2018. 04. 04.

Kedvenceink közelebbről 17. rész - Kelly Oram

A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)

A mai alkotó a hazánkban is igen népszerű Kelly Oram. Célközönsége inkább a fiatalabb korosztály, de biztos vagyok benne, hogy nem csak ők veszik szívesen kezükbe egy-egy regényét. Róla tudhattok meg többet, ha tovább olvassátok a bejegyzést. :)


Kelly Oram- 1981.

Kelly Oram tizenöt évesen írta az első regényét, egy fan fiction-t kedvenc bandájához, a Backstreet Boys-hoz. Megszállott olvasó, túl sokat beszél és szereti kanállal enni a cukormázat. Phoenix külvárosában él férjével, négy gyerekükkel és macskájukkal, Mr. Darcy-val. Mióta az eszét tudja történeteket írt, közöttük sok fan fiction-t. Ennek ellenére sose gondolt „íróként” magára és felnőttként se gondolt rá, hogy az legyen.  Inkább a zenei pálya érdekelte, de később az általános oktatás felé orientálódott, de végül férjhez ment és a férjével Los Angeles-be költözött. Főállású anya lett, és mellette lassan újra az írás felé fordult. Pár évvel később páran biztatták is, hogy adja ki könyveit. Egy plusz random tény, igen, a haja természetes vörös.

TOP5-es lista: 



Pár infó még az Írónőről: 

1. Imád énekelni és a főiskolát is úgy kezdte, hogy énekes előadó lesz belőle.
2. Egy alkalommal versenyzett a Miss Michigan Teen USA parádén.
3. Baseball rajongó.
4. Gyerekként betört a feje és hoki sisakot kellett az iskolában hordania.
5. Van egy saját tízoldalú kockája, amivel csak ő dobhat.
6. Balkezes.
7. Egy független film, az Amber Alert producere.
8. Szeret úton lenne. Élete legjobb vakációja volt, amikor három hétig az apjával vezettek és járták a tengerpartokat.
9. Hatalmas Backstreet Boys fan volt. Még mindig hatalmas gyűjteménye van az együttesről.
10. Golf és bowling órákat is vett fel az egyetemen, hogy megszerezze a kreditjeit.

Hol nőttél fel? Mesélj kicsit a gyerekkorodról. 
Két szerető szülő nevelt fel, rokonokkal körülvéve, akiknek a hiánya csak az után
realizálódott, hogy elköltöztem. Többször költöztünk, de életem nagy részét Colorado-ban, Michigan-ben és Kaliforniában töltöttem. A gyerekkorom néha kicsit őrült és kaotikus volt, de mókás és szeretettel teli. Nem panaszkodhatok. 

Milyen volt Los Angelesben tanulni? 
LA őrült, és a filmipar kemény. Nyomasztó volt a férjemnek és nekem, de legalább ott voltunk egymásnak, és nagyon fiatalok voltunk. De mégis egy kaland volt. Sokat tanultunk, fejlődtünk és sok nagyszerű emlék köthető oda. 

Milyen most az élet egy kis Arizona-i közösségben élve? 
Sokkal jobb az életminőség! Sose bántam meg, hogy ott hagytuk LA-t. Amennyire szerettem az időjárást és hogy pár mérföldre van a tengerpart, nem cserélném el a családos életet. Határozottan jobban illünk a csendes, külvárosi, konzervatív közösségbe, ahol most élünk. (Még ha ötmillió fok is van nyáron.) A gyerekek iskolája fantasztikus, erős a templomunk közössége is, és a szüleim, valamint a rokonok is közelebb vannak. Nem olyan izgalmas, mint Hollywood-ban, de itt kell lennünk. 

Mit szeretsz olvasni? 
Főleg ifjúsági regényeket, és 85%-ban paranormális vagy fantasy műfajúakat. Varázslat, szörnyek és romantika! De ezzel szemben, nagyon szeretem a kortárs és a történelmi romantikus könyveket is. 

Mi a kedvenc természetfeletti teremtményed? 
Sárkányok! És alakváltók! (A sárkány alakváltók a legjobbak, természetesen.) 

Kedvenc íróid? 
Sokan vannak! Jen Wylie, Anette marie, Jaymin Eve, Meg Cabot, John Green, Simone Elkeles, Cinda Chima Williams, Desni Dantone, Kristin Cashore, Julianna Donaldson, Karen Lynch, Marie Brown, Jennifer Armentrout… és ez csak pár név. A lista végtelen. 

Kedvenc könyves szereplőd? 
Mr. Darcy igazi klasszikus. Imádom őt, még a macskámat is róla neveztem el. Phillip-et is szeretem az Edenbrooke-ból, Daemon-t a Luxen sorozatból, Suze Simon a Mediátor sorozatból… itt is elég hosszú a lista. 

És ki a kedvenc szereplőd a saját könyveidből? 
Azt hiszem Ellie Westley a Hottie is my favourite girl sorozatból és Russ Devereaux a Supernaturalt könyvekből. Ellie vicces, bolondos és robbanékony. És Russ… *olvadozás* imádom, hogy annyira erős, mégis sebezhető egyszerre. Neki van a legnagyobb szíve. Érzelmes, de mégis kemény. Szórakoztató! Imádok róluk írni! 

Ha egy könyvedet választhatnád, melyikből legyen film? 
Hmm. A Serial Hottie és a Cinder & Ella között vacillálok. A Serial Hottie szórakoztató és reálisnak is mondható. Vicces, furcsa, rejtélyes gyilkossági romantikus. Imádnám. De HATALMAS rajongója vagyok, mindennek, ami Hamupipőke, és jól működne. Lenyűgöző lenne Ella-t és Brian-t széles vásznon látni. 

Melyik könyved írását élvezted legjobban? 
A Supernaturals könyveket. Kihívás is volt, a világfelépítés miatt és a szereplőgárda miatt. De sok variációs lehetőség volt a szereplőkkel, és én is szívesen élnél varázzsal és szörnyekkel teli világban. Fantasy gyíknak tartom magam. 

Milyen az írási folyamatod? Van általános rutin, amit követsz? Tollad és papírt használsz vagy számítógépet? Otthon vagy a könyvtárban dolgozol? 
A laptopom, olyan, mintha az ötödik gyerekem lenne. A történet fő ívét papírra vete. Otthon szoktam írni, de ha egy kis változatosság kell, a könyvtárba megyek. Ha lenne Barnes and Noble nálunk, biztosan az lenne a törzshelyem.
Forrás 

Végül pedig a könyvei: 


A Jamie Baker 2010-ben indult ifjúsági paranormális sorozat, 3 résszel egy kiegészítő kötettel. Egy balesettel kezdődik, mely tragédia helyett azzal végződik, hogy a tizenhét éves Jamie Baker-t természetfeletti erővel ruházza fel. A történtek miatt, próbál elzárkózni az iskolatársaitól, ami miatt kiérdemli a suli jégkirálynőjének címét. Egy túlfűtött csók Ryan Miller-rel viszont búcsút int az anonimitását. Kezdi felolvasztani a jégkirálynő szívét, és próbál beférkőzni az álarc mögé. De nem csak Ryan érdeklődik a titka iránt, amit kétségbeesetten próbál elrejteni.

Az Sz mint szűz 2017-ben magyarul is megjelent, de eredetileg 2012-ben jelent meg, és még egy következő kötet is elérhető, szintén ifjúsági regényekről beszélünk. Valerie a házasságig szeretné megtartani szüzességét, ami miatt sokan hülyének nézik. Ő mégis ki akar tartani elvei mellett. „V mint vigyázz a szüzességedre!” kampánya nagy népszerűségre tesz szert, és vannak, akik szeretnék megakadályozni célja elérésében.

A Szívzűrterápia strébereknek sorozat szintén megjelent hazánkban is, a második részével együtt. Angolul 2013-ban jelent meg az első rész, ifjúsági műfajban. Avery, mióta az eszét tudja szerelmes legjobb barátjába Aiden-be, aki mit sem sejt a dologról. Avery teljesen összetörik, amikor a srác bejelenti, hogy barátnője van. Hogy kiheverje a szívfájdalmat, egy sor kísérletbe kezd, szeretné megtalálni az ellenszert.

A Supernaturals 2013-ban indult, egyelőre három részes ifjúsági paranormális sorozat, de már úton van a negyedik kötet. Dani Webber igazi lázadó a kisvárosban, ahol él, de ő se hisz a szörnyekben és a mágiában, míg nem egy nap, megállítja az időt. Így ráeszmél, hogy ő is része a természetfeletti világnak, amiről korábban nem is tudott. Ez remek hír legjobb barátja Russ számára, aki így szintén felfedheti saját képességeit és halhatatlan szerelmét. Ám ahelyett, hogy kiélvezhetnék a boldog napokat, Dani-t elragadja a természetfeletti tanács, aki szerint a lány a kiválasztott, aki megmentheti őket a kihalástól.

A Cinder&Ella sorozatot talán be se kell mutatni, mert szerintem ez a legismertebb sorozata nálunk az Írónőnek. 2014-ben jelent meg angolul, azóta egy kiegészítő kötet és egy második rész is megjelent, műfaja nem meglepő módon ifjúsági. Ella élete minden, csak nem tündérmese. Elvesztette édesanyját egy balesetben, ahol ő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. Most rég nem látott apjához tart. Egy ember tartja benne a lelket, a titokzatos Cinder, akivel régóta barátok… az interneten. 

Önálló regényei is elérhetőek. A Serial Hottie ifjúsági regény még 2012-ben jelent meg. Eleanor Westley a jéghoki megszállottja, de a fiúk figyelmét még sose keltette fel. Majd beköltözik egy szexi srác a szomszédba, aki felfigyel rá, ő mégis szkeptikusan fogadja a közeledést. És minden furcsább lesz, amikor hozzá hasonló lányok kerülnek elő, holtan. A Joni Underway 2015-ös megjelenésű és meglepő módon inkább a new adult műfaj felé hajlik. A 19 éves Joni szereti felnőtt életét, tanul, mellette dolgozik és végzi hétköznapi teendőit. Egészen addig, míg bátyja életét nem veszti egy autóbalesetben. Addigi élete a feje tetejére áll, bánatában felkerekedik egy vitorlás útra, amit még a bátyja tervezett. Az utazás során vajon fel tudja dolgozni a szeretett testvére hiányát? A Sixteen Kissis egy rövidke 2016-os ifjúsági történet. A főszereplő Cassie másra se vágyik tizenhatodik születésnapjára, mint hogy végre megcsókolják. Amikor bátyja legjobb barátja, Jared rájön a titkos kívánságra, magára vállalja, hogy teljesíti azt. Az If We Were a Movie a tizenkét részes Power of Matchmaker sorozat tagja, melynek köteteit különböző alkotókhoz lehet kapcsolni. AZ NYU újonc Nate, szeretne végre megszabadulni vad és kicsit őrült bátyjaitól, és beköltözik az első kiadó szobába, amit talál. Ott találkozik az LA-ből érkezett Jordan-nel, aki azt hiszi, minden megtörtént már az életben valamelyik filmben. A legújabb történet pedig a Ghost of You and Me 2017-es ifjúsági paranormális regény. Hogy mond el valakinek, aki utál téged barátja legjobb halála miatt, hogy hiányzik? Spencer Schoutt tragikus halála szétválasztja két ember életét, akiket a legjobban szeretett – barátnőjéét, Bailey-t és legjobb barájáét, Wes-ét…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése