2018. 01. 06.

Lucinda Riley: Árnyéknővér

Író: Lucinda Riley
Cím:
Árnyéknővér

Sorozat:
A hét nővér 3.

Kiadó:
General Press
Kiadás éve:
2017.
Terjedelem:
528 oldal
Fülszöveg:
 
Astrope ​D'Apliese, azaz Csillag épp válaszúthoz ér, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez.
Csillag azonban habozik ezt megtenni, mert fél kilépni abból a szoros és biztonságot nyújtó kötelékből, amely a testvéréhez, CeCéhez fűzi. Végül mégis úgy dönt, hogy az első nyomon elindul, az útja pedig egy könyvritkaságokat árusító boltba vezeti, ahol a különc tulajdonos figyelmét rögvest felkelti a lány és a története. És innentől kezdve nem lesz Csillag számára megállás: egy nem mindennapi nő múltjának nyomába eredve maga is felfedezőútra indul az angliai tóvidék csodálatos tájain, Beatrix Potter meséinek helyszínén, és még csak nem is sejtheti, mi vár majd rá. Megdöbbentő titkokkal, nem mindennapi sorsokkal és meglepő fordulatokkal szembesül a kutatása során, és amellett, hogy önmagát is mindjobban megismeri, talán még az igaz szerelem is rátalál.

Lucinda Riley új sorozatának harmadik kötetében egy évtizedeken és Európán átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény főszereplője nemcsak a származásának kérdésére találja meg a választ, hanem azzal is szembesül, hogy ha a saját kezébe akarja venni a sorsát, azért tennie kell, és hogy ez az út a boldogság ígérete mellett sok áldozatot is követel.


„Mint azt ön is tudja, az ember maga választja meg, hogy az áldozat lesz, vagy hős.”

Most már a harmadik lányról olvashatunk, Csillag a legcsendesebb közülük. Visszafogottabb személyiségét is megszerettük?
I: Én teljesen abba a hittbe voltam, hogy kettőjük közül Csillagnak volt nagyobb szüksége Cece-re, de mint kiderült pont fordítva van. Cece-nek volt nagyobb szüksége Csillagra, aki feladta tanulmányait, és az álmait, hogy testvére mellett maradhasson, és vigyázzon rá.
Csillag (Forrás)
Csillagban kicsit magamra ismertem, én is ez a csöndes visszahúzódó típus vagyok, aki inkább megfigyelő, mint résztvevő. Sokáig maga elé helyezte húgát, és a kapcsolatukat, de Pa Salt halála változásokat idézet elő benne. Már nem tudta elnyomni a benne rejlő érzéseket, és szépen lassan a saját útját indul el. Csillagnak szüksége volt a környezet változásra, és, hogy új emberek ismerjen meg. Bár ez miatt szakadék alakul ki köztük. Örülök, hogy vele együtt haladtam egy új út felé, ami elhozta számára a boldogságot, és a szerelmet.

P: Még mindig ámulok és bámulok, hogy mennyire féltem elkezdeni a sorozatot és most már egyre közelebb van ahhoz, hogy a legkedvencebbek közé kerüljön. Csillagról eddig csak azt tudtuk, hogy igazán csendes, visszahúzódó lány, aki húga CeCe árnyékában él. Különösen szoros a kapcsolatuk, egész életüket együtt töltötték. Emiatt nagyon meglepődtem, hogy már a harmadik részben ő szedi össze a bátorságát, hogy felkutassa, honnan származik Pa Salt nyomai alapján. Kedves, igazán segítőkész lány, csak annyit kell megtanulnia, hogyan helyezze néha önmagát előtérbe. Ez az utazás nagyon jót tett neki. :)

"Telis-tele volt régi könyvekkel, olyasfélékkel, amilyeneket én is terveztem gyűjteni, ha egyszer lesz rá elég pénzem, és amelyek a könyvespolcaimat díszítik majd az elképzelt kandallóm két oldalán."

A nyomok őt Angliába vezették, milyen kalandokba keveredett a kutatás során?
I: Eddigi élete során, már sok helyen járt, de még eddig nem találta meg azt a helyet, ahol igazán boldognak érezhette volna magát. Pa Salt halála őt is megviseli, nekik is megvolt a közös hobbi az életükben a kertészkedés. Először elnyomja magában a késztetést múltjának felkutatásával kapcsolatban. Ám a sors, még így is arra a helyre vezeti ahova Pa Salt útmutatása is irányítaná. Londonban találja meg azt a helyet, ahol megismerheti múltjának egy részét. Egy régi könyvesboltban ismerkedik meg Orlando-val a kissé mániákus tulajjal. neki, köszönheti, hogy a későbbiek folyamán megismeri Flóra történetét. Ám nem csak Orlando lép be az életébe, megismerkedik a férfi családjával is, akiket egyből a szívébe zár. Ott van még Egér is aki nagyon feltudja őt bosszantani. Új helyen találja magát, ami egyből elvarázsolja őt. Élveztem Csillag történetét is. Egy igaz vidékies életet tapasztalunk meg vele együtt, amit én is eltudnék képzelni magamnak. Persze nem is olyan egyszerű a múlt

kutatása, sok meglepetés vár rá a végső igazság megismeréséig. Egy pici hiányérzetem azért volt, méghozzá szerelem téren, de ennek ellenére újra sikerült elvarázsolnia az Írónőnek.
P: Neki nem is kell messzire mennie, hiszen jelenleg is Angliában él, és az egyetlen utalás is egy londoni könyvesboltba vezet. Nincs egyszerű dolga, mert az, aki tudna neki segíteni, sokáig mintha titkolózna, de közben megismerkedik egy új családdal, akik mellett megtapasztalja, milyen a saját életét élnie. Orlando a könyvesbolt tulaja, kicsit furcsa, de igazán jó szándékú ember, Csillag könnyen megtalálja vele a közös hangot. Ő mutatja be a lányt vidéken élő családjának, ahol beleszeret a környezetbe. Hamar otthon érzi magát és kezdi úgy érezni, hogy képes változtatni az életén. Nagyon élveztem, ahogy próbálgatta szárnyait, és egyre jobban kiállt maga mellett.


„A szeretetben nincs semmiféle hamisság…”

Csillag mellett Flora-t ismerjük meg, aki sokban hasonlít rá. Neki milyen élete volt?
I: Flora élete sokban hasonlított Csillagéhoz. Neki is volt egy húga akit nagyon szeretett, de mégis az árnyékában kellet élnie. A szülei nem igazán foglalkoznak vele, és nem értette miért is van ez így. Egy nagyon kedves lány, akinek mindennél többet jelentenek megmentett állatkái, és a szülői ház is kedves a szívének. Úgy gondolja megfelelő élet lesz számára, ha
Flora (Forrás)
vénlányként fog élni. Minden megváltozik amikor egy idegenek hitt lovas felborítja Flora megszokott életét. De még csak ezután várnak rá a legnagyobb kalandok. Az ő szála még jobban tetszett, mit a jelenben Csillagé. Hihetetlen miken kellet szegénynek keresztül mennie, ő mégis erős maradt, és nem adta fel akár hány "pofont" is kapott az élettől. Fiatal lányként ismertem meg, és idős nőként búcsúztam tőle. Örülök, hogy végig kísérhettem életének minden egyes állomásán.
P: Flora sok mindenben hasonlít Csillaghoz. Élete nagy részében csak sodródott az árral, saját vágyait háttérbe kellett szorítania és még azt se értette sokszor, hogy miért viselkednek úgy vele, ahogy. Annyi utalgatás volt a történetben, ahol agyaltam, hogy rá kellene-e jönnöm ebből, hogy mi folyik a háttérben, de nagyon jól titkolta az Írónő az igazságot. Ő is testvére, Aurélia árnyékában él, és igazán sose bánta. Amíg imádott állataival foglalkozhatott és a szeretett Tóvidéki házban tölthette idejét, ez nem is zavarta. De sajnos ez az idilli helyzet nem tarthatott örökké, és utána kezdődnek az igazi kalandok. Nagyon tetszett, hogy az egész életét nyomon követhettük és nem csak egy szakaszt részletesen.


"Egyáltalán nem így képzeltem el a híres Egeret, aki bár jóképű volt, néhány másodperc alatt megfagyasztotta maga körül a levegőt."

A könyvek sémája mondhatni ugyanaz, de tudott eddig minden részben újat mutatni, újat alkotni az Írónő?
I: Szerintem tud  újat mutatni az Írónő, mert mindegyik nővér által más helyszínre kalauzol el minket. Ez által egyik sem ugyan olyan. A múltbéli szereplők is fontosak, és új színfoltot

visznek a történetbe. Ott van még a Pa Salt körüli rejtély is, mindig kapunk egy új kis elhintett morzsát, amiből kezd kialakulni bennem egy kép, és úgy gondolom, még lesz ez miatt nagy meglepetés.
P: Ez a legjobb a sorozatban, hogy eddig mindegyik részben kicsit más felépítésben ismertük meg a jelen mellett a múltat. Úgyhogy nagyon várom, hogy még mivel tud meglepni minket. Vajon honnan származnak a többiek? Lassan bejárjuk velük az egész világot. :) Azért egy dologra talán „panaszkodnék”, hogy mindkét szálban kevesebb mennyiségben jelent meg a romantika, mint amennyire szeretem, de azért amit olvastam az tetszett, csak tudjátok, én elviselem a nyálas rózsaszín szerelmet is. :D


"– Visszajössz velem ma este High Wealdbe, Asterope?
– Igen – feleltem határozottan. – Ne felejtsd el, hogy holnapreggel dolgoznom kell.
– Hát persze, te javíthatatlan romantikus. Akkor hát –mondta, aztán elengedett, és megfogta a kezem. – Itt az idő,hogy hazainduljunk."

Csillag és CeCe nagyon közeli kapcsolatban voltak egész életükben, segített nekik ez a szoros kötelék az életben vagy nehezen értettük meg ezt a kötődést?
I: Különleges kapcsolat van köztük, ez vitathatatlan. Nem vér szerinti testvérek,  mégis nagyon jól megértik egymást. Gyerekként, és fiatal felnőttként is együtt voltak, de örökké
nem lehet ennyire csak ketten lenni. Szükség van új emberek megismerésére, és a szerelmet sem lehet kizárni, bármikor betoppanhat valamelyikük életébe. Megértem Cece viselkedését, de tekintettel kell lennie Csillag érzéseire is, hogy szeretne külön életet is élni, ami természetes dolog. Ezek után is lehetnek még fontosak egymás számára, de ez mellett teret kell engedni másoknak is.
P: Az biztos, hogy a kezdetekben ez nagyon jót tett mindkettőjüknek. Csillag, nem szeretett beszélni, CeCe meg igazából helyette is megtette. :D Tökéletesen kiegészítették egymást, de örökké nem lehet fenntartani egy ilyen szimbiózist, nem ez az élet rendje. Csillag ismeri fel ezt hamarabb, benne fogalmazódik meg először, hogy valami másra vágyik és tényleg ez lepett meg igazán, mert biztos voltam benne, hogy CeCe lesz az, aki először lép.

"Flora egy szót sem szólt. Úgy érezte magát, mint egy falevél a szélben, mintha végleg kicsúszott volna a kezéből a sorsa irányítása."
Kedvenc jelenetem:
I:  Flora és az ismeretlen lovas esete.
P: Flora kirándulása.
Kedvenc szereplőm: 
I:  Csillag, Flora
P: Flora
Kinek ajánlom: 
I: Ajánlom a sorozat folytatását, mert mindegyik nővér története izgalmakat rejt. 
P: Ez a könyv is nagyon szerethető, évszázadokon átívelő történetet mutat be, mindenkinek ajánlanám.
Értékelésem: 
I:  Ismét egy remek történet ismerhettem meg, Csillag útkeresése nagyon tetszett, ezért tőlem megkapja az 5 levelet.
P:
Egy pillanatig elgondolkodtam, hogy adjak-e 5 párducot, de végül is megérdemli, nagyon jó volt ez a rész is.

Érdekesség: Több híres történelmi személy is felbukkan a könyvben, róluk írnánk röviden.


VII. Eduárd brit király
1841-ben született Londonban, Viktória királynő és férje, Szász-Colburg-Gothia Albert

legidősebb fiaként. Számos hercegi címet is magának tudhatott, Cornwall, Rohesay, Szász-Coburg-Gotha, Wales, Chester és Dublin is ezek között van. Szülei szerették volna, hogy mintaszerű uralkodóvá váljon, ezért már hétévesen az apja által megtervezett magánoktatásokon vett részt. Ennek ellenére nem jeleskedett a tanulásban, de hiányosságait személyes varázsával, diplomáciai érzékével és barátságos természetével pótolta. Feleségként IX. Keresztély dán király lányát, Alexandrát szemelték ki neki, akit 1862-ben vett el. Hiába volt meg a kezdeti szimpátia közöttük, számos házasságon kívüli viszonya volt; egyes becslések szerint számuk legalább 55 volt. Pontos számot nehéz alkotni, mert Eduárd mindig nagyon diszkrét volt a kapcsolataival, és sok esetben nem világos, hogy a viszony meghaladta-e a flörtölést. Feltételezett szeretői között volt Lillie Langtry és Sarah Bernhardt színésznők, Jennie Churchill, Daisy Grecille warwicki grófné, Lady Susan Vane-Tempest, Hirtense Schneider énekesnő, Giulia Benini kurtizán, Agnes Keyser vagy Alice Keppel (vele is találkozunk a könyvben). Azt azonban sose ismerte el, hogy törvénytelen gyerekei lennének. Eduárd erős dohányos volt, naponta húsz cigarettát és tizenkét szivart szívott. Élete vége felé egyre inkább kínozta a krónikus köhögés. 1910 márciusában biarritzi tartózkodása alatt összeesett és külföldön lábadozott utána. Csak áprilisban tudott visszatérni a Buckingham palotába. És májusban egy este vesztette el újra eszméletét, de akkor már nem is tért többé magához.
Forrás


Beatrix Potter

1866ban született, angol író, illusztrátor, természettudós és természetvédő. Saját kezűleg
illusztrált mesekönyveiről vált híressé. Ezek főhősei állatok, legismertebb karaktere Nyúl Péter. Egyik nevelőnője javasolta neki, hogy illusztrált leveleit mesekönyvekbe foglalja. Öccsével sok apró állatot tartottak, sündisznót, denevért, nyulakat, egereket és rovarokat. A vidéki környezet is inspirálóan hatott rá. Tizennégy évesen kezdett naplót írni titkosírással. Nem járt egyetemre, de otthon taníttatták és nagy érdeklődést mutatott a természettudományos tárgyak iránt. Rendkívül élénk volt a fantáziája is, ez is megmutatkozott alkotásaiban. Hogy pénzt is keressen az 1890-es években testvérével egyedi képeslapok készítésébe fogtak, ezeken többnyire egerek és nyulak szerepeltek. Ezek után fedezték fel őt igazán, és az I. világháború végéig aktívan alkotott, amikor vásárolt egy farmot, és annak művelése töltötte ki legtöbb idejét. Szerkesztőjével, Norman Warne-val került közelebbi kapcsolatba, aki később megkérte a kezét. A jegyessége azonban nem tartott sokáig, mert egy hónappal később a férfi leukémiában elhunyt. Vidéken ismerkedett meg későbbi férjével William Heelis-szel, akivel harminc évig boldog házasságban éltek. 1943-ban hunyt el tüdőgyulladásban, majd szívelégtelenségben a férje, ő pedig másfél év múlva követte.

Forrás

Köszönjük a Recenziós példányt a General Press Kiadónak! 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése