2018. 02. 21.

Sarah J. Maas: Üvegtrón hét 3. nap


Még mindig hatalmas kedvencünk Sarah J. Maas, imádjuk a munkásságát. Tavaly új sorozatának, A Tüskék és rózsák udvarának szenteltünk egy egész hetet, így idén úgy éreztük, megérdemel hasonló figyelmet Aelin és az ő világa is. :)

 3. nap - A világ

Egy korábbi kötetnél már hoztunk képeket, amelyek megfogták a világ hangulatát, de most egy rövid leírást is találtunk az Aelin körülötti világról. Hoztunk egy kis infót a Koponya öbölről is, ami fontos szerepet játszik a Viharok birodalma történetében. Kicsit körbe néztünk az uralkodó házak táján is.

Sarah egy lenyűgöző világot alkotott. Aelin-nel és udvarával, sok helyet és különböző embereket ismerünk meg. Ma minden információt szeretnék feltárni és összefoglalni az eddigi tudást. A Throne of Glass wiki-t használtam segítségként és ezek a infók spoiler mentesek.

A kontinens neve Erilea, a legfontosabb országai Terrasen és Adarlan.
 

Kezdjük Terrasen-nel, a Galathynius uralkodók országával, akik a pletykák szerint
meghaltak. Adarlan királya őket győzte le először- A fővárosa Orynth, ahol Aelin született. Említik még Perranth-ot is (ahonnan Elide származik és Allsbrook-ot. A városokat két nagy hegy veszi körül; a Staghorns és az Anascauls. Ott található még az Oakwald erdő. Keletre tőle az Északi-tenger található, ami a Nagy-Tengerbe vezet. Aelin 19 éves a Viharok birodalmában, ő Rhoe és Evalin Galathynius lánya és Brannon Galathynius örököse. Ő volt Terrassen első királya. Őt Mala megáldotta és később elvette, amikor halandóvá vált. Egy gyermekük volt: Elana Galathynius (aki Gavin Havilliard-hoz ment feleségül). Ellopta a Rémkulcsokat Maeve-től. Mab vérvonalából született, ő a távoli nagyanyja, így Maeve távoli nagynénjének számít.

Aelin Rifthold-ban nőtt föl, Adarlan fővárosában. Ez vezet minket Adarlan királyához, Dorian
Havilliard (21 éves) apjához. Megtalált egy Rémkulcsot és a kontinens meghódításához használta. Uralkodása alatt megszerezte Terrasen-t, Eyllwe-t és Melisandre-t. Aelin életében fontos helyszín még Endovier, egy város Adarlan-tól nyugatra. A városhoz közel találhatóak a Sóbányák, ahol Celaena raboskodott, amíg ő nem lett Adarlan Orgyilkosa. 
Láttuk képzését a Sivatagban, ahol a Néma Orgyilkosoktól tanult a Vörös Sivatagban. A Koponya-öböl, Rolde Kapitány irányításával is feltűnik rövid időre, mert ott szabadított fel sok rabszolgát.

A 19 éves Nehemia Eyllwe-ből származik. Fővárosa Banjali. Adarlan uralkodott itt is, az ott
lakó embereket gyakran elfogta és rabszolgának adta el a Calaculla-i rabszolgatáborba. Megengedte a királyi családnak, hogy megtartsák címüket, de az okot sose árulta el. Aelin anyja Wendlyn-ből származik. Itt az Ashryver Ház uralkodik és és a mostani uralkodó Glaston Király, örököse Galan Ashryver. Varese a főváros. A ház valószínűleg Mab királynőtől származik. Aedian Ashryver, Aelin unokatestvére és Galan távoli unokatestvére. Doranelle-ben Maeve uralkodik. Mora és Mab a nővérei. Rowan Whitethorn több, mint háromszáz éves és Mora leszármazottja, az unokaöccse. Belső udvarába tartozik Rowan, Gavriel, Vaughan, Lorcan, Fenrys és Connall.
Anielle egy kis királyság, és a 22 éves Chaol az örököse. Most az apja irányítja, Lord Anielle, és van egy öccse, Terrin Westfall. Közel található a Fehér Agyar Hegységhez, ahol valami sötét dolog történik Lord Perranth (másnéven Vernon) vezetésével. Chaol Rifthold-ban nőtt fel, így nincs is sok információja Anielle-ről.
Manon 117 éves, a Feketecsőrű Boszorkány klán örököse. Országa nyugaton található, ahol valaha Crochan boszorkányok uralkodtak. Manon vissza akar oda térni, de a Viharok birodalmában kiderül, hogy ez nem olyan egyszerű. A Briarcliff kikötő a part mentén található.  
Fenharrow-t is megemlítjük röviden, mert Sorcha szülei onnan származnak.
forrás
 

A Koponya Öböl egy hegyvidéki szigeten, Halott Szigeten fekvő város, amit Rolfe Kapitány a kalózok vezére irányít. Számos kereskedő, üzlet és vendéglő található itt, mint például a Tengeri Sárkány, de a kikötő város főleg örömlányokkal, árvákkal és kalózokkal van tele.
A város többnyire védekező rendszeréről híres, a Hajótörőről, és katapultjairól, amik támadásba vehetik az érkező hajókat. A Hajótörőt évszázadokkal ezelőtt építették, hatalmas lánc veszi körül a patkó alakú öbölt és képes minden olyan hajút tönkretenni, ami engedély nélkül próbál érkezni.
Az Orgyilkos és a Kalózkapitány novellában Celaena Sardothien és Sam Cortland tönkreteszi a Hajótörőt, amikor segítenek két hajónak rabszolgákat menteni, kényszerítve ezzel Rolfe-ot, hogy megjavítsa. Ezután egy újabb őrtornyot is épített az öböl másik oldalán.
Forrás

A Galathynius Ház Erilea legnagyobb házainak egyike. Ők voltak Terrasen uralkodói
évezredekig, mielőtt Adarlan elfoglalta az országot és megölte az uralkodói családot. Brannon Galathynius megérkezésétől számolunk velük, amikor az első csata végén megjelent a Valg-okkal. Brannon alapította, egy tündér király, és a felesége, a halandó Tűzhozó Mala istennő. Sok gyerekük született, egyikük Elena Galathynius, aki később Gavin Havilliard oldalán harcolt, és akihez hozzáment. Mala halandó örökségének köszönhetően Brannon tündérvére csak kis mértékben érzékelhető örököseiken. Aelin Ashryver Galathynius annak köszönheti nagyobb hatalmát, hogy Evalin Ashryver, a féltündér volt az anyja. Képes tündéralakba váltani, nagyanyja, Mab ktündér irálynő örökségeként. A család tagjai mágikus képességekkel rendelkeznek, és nagyon szeretik a természetet, az állatokat, a mágiát és a tudást. Orlon Galathynius, Adarlan királyának uralkodása alatt elkezdte meghódítani Erilea-t és meggyilkolta Terrasen királyi családot egy közös vacsora után. Aelin-en kívül mindenki meghalt, akire Arobyn Hamel orgyilkos talált rá, és a következő tíz évben ő képezte gyilkossá. A család ősi fegyvere Orynth Kardja, amit jelenleg Aedieon Ashryver használ. Családi örökség még Arynth Amulettje, ami korábban Arobyn Hamel-nél volt, miután megtalálta Aelin-nél. A ház színei az ezüst és a zöld.
Ismert tagok:
Alapító: Brannon Galathynius és Tűzhozó Mala
Születés alapján: Elena Galathynis, Rhoe Galathynius, Orlon Galathynius és Aelin Galathynius
Házasság révén: Evalin Ashryver
Egyéb kapcsolatok: Havilliard Ház tagjai (távoli rokonok Gavin és Elena házassága révén), Ashryver Ház tagjai (unokatestvérek Rhoe és Evalin házassága révén)

Az Ashryver Ház Wendlyn uralkodócsaládja. Jelenleg Glaston Ashryver az uralkodó, és
Galan Ashryver a koronaherceg. Varese, a főváros a székhejük. Mab királynő leszármazottai a család tagjai, a két tündérkirálynő egyikéé. Jó barátai Terrasen-nek és a Galathynius családnak, és mindkettőjüket fenyegeti a Havilliard család térhódítása. Evalin-t később Adarlan Királya gyilkolta meg, egy Havilliard, akit egy Valg irányított és fenyegetést látott a családban. Aedion Ashryver, Evalin hozzátartozója, közel állt a lányához és megbecsült tagja lett Adarlan seregének. A gyilkosságok után Wendlyn, Glaston és Galan vezetésével, háborút hirdetett Adarlan Birodalma ellen, hogy megbosszulja húgát. Bár Wendlyn nem küldött segítséget Terrasen-nek, amikor támadás alatt áltak, mert megvetik Aelin-t és Aedion-t is. A háború már tíz éve dúl. A legtöbb Ashryver-nek halvány haja van és türkiz színű íriszüket arany gyűrű szegélyezi, ami nagyon híres vonásuk.
Ismert tagok:
Születés alapján: Glaston Ashryver (jelenlegi király), Galan Ashryver (koronaherceg), Aedion Ashryver (az uralkodói vérvonal unokatestvére), Aedion anyja (Evalin unokatestvére), Evalin Galathynius (Glaston húga), Aelin Ashryver Galathynius (anyai ágon csatlakozik ide)
Házasság révén: Rhoe Galathynius (Evalin férje)

A Havilliard család Adarlan-t irányítja, Gavin Havilliard leszármazottai. A fővárosban,
Rifthold-ban laknak, és egy vörös wyvern a szimbólumok. Őseik fegyvere a Damaris, jelenleg Dorian-nál van. Gavin alapította a házat, miután legyőzte a Valg Erawan Királyt és elvette Elena Galathynius-t, Brannon Galathynius király lányát. Nászajándékba kapta Gavin a földet, ami most a család otthona. Az Üvegtrón idejére Adarlan, Dorian apjának zsarnoki uralkodása alá került, új területeket kebeleznek be, mint Melisande-t, Terrasen-t és Eyllwe-t.
Ismert tagok:
Születés alapján: Adarlan Királya, Dorian Havilliard, Hollin Havilliard, Roland Havilliard, Gavin Havilliard
Házasság révén: Georgina Havilliard (a király felesége és a királynő), Elena Galathynius (Gavin felesége)
Egyéb kapcsolatok: Brannon Galathynius (anyai ős Elena útján), Galathynius család (Elena révén), Perrington Herceg (a király unokatestvére)

A Whitetorn Ház Doranelle nemesi családja. Lobogójuk ezüst egy fehér farkú sólyommal. Tagjai Mora leszármazottjai.
Ismert tagok: Rowan Whitethorn, Endymion Whitethorn, Sellene Whitethorn

A Crochan Ház volt a boszorkányok uralkodó háza, mielőtt utolsó királynőjük eltörölte a Vasfogú Klánt. A vérvonal női ágon öröklődik, és fehér mágiát használnak tagjai. Amikor boszorkány királynők uralkodtak a házban a Boszorkány Királyság gyönyörű volt. A dinasztia azonban megszüntette a Vasfogú Szövetséget, és három Vasfogú Klán jött létre. A legendák szerint az utolsó Crochan királynő megátkozta a földet, minden élő teremtményt a
boszorkányok ellen fordítva, így a királyság pusztasággá változott.

A Westfall Ház a Fehér Agyar Hegység területének irányító családja. Anielle-ben található székhelyük. Hűséget fogadtak a Havilliard Háznak. Jelenlegi családfő Chaol apja és Terrin az örököse. Adarlan hódításai előtt a család mindig küzdött a hegység vad lakóinak támadásaival, utána végre fejleszteni is tudták a területet. Chaol Westfall elhagyta örökségét, miután a Királyi Őrség kapitánya lett, így lett Terrin az örökös.
ForrásNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése