2018. 03. 27.

Brodi Ashton · Cynthia Hand · Jodi Meadows: Lady ​Jane

Író: Brodi Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows
Cím: Lady Jane
Sorozat: Lady Jane 1.
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 448 oldal
Fülszöveg:
Edward ​még csak tizenhat éves, és már Anglia királya. De sajnos épp haldoklik, ami elég kellemetlen, ha azt nézzük, hogy inkább az első csókja tervezésével kellene foglalkoznia, mint azzal, hogy kire is hagyja a trónt…
Jane Edward unokatestvére, akit sokkal inkább érdekelnek a könyvek, mint a romantika. Szerencsétlenségére Edward beleegyezett a megházasításába, hogy ezzel bebiztosítsa a trónöröklését. Ráadásul van valami igen furcsa a neki kiválasztottban: Gifford ugyanis egy ló. De tényleg, a férfi minden egyes nap hajnalán egy nemesi szénafalóvá változik – csak hogy naplemente után a fogai között szénaszálakkal változhasson vissza emberré. Ettől eltekintve azért meg kell hagyni, hogy roppantul jóképű, és Jane szívében szép lassan hely szabadul fel számára is.
A történet egyre zűrösebbé válik, ahogyan Edward, Jane és Gifford egy kolosszális összeesküvés közepén találják magukat. Miközben a királyság sorsa a tét, hőseinknek saját összeesküvést kell szőniük, számos harcot megvívniuk, kalandozniuk, s a szívük sem maradhat szárazon. De vajon sikerül véghezvinniük a tervüket, amíg a fejük még a helyén lehet?

"Azt hisszük, ismerjük a történetet, ami így hangzik: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jane Grey nevű tizenhat éves fiatal lány, akit feleségül kényszerítettek egy vadidegenhez (Lord Guildfordhoz vagy Gilfordhoz vagy Gifford-isten-tudja-kicsodához), és nem sokkal később egy ország uralkodói székében találta magát." 

A türelem rózsát terem, szokták mondani, ez nagyon is igaz a könyv megjelenése kapcsán. Kicsit tovább tartott a kiadás, párszor el lett tolva a dátum, de engem ez nem tántorított el. A fülszövege keltette fel leginkább az érdeklődésemet, egyszerűen vonzott magához, és tudtam nekem ezt olvasnom kell. Azt is a számlájára írom, hogy nem olvastam még három Írónő
által megírt történetet. Érdekelt milyen élményben lesz így részem. Nagyon boldog voltam amikor végre meghozta a futár a könyvet, le se lehetett törölni a mosolyt az arcomról. Nem vártam sokat, és neki is álltam, kíváncsi voltam mi vár majd rám, Jane-re Gifford-ra és Edward-ra. Három szemszög egy történet, úgy láttam eddig vegyesek a visszajelzések róla, de én most a pozitív oldalt fogom képviselni. 

A kötetet valós történelmi személyek inspirálták, ám a való életben halállal végződtek az események. Edward király meghalt, Jane-t pedig pár napos uralkodása után lefejezték. Ők hárman úgy gondolták ennél jobb sorsot érdemeltek volna, így megváltoztatták az eseményeket, és a történet kimenetelét, pluszban még egy kis fantasy-t is belecsempésztek. Ebből alakult ki a könyvmoly Lady Jane, és az ő lovának, vagyis bocsánat férjurának története. A XVI. század közepén járunk Angliában, ebben az időben emberek és Eianok éltek a királyságban. Az Eianok olyan emberek, akik képesek állati alakot ölteni, ám ezt sokan nem nézik jó szemmel. Őket hívjuk Igazaknak akik azt a nézetet vallják, hogy az emberek ne legyenek mások csak emberek. Elkezdődött az üldözések kora, az Eianok elmenekültek, vagy megölték őket. Minden megváltozott, amikor VIII. Henry király egy dühös pillanatában oroszlánná változott, ez a váratlan fordulat meghozta az Eianok szerencséjét. A király halála után fia Edward került a trónra. A kis felvezetés után elérkeztünk szereplőink történetéhez. 

"Első szabály: nem nyúlhatsz a könyveimhez! Második szabály: nem rághatod meg őket!"

Edward egy tizenhat éves fiú, aki túl korán került a trónra. Ám sajnos úgy néz ki nem válhat belőle igazi  férfi, és az első csók varázsát sem fogja soha megtapasztalni. Egy halálos betegséget tudhat magáénak, ami elől nincs menekvés. Teljesen összetörik a hír hallatán,
Jane (forrás)
ami érthető is, ki szeretné hallani, hogy nemsokára meg fog halni. Lord Dudley legfőbb tanácsnoka biztosítani szeretné az öröklődési rendet. Azt javasolja házasítsák ki Edward unokahúgát Lady Jane-t az ő fiával Gifford-al. Edward nem tehet mást, beletörődik a sorsába, és elfogadja a házasság ötletét. Lady Jane a könyvek, és az E
ianok nagy szerelmese. Sosem jelenik meg könyv nélkül semmilyen társadalmi eseményen. Akadtak már kérői, de eddig az összes házassági ajánlat füstté vált. Nagyon meglepődik a hír hallatán, amikor egy  új ajánlat üti fel fejét, ami négy nap múlva esedékessé is válik. Jane nem repes az örömtől, és kezébe veszi az ügyet. Titokban ellátogat vőlegénye házához, ám ez nem sikerül valami fényesen. Gifford-al nem találkozik, de elég megbotránkoztató dolgokat tud meg róla. Gifford nem egy hétköznapi férfi. Napjai nagy részét Eianként éli, csak éjszaka nyeri vissza emberi alakját. Nappal ló, aki vágtázik, szénát eszik, és bebarangolja a vidéket, éjjel pedig titkos ügyeit intézi. Sose gondolt a nősülésre állapota miatt. Nagyon megrázza a hír, amivel apja elé állt, ám nem tehet mást szólítja a kötelesség. Jane Edward segítségét kéri, de nagy bánatára a házasságot nem lehet elkerülni. Elérkezett azon este, amikor a fiatalok összekötik az életüket. Meglepetés éri mindkettőjüket több szempontból is.
Elindulnak eltölteni a mézesheteket, ám nem lehetnek sokáig kettesben. Megjött a hír
Edward halálról, és ez által Jane lett az új uralkodó. Újabb olyan esemény, amire a lány sosem vágyott, egy ország irányítása hatalmas felelősséggel jár. Fiatal párunk hirtelen a királyi udvarban találja magát, de nem sokáig tölthetik ott az idejüket. Megérkezik Mary Edward nővére, aki elbitorolja a trónt. Baj-baj hátán, ezek az események elindítanak Jane-ben valamit, ami új fordulatot visz a történetbe. Egy szerencsés szökés által menekülniük kell, de a sok rosszban van valami jó is, olyan információ birtokába jutnak, ami reményt nyújt Jane számára. Kalandos út veszi kezdetét, ám a cél eléréséig sok próbatétel vár rájuk. Versenyt kell futniuk az idővel, hogy megmentsék az Eianokat Mary uralma alól, aki elhivatott Igaz. Az érzéseiket is rendbe kell tenniük ha valódi boldogságra vágynak.

"Az első szabály: nincs lovaglás! Második szabály: nincs felkantározás! Harmadik szabály: nincs felnyergelés!"

Nagyon tetszett hármójuk kalandja, a kedvencem Jane, és G. szemszögei voltak. Edward részei sem voltak rosszak, de az ő szála annyira nem tudott lekötni. Egy igazán jó kis
Gifford (forrás)
történetben volt részem, viszályokkal, ármánnyal, humorral, és bimbózó szerelemmel. Jane karakterét nagyon megkedveltem egy igazi könyvmoly, aki használja az eszét, nem hagyja elnyomni magát, és mindenről elmondja a véleményét. Az E
ianok elkötelezett híve, sokáig remélte, hogy titkon ő is hordozza ezt a képességet. Teljesen megértem ellenérzését a házasság iránt, nekem se tetszeni, ha minden áron férjhez akarnának adni. Szerencséjére G. nem is olyan rossz parti, mint első hallomásra tűnt. Akad vele probléma, mivel nem ura a képességének, amelyből származott kényes, és vicces szituáció is. Ám valójában egy csupa szív férfi, akinek még a külseje is igazán megnyerő. Jaj Gifford, nem csodálom, hogy Jane nem tud neked ellenállni, olyan aranyos vagy még ló létedre is. Félénkek vagytok, és takargatjátok érzéseiteket a másik elől, a szó csatáitok pedig verhetetlenek. Mennyit kuncogtam egyes Jane által elmondott lovas beszóláson. Az ő párosukra azt tudom mondani, hogy aranyosak. Nem gondolták volna, hogy őket egymásnak szánta a sors, helyez eléjük próbatételeket az élet, de egymást támogatva túl tudnak rajtuk lendülni. Egy igazi trónviszályban találják magukat. Ám vannak olyanok aki melléjük állnak és segítenek nekik megvívni a csatát.

"A könyveknél is jobban szeretlek."

Egy picit azért mesélnék Edward-ról is. Nem vágyott az uralkodásra, és erre egyre jobban kezd rájönni, úgy érzi talán mást szánt neki a sors. Betegségének híre nagyon letaglózza,
nem gondolta volna, hogy ilyen hamar fűbe fog harapni. Ám egyre furcsább jeleket kezd felfedezni, amik talán új esélyt tudnak nyújtani számára. Érdekes volt megismerni őt, az elején egy elkényeztet fiúnak tűnt, de szerencsére megismerhettem felnőttesebb énjét is.

Igazán üdítő volt megismerni a három Írónő történetét. Humorban, és izgalmakban nem volt hiány. Nagyon jól tudtak együtt dolgozni, és egy különleges könyvet hoztak össze. Sokszor találkoztam kis narrátori hozzászólással, ami nekem tetszett, de nélküle is élvezhető lett volna úgy gondolom. Az E∂ian szál is tetszett, jó volt látni, ki hogyan éli meg az E∂ianá válást. Van aki szerint átok, de vannak olyanok is akik mindennél jobban vágynak rá. A történet kimenetele is tartogatott meglepetéseket, örülök, hogy új sorsot írtak Jane-nek és Edward-nak.

"Az élet rövid, aztán meghalunk."

Kedvenc jelenetem: Gifford és Jane második esküvője.
Kedvenc szereplőm: Gifford vagyis "G.", Jane
Kinek ajánlom: Azoknak akik szeretik ha történelem egy része új befejezést kap, és ez mellett még fantasy szálat is szőnek bele.
Értékelésem: 
Nagyon jól éreztem magam az olvasása közben, engem meggyőztek az Írónők :) Megérdemli az 5 Eiant.

Érdekesség:  Fantáziariportot hoztam a szereplőkkel.


Köszönjük, hogy csatlakoztok hozzánk ma, Edward Király, Lady Jane és Lord Gifford. Kezdjük egy mindenkinek szóló kérdéssel. Sok erős tulajdonsággal
rendelkeztek, de mi a legnagyobb félelmetek? 
G: Nem jó, ha az Urak félnek. De bevallom, tartok a zárt terektől. És a szénatárolóktól. Az egyenetlen tereptől. És… a csatáktól. De csak ennyi.
J: Nos, a lefejezéstől. Nem szeretem.
E: Királyként semmitől se félek, vannak embereim, akik megtegyék ezt helyettem. Kivéve a nyilvános meztelenség és a fulladás. 

Mindannyian bátrak vagytok. Edward Király, mi a kedvenced Lady Jane-ben? 
E: Nos, nem éppen a divatjamúlt vörös haja, bár van olyan fény, amiben elég bájos. Szerintem az a kedvencem, hogy saját magával szemben is kemény. Imádja a könyveket. Imádja az Eianokat. Szeretné jobbá tenni a világot. És mert mellette tudok teljesen önmagam lenni. 

Ezeket mi is szeretjük benne. Lady Jane, beszéljünk komolyan. Mi kell ahhoz, hogy megbízz valakiben? És ha valaki mégis elárul, az mit jelent neked? 
J: Ha egyszer megbízok valakiben, az nagy szó. Megteszek érte bármit, pár dolgot kivéve: 1. Nem teszem le miatta a könyvem. 2. Nem rohanok lóháton a segítségére egy férfival. 3. Nem teszek olyat, amiben nem vagyok jó (elég kevés ilyen dolog van, de mégiscsak ember vagyok). De nehéz bekerülni ide. Van egy teszt: 1. Szeret olvasni? 2. Hogy bánik a könyvekkel? 3. Van valami, amiben jobb, mint én? 

*rázza a fejét* Lord Gifford, ha Lady Jane három szóban írna le téged, mik lennének azok? És te hogyan jellemeznéd őt három szóban? 
G: Ő ezeket mondaná: 1 Frusztráló. 2. Rejtélyes. 3 Ló. Én ezeket használnám: 1. Heves. 2. Okos. 3. Könyvmániás.

Mindannyiótoknak, mi a szellemi állatotok?
G: Hm… Ló?
E: A legfenségesebb mind közül – egy oroszlán. Nem, várj, az az apám volt. Egy vörös vércse, a legtekintélyesebb madár.
J: Egy ideális világban, bármilyen állat lennék, ami szeretnék. Olvastam egy könyvet, az Eians and the Thousand Year History of Shapeshifting: tizenhetedik fejezet, amit…
G & E: Kérlek hagyd abba.

Lady Jane, mi volt a legnagyobb gondod azzal, amikor Edward Király azt akarta, hogy te és Lord Gifford megházasodjatok?
J: A férjek közismerten rosszul kezelik a feleségek továbbtanulási vágyait és nincs olyan könyvtáruk, amiben minden létező könyv megtalálható. Ezért ez lenne az. És az orra. Isteni fogai vannak, de a családja szerencsétlenül járt az orrokkal.

Hah, Lord Gifford és Lady Jane, mi tudjuk mit szeretünk legjobban bennetek, de szeretnénk többet tudni arról, hogy mit láttok egymásban. Mi a három kedvenc tulajdonságotok a másikban?
G: Magasan képzett, intelligens, és… hogy hívják az, amikor egy nő hisz az egyenjogúságban?

Edward Király, rejtélyesség övez. Van olyan, amit szerinted félreértenek veled kapcsolatban és szeretnél tisztázni?
E: Úgy tűnik ez az elképzelés egyes forrásokban (*köhög* mint történelemkönyvekben) tévesen terjedt el, miszerint törékeny, beteges kisfiú voltam. Semmi sem állhatna messzebb az igazságtól. Tizenöt éves koromig az egészség megtestesítője voltam – szerettem minden testmozgást vagy a kardvívást. A tenisz középkori változatát játszottam. A tizenhat éves koromban felbukkanó betegség nem az én hibám volt.

*** Rajongói 5-ös ***
(Ez az öt kérdés, amit minden sráctól megkérdezünk, akiért odáig vagyunk, tehát Edward Király és G!)

Edward Király, boxer vagy rövidnadrág? (Tudjuk, hogy klisé, de attól még tudni akarjuk!)
G: *kuncog*
E: Nos, ez elég kellemetlen. Középkori emberek vagyunk. Nincs alsóneműnk a legtisztább értelemben. Volt egy szerencsétlen divatirányzat, amibe az apám belekeveredett, de…
G: *kuncog*

Nem is tudom, mit gondoljunk. *elpirul* G, Szerinted jól csókolsz? Melyik volt a legjobb csók, amit átéltél?
G: Lóként töltött napjaim alatt, sokat gyakoroltam az apró harapdálásokat. Tehát igen, nagyszerűen csókolok.

Edward Király, mi a kedvenc könyved?
E: MI A KEDVENC KÖNYVEM? G kapja a kérdést, hogy jól csókol-e én meg, hogy MI A KEDVENC KÖNYVEM?! A kedvenc könyvem a Hogyan lett IV. Edward Király minden idők legnagyszerűbb csókmestere, harmadik rész, írta Gracie McTavish.

Sajnáljuk, Edward Király. Biztosak voltunk abban, hogy te vagy a legjobb ebben a művészetben. G, ha Lady Jane ágyba vinné a reggelit, mit szeretnél, hogy a tálcán legyen?
G: Széna. Egyszerűn.

Oké, utolsó kérdés, mindkettőtöknek. Mióta megy a Swoony Boys Podcast, meg kell kérdeznünk. Mit gondoltok, miért kerültetek be a top pasik közé?
G: Akartál már olyan pasival lenni, aki tud állva aludni? Megátkoztak már azzal, hogy a szeretett személyesnek csak két lába lehet? Akartad már, hogy a vágyott férfi legyen… szőrösebb? Szerintem ez a választ a kérdésre.
E: Semmi sem csábítóbb egy koronánál, igaz? A gazdagság és a hatalom megtestesítője vagyok. De sebezhető is tudok lenni. Tudok beszélni az érzéseimről. És jó hallgatóság vagyok.

A kedvenceink vagytok, az biztos. Nem volt annyira rossz ez, ugye? Köszönjük még egyszer, hogy időt szakítottatok ránk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése