2018. 02. 05.

2017. legrosszabb olvasmánya - 6. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni". :)

Író: Princess Michael of Kent
Cím: A szerelmes Királynő
Sorozat:
A szerelmes Királynő 1.

Kiadó: Libri
Fülszöveg:

Az angol királyi család magyar hercegnéjének történelmi regénye a 15. századba, a százéves háború korába viszi el az olvasót. Aragóniai Jolán 19 éves, amikor feleségül adják Lajoshoz, az Anjou herceghez. Barátait és családját hátrahagyva a fiatal lánynak bizonyítania kell rátermettségét a francia királyi család pletykákkal, cselvetésekkel és árulásokkal terhelt légkörében. Miután fiatalon megözvegyül, rá marad a feladat, hogy teljesítse férje küldetését: meg kell óvnia Franciaországot a széthullástól, egyben pedig igazgatnia az Anjou család életét. A szövevényes, sodró erejű történetben a kor olyan híres szereplői is feltűnnek, mint az Orléans-i Szűz, vagy Agnés Sorel, VII. Károly francia király legendás szeretője.
A könyv nemcsak egy fordulatos, megható szerelmi történet, hanem hiteles korrajz is, melyet a Kenti hercegné személyes királyi udvari élményei gazdagítanak.
 
Moly.hu: 66%
Goodreads.com:
3,25

Vélemények:  
"Az biztos, hogy rengeteg kutatómunkát igényelt a történet megírása, de hogy úgy mondjam, ez lett a veszte is. Minden nagyon részletesen volt leírva, már-már túl részletesen. Nem éreztem úgy, hogy egy regényt olvasok, nem volt valami olvasmányos a szöveg."
~@kuruczbia (moly.hu)

"A biztató történet és a csodálatos borító miatt kezdtem neki, de nagy csalódás volt.
Az írásmód egyszerre untatott és kiakasztott a szerintem felesleges extra történelmi információkkal."
~@estimese24 (moly.hu)

Összegzés: Még nem született túl sok értékelés a magyar kiadáshoz, de azok majdnem egyhangúak kimondják, hogy inkább tankönyvet olvastak, mint regényt. A háttérkutatás elismerésre méltó, csak el kell dönteni, milyen formában akarjuk átadni a megszerzett tudást. És most se akarjuk elhallgatni a tényt, hogy persze akad 5 csillagos értékelés is a könyvről. :)

Író: Abraham Merritt
Cím: Istár hajója
Kiadó:
Delta Vision

Fülszöveg:

Egy ​ősi mezopotámiai lelet, egy drágakövekből kirakott hajócska varázskörébe vonja John Kentont, a megkeseredett szívű világháborús veteránt. Kaput nyit számára egy titokzatos világba, ahol a jó élesen elkülönül a gonosztól, a fehér a feketétől: a fedélzetén Nergal, a holtak ura vívja örök viszályát Istárral, a szerelem úrnőjével. De bármilyen egyszerűnek tűnik ez a világ, Kenton nem egykönnyen találja meg benne a helyét. Számos próbatételen kell átesnie, mire megküzdhet Nergal papjával és elnyerheti Istár papnőjének kegyeit. És a kalandjai ezzel sem érnek véget: az istenek viszálya éppoly örökkévaló, mint az általuk bejárt égi pálya a Hét Jegy Házában, hiszen abból fakad, hogy egyszer, valaha rég, egy kurta-kurta időre szerették egymást. Győzelmek és vereségek várnak Kentonra, bajtársakat és ellenségeket szerez, hogy végül a varázslók szigetén nézzen szembe a végzetével. Akármi történjen is, más ember lesz belőle, amikor visszatér… ha visszatér.
Az Istár hajója nélkül, ha Merritt sohasem írta volna meg, egészen másképpen festene a jelenkori fantasztikus irodalom.
Brian M. Stableford
 
Moly.hu: 72%
Goodreads.com:
3,62

Vélemények:  
"Nem akarok túlságosan negatív lenni, de nem találtam benne semmit, ami igazán tetszett volna. …Mondjuk a végét leszámítva, az egész jó lett."
~@Profondus_Librum (moly.hu) 

"Összességében élveztem a könyvet, de a fantasyvel vagy a kard és boszorkánysággal ismerkedő/hadilábon álló olvasónak csak akkor ajánlanám, ha nagyon érdeklődik az ókori Mezopotámia istenvilága és az ókori vallásosság iránt (ezt szerintem jól adja vissza a könyv)."
~@Dávidmoly (moly.hu) 

Összegzés: Ez egy klasszikusnak mondható fantasy regény, igazán szövevényes, rengeteg különféle elemekkel. Kicsit eltér a mostanában megszokott hasonló történetektől, és ez zavaró lehet olvasás közben. Nem minden részlet volt megfelelően kidolgozva, hosszabb szünet után nehéz felvenni újra a fonalat olvasáskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése