2018. 05. 26.

Alwyn Hamilton: A homok leánya

Író: Alwyn Hamilton
Cím: A homok leánya
Sorozat: A homok leánya 1.
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 296 oldal
Fülszöveg: 
Egy mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó. Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva, vagy nő. Amani Al’Hizáról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, a kisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: vagy megházasodik, vagy meghal. De aztán találkozik Jinnel, a karakán idegennel, aki tökéletes menekülő útvonalat tár elé. És bár éveken át ábrándozott Porfészek elhagyásáról, azt legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy egy mitikus lovon fog elvágtatni, vagy hogy egy idegen szökevény ismerteti majd meg vele az igazi sivatagot, aki eközben a szívét is ellopja.


„Az új hajnal új sivatagra köszönt!”

Már a borítóról egy harcos hősnő tekint ránk, és a fülszöveg alapján is erős főszereplőre számíthatunk. Emiatt vettük meg a regényt?
I: Már sokszor hallottátok tőlem, hogy a szép borítók a gyengéim. :) Itt is először a szemem döntött, csak később olvastam el a fülszövegét. Egy igazán erős hősnőt sejtet a modell aki a képen van. Nekem először a világítóan kék szeme tűnt fel, és utána a ruhája. Ami azt súgta,
forrás
hogy egy olyan tájon fog játszódni a történet, amelyről nagyon még nem is olvastam. A mágia és a fegyver jelenléte pedig harcra, és különleges képességre hívta fel a figyelmemet. Egyszerűen gyönyörű, így nem csoda ha azonnal szeretné magáénak tudni az emberlánya.
P: Szerintem nagyon hatásos a borító. Gyönyörű szempár, a lány jobb kezében egy fegyver, ami még a mai világban is ritkábbnak mondható egy nőnél, és az ő körülvevő fényesség, csak is jót sejtethet. Biztos, hogy könyvesboltba sétálva is kiszúrnám és legalább kézbe venném, sőt valószínűleg a fülszöveg után meg is venném. :D Igazából most is így történt, csak virtuálisan. Az erős hősnőket sejtető fantasy regényekkel eddig nem sikerült mellélőni, sok kedvencet köszönhetek az ilyen típusú könyveknek. 

„Teste az enyémhez simult, hátamat a vonat falának döntötte. A sivatag leányaként eddig azt hittem, tudom, mi a hőség. Tévedtem.”

Az arab vidék történetünk színtere, milyen világ tárul elénk?
I: Az arab világot mindig is nagyon misztikusnak és titokzatosnak tartottam. Nagyon jó volt megismerni Amani történetét. A csodás 💋 táj csak emelte a színtett. Megtapasztaljuk milyen is ott az élet, a nők nem számíthatnak sok jóra. Sorsukról a férfiak döntenek. Amani megtűrt személyként él nagybátyja családjánál. Szeretne elmenekülni erről a helyről, nem tudná elviselni, hogy egy  újabb feleség legyen a listán. A kalandja egy lövész versennyel kezdődik, amelyre álruhába érkezik. Itt ismerkedik meg a titokzatos Jin-nel is. Új életet szeretne egy olyan helyen, ahol a maga ura lehet, de ehhez pénzre van szüksége. Ám a verseny nem várt
Jin (forrás)
eseménnyel zárul. Ezek után végig követjük Amani útját egy olyan világ felé, amelyről csak legendákat halott. Útitársa a mi szívdöglesztő banditánk Jin lesz. Ám az igazi kaland csak ezután kezdődik. Nagyon tetszett a történet felépítése. Ez a sok legenda, és a misztikus lények, csak még inkább elvarázsoltak. Szinte én is éreztem a sivatagi homokot a levegőben, a nap melegét a bőrömön. Hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet,még egy trónviszályba is belekeveredünk. A két főszereplőnk mellett sok új karaktert is megismerünk az események folyamán, ami még színesebbé tette a világukat.
P: Szimpatikus a helyszín, ritkán találkozok az arab világban játszódó történetekkel, és az egészet átszövi a mágia, amitől még jobb lesz az egész. Amani egy poros kis faluban él, ahol nem sok hasznát veszi. Anyját korán elvesztette és most inkább csak megtűrik az otthonában, sok „testvérével” együtt. De ő mindig is többre vágyott. Az őt körülvevők számára fontos a vallás és a régi mondák, amik a természetfeletti lényekről szólnak, akik a mai napig közöttük élnek. Nagyon szerettem azt a részt, ahol találkozunk egy buraqi-val, ami egy lóhoz hasonló tüzes, szélsebes teremtmény. Fontos jellemzője még a megálmodott világnak a lázadó hangulat, ami az eredeti címből egyértelműbben kikövetkeztethetőbb. Sokan nincsenek megelégedve a mostani szultán uralkodásával és szeretnék megbuktatni őt. Amani sose folyt bele ebbe, de ő is hallja az folyton terjedő híreket. Talán itt kellene megemlítenem az egyetlen „hibát”, amit találtam a könyvben. Az elnevezéseket lefordították magyarra, ami nem rossz ötlet, de ebből született pár furcsa név, amikkel azért nem voltam igazán kibékülve.

„Tudod, amíg nem találkoztam veled, nem hittem a sorsban.”

A borítón megjelenő főszereplő név szerint Amani, a szürke kisegér, nem figyelnek sokan rá, de akadnak dolgok, amiben igazán tehetséges. Megszerettük?
I: Amani, ahogy a borító is sejteti, egy nagyon erős, és szerethető hősnő. Nem egyszerű a világ, amelybe született, meg kell küzdenie a szabadságáért. Nem törődik bele a neki szánt sorsba. Bátor és vakmerő, nem hagyja magát elnyomni, kiáll a véleményért, és másokért is. Szeretem, hogy úgy fel van vágva a nyelve. Jó volt látni, hogy nőként is megállja a helyét, a
Forrás
lövészeti tehetsége pedig fenomenális. Sőt sokkal több rejlik benne, mint gondolnánk.

P: Amani érdekes, erős hősnő, aki itt még csak bontogatja szárnyait, bőven van még hova fejlődjön a későbbi kötetekben. Amikor először találkozunk vele, egyből láthatjuk, hogy nem szereti a skatulyákat, nem éppen egy átlagos arab fiatal lány. Szenvedélye a lövészet és igazi mestere is a fegyvereknek. Hatásos az első fő jelenet, ahol harcba száll a győzelemért és a pénznyereményért, ami a szabadulást jelentené számára. Ezen tehetsége miatt nem kell félteni őt, meg tudja magát védeni, de mégis csak egy fiatal lány, nem árt neki a társaság. Kapóra jön neki Jin, akivel közösen indulnak a kalandra.

„- Az északiak szeme vizeskék. A tiéd más. A tied merő lobogás.”

Útitársa a titokzatos Jin lesz. Nem engedi, hogy sok mindent megtudjunk róla, de felhívta magára a figyelmünket?
I: Ő egy igazán rejtélyes karakter, aki pont ezzel hívja fel magára a figyelmet. Már az első pillanatban, amikor feltűnt a történetben körüllengte a titokzatosság. Sokáig nem is sejthető
Amani (forrás)
valódi kiléte, a kiderülés után pedig még inkább van miért izgulni. Szeretem az ilyen karaktereket mint, amilyen ő, egy igazán belevaló férfi, akinek esze, ereje, és szíve is van. Nagyon bátor, és kitűnő harcos, amit bizonyított is. Mindig ott terem Amani mellett, védelmezi a lányt még ha elsőre nem is így indul a dolog. Szeretem a párosukat, nagyon várom, hogy megtudja hova fejlődik majd a kapcsolatuk.

P: Jin rejtélyes karaktere meglepetéseket tartogatott, plusz izgalmat csempészett ezzel a könyvbe. Nehéz róla ennél részletesebben írni, mert a nagy titkon kívül őt kevésbé ismerhettük meg. Láttuk, hogy ravasz és harcban se kell félteni. Számára is megmagyarázhatatlan okokból nem akaródzik neki Amani-tól elszakadni. Így akárhogy alakulnak az események, mindig újra egymás mellett kötnek ki. Várom nagyon, hogy őt is jobban megismerhessem, mert amit eddig láthattunk az tetszik, de szeretnék a rejtélyes álca mögé bepillantani.

„- Úgy festesz, mint aki tűzből született!”

Műfajtól szinte függetlenül egy kis romantika sose árt a könyvekbe. Itt is felbukkant?
I: Egy részből nagyon örültem, mert kaptunk szerelmi szálat. A vonzalom tagadhatatlan köztük, sikeresen elcsattan pár csók is. De én úgy érzem itt az érzelmek még nem kaptak
forrás
akkora nagy hangsúlyt. Sejthetjük, hogy többet éreznek egymás iránt, de a cselekmény pörgősége miatt szerintem nem teljesedett ki úgy rendesen, ahogy én szeretem. Remélem a következő részben kicsit több romantikus részt fogunk kapni.

P: A romantikus vonal még éppen csak felütötte a fejét, ezt fogom legjobban várni a folytatásban. Ha adott egy fiú és egy lány a könyvben, természetes, hogy várom is, hogy legyen valami. Ez a valami most nem volt annyira hangsúlyos, sokkal fontosabb dolgokkal kellett foglalkozniuk, de azért akadt egy-egy nekem való pillanat. Úgy érzem, nem kell később erre se panaszkodnom majd. :)

„Nem tudtam eldönteni, a csókja lobbantott-e lángra, vagy a bennem lobogó tűz szabadult-e el végképp.”

Kedvenc jelenetem:
I: Amani és a buraqi találkozása.
P: Amikor Amani felfedezi "adottságát".
Kedvenc szereplőm: 
I: Amani, Jin
P: Amani, Jin
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak akik szeretnének megismerni egy erős hősnőt, akit az arab világ misztikuma vesz körül.
Hasonló könyv: 
P: Kevés könyvet ismerek, ami az arab világban játszódik, de a Harag & hajnal ha más nem, emiatt hasonlít erre.
Értékelésem: 
I: Egy nagyon jó kezdőkötet, ami egy új ismeretlen világba repített engem. Megérdemli a 4,5 iránytűt.
P: Szerintem érdekes kezdés volt ez a rész, megkedveltem a világot, 4,5 pisztolyt adok neki.
Érdekesség: Interjú az Írónővel.

Kérlek mesélj nekünk legfrissebb megjelenésedről a Homok leányáról.
A Homok leánya egy tizenhat éves lányról szól, aki okos, remek lövész és kétségbeesetten
forrás
távozni szeretne a halott sivatagi városból, ahol él. Amikor Amani fiúnak álcázva belép egy alvilági céllövő versenybe, élete veszélybe kerül egy idegennel együtt, aki titkokat rejteget. Együtt a sivatagban kötnek ki a szultán serege elől menekülve, a feltörekvő lázadás szíve felé tartva.

„Ez a mosoly azt sugallta, hogy együtt ki tudjuk mozdítani a világot a sarkaiból.”

Honnan jött a könyv ötlete?
Az álmatlanság szüleménye nagyrészt, azt hiszem. Soha nem voltam jó alvó. Talán ez még gyerekkoromból ered, amikor esténkén gyakran hangzott el a mondat: „csak még egy fejezet”, és próbáltam rejtegetni, hogy még ég a lámpa a szobámban (ami nehéz volt, mert nem volt zseblámpám , egyszer még a takarón is lyukat égettem). De mióta emlékszem, lámpaoltás után is még történeteken agyaltam és jeleneteket játszottam le a fejemben. Valójában nem is tudom mit tesznek azok, akik nem ezt csinálják elalvás előtt. 

Mit csinálsz, ha elakadsz? 
forrás
Sokszor átugrom azt a jelenetet. Így az első kéziratban gyakran olvasható olyan, hogy „a harcjelenetet ide kell illeszteni” vagy „mit fogunk csinálni (találd ki)”. Sokszor a városba történő vonatút megoldja ezeket a gondokat. Alternatívaként, ha van időm, kis teret hagyok. Más könyvet kezdek olvasni például. Valószínűbb, hogy a probléma magától megoldódik, mintha ülnék felette és várnám a csodát.    

„- Közöld velem, hogyan óhajtod továbbírni a történetedet, és a homokba rójuk, el egészen a tengerig.”   

Otthon ülve kényelmesen szeretsz írni vagy szigorú szabályaid vannak a cselekmény felvázolásának? Ez változott a karriered során vagy esetleg könyvtől függően?
Egy kicsit mindkettő. Hajlamos vagyok elveszteni a motivációt, ha nem tudom hova tartok és nincs meg a következő nagy jelenet, ami a szemem előtt lebegne. De azt se szeretem, ha pontosan tudom, mit kell leírni, mielőtt elkezdtem. Az előbb említett álmatlanság miatt általában már nagyjából kitalálom a dolgokat. Így sokszor már egy-egy fontos jelenet megvan előre, majd jön annak kitalálása, hogyan illeszkedjen a történetbe és hova illik.  

Mi a kedvenc nassolni valód/italod íráshoz? 
Mocha kávé és mandulás croissant a Café Nero-ból. Sokszor ültem ott korábban, órákig is és ott dolgoztam. Később igazi rituálévá vált a barátaimmal, míg a Phd-et írtam. Biztos vagyok benne, hogy a Homok leányát is a tejszínhab és a mandulás tészta táplálta.

„- Nem ítélhetsz el, amiért több akarok lenni, mint egy jelentéktelen porszem a sivatagban!”

Milyen TV műsor vagy egyéb tevékenység szakítja meg az írási folyamatot?
Leginkább YouTube videók. Persze van olyan is, hogy ledarálok egy évadot a Férjem védelméből. De néha képes vagyok túlságosan elkalandozni, úgy gondolom úgy se ragadok le a TV előtt, vagy csak egy kicsit olvasok. Biztosabb, ha olyan helyen írok, ahol nem tökéletes a
forrás
Wi-Fi kapcsolat.

Hallgatsz zenét írás közben? Ha ilyen milyen zenék vannak a listán? 
Szoktam! Hajlamos vagyok egy számot ismételgetni a végtelenségig. Kicsit olyan, mint a fehér zaj, ami hipnotizál. Kedvencek között van La Roux-tól a Bulletproof vagy Robyn-tól a Dancing on my Own vagy Avicii-től a Wake Me Up. 

„Holnap pedig a nap új sivatagra szórja sugarait.”

Mi lesz a következő?
A Homok leánya folytatásán dolgozom. A trilógia második része lesz. Fél évvel a mostani események után játszódnak és láthatjuk Amani hogyan kerül a sivatagos égbolt alól a szultán palotájába.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése