2018. 03. 05.

2017. legrosszabb olvasmánya - 13. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni".

Író: Lisa Jackson
Cím:
Hidegen hagy  
Sorozat: Meghalni 1.
Kiadó: Twin Média
Fülszöveg:

Semmi ​sem rémisztőbb, mint…
Az áldozatokat egyenként fogják be, játszanak velük, aztán lassú, gyötrelmes halállal halnak. A gyilkos részletesen kidolgozott módszerének elemei egyenként derülnek ki. A rendőrség még nem érti a cselekmény szépségét… De hamarosan, nagyon hamarosan meg fogják érteni…
Egyedül, magadra hagyva…
Montana államban, Grizzly Point környékén az elhagyatott erdőben négy holttestet találnak. Selena Alvarez és Regan Pescoli nyomozók remélik, hogy az ügy megoldása fordulópont lehet rendőri karrierjükben… Ám ez az ügy igazi rémálom. Hiába vonják be az FBI-t, Selena és Regan semmilyen nyomot nem talál a tettes rejtélyes üzenetein kívül. Nagyon, nagyon nyugtalanító a tudat, hogy ennél is sokkal rosszabb következik…
Meghalni…
Amikor Jillian Rivers kinyitja a szemét, csapdában van. A csapda egy összetört autó. Aztán jön egy idegen, Zane McGregor, aki túravezetőnek mondja magát. Kiszabadítja a lányt. Jillian hálás ezért, de van valami a férfiban, amitől furcsa nyugtalanságot érez. Ha tudná, mi vár rá Montana hegyei között, egyenesen rettegne. Mert valaki vár… és figyel… hogy lecsaphasson, és Jillian legyen a következő áldozat… 
 
Moly.hu: 67%
Goodreads.com: 4,03
Vélemények:  
 
"Azzal se állok többé szóba, akitől kaptam a „könyvet”. Viszont komolyan kérdem, mit gondolt az, aki ezt véleményezte, fordította (jó, hát ő kapott érte pénzt), kiadta? Mit? Ez most akkor ezmiezmiért? Ugye nem lesz folytatás?"
~@liptonella (moly.hu) 

"Ebben a történetben nagyon eltolódtak az arányok. Valahogy sok benne a sikamlós, Romana regényekre hajazó szexjelenet,krimihez képest kevés benne a gyilkosság,meg a gyilkos, az egyik nyomozó családi életét premier plánban kapjuk,a másikéra viszont csak homályos utalgatásokat. "
~@elgatto (moly.hu)
 
Összegzés: Műfaji problémákat nehezményeznek sokan. Ez egy krimi lenne, de túl hangsúlyos a szereplők magánélete, amire az ember nem lenne kíváncsi, ha egy az izgalmas nyomozás miatt vesz egy regényt a kezébe. Felejthető kategóriába sorolják, nincs kidolgozva eléggé. Az eleje még jól indult volna, de hamar veszít az erejéből és még a karakterábrázoláson is lenne mit dolgozni. Pedig a külföldi olvasóközösség egészen szerette a könyvet.

Író: Lucinda Gray
Cím: Az aranykalitka
 
Kiadó: Menő Könyvek
Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
„Úgy érzem magam, mint egy vadvirág, amit cserépbe ültettek, és a szobában tartanak. Nem vagyok jó helyen, nem kapok levegőt.”
A tizenhat éves Katherine Randolph egy virginiai farmon nő fel, így el sem lehetne képzelni számára távolabbi világot az angliai Walthingham-birtoknál. Öröksége folytán azonban belecsöppen az 1820-as évek angol elitjébe, és még arra sem jut ideje, hogy ezt megszokja, amikor bátyja rejtélyes körülmények között meghal. Képtelen elfogadni, hogy baleset történt, majd a következő tragédiát sem. Furcsa látogatók kezdik zaklatni a ház lakóit, és főhősünk számára is egyre több sötét összefüggés rajzolódik ki. Vajon Katherine képes megőrizni ép elméjét, és nem roppan össze, mielőtt rájönne az igazságra?
Ha szereted a krimibe illő, váratlan fordulatokat és bírod a feszültséget, akkor ne félj, nézz a gyönyörű díszletek mögé, ahol az elfeledett múlt kísért.
 
Moly.hu: 71%
Goodreads.com: 3,17
Vélemények:  
   
"Az ötlet jó, a kivitelezés borzalmas. A főhősnő a korának megfelelően viselkedik, de ez az egyetlen pozitívuma a könyvnek."
~@eklaire (moly.hu)

"Ez nagyon nem jött be. Kiszámítható, unalmas, (...) Egyetlen pozitívuma, hogy rövid, de még azt a két estét sem érte meg, amit rászántam. Ne olvassátok el!"
~@pevike (moly.hu)
 
Összegzés: Ezt a könyvet, valószínűleg a szép borító miatt nagyon nálunk is elég sokan olvasták, de nem kellett sokat keresgélnem, hogy negatív kritikákat olvassak. Történelmi regénynek szánták, de nem igazán tartja magát hozzá. Néhol felbukkan a mai nyelvezet is, nem marad korhű. A szerelmi szálat kifejezetten unalmasnak találják. Eredetileg tervben volt egyszer valamikor az olvasása, de most már azt hiszem kihagyom, sok jó könyv van, amit érdemesebb kézbe venni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése