2018. 02. 12.

2017. legrosszabb olvasmánya - 8. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni". :)

Író: Jeff Wheeler
Cím: A királynő méregkeverője

Sorozat: Királyforrás 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Fülszöveg:

Egy fiúból férfi lesz – és nagyszerű ember.
Severn Argentine király messzi földön hírhedt: trónbitorló, a törvényes örökösök gyilkosa, az árulás kegyetlen megtorlója. Kiskaddon hercege veszélyes játékba kezd, hogy a királyt letaszítsa a trónról… de veszít. Cserébe a király fogságába kell adnia fiát, Owent. Így ha a herceg hűsége ismét megrendülni látszik, azért a fia fizet az életével.
Owen a király kémeit elkerülve és szövetségeseket keresve igyekszik túlélni a mindennapokat Királyforrás udvarában. Amikor azonban újabb bizonyíték derül ki apja árulásáról, és a sorsa megpecsételődni látszik, a fiúnak különleges eszközökre van szüksége. Meg kell mutatnia a bosszúszomjas királynak, hogy élve igenis nagyobb hasznát veheti. Az elkeseredett próbálkozásban pedig csakis egyvalaki lehet a segítségére: egy titokzatos nő, akinek valóban hatalma van élet, halál és sors felett.
 
Moly.hu: 83%
Goodreads.com: 4,09
Vélemények:  
"Rossz dinamika, rossz párbeszédek, egy 8 éves nem beszél és nem gondolkodik í­gy! Nevetséges"
~ a könyvet nevező 

"Nem, ne, nem és nem.Ja és nem.Jó fülszöveg, jó alapsztori és borzalmas alapkivitelezés.Az az érzés motoszkált bennem amíg olvastam, hogy az író nem tudja mit is akar valójában."
~@Nikolna (moly.hu) 


Összegzés: Itt azért mi is meglepődtünk, hiszen olvastuk és írtunk is erről a könyvről. Valóban nem ez az év olvasmánya, de nem éreztük ennyire rossznak. Viszont másoknak legnagyobb bajuk a túl fiatal főhőssel volt, a lassú cselekménnyel, és hogy hiába van fantasy címke a könyvön, fantasy elemeket elég haloványan hordozott magában.

Író: Lian Hearn
Cím: Nyolcsziget császára

Sorozat: Sikanoko meséje 1.
Kiadó: I. P. C.
Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A ​világsikerű, 4 millió példányban elkelt, 40 nyelven megjelent, AZ OTORIAK TÖRTÉNETE című sorozat szerzőjének új tetralógiája!
Erdősötét a titkok és a varázslat birodalma, természetfölötti lények lakhelye. Amikor a hadúrral szárnyas tenguk végeznek, fivére el akarja veszejteni gyermekét, a családi birtok örökösét. Egy szarvas azonban megmenti a fiút: lelke, ösztönei és ereje beléköltözik – immár Sikanoko ő, a Szarvasgyermek, akit az erdei varázsló vesz pártfogásába. Egy mágikus maszkot kap tőle, melynek segítségével láthatja azt is, ami más szeme elől rejtve marad: a szellemvilágot.
A fiú előbb hegyi haramiák közé vetődik, majd a hercegapát foglyaként, később kegyeltjeként kénytelen részt venni a császári trónért folytatott klánháborúban és egyben véres testvérviszályban. A bölcs, vén mágus, Sessin neki ajándékozza erejét – azt az erőt, amelynek birtokában talán képes lesz arra, hogy visszaszerezze örökségét, a családja birtokát, és a bátor Akihimével együtt megmentsék a Lótusztrón jogos örökösét, a kis Josimorit.

Intrikák, hatalmi harcok és testvérháború, menekülés és véres csaták története bontakozik ki a középkori Japánra emlékeztető világban, a távol-keleti mitológia elemeivel és mágiával átitatott, fantasyszálakkal átszőtt, akciódús, mégis magával ragadóan költői nyelvezetű mesében.

Moly.hu: 65%
Goodreads.com: 3,61
Vélemények:  
"Tehát az írónő úgy döntött, hogy ír egy Japán középkorban játszódó fantasyt. Aztán rájött, hogy ahhoz jobban utána kellett volna nézni, ezért a helyiség- és személyneveket kicseréli valami N5-ös szintű szókinccsel is érthető japán névre. (...) Nem vagyok oda érte túlzottan, nem nagyon van benne koncepció, logikus mágia, csak csapongunk össze-vissza."
~@Mithril (moly.hu

"Ez a történet az epikus műveknek a legrosszabb tulajdonságait vette át: a végtelen karaktert és a sehova se futó történetszálakat. A probléma az, hogy még a főszereplőknek sincs saját igazi karaktere, a főszereplőnek nem értettem meg a motivációját, és az izgalmasan induló szálak nem arra futnak ki, amerre az olvasó várja (ez ugyan kisülhet jól is, de jelen esetben nem sült ki jól). Ehhez hozzátevődik az, hogy az írói stílus végtelenül egyszerű (middlegrade regényekben összetettebb mondatok vannak mint itt)"
~@Zsoofia (moly.hu)
Összegzés: Jellemzések alapján értem, hogy miért nem szerették meg azok, akik olvasták. A japán mondavilágot vette alapul az Írónő, de mintha nem fektetett volna elég időt, annak tényleges megismerésére. Nem hosszú kötet, mégis olyan felvezetést kap, mintha több ezer oldallal készülne, a szereplői is kidolgozatlanok. Itt meg tudtak győzni arról, hogy itt a helye a könyvnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése