2018. 03. 15.

Karina Halle: Bűnbe született

Író: Karina Halle
Cím: Bűnbe született
Sorozat:
Átkozottak 1.
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 412 oldal
Fülszöveg: 
„A Bűnben született szépen lassan magába szippantott, lebilincselt és halálosat szúrt a szívemben” – starcrossedbookblog.com
A visszautasíthatatlan ajánlat…
Ellie Watt megelégeli, hogy lopással, csalással szerezzen pénzt, ezért több év távollét után hazatér Californiába, hogy új életet kezdjen. Reméli, hogy volt gimnáziumi osztálytársa, a tehetséges tetoválóművész, Camden McQueen, még mindig gondol rá, azzal azonban nem számol, hogy a fiún mély sebeket ejtett a régi, viszonzatlan szerelem.
Ellie meglepetten tapasztalja, hogy McQueen megváltozott: erősebb lett, igazi rosszfiúvá vált. Amikor a fiú rájön, hogy egykori szerelme át akarja verni, váratlanul visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki. A szabadság azonban áldozatokkal jár, és komoly veszélybe sodorhatja mindkettőjüket.


„- Van benned valami sötét, mindig is volt. Nem szeretnék jelen lenni amikor előtör.” 

Figyelemfelkeltő a borító, a címmel együtt kemény témákat feszegető történetre lehet számítani, mennyire volt összhangban a külcsín és a belső tartalom?
I: Egy picit becsapva érzem magam. Úgy látszik sikerült teljesen másra gondolnom,mint amit a történettől kaptam. A fülszöveg, és a borító számomra igazán figyelemfelkeltő volt. Nagyon tetszik a színvilága, ami teljesen ellentétben áll a tartalmával. Az biztos ez nem egy cukormázas történet. Lopás, csalás, hazugság, maffia, pénz, függőség, bántalmazás, és erotika. Ezekből a hozzávalókból egy nagyon jó kis történetet ki lehet volna hozni. Nem azt
mondom, hogy nem sikerült, de én valamiért többet vártam tőle, és csalódott voltam egy kissé. A vége azért sokat dobot rajta, ezek után van miért várni a folytatást. 
P: A cím és a borító alapján keményebb történetre számítottam, lehet még a következő két részben bedurvulunk, de a vártakhoz képest kicsit lagymatagabb volt a cselekmény. Talán azt is mondhatom, zavar, hogy nem azt kaptam, amit vártam volna. Ez egy más típusú történetnek jobban megfelelt volna, főleg, hogy szerintem egy nagyon jól sikerült borító. Bár ki tudja, lehet a trilógia végére megváltozik a véleményem, mert olyan fordulatot vesznek az események, és akkorra megértem a választást. 

„A csók gyengéd volt és rövid, és ahogy Camden visszahúzódott és Ellie kinyitotta a szemét, a fiú tekintetében nem látott mást csak szomorúságot. Talán már tudta, hogy a lány tönkre fogja tenni.”  

Ellie élete kemény volt, nem kapott igazán szülői szeretetet, odafigyelést, így nem csoda, hogy csalásból és lopásból tartja el magát. Becsületes embernek nem mondhatjuk, de volt miért megszeressük őt?
I: Ellie karaktere nagyon távol áll tőlem, így nem is sikerült megkedveltetnie magát velem. Nagyon sok rossz érte eddigi élete során. A szülei hihetetlen rossz példával szolgáltak számára. Nem törődtek vele, sőt még neki is adtak feladatot egyes bűncselekmények
Ellie
elkövetésében. Ellie-t magába szippantotta ez a világ, és akár mennyire is szerette volna nem tudott belőle szabadulni. Szinte a részévé vált, és már művészi szinten művelte mások becsapását. Lehetősége lett volna változtatni az életén, de olyan trauma érte, ami rányomta a bélyegét az egész életére. A gyerekkora nem volt fényes, nem csak otthon volt rossz a helyzet, de a suliban is megkeserítették az életét. Egyedüli barátja Camden volt, aki egy kis színt vitt az életébe. Ám nem volt zökkenőmentes a barátságuk, és Ellie-nek sikerült azt az embert is elüldöznie maga mellől, aki eddig mellette ált. Eltelik jó pár év mire Ellie újra visszatér nagybátyja házához. Próbál új életet kezdeni, de nehezen megy neki. A régi berögződést nehéz elnyomnia magában, és szép kis kalamajkába találja magát, amire még ő se számított.

P: Ellie-t nem sikerült megszeretnem, életének eseményei esetleg megmagyarázhatják jelenbéli döntéseit, én mégse értem. Attól, hogy a szülei ennyire elhanyagolták és sz*rtak a fejére, összeszedhette volna magát, és tisztességes módon is eltarthatná magát. Camden mellett azért néha érzékeny oldala is felbukkan, olyankor kicsit jobban tudtam szeretni. Viszont szerencsére épp jó időben csatlakoztunk hozzá, mert ő is rájött, hogy nem folytatható tovább ilyen formában az élete. Ezt a döntését támogattam, de akinek ilyen mocskos dolgok vannak a háta mögött, hogy is hihetné, hogy örökre a háta mögött hagyhatja azokat? Hiába szeretne változtatni, ez sose egyszerű, itt is láthatjuk. 

„- Azt hiszed, hogy amiért te nem látod az én sebhelyeimet, nincsenek is? Hát ez a gond a fájdalommal, Ellie. Ha szerencséd van magadon viselheted, hogy lássa az egész világ. De a legtöbb ember mélyen belül hordja a fájdalmat, olyan helyen, ahol nem jár soha senki. Csak amikor már túl késő.” 

Camdem a történet meglepetése, nyílt érdeklődést mutat Ellie felé, de tartogat érdekes fordulatot az Írónő vele kapcsolatban. Számítottunk erre?
I: Camdem-et, sem került közel a szívemhez, belengte valami különös atmoszféra, ami azt súgta ne bízzak meg benne. Sokat fejlődött kinézetileg, ez Ellie-t is meglepetésként éri. Nem
Candem
is tud ellen állni az új Camden-nek. Szeretem azokat a részeket, amelyekben tetovált, nekem is van három tetoválásom, amit remélem még egy két követni fog majd a későbbiek során. Furcsa volt, hogy mennyire kedvesen fogadta Ellie-t, azok után, ahogy a lány bánt vele a múltban, furcsa volt ez a túlzott lelkesedés számomra. Nem is kell olyan sokat várni a történet során, mire kibújik a szög a zsákból, és fény derül Camden titkára. Ellie múltja, és a jelen a véletlen folytán újra összekapcsolódik Camden által, és kezdetét veszi egy üldözés, ami mindkettőjük számára tartogat meglepetéseket.

P: A tetoválóművész se vált sajnos kedvenccé, bár azért őt jobban kedveltem. Aranyos volt az az oldala, amelyik még mindig rajongott a gimiben megismert lányért, de neki se volt könnyű élete, megedzették az évek. Ő tartogatta a könyv legnagyobb meglepetését, és a lelepleződés után már nem tudtam ugyanannyira szeretni, mert félreismertük. Pedig ettől vált pont érdekesebbé. Ő inkább csak próbál kemény lenni, sose tudja igazán levetkőzni a szerethetőbb oldalát ezt többször látjuk. Nem tudom még mire lesz képes Ellie-ért. 

„Camdent alábecsülte az apja. Mindenki alábecsülte. Különösen én.” 

Hogy tudnánk jellemezni a történetet?
I: Ellie visszatér nagybátyja birtokára, hogy új életet kezdhessen. Ám a fogadtatása nem teljes szível történik. Túl sok a múltban elkövetett dolog ami megnehezíti a helyzetét. A későbbiek folyamán Ellie újra találkozik gyerekkori barátjával Camden-nel, aki jó nagy átalakuláson ment keresztül. A vonzalom mind a kettőjük részéről érezhető. Ám Ellie nem tudja olyan könnyen eldobni a régi életét, és új terv kezd körvonalazódni a fejében. Mind a
kettőjük titkokkal kezdenek bele ebbe az "új" barátságba. Ezután jön az igazi meglepetés, kiderül Camden sem olyan ártatlan, mint amilyenek elsőre tűnik. Ellie múltja is visszatér, ami elől elszaladt, most üldözőbe veszi a lányt. Együtt kell megoldást találniuk erre a helyzetre, menekülésbe kezdenek, ez az út mindkettőjüket megváltoztatja egy kicsit. De nem lehet a végtelenségig elfutni a problémák elől, mert előbb utóbb úgy is utol ér. Nem volt rossz történet, voltak benne olyan részek amelyek izgalmat szolgáltattak az olvasása közben. De valamit mégis hiányoltam benne.
P: Azt egy pillanatig se tagadom, hogy képes volt meglepni párszor a cselekmény, de hiányzott belőle a plusz izgalom, egy kis tűz. Úgy kezdődik minden, hogy Ellie elhatározza, hazatér gyerekkori otthonába, és jó útra tér. Ott találkozik legjobb barátjával, akit régen nagyon megbántott. A fiú mégis olyan, mintha elfelejtett volna minden rosszat és őszintén érdeklődik a lány iránt. Fokozatosan közelednek egymáshoz és itt még olyan, mint egy sima romantikus regény. Ellie viszont többször utal nekünk arra, hogy van, aki bosszút akar rajta állni és emiatt nehéz ellazulnia. De arra nem gondolt, hogy az ellenség közelebb van, mint hitte… Nem rossz az alapanyag, de a dinamikáját, a felépítését nem így csináltam volna. Több feszültség kívánkozott nekem a könyvbe. 

„- Gyűlöllek, Ellie Watt – suttogta, az ajka egyre közelebb ért az enyémhez -, azért, mert annyi év és mindezek ellenére még mindig szeretlek.” 

Három részes a sorozat és rövid időn belül a többi kötetet is olvashatjuk. Érdemes folytatni?
I: A végén történt események miatt úgy gondolom érdemes lesz folytatni a sorozatot. Már csak a kíváncsiság kielégítése miatt is, hogy ezek után mi vár Ellie-re és Camden-re.
P: Nem lenne ez rossz, érdekes a téma, és úgy gondolom tartogat még olyan fordulatokat, ami miatt érdemes tovább olvasni, de ennél többet kell nyújtania, hogy igazán jó könyv legyen. Mindenképp öröm, hogy nem kell évekig várni a folytatásra, így sokkal nyugodtabb szívvel mer belevágni egy sorozatba. Emellett a vége igazán váratlan fordulattal zárult, nagyon érdekel, hogy mi lesz Camden következő lépése. 

„(…) a harag olykor milyen gyengévé teszi az embert.”

Kedvenc jelenetem:
I:  A pénz mosás időszaka.
P: Amikor Camden Ellie-re tetovál.
Kedvenc szereplőm: 
I:  Senki :D
P: Egyelőre Javier. :D
Kinek ajánlom: 
I:  Akik szeretik, ha egy történetben nem minden rózsaszín.
Hasonló könyv:
P: Nem személyes tapasztalat, de címkék alapján a Sötétség fogságában hasonlíthat erre a könyvre.
Értékelésem: 
I: Sajnos ez az első rész engem nem tudott annyira meggyőzni. Látom benne a lehetőséget, de tőlem most csak 3,5 tattoo kap.
P:
Többen is megfogalmazták ezt, és nagyon igaznak érzem. Nem volt ez rossz, csak lehetett volna jobb is, 3,5 Pontiac GTO 70-es tudok neki adni.
 
Érdekesség: Mindkét főszereplő nagy zene rajongó, több számot említenek is ebben a részben, ezeket összegyűjtöttük. Valamint tartozik egy kiegészítő előzmény novella a sorozathoz, annak a fülszövegét is megtalálhatjátok lentebb.



 
Cím: On every Street
Sorozat:
Átkozottak 0,5.
Kiadás éve: 2013.
Fülszöveg: 
Amikor a fiatal művész, Ellie Watt eldönti, most már Eden White lesz a neve és a drogbáró nyomába ered, aki tönkretette a gyerekkorát, még nem gondolta, hogy beleszeret az egyik emberébe. De Javier Bernal nem egyszerű ember. Kicsit veszélyes, de még inkább csábító, Eden hamar ráébred, hogy szenvedélyesen beleszeretett Javier-be, aki bosszújának kulcsa lenne. Testével és lelkével küzd a túlfűtött csatában a bosszú iránti vágyával, és innen senki se fog győztesként távozni. 
A Bűnben született előtt hat évvel játszódik, de akár előtte, akár utána is olvasható, sőt önálló történetként is megállja a helyét.

Köszönjük a Recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése