2018. 03. 03.

2017. legrosszabb olvasmánya - 12. kör

Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni".

Író: Veronica Roth
Cím:
Árnyak és jelek 
Sorozat: Árnyak és jelek 1. 
Kiadó: Ciceró
Fülszöveg:

Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik.
CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené.
AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe.
Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást?
Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban. 
 
Moly.hu: 76%
Goodreads.com: 3,74
Vélemények:  
 
"Az E/1-E/3 váltások, hogy nem tudtam követni a neveket, a történet tele volt logikai hibákkal, a világ bemutatásának hiánya (nem csak beledobálni kellett volna az információkat,hanem kerekké formálni)"
~@hajni90 (moly.hu)

"A történet kidolgozatlan, logikai bakis, a karakterek abszolút semlegesek, a szerelmi szál wtf kategória. A követhetetlenül bedobált sci-fi elemektől csak ideges mivan?!-ok kíséretében kapkodtam a fejem, és az idióta nevek/kifejezések sem segítették a megértést (a magyar vonatkozásukról nem is beszélve, eleinte csak azt hittem, beképzelem az egészet). "
~@Rileey (moly.hu) 
 
Összegzés: Huh, itt érdekes volt az értékeléseket olvasni. Eléggé egybehangzó véleményekkel találkoztam. A kiemelt részek is írják, hogy ez nem egy kidolgozott könyv. Mintha gyorsan, határidőre kellett volna vele végezni. Nem követhető a történet a E/1 és az E/3 váltásai miatt. A nevek hiába egyediek, kimondhatatlanok. És hosszú idő telik el úgy olvasás közben, hogy tulajdonképpen nem is történik semmi. :S

Író: Kelly Oram
Cím: Sz mint szűz
 
Sorozat: Sz mint szűz 1.
Kiadó: Móra
Fülszöveg:

Szűznek lenni szívás. Valerie-t eddig is sokan hülyének nézték, amiért a házasságig várni akar a szexszel, az viszont már nagyon gáz, hogy emiatt a pasija szakít vele, Val nyilvános kiborulása pedig felkerül a YouTube-ra. De a lány kitart az elvei mellett, és ha már úgyis milliók röhögnek rajta, elindítja a „V mint vigyázz a szüzességedre!”-kampányt, ami pillanatok alatt országos méretűre nő. A szívdöglesztő rocksztár, Kyle Hamilton is hall Valerie fogadalmáról, és mindent elkövet, hogy a lány khm… meggondolja magát. Ellenállni „Az év legszexibb pasijá"-nak, amikor hódító üzemmódba kapcsol? Sok sikert, Szűz Val! 
 
 
Moly.hu: 75%
Goodreads.com: 3,78
Vélemények:  
   
"Csak tudnám, hogy ez mégis mi a fészkes fene volt?! Baromi nagyot csalódtam most, egyszerűen nem tudom hova tenni a könyvet. A téma megvan, meg értem én, hogy ez mennyire fontos, de egyszerűen a háttérdolgok és Val karaktere elbagatellizálta az egészet. Katasztrófa. Egyszerűen nem tudok olyan szereplőt kiemelni, akit akar kedveltem is volna. Az egész olyan, mint egy teletömött puttony, amiből mindig elővettünk valakit Val mellé, hogy ne legyen egyedül a maga kis világában. Ez a legtöbbször Kyle volt, vagy éppen Cara. Míg előbbit jó párszor képen ***tam volna, majd el is ástam volna a föld alá (mert ennyire volt édes amúgy), addig utóbbit, már-már sajnáltam, hogy ennyire próbálta felnyitni a barátnője szemét, aki ezért cserébe önző libának titulálta és megszakított vele minden kapcsolatot. A kis cukkermókus. Egyemmeg. Ah, és a vége apám! Szóval arra válaszolva: Nem, nem érte meg rá várni pedig iszonyatosan vártam ezt a könyvet!" 
~a könyvet nevező

"Felmerült a kérdésben, hogy vajon azért nem tetszett ennyire ez a könyv mert már nem vagyok tinédzser?! Aztán rájöttem ,hogy sok ilyen könyvet olvastam és a legtöbb tetszett és mindenben találtam valami jót. Azonban ez a könyv….hogy is fogalmazzak.. erőltetett.. brutálisan erőltetett. Valerie idegesítő és értem én hogy a szüzesség egy kincs ,de szerintem bohócot csinált magából."
~@Gigi_90 (moly.hu) 

Összegzés: Ez a könyv remek példa arra, hogy egy remek írónő se garancia a sikerre. Sokan szeretik Kelly Oram munkásságát, de ez csalódást keltő alkotás volt. Többekben felmerül a kérdés, hogy lehet már kinőttek ebből a világból, és valószínű is, hogy inkább a fiatalabb korosztály a célközönség, de mégis könnyen fel tudják sorolni a történet negatívumait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése