2018. 04. 10.

Anne Percin: A ​Remény kalózai

Író: Anne Percin
Cím:
A Remény kalózai 
Kiadó:  Könyvmolyképző
Kiadás éve:
2017.
Terjedelem:
120 oldal
Fülszöveg:
A ​lányom szeretete nélkül már nem élnék!
Tania az átlagtinik meglehetősen egyhangú életét éli. Suliba jár a többi szerencsétlennel, rajong a csokiért meg mindenféle képzeletbeli lényért, a tesit ellenben ki nem állhatja, futni különösen utál. Az anyukája is gyakran az agyára megy: amióta a férje (Tania apja) lelépett egy felbotoxozott szájú olasz spinével, egy rózsaszínűre festett virtuális életet talált ki magának, azzal kábítja a blogja (Olvasmányok & lekvárok) olvasóit. Egy napon furcsán kezd viselkedni, és Taniának rá kell döbbennie, hogy az anyja nem azért guglizik rá lázasan és hosszasan a „mell” szóra, mert nagyobb lökhárítókat szeretne. Nem: az édesanyjának mellrákja van.
Ettől fogva Tania élete teljesen megváltozik, és fokozatosan ő maga is: lázongó kamaszból a halál ellen lázadó fiatal lánnyá válik, aki olyan dolgokra is vállalkozik, amikre álmában sem gondolt.
Mert az életben minden megeshet.
Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is.

Megindító és reményt adó történet egy kemény témáról.


"Vagyis az életben minden megeshet. Ha a legrosszabb megtörténhet, akkor a legjobb is. Végül is miért ne?"

Érdekesen indult a kapcsolatom a könyvvel. Nagyon vágytam rá, egyből megfogott amikor megláttam a várható megjelenéseket között. Mindig is szeretek valós témákról olvasni, és ez a betegség nem is lehetne valóságosabb. Rengeteg ember megtapasztalja, és küzd vele. Valakinek sikerül megnyernie vele szemben a csatát, és sajnos van olyan is aki nem jön ki
Tania anyukája (forrás)
belőle győztesen. Egyre jobban vártam, hogy végre a magaménak tudhassam, ám nem adta magát olyan könnyen. Volt egy kis fennforgás mire tényleg hozzá tudtam jutni, de a várakozásomat szerencsére jutalmazták egy kuponnal. Amikor válogattuk a TBR listánkra a könyveket, tudtam, hogy neki ott a helye. Reméltem, hogy hamar sorra kerül majd. A környezetemben találkoztam két fajta mellrákkal is, az egyik az agresszív fajta, amelytől nem biztos, hogy megtudsz szabadulni. Műtét, majd kemoterápia, és végül sugár. A másik pedig az enyhébb, amelynél kimaradt a kemo, csak sugárral kellett kezelni azt a bizonyos területet. Egyiket se lehetett könnyű megélni,
de szerencsére erős nőkről van szó, akik nem adták fel a harcot betegségükkel szemben.
  Tania anyukája is pontosan egy ilyen erős nő, a hétköznapokban dolgozik, gyermeket nevel, és blogot vezet. Még a virtuális világban próbál mindent jól beállítani, addig a való életben minden kicsit más. Egyedülálló nőként kell helytállnia, fia már kirepült a családi fészekből, csak kamasz lánya maradt vele, férje pedig új keblek felé evezett. Minden megváltozik amikor kiderül, hogy a rák ott él a testében. Tania egy igazi kamasz, aki lázad a világ, a suli, és és édesanyja intelmei ellen. Képet kapunk általa milyen is a helyzete egy lánynak az iskolai életben, és a tornaórák micsoda küzdelemmel járnak. A szőrtelenítésről pedig jobb nem beszélni. Neki is van egy blogja, amelyben kedvenc témájáról, a vérfarkasokról oszt meg érdekességeket. Ám ezek a szürke hétköznapok egyből megváltoznak, amikor felfedezi édesanyja titkát. Együtt kell megküzdeniük a szörnyű kórral. Ez a váratlan esemény még jobban összekovácsolja őket.

"Mi kalózok vagyunk. Rákfogók, és ez teljes munkaidős elfoglaltság."

Nagyon tetszett az Írónő stílusa, amit Tania szemszöge által osztott meg velünk. Egy kamasz lány szemén keresztül éljük át édesanyja küzdelmét a rákkal szemben. Az erős nő szépen lassan kezd megtörni, és Tania az, aki poénjaival, és látásmódjával erőt önt belé. Együtt élik át a kemo hatásait. Rossz érzés lehet elveszíteni a hajadat, és úgy az összes szőrt a testedről, de Tania még ebből a melankóliából is ki tudja ragadni édesanyját. Jó volt látni, hogy
Tania (forrás)
mennyire támogatták egymást ebben a nehéz időben. Tania nem csak otthon, de az iskolában is új oldalát kezdi megmutatni, amellyel még osztálytársait is meglepi.
Igazán jó kis betekintést nyertünk, és megtapasztaltuk mivel is kell megküzdeni ilyen helyzetben lévő nőnek. Sokszor mosolyogtam, hiába a nehéz téma mégis el tudta érni az Írónő, hogy ne csak szomorúan nézek a lapokra. Láttuk a betegség minden rossz oldalát, egy jó példa erre, ahogy a blog követői szépen lassan eltűntek. Amikor már nem a tökéletességet kapták elpártoltak Tania anyukájától, de a későbbiekben az új blogja kialakítása során új követői lettek, akik támogatták őt. Jó volt látni, hogy kezd kivirulni, és új dolgokat kipróbálni. Tania életébe is változásokat hozott, olyan tettre vállalkozik amit eddig szívből utált. A futás sose volt a szíve csücske, de legyőzi az undorát vele szemben, sőt megszereti ezt a sportot. Kaptunk egy kis bimbózó szerelmet úgy a maga kamasz módján, ami nekem nagyon tetszett. Nagyon örülök, hogy megismertem kettőjük történetét. Az alagút végén mindig ott a fény, és ezt az Írónő nagyon jól megmutatta nekünk. Amennyire rövidke történet annál velősebb, én nagyon ajánlom az elolvasását másoknak is.

"Sose tudhatjuk, mit tartogat számunkra a jövő! Öt hónappal korábban én se sejtettem, hogy az anyám rákos lesz, és egy nap kedvem támad részt venni az országos terepfutáson."

Kedvenc jelenetem: A nagy futóverseny.
Kedvenc szereplőm: Tania anyukája
Kinek ajánlom: Ajánlom azoknak akik szeretnék megismerni egy kamasz lány szemén keresztül édesanyja rákkal való küzdelmét. Nem hétköznapi az biztos, a stílusa igazán kamaszos, de ez mellett szerethető.
Értékelésem:
Egy rövid kis történet, de annál szerethetőbb. Egy nehéz téma, amit saját egyedi stílusban ismertem meg. Egyszerre volt fájdalmas és közben a humor sem marad ki belőle Tania által. Tőlem 4 kalózt kap.

Érdekesség: Megmutatom milyen borítókkal jelent meg eddig a könyv. Pluszban pedig, hozok pár olyan történetet amelyekben szintén a rákkal kell megküzdeniük a szereplőknek.

Az első borító a francia kiadáshoz tartozik, ami számomra kicsit furcsára sikerült. A második a német kiadásé, amely már inkább a témához kapcsolódik. Anyát és lányát ábrázolja, tetszik a belőle áradó pozitivitás. Az utolsó pedig az itthoni megjelenésé, ami szerintem a legszebben sikerült mind közül. Élőben pedig még gyönyörűbb.

Első körben olyan könyveket hoztam amiket már én is olvastam. Mindegyik nagyon szívhez szóló történet, és nem lehet kibírni könnyek nélkül az olvasásukat az biztos. A rák több formát is ölthet, de a betegség lefolyásának folyamata  mindegyik esetben szörnyű. Van aki túl éli a testét ért támadást, van olyan is, aki a küzdelmek ellenére mégse tudja legyőzni ezt a halálos kórt :( A Csillagainkban a hiba egy  fájdalmas történet. Amelyben Hazel és Augustus küzdenek a betegségeik ellen, és ebben a nehéz helyzetben találnak egymásra. A filmet láttam először, és utána olvastam el a könyvet. Nem bírtam ki könnyek nélkül egyiket sem. A nővérem húga volt az első könyvem az Írónőtől, ami nagyon ütősre sikerült, és igazán jól boncolgatta a témát. Két testvér, egy összetört család, harc amely nem várt fordulattal ér véget. A Mi lesz velem? egy számomra csodálatos történet amely reményt adott, és egyszerre törte össze a szívemet. Aundrea és Parker szerelme a nehéz időkben szövődött, de ők megmutatják, hogy bármikor rád találhat az igaz szerelem, nem hagy el, kitart melletted. Amíg élek-ben is megismerjük, hogy az élet milyen könyörtelen tud lenni. Nagyon sajnáltam Tess-t nem ezt érdemelte volna, de egy picit vigasztal, hogy megismerte Adam-et. Köszönöm Adam, hogy ott voltál vele végig.

Erre a három történetre keresgélés közben találtam rá. Még egyiket se olvastam, de úgy látom érdemes lenne őket felvenni a várólistámra. A Mezítláb-ban három nő sorsát ismerhetjük meg, mindannyian a problémáik elől utaznak el egy szigetre, hogy ott megoldást találjanak rájuk. A Nyáron történtben egy kistestvér szemszögén keresztül ismerjük meg az eseményeket. Meg nővérét támadja meg ez a szörnyű kór, az értékelések alapján úgy tűnik nagyon szomorú történet. A Hazatérésben egy családi tragédia szólítja haza Cassie-t, aki a múltja elől menekült el szülővárosából. Most mégis kénytelen újra hazatérni, és szembenézni a rég múlt eseményeivel.

Az utolsó három pedig olyan emberekről szól, akiknek sikerült legyőznie a rákot. A Hamvaimból megismerjük Szentesi Éva küzdelmét a méhnyakrákkal szemben. A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt Gréta harca a leukémiával. A visszakapott életben az Írónő saját történetét meséli el, amelyben több betegséggel is meg kellett küzdenie.
 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése