2018. 03. 22.

Kedvenceink közelebbről 16. rész - Rick Riordan


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)


Rick Riordan ifjúsági regényeivel szerzett népes olvasótábort hazánkban. Közrejátszott ebben az is, hogy a Percy Jackson sorozat két részét a mozikban is megnézhettük. Három sorozatát is kiadta már a Könyvmolyképző kiadó magyarul.


Rick Riordan – 1964, San Antonio

San Antonióban született 1964. június 5-én, ebben a városban élt gyermekkorában. 1982-ben végzett az Alamo Heights High School-ban, 1986-ban pedig a University of Texas at Austin-ban, ahol angol nyelvet és történelmet tanult. San Francisco környéki és a San Antonio-beli általános iskolákban tanított angolt és történelmet, beleértve a görög mitológiát is. 2002-ben a Saint Mary’s Hall megtiszteltetésül neki adta az iskola első Mestertanár-díját. Jelenleg Bostonban él feleségével és két fiával.TOP5-es lista:


Pár infó még az Íróról:

Sokáig tanár voltál. Miért hagytad el az osztálytermet?
Nehéz döntés volt. Imádtam tanítani, gyerekekkel dolgozni. Éveken keresztül teljes állásban tanítottam és évente egy könyvet írtam a Tres Navarre sorozathoz.
Amikor eladtam a Percy Jackson sorozatot a Disney Könyvcsoportnak, rájöttem, hogy most már két könyvet kell írnom évente, hogy tartsam a határidőket – egy felnőtt és egy gyerekkönyv. Nem gondoltam, hogy képes lennék tartani az ütemet és az osztályban is jó munkát végezni, ezért döntöttem végül amellett, hogy felhagyok a tanítással.
A jó része az, hogy még mindig dolgozok gyerekekkel íróként is. Remélem, több gyerek felfigyel a mitológiára miattam, mintha tanítanám.

Voltál már Görögországban vagy Olaszországban vagy tervezel utazást oda? 
Igen, mind a két helyen jártam, de csak miután befejeztem a Percy Jackson sorozatot, ami kicsit ironikus. Azonban nem kell odautazni ahhoz, hogy értékelni tudd a mitológiai történeteket. Azok univerzálisak.
ForrásMelyik az első mítosz, amit hallottál?
Szerintem először Perszephoné történetét hallottam az évszakokról, amikor óvodás voltam. Nem igazán értettem, mert Texas-ban igazából csak két évszak van, a tél és a nyár. Sose szerettem a forró Texas-i nyarakat; emlékszem azt kívántam, bárcsak több időt töltene Perszephoné Hádésszal, úgy kicsit hűvösebb lenne.

Hogyan tisztítod ki a gondolataidat két sorozat között, amikor két könyvet írsz évente?
Az olvasás sokat segít. Általában kb egy hónapot kutatással töltök, az új projekthez olvasok és olyanokat is, amik nem kapcsolódnak ahhoz. Nagy rajongója vagyok a történelemnek, a sci-fi-nek és a fantasy könyveknek, bár az ízlésem elég eklektikus.

Végül pedig a könyvei: 

A Tres Navarre az író első sorozata, 1997-ben jelent meg az első rész és összesen 7 kötet érhető el a misztikus krimi regényekből. Az első részben megismerjük Jackson „Tres” Navarre-t, aki Robert Johnson nevű macskájával él. Tíz éve hagyta hátra szülővárosát és apja meggyilkolásának emlékét. Ennyi idő elteltével tér vissza, és válaszokat keres. Minél mélyebbre ás, annál kényesebb részletek bukkannak fel: maffia kapcsolat, politikai játszmák.


A Percy Jackson és az olimposziak a legismertebb sorozata az írónak. 2003-ban indult útjának és öt részben meséli el a félisten történetét. A tizenkét éves Percy problémás gyereknek tűnik, mindig bajba keveredik és furcsa dolgokat lát, amit nem hisznek mások el. Míg egy nap a Minótaurusz be nem kergeti a nyári táborba, ahol mitikus lények veszik körül. Kiderül, hogy ő maga is egy isten leszármazottja és hogy eltűnt Zeusz villáma, a gyanúsítottak listájának élén pedig ő áll. Tíz napja van bebizonyítani ártatlanságát.


A félistenek új generációjával az Olimposz hőseiben találkozhatunk, ami a Percy Jackson sorozat spin-off-ja. Ez is 5 részes ifjúsági fantasy történet, 2010-ben jelent meg az első rész. Itt találkozhatunk a régi főszereplőkkel, illetve pont nem, hiszen a könyv úgy kezdődik, hogy Percy-nek nyoma vész. Helyette viszont feltűnik egy Jászon nevű srác, akinek a múltja igazán rejtélyes, de sok mindent tud. Elhangzik egy prófécia és megtudjuk, hogy létezik egy másik tábor is, a római istenek leszármazottainak.


A Kane krónikák is 2010-ben indult és ez egy ifjúsági trilógia. Az a sorozat az egyiptomi istenek világába kalauzol, ahol Carter és Sadie a két egymástól távol élő testvér a világra szabadítja Széth és vele együtt más istenek is ébredezni kezdenek. Az ő feladatuk megállítani őket.

2015-ben újabb trilógiába kezdet az Író Magnus Chase and the Gods of Asgard címmel. Talán a címből is kitalálható, hogy itt az északi mitológiába kalauzolja az olvasókat. Magnus mindig problémás gyerek volt. Anyja rejtélyes halála óta egyedül él Boston-ban. Egy nap követni kezdi egy férfi, aki elárulja neki, hogy egy északi isten fia. A viking mondák igazak, az Asgard-i istenek háborúra készülnek. A Ragnarök megállításához Magnus-nak fel kell keresnie a Kilenc világot egy olyan fegyverért, ami már évezredekkel ezelőtt eltűnt.A legújabb sorozat első része 2016-ban jelent meg, azóta három és egy kiegészítő kötet olvasható és még kettő van tervben. Ez is Percy Jackson spin-off, The Trials of Apollo címmel. Hogyan büntessünk meg egy halhatatlan? Tegyük halandóvá. Miután Apolló felbőszített apját, Zeuszt, száműzték az Olipmposzról New York-ba, egyszerű tini fiú képében. Isteni ereje nélkül meg kell tanulnia túlélni a modern világban és ki kell békítenie apját. De Apollónak sok ellensége van – istenek, szörnyek és halandók is. Ezért kénytelen segítséget kérni a Félistenek Táborából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése