2018. 04. 14.

Sarah J. Maas: A ​Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák udvara 2.)

Író: Sarah J. Maas
Cím: A ​Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara 
Sorozat: Tüskék és rózsák udvara 2.
Kiadó:
Könyvmolyképző
 
Kiadás éve: 2017.  
Terjedelem: 750 oldal
Fülszöveg:

Én ​nem vagyok jó. Semmi vagyok, és a lelkem, halhatatlan lelkem el van átkozva… Mintha a tüdőm is cserbenhagyott volna, de próbáltam levegőt venni, hogy ki tudjam mondani, hogy nem. Nem.
Miután Feyre kiszabadította szerelmét, Tamlint a gonosz tündérkirálynő karmai közül, már halhatatlanként, tündérmágiája birtokában tér vissza a Tavasz udvarába. De nem feledheti sem a szörnyűségeket, melyek révén megmentette Tamlin népét, sem az alkut, amit Rhysanddel, az Éjszaka udvarának rettegett főurával kötött.
Egyre jobban bevonódik Rhys ügyeibe és fellángoló érzelmei hálójába, ám háború közeleg: egy minden eddiginél hatalmasabb gonosz erő fenyeget azzal, hogy mindent elpusztít, amiért Feyre valaha küzdött.
Szembe kell néznie a múltjával, elfogadnia különleges adottságait és döntenie kell a sorsáról.
Oda kell adnia a szívét, hogy meggyógyítsa a kettéhasadt világot.
Sarah J. Maas New York Times bestseller szerző lélegzetelállító fantasy-sorozatának második kötete.


„Rájöttem hogy végtelen szabadesésben zuhanok már egy ideje, attól kezdve, hogy szíven szúrtam azt a tündérfiút.”

Feyre félelmet nem ismerve sietett Tamlin megmentésére, de a szörnyű próbák túl mély sebeket ejtettek rajta. Hogyan birkózik meg ezekkel és mennyire változott meg a Tüskék és rózsák udvarában megismert lány? 
P: Boldog, hogy háta mögött hagyhatta Amarantha udvarát, a próbákat és az átkot. Végre nincs más dolga, minthogy élvezze a mindennapokat szerelme, Tamlin oldalán. Vagy mégse?
A korábbi megpróbáltatások túl mély nyomot hagytak benne, kemény döntéseket kellett meghoznia, amin nagyon nehéz túllépni. És az érzések mellett fizikailag is megváltozott. Szeretné megismerni új erejét, de visszafogják és falakba ütközik. Mindenki félti és óvja, de ez a túlzott gondoskodás miatt kezd elsorvadni a falak között. Viszont nem szabad megfeledkezni a Rhysand-dal kötött egyezségéről, ez adja meg neki a szabadságot, amire vágyik. Sok újdonságot tartogat ebben a részben Feyre, de nagyon tetszik, hogy nem ismerünk meg mindent, úgy érzem a nagy durranás még az utolsó kötetben várható és le fog esni az állam. 
I: Az átélt szörnyűségek után, úgy gondolnánk Feyre biztonságban van Tamlin oldalán. Ám az ott szerzet sebek nem csak külsérelmi nyomokat hagytak, Feyre lelke is összetört. Szörnyű rémálmok üldözik éjszakánként, hiába van mellette a szeretett férfi, még ő se tudja megvédeni ettől. Kapcsolatuk most bontakozhatna ki igazán, de valami megváltozott. Hiába a szerelmes szavak, és az együttlétek, Tamlin már nem az a tündér, akibe Feyre beleszeretett.
Nem, hogy javulna, inkább romlik az állapota. A túlzott féltés, és uralkodási vágy elhatalmasodik Tamlin-on, és nem nézi mire is van szüksége igazán. Bezárja, és ennél nagyobb hibát el sem követhetett volna. Az első részben kedveltem a tavasz főurát, de most úgy érzem hatalmasat csalódtam benne. :( Teljesen megértem Feyre érzéseit, szörnyű, amin keresztül kellett mennie, és nem, hogy javult volna a helyzete, sokkal rosszabb lett. Szerencsére itt van Rhysand, a vele kötött egyezség lesz az egyedüli mentsvára. Az együtt töltött hetek segítenek, és visszahozzák Feyre-t az életbe. Már itt tudtam, hogy valami leáldozóban van, de reméltem valami sokkal szebb fog következni. Feyre, már nem ugyanaz a lány, akit az első részben megismertünk. Szó szerint teljesen megváltozott, a halhatatlansággal és az új képességekkel való megküzdése nem volt egyszerű. Szerencsére rátalált egy helyre, ahol megtanulja, hogyan is legyen képes úrrá lenni rajtuk. Szépen lassan felépül, és olyan dolgokra is ráébred, ami alapjaiban változtatja meg az életét. Egy igazán erős hősnőnek tartottam eddig is, de ebben a részben mutatta meg igazán milyen kemény fából faragták is őt. 

„Az ajtó felé haladva úgy döntöttem, hogy nem leszek áldozat, és egér sem vagyok Hanem farkas.”

Már az első rész eseményeinél is kapkodtuk a fejünket, nem kellett unatkoznunk. Erre a kötetre is ugyanúgy jellemző volt ez a végig izgalmas cselekmény? 
Feyre
P: Hosszú a könyv, de végig izgalmas maradt. Egy újabb udvart ismerhettünk meg most, az Éjszaka udvarát. A Tavasz az öröm, a vidámság jelképe lehet, az Éjszaka ennek az ellentéte, de számos szépséget tartogat a sötétség is. Feyre ezt tapasztalhatja meg most. Könnyen beilleszkedik és szoros barátságot köt Ryshand kis csapatával. Amarantha-t sikerült legyőzni, de tőle nagyobb fenyegetés veszélyezteti az udvarokat, erre a csatára készülnek szereplőink. Mivel Feyre is igazi harcos amazon, szeretné ő is kivenni a részét mindenből és itt meg van a lehetősége arra is, hogy képezze magát. El kell fogadnia új énjét és fel kell fedeznie, mire képes az új Feyre. Ez a könyv mindenestül tökéletes volt. Minden egyes szó a helyén volt, az érzelmeim csak úgy hullámoztak. Sokszor kellett egy-két lélegzetvételnyi szünetet tartanom két fejezet között, mert le kellett kicsit nyugodnom. És az biztos, hogy nem volt még csók, amire ennyit és ennyire vártam volna. *-*
I: Na kérem az első rész sem volt piskóta, de itt aztán tényleg kapkodtam a fejemet. Nem elég, hogy csalódnom kellett a Tavasz udvarában, ezek után pedig szépen lassan kezdtem szerelembe esni az Éjszaka udvarával. Egy titkos helyet ismerhettem meg, és ezzel együtt Rhysand valódi arca is feltárult előttem. A rettegés nem szűnt meg Amarantha legyőzésével,
sokkal rosszabb dolog közelít, amely alapjaiban változtathatja meg az eddigi világot. Ez mellett Feyre gyógyulása is szépen lassan megindul, és elfogadja új halhatatlan énjét. Megtanulja új képességeinek korlátok között tartását, és erejét. Ez mellett az érzelmek is fontos szerepet kaptak a történetben. Visszatérünk Feyre emberi családjához is, ahol szintén nem várt események borzolják fel az álló vizet. Kis csapatunk felveszi a harcot a gonosszal, ám még ők se gondolták, hogy ilyen nehéz lesz. A vége pedig nagyon ütősre sikerült, nem csak a szereplők, de én is legszívesebben ordítottam volna. Egy a baj, hol van még a folytatás megjelenése. Be kell vallanom az elején nagyon nehezen haladtam vele, valamiért nem volt rám olyan hatással mint az első rész, és Tamlin személyiségének változása is rátett erre egy lapáttal. Aztán volt egy pillanat amikor felcsillant a szemem, és utána újra szerelembe estem. Sarah megint hozta az elvárt szintet, ez nekem a második felétől volt az igazi. Hihetetlen milyen jól tudja alakítani a szálakat, és itt most több testiséget is kaptunk tőle. Tetszettek ezek a részek, illetek a történethez, nem lógtak ki belőle. A végével pedig sikerült újra teljesen megdöbbentenie, nem semmi húzást vitt be ezzel a cselekménybe.

„- Nem az a kérdés, hogy szeret-e, hanem az, hogy mennyire. Az eltúlzott szerelem méreg is lehet.”

Rhysand fontos szerepet játszott Feyre sikerében és az egyezségük miatt a lány kénytelen több időt tölteni a főúrral. Korábban is ilyennek képzeltük Rhysand-ot vagy félreismertük? 
P: Éppen csak egy kicsit ismertük meg a Tüskék és rózsák udvarában, én viszont már akkor tudtam, hogy ő válik a kedvenc könyves álompasimmá. Az biztos, hogy most még jobban bebiztosította magának ezt a helyet. Próbálták gonosznak beállítani, de amint kicsit jobban megismered, látod, hogy sokkal több van benne. Kemény és távolságtartó, de ezzel egyszerre
Rhysand
végtelenül gyengéd és melegszívű. Sok arcát ismerhetjük meg, míg a külvilág csak egy szeletet lát belőle. Ádáz harcos, gyors észjárással megáldva és ezeket népe védelmére használja. Talán még ha a történet lapos is lett volna, az ő jelenléte kárpótolni tudott volna. A Feyre-val kötött alkuja volt élete legjobb döntése, ez vezetett egy ilyen izgalmas részhez. 

I: Az első részben épphogy csak megkapartuk a felszínt. Már akkor is látszott, hogy több rejtőzik benne, mint amit mutat magáról. Egy igazán veszélyes főúrnak tartottam őt, amit ebben a részben is hozott, de emellett megláttuk az igazi énjét is. Ahogy Feyre is kezdi jobban megismerni, rájön, hogy egy nagyon kedves férfi, aki jól titkolja ezen tulajdonságát. Népéért mindent megtesz, védelmezi őket, és az életét is feláldozná értük. Egyszerűen nem lehet nem beleszeretni, nem csak az én szívemet hódította meg. Repestem az örömtől, az biztos ennyire nem vártam még egyetlen egy csók elcsattanását sem. Kettőjük kapcsolatának alakulás sokat dobot a történeten, egyszerűen odáig voltam érte.  

„- Ez bántotta a csőröd? Hogy levegőnek néztelek, vagy hogy Tarquint egyáltalán nem néztem annak?
- A csőrömet az bántotta – mondta Rhys, és a légzése mintha szaporább lett volna -, hogy mosolyogtál rá.
- Te féltékeny vagy.”

Tamlin megszabadult az udvarát sújtó átoktól. Ő változott az első rész óta? 
P: Ha nincs Rhysand, tudtam volna szeretni. Kezdeti zárkózottsága ellenére megmutatta korábban, hogy szereti Feyre-t. Miután megtört az átok, láthatjuk erősebb, főúr énjét, ami viszont nem hiányzott. :( Próbálok nem konkrétumokat mondani, de kifordul önmagából és nem az a tündér, akit megszerettünk az első részben. Mivel most nagyrészt távol vagyunk az udvarától, így kevesebbet is szerepel, ennek ellenére még tartogat meglepetéseket, amikre
egyáltalán nem számítottam. Annyira szeretem, hogy sose tudom mit várhatok. Már épp megfeledkezek valakiről és a legváratlanabb időben és módon bukkan fel. Mi lesz még itt a harmadik részben? :D  
I: Nagy csalódás volt nekem Tamlin karakter változása. Az első részben annyira örültem, hogy Feyre mellett volt, és a szerelmüket is szépnek tartottam. Reméltem együtt valami újat alakítanak majd ki az átélt borzalmak után. Először sajnáltam, utána már annyira mérges voltam rá, legszívesebben megráztam volna, hogy térjen már észhez. A birtoklási vágyával elront mindent. :( A későbbiek folyamán elfogadtam a helyzetet, és egy idő után tudtam, ennek így kellett lennie. Az biztos a következő részben nem várt események lesznek, Feyre nem fog neki kegyelmezni az biztos. 

„- A csillagokra, mert meghallgatnak bennünket, és az álmokra, amik teljesülnek.”

Az Éjszaka udvarában több új szereplővel ismerkedünk meg. Milyenek Rhysand barátai? 
P: Remek társaságot ismertünk meg ott. Mindegyikükről csak jót lehet mondani. Összetartó banda és tisztelik Rhysand-ot, de azon kevesek közé tartoznak, akik nemet is mernek neki mondani. Nagyon vidám pillanatokat köszönhetek nekik, Cassian, Azriel, Amren és Mor is különleges karakterek. Állandóan szívják egymás vérét, de semmi rosszindulat nincs ebben, bármit megtennének egymásért és Feyre-t is hamar befogadják maguk közé. És ami még jobb az egészben, sok több újabb románc lehetőségét rejtik, amiből szerintem sosem elég egy
könyvben.
I: Egy igazán összetartó csapatot ismerhetem meg Rhysand barátaiban. Mindegyiküknek megvan a maga múltja, egyikőjüknek sem volt könnyű az élete. Mondhatom azt, hogy szinte egy kis családot alkotnak. Mindenben kitartanak Rhysand mellett számíthatnak egymás támogatására, Feyre is hamar befogadták a "bandába". Sok humoros részt is köszönhetem nekik, de a könnyes pillanatok is részt kaptak a történetükben. Sőt a bimbózó, és a titkolt érzelmek is felfedezhető köztük. Nagyon várom a folytatást, kíváncsi vagyok egyes kapcsolatok mivé növik ki majd magukat. 

„Minden idők leghatalmasabb főura. Az álmok és rémálmok arca.”


Kedvenc jelenetem:
P:
"A" csók, tényleg nagyon vártam már.

I: Az első csókjuk *-* annyira meghatározó pillanat volt.
Kedvenc szereplőm:
P:
Rhysand, Feyre, Mor, Amren, Cassian, Azriel, Lucien, most hosszú a lista. :D
I: Rhysand, Feyre, Cassian, Azriel, Mor
Kinek ajánlom:

I:
Mindenképpen ajánlom, annak aki elkezdte a sorozatot, ez rész sokkal izgalmasabb mint az első volt.
Hasonló könyv:

P:
Rhysand és Feyre párosáról Barrons és Mac jut eszembe. A két pasi az erősebb, de a lányok is felérnek hozzájuk és sok meglepetést tartogatnak, több erő van bennük, mint hihetnénk.

Értékelésem:

P:
Igazán lehengerlő volt a történet, minimum 6 mentális falat érdemel.
I: Teljesen magába szippantott, megérdemli az 5 szárnyat.




Érdekesség: Az első rész kapcsán már számos érdekességet hoztunk nektek, de most több új szereplővel is megismerkedtünk, őket mutatnánk be.

Morrigan, röviden Mor Rhysand belső körének a tagja és az Éjszaka udvarának harmad
parancsnoka. Az Rémálmok és Álmok Udvarának felügyelője. Rhysand családja előtt az ő családja vezette az Éjszaka Udvarát. Erős főtündér, a családja mindig tartott erejétől, ő pedig félt attól, hogy eladhatják, mivel értékes szűzlány volt. Nem sokkal azelőtt, hogy betöltötte a tizenhét éves kort, kiteljesedett az ereje, és ebbe még az Rémálmok Udvarának hegyvonulatai is beleremegtek. Házasság útján eladták Eris Vanserra-nak az Ősz Udvarának Főurának legidősebb fiának, Rhysand megszöktette és az illír táborba vitte, ahol állomásozott, ott vesztette el szüzességét, így menekülhetett meg a nem kívánt házasságtól. Családja haragja elől szintén Rhysand mentette meg. Az emberek és a tündérek közötti háborúban néha az emberek oldalára állt és segítette a Halandó Királynőket. Barna szeme, aranyszínű haja és nőises vonalai vannak. Bőre barna és illata a citrusra és a fahéjra emlékeztet.

Cassian is Rhysand belső körének egy tagja, gyerekkori barátok, az Udvar seregének a
parancsnoka. Az egyik legerősebb illír harcosként van jellemezve, Azriel és Rhysand oldalán. Magas, vállig érő sötét haja van, masszív szárnyakkal és mogyoróbarna szemekkel. Az illír harcosok általában egy szifont viselnek, azzal tartják kordában erejüket.  Cassian-nek hét vörös köve van. Egy illír táborbeli mosónő és egy ismeretlen harcos fattyú gyermeke, amint megtanult járni, elhagyta a tábort, hogy képezze magát. Születése miatt nem kapott semmit, saját menedéket, ételt és ruhákat kellett szereznie, amiket küzdelmek során tudott begyűjteni, nyereményként. Amikor Rhysand-dal egy táborba kerültek, ellene is kiállt, amiért büntetést kapott. Az események után mégis magával vitte Rhysand és bár kezdetben utálták egymást, Azriel érkezése után kovácsolódott össze a csapat. Hamar belátták, hogy legerősebbként együtt kell maradniuk, ám erre Rhysand apja is felfigyelt és erőszakkal szétválasztotta őket. Rhysand saját légiót kapott, Azriel kémként került az udvarhoz, Cassian pedig gyalogos katona maradt, ahonnan kemény munkával küzdötte fel magát parancsnok pozícióig.



Azriel árnyénekes, kém és Rhysand gyerekkori barátja. Velaris-ban él Rhysand belső körének többi tagjával. Ő az udvar kémmestere. Egy illír nemes fattyú gyereke, tizenegy évig vele, mostohaanyjával és két féltestvérével élt. Ott a mostohaanyja egy ablak nélküli sötét cellában tartotta bezárva. Egy nap csak egy óraára jöhetett ki, nem edzhetett, nem repülhetett, pedig illír ösztönei erre biztatták. Tizenegy évesen került egy táborba, ahol megismerkedett Rhysand-del és Cassian-nel. Klasszikus szépség, de kiismerhetetlen. Magas, sötét hajjal és bőrrel, hatalmas szárnyakkal. Mogyoróbarna szeme van és elegáns arcéle. Rendkívül izmost a testfelépítése. Égési sebek vannak a karján és állandóan árnyékok veszik körül. Az illírekhez hasonlóan ő is visel szifonokat, hét kobalt szifont hord. Ez is jól mutatja, hogy egyike a legnagyobb harcosoknak.


Amren az Éjszaka Udvarának másod parancsnoka. Ismeretlen eredetű teremtmény és korábban fogoly volt. Most egy főtündér testében lakik. Alacsony, vékony, barna bőrű, selymes hajú szép arcú nő. Ezüst szemei vannak, melyek úgy tűnnek, mintha füst gomolyogna az üveg mögött. Hiúnak, ravasznak és temperamentumosnak tartják. De néha látható némi gondoskodás is benne. A hírhed Börtönben volt fogoly, ahonnan pár évezred után szökött meg, amikor egy tündér testébe költözött. Ezért nem született tündér, csak azzá vált, de hatalmas ereje van. Idősebbnek tartják Prythian-nál. Vért iszik az életben maradáshoz és nagyon vigyáz a holmijára, halál a büntetése annak, aki megpróbál ellopni tőle valamit. 

Nesta Feyre nővére. Az első részben önző, távolságtartó és hűvös benyomást kelt. Nem tesz
semmit, hogy segítsen Feyre-nak a család megóvásában, és a nehezen összegyűjtött pénzt is inkább magára költi. Amikor Tamlin-nal együtt tér vissza Feyre, elárulja neki, hogy nem fogott rajta a főúr bűbája és mindenre emlékszik Elain-nel együtt. Miután Feyre nélkül maradnak, összeszedi magát és megváltozik.  Szereti elrejteni mások elől az érzéseit. Feyre hisz abban, hogy annyira sokat lát és érez, hogy szíve védelmére állítja a falakat. Pusztító szépségként jellemzik, ugyanolyan aranybarna haja van, mint testvérének, zöldes-kék szeméből erő és kegyetlenség sugárzik, amit évekig tökéletesített. Kifogástalan a testtartása és nagyon magas, de vékony alkatú, telt ajkú. A neve a wales-i Agnes névből származik, ami tisztát jelent. Sarah Elárulta, hogy kezdetben Lucien párjának szánta, de később rájött, hogy elpusztítanák egymást és nem a jó értelemben.

Elain Feyre másik nővére. Szintén aranybarna haja van, gyönyörű barna szemekkel, melyet az apjától örökölt. Feyre szerint ő a legszebb hármuk közül, bájosnak tartja. Szelíd és kedves, kicsit tudatlan olyan szempontból, hogy nem szokta megoldani a saját problémáit, például ő se segít húgának a család fenntartásában, de nincs benne semmi rosszindulat, ezért nem lehet rá haragudni. Naiv, békés és boldog életre vágyik. Ő vett festéket Feyre-nek, amikor maradt egy kevés pénze, ez is mutatja, milyen szerethető személyiség. Szeret kertészkedni a ház mellet. Nesta reméli, hogy talál egy jó és gazdag férjet, hogy megmeneküljön a szegénységtől. Az ő neve is wales-i eredetű, őzgidát jelent.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése