonosz! De ha muszáj… szerintem Sydney-t és Lake-t cserélném ki. Úgy gondolom Lake gyönyörűnek találná Ridge dalszövegeit és Sydney imádná nézni Will slam estjeit. Mindannyian művész típusok.

Gyakran emlegetnek téged a New Adult műfaj alapítójaként. Mégis inkább véletlennek érzed. Azok számára, akik még nem ismerik a munkásságodat, hogyan jellemeznéd az életműved?
Ez egy nagyon jó kérdés. És én vagyok a legrosszabb ember, aki meg tudja ezt válaszolni. Az emberek mindig azt kérdezik, miről szólnak a könyveim. Nem szívesen mondom, hogy romantikusok, mert hiába fontos része a történeteknek, inkább csak szükséges hozzávaló. Ezért inkább azt szeretem mondani, hogy az életről szólnak. A napos oldaláról, a mocskos oldaláról, az érzelmes oldaláról. Barátokról és családról írok. Különösen nehéz úgy mesélni a könyvekről, hogy belemennék a cselekménybe.

Ha egy lakatlan szigeten ragadnál, melyik három kortárs szerzővel maradnál ott és miért? Milyen képességeik segítenének a túlélésben?
Jasinda Wilder-t választanám, mert sokat tud az egészségről és a főzésről, ami nélkülözhetetlen a túléléshez. Tarryn Fisher-t, mert a legjobb barátnőm és elválaszthatatlanok vagyunk. És Max Monroe lenne a harmadik, hogy végre kiderítsem, ki a fene ő.

Milyen rejtett tehetséged van, ami meglepné az olvasókat? Legnagyobb félelmed? Vagy bármely titok, amit megoszthatnál velünk?
Sok évet töltöttem zongora órákkal és imádok énekelni. Nem vagyok kiemelkedően jó, de nagy szenvedélyem a zene.
Rettegek a betolakodóktól és megszállottja vagyok a biztonsági rendszereknek. Olyan otthonban nőttem fel, ahol nem voltak zárak az ajtókon, ami akkor nem zavart. Ez inkább friss félelem és lehet kicsit köze van ahhoz, hogy nem vagyok ismeretlen és gyerekeim is vannak. Kint és bent is vannak kameráink, minden szobában. Rejtett riasztók vannak, amik az ajtókat és az ablakokat figyelik. És ugyanannyira félek az emberi betolakodóktól, mint a földönkívüliektől. Ez az igazság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése