2018. 02. 26.

2017. legrosszabb olvasmánya - 11. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni". :)

Író: Richelle Mead
Cím: A ragyogó udvar

Sorozat: A ragyogó udvar 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Fülszöveg:

A The Glittering Court – Ragyogó Udvar Osfrid előkelő palotáitól Adoria aranyporán és vadregényes erdein keresztül mutatja be Adelaide életét: az osfridi grófnő komornája személyazonosságát ellopva megszökik előre elrendezett házassága elől, hogy új életet kezdjen Adoriában, az Új világban. Ehhez pedig be kell iratkoznia a Ragyogó Udvarba.
Az Udvar egyszerre iskola és üzleti vállalkozás: szegény lányokból előkelő hölgyeket faragnak, hogy tehetős, hatalommal bíró férjet foghassanak maguknak az Új világban. Adelaide számára természetesen semmiféle kihívást nem tartogat a tananyag. Tanulmányai során összebarátkozik a tűzről pattant hajdani mosónővel, Tamsinnel, valamint a gyönyörű sirminicai menekülttel, Mirával. Csupán egyetlen ember jön rá, ki is valójában Adelaide: a ravasz Cedric Thorn, a Ragyogó Udvar gazdag tulajdonosának fia.
Adelaide rádöbben, hogy Cedric is sötét titkot rejteget, és közös tervet szőnek: megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni Adelaide hazugságából. Csakhogy hamarosan bonyodalmak akadnak – először akkor, amikor átkelnek az Osfridet és Adoriát elválasztó veszélyes tengeren, majd később, amikor Adelaide felkelti egy leendő kormányzó figyelmét.
Ám egyetlen bonyodalom sem bizonyul olyan ijesztőnek, mint az Adelaide és Cedric közötti vonzalom. Ha engednének az érzelmeiknek, botrány törne ki a Ragyogó Udvarban, és mindkettejüket a vad, feltérképezetlen, messzi területekre száműznék…

Moly.hu: 76%
Goodreads.com: 3,46
Vélemények:  
"A világfelépítés összecsapott, kidolgozatlan, és össze-vissza ugrál. Egyik pillanatban túl sok mindent akar megmutatni, a másikban pedig semmit."
~@ƨɔɴом (moly.hu)

"Annyira egy síkban haladt az egész, hogy szinte már vártam, hogy elfogyjanak az oldalak végre. Pedig nagyon szeretem Meadet, és azt az aprólékosságot, ahogyan felépít egy egészen más világot (ez most is tetszett), de valahogy mégsem csigázott fel, csak éppen hogy fenntartott egy kis szikrát…"
~@Ehlena (moly.hu) 
 
Összegzés: Az értékelések elolvasása után úgy érzem, az a közös pont, hogy mindenki nagyon magasra tette a lécet a fantasztikus Vámpírakadémia sorozat miatt. Ahhoz képest ezt a sorozatot kidolgozatlannak érzik, a szereplők unalmasak, kliséket is többen említenek. Pont ezek miatt nem mertem még én se belevágni az olvasásba, de nekem úgy rémlik, hogy pont a Vámpírakadémiánál is gyengébb volt az első rész, majd kiderül, hogy itt javul-e a helyzet.

Író: Jacqueline West
Cím: Csal minden álom
Fülszöveg:

Jaye ​törött koponyával, lüktető fejfájással ébred fel egy síbalesetből és egyre inkább kicsúszik a kezéből a valóság. Mivel eltökélte magában, hogy eljátssza a Szentivánéji álom iskolai előadásában az egyik főszerepet, hazudik a nővérének, az anyukájának, az orvosainak. Azzal nyugtatgatja őket, hogy jól van. Jól van. Ha bárki tudná az igazat – hogy azt képzeli, Shakespeare és alakjai követik a kórházi ágytól az osztályteremig – véget érne minden. Majdnem sikerrel jár az alakoskodás, amikor Rómeó felbukkan az anatómia órán. És kiderül róla, hogy száz százalékban valóságos. Jaye-nek hirtelen választania kell, hogy mindenkinek vagy csak magának hazudozik a továbbiakban.
Az őt mágnesként vonzó fiú, a hódoló szerepében újra felbukkanó gyermekkori barát és a családja legsötétebb titkai között őrlődve Jaye élete összekeveredik Shakespeare leghíresebb drámáival, és már ő maga sem tudja megmondani, hol ér véget az igazság és hol kezdődik a színjáték. Nemsokára, a titkos találkák után és a szédítő első csókkal párhuzamosan, még veszélyesebb dolgok következnek. Mi valóságos, mi játszódik csupán a lány fejében és mit számít az egész, ha Jaye olyan végzet felé sodródik, amit szemlátomást nem tud irányítani?

Moly.hu: 68%
Goodreads.com: 3,44
Vélemények:  
"Elég nagy bajban vagyok a könyv értékelésével. Sajnos, fogalmam sincs, miről szólt a könyv, vagy mit akart vele elérni az írónő. A fülszöveg alapján érdekesnek találtam és be is indult a fantáziám, mi mindent ki lehetne hozni egy ilyen sztoriból. Hát, nem kaptam túl sokat."
~@tollacska (moly.hu)

"Nagyon szerettem volna szeretni, de végig olyan káoszt éreztem benne"
~@agi452 (moly.hu)

Összegzés: Elég nagy összevisszaságnak érzik többen is a regényt. Nehéz követni az eseményeket, gyakran nem lehet érteni, hogy mi miért történik és a vége se adja meg rendesen a választ a felmerült kérdésekre. A téma miatt olvasták többen is, de nagyon nem azt kapták, amit a fülszöveg sejtet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése