2018. 05. 10.

Tarryn Fisher F*ck ​Love – Kapd be, szerelem! 200. értékelés

Író: Tarryn Fisher 
Cím: 
F*ck Love - Kapd be, szerelem!
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018.  
Terjedelem: 328 oldal
Fülszöveg: 
„Tarryn Fisher ezúttal a humorral átszőtt, érzékeny oldalát mutatja meg…” – Willow Aster 
Helena Conway szerelmes lesz. 
Akaratlanul. 
Észrevétlenül. 
De nem véletlenül. Kit Isley pontosan az ő ellentéte – rejtélyes, fékezhetetlen és a legkevésbé sem óvatos. Mindez akár remekül is alakulhatna… 
Ha nem Helena legjobb barátnőjével találkozgatna. Helena kénytelen dacolni a szívével, helyesen cselekedni, és másokra is gondolni. 
Egészen addig, amíg fittyet nem hány az egészre. 
Tarryn Fisher, New York Times sikerkönyves szerző lehet, hogy vagányabb nálad, de ezt nem dörgöli az orrod alá. Az első diplomáját a Roxfort Varázsló és Boszorkányképző Szakiskolában szerezte. Az emberi természet nagy tisztelője, egy hús és vér gonosz, mégpedig a Mardekár házból. A szíve sötét, de az olvasóit azért kedveli. Jelenleg Washingtonban él fiával és lányával. 
Az év legizgalmasabb regénye a női útkeresésről és a szerelemről.


„Mintha a meleg levegő után hideg áramolna a tüdőmbe. Talán ilyen érzés, amikor az ember megtalálja a helyét a világban.”

Hazánkban Tarryn Fisher a Kihasznált alkalom regény kapcsán vált ismertté. Megosztó a könyv, a főszereplő nem mindig a legjobb döntéseket hozza és sokszor kritizálhatóak ezek is. Hasonlóra kell számítani ennél a könyvnél is?
I: Erre a könyvre azt tudom mondani, hogy igazán megosztó, főleg amilyen vegyes megítéléseket kapott az eddigi értékelések alapján. Van akit levesz a lábáról az Írónő egyedi stílusával, van aki nem tud ezzel megbarátkozni. Én úgy érzem mind a két oldalt meg tudom érteni. Az elején kitörő lelkesedéssel fogadtam a megjelenését. Nem tehetek róla a gyönyörű borítók a gyengéim. :) Itt is sikerült elcsábulnom, a fülszövege is egy nagyon jó kis sztorit
vetített elém. Élőben egyébként még szebb, mint a képen. Eljött a várva várt pillanat kinyitottam a könyvet, és elkezdtem olvasni. Jött is a fekete leves, nem akartam hinni a szememnek, egy olyan fordulattal indult, amit nem tudott bevenni elsőre a gyomrom. Nem kell véres részre gondolni, egy olyan esemény köré épül a történet, ami nekem fura volt, de egyszerre ismerős is. Még Perpetua-val is megvitattuk a kezdeti ellenérzést rögtön. Ahogy haladtam egyszer csak kezdtem felengedni, és már nem szúrós szemmel nézni az események alakulását. Később pedig azt vettem észre egyre jobban elkezdett tetszeni. Sokszor rá csodálkoztam az események alakulására, az biztos ez nem egy sima hétköznapi szerelmi történet kérem szépen. Összességében nézve nem volt rossz tetszett, de a szívemet nem rabolta el.
P: Igen, több értékelésből látszik, hogy nem mindenki barátkozott meg a történettel, de sokaknak nagyon tetszik. Számítani kell arra, hogy a főszereplők nem tökéletesek. Vannak hibáik és sok rossz döntést is hoznak. Lehet, hogy egy könyvtől valaki nem ezt várja, de az biztos, hogy ettől sokkal realisztikusabb az írónő által kreált szereplők, hiszen a valóságban is ez a jellemzőbb. Senki se tökéletes, senki se feddhetetlen, és mindenki a saját hibáiból tanul. Tarryn szereti ilyen szituációkkal dolgozni, ezt valaki vagy szereti vagy nem. 

„A művészet háború az olyan érzések ellen, amiket nem mi választunk. Színek, szavak, hangok vagy alakok csatája, ami a szerelemért vagy a szerelem ellen tombol.” 

A fülszövegből kiderül, hogy a fő bonyodalmat az adja, hogy Helena vonzódni kezd barátnője pasijához. Hogy tetszik ez az alapötlet?
I: Helena motivációja elég meglepő, csak annyit mondok, szinte egyik pillanatról  a másikra világosodik meg az érzéseiről. Ez a pillanat hatással lesz rá, és nem tud rajta túl lépni. 💋Beférkőzik a gondolataiba. Vajon igazából Kit és Ő összetartoznak? Sokáig harcol az érzései ellen, de szépen lassan még is megadja magát, és nem küzd tovább. Ám ez a nehéz helyzet
Kit
még inkább kezd egyre nehezebb lenni, sokkal több problémát, és fájdalmat szül mint ahogy gondolnánk. A kezdeti ellenérzésem sokáig velem volt, nem tudtam elképzelni, hogy én ilyet tennék mint Helena. A motivációját nem tudtam elfogadni egykönnyen. Azért a "tiltott" érzelmek nem hagytak nyugodni, nagyon kíváncsi voltam Kit vajon érez-e valamit Helena iránt, vagy csak a lány részéről származik a vonzalom. Az biztos szép kis kalamajkában találják magukat. Te jó ég, nem könnyítette meg az Írónő a helyzetüket. Kis kövekkel kezdődött, a végén pedig egész sziklákat gördített eléjük. De hát az élet is ilyen nem? Én is tapasztaltam, hogy nem minden rózsaszín, sokszor inkább fekete, és szívesen mutatnám mindenki felé a középső ujjamat én is :D Az biztos egy nem mindennapi alaptörténet, amely egyszerre keserű, és édes. Mindenki maga dönti el, neki melyik ízvilágot képviseli.
P: Nagyon tetszett, hogy nem sablonos a történet, viszont a felvezetéssel nem tudtam kibékülni. A motiváció teljesen egyedi, és számomra elég érthetetlen. Nem hagyományos módon figyel fel Helena Kit-re, és így nem árulok el semmi konkrétumot. :D Ha elvonatkoztatok a kiváltó októl és csak azt veszem alapnak, hogy a főhősnő nem a megfelelő pasihoz kezd vonzódni, az tetszett. Kíváncsi voltam, a barátnője hogy kezeli a helyzetet, ha valaha megtudja. A másik fél, Kit viszonozz-e ezt és minden másra is. 

„- Ne mondogasd a nevemet!
- Miért?
- Mert pillangók verdesnek tőle a gyomromban, és nem bízom se benned, se a pillangókban.”

Elítélendő lehet Helena vonzalma miatt, mi szimpatizáltunk vele?
I: Ez egy nagyon jó kérdés. Velem még sose történt meg, hogy a legjobb barátnőm párjába szeretem volna bele, így kicsit nehezen tudom beleképzelni magam Helena bőrébe. Az ember lánya küzd az érzelmivel. Egy kényes szituáció ez, hiszen tilosban jár, nem szeretné elveszíteni a több éven át tartó barátságot, de nem tud szemet hunyni az vonzalom felett
Helena
sem. Összehasonlítás ilyenkor természetes, vajon kihez illik is igazán a szeretett férfi. Vele vajon más lenne? Passzolnak? Érdemes érte mindent feladni? Abban sem lehetsz biztos, hogy a másik fél is érez e irántad valamit. Nagy kockázat, és szörnyen nehéz. Helena szerintem elég jól kezelte a helyzetet a történet során. Küzd, és próbál helyesen dönteni. Ám a kisördög végig ott motoszkál benne, a változás nem várat sokáig magára. Szépen lassan a kezdi átalakítani a régi életét, és új dolgokat fedez fel. Szegény nem is számított rá mennyire más lesz majd az élete. A motivációja furcsa volt számomra, de későbbiek folyamán kezdtem megérteni mit miért tett. Nem ítélem el, szerintem  ők igen is egymáshoz valóak. Lehet elsőre úgy tűnik nincs számukra közös jövő, de az ígéret illata ott lebeg a levegőben.
P: Kedvenccé semmiképp se vált, de azért nem ítélném el őt. Nehéz parancsolni az érzelmeinknek, de tudni kell az eszedre is hallgatni, amikor arra van szükség. Helena egész jól kezeli ezt a helyzetet, kezdetben legalábbis mindenképp. Fontos számára a barátnője és nem szeretne a gonosz csábító lenni, ezért igyekszik különféle dolgokkal lefoglalni magát. A korábban nagyon 💋 szépen körbejárt kiváltó ok miatt egy nap arra ébred, hogy változtatni szeretne unalmas életén. Szerettem nézni, ahogy próbálgatja a szárnyait és bátor döntéseit is. Viszont nehezen képzelem magam az ő helyébe, és ezért nem tudtam maximálisan megkedvelni. 

„- Van bennem valami, ami arra rezonál, ami benned van.” 

A felvezetés után, hogy tetszett a teljes történet?
I: Nekem a történet igazán csak a második felétől indult be. Ott olyan szép érzelmeket, és részeket kaptam amik örömmel töltöttek el. Persze nem tartott sokáig, mert egy újabb fekete levest kaptam Helena-val együtt. Kicsit már túl soknak kezdtem érzeni az akadályok nagyságát. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az igazi boldogság még várat magára. Persze itt sem unatkoztam. Jobban megismertem Kit múltját ami nekem tetszett, jó volt kicsit
közelebbről megismerni őt. Volt végig miért izgulni. Egy nem mindennapi történetet ismertem meg, Helena egy belevaló csaj, aki kicsit "örült", bátor, gyarló, és annyira emberi. A helyzet amibe belecsöppent egyszerre hétköznapi, és még sem az. Általa megismertük egy őrlődő nő életét, akinek nagy utat kell megtenni, még megtudja mi is vár rá a döntése után.
P: Az biztos, hogy az itt olvasható szerelem nem egészen úgy bontakozik ki, ahogy egy romantikus regényben megszokhattuk. Erősen próbáltam elvonatkoztatni a már említett kiváltó októl és úgy sikerült végre élveznem és értékelnem a könyv többi részét. Mert azt leszámítva tetszik ez a téma, hogy mi van, ha vonzódni kezdek a legjobb barátnőm pasijához, és mi a teendő, ha talán ő is viszonozza a dolgot. Hogy lehet ebből jól kijönni vagy ki lehet ebből egyáltalán jól jönni? Erre mutat példát az Írónő és ez a folyamat nagyon tetszett. Sokszor nem úgy döntöttek a szereplők, ahogy vártam volna, 💋 így mindig izgulhattam, hogy mi következik. 

„Lángra lobbantottam valamit a szívedben, aztán hagytam, hogy magában égjen.” 

Fogunk még olvasni az Írónőtől?
I: Már mind a ketten nagyon várjuk, hogy végre megjelenjen a Thief - Tolvaj. Az is egy elég egyedi történet. Úgy látszik az Írónő nem a rózsaszín álomvilágot szereti, inkább a feketét
ami elsőre furcsának tűnik, de a végére értelmet nyer. Úgy gondolom szeretnék még tőle  olvasni, szükség van az ehhez hasonló könyvekre is, hogy kicsit fricskát mutasson nekünk.
P: Az eddig tőle olvasott regények nagyon felcsigáztak. A Kihasznált alkalom kifejezetten nagy kedvencem lett. A főhősnővel szerintem sokan könnyen azonosulhatnak, mert hozzá hasonlóan mi is biztosan döntöttünk már az alapján, hogy mi nekünk a legjobb, és nem azt néztük, hogy másnak ezzel esetleg rosszat teszünk. Itt is pont ez tetszett, hogy nem egy szokásos cukormázas történet van a kezemben, hiába szeretem nagyon azokat is. Néha kellenek az ilyen különleges olvasmányok is. 

„Fontos, hogy megtapasztaljuk a szomorúságot, hogy magunkévá tegyük, és ezáltal valóban megismerjük a boldogságot.”

Kedvenc jelenetem:
I: Amikor együtt tölthetnek egy kis időt.
P: 
A hajón lévő jelenet.
Kedvenc szereplőm:

I: 
A végére megkedveltem Helena-t és Kit-et.
P: 
Talán Kit.
Kinek ajánlom:

I: 
Azoknak ajánlom akik kicsit többre vágynak egy átlagos szerelmi történetnél.
P: Aki egy Tarryn Fisher féle rendhagyó romantikus regényre vágyik, akkor nem fog csalódni ebben a könyvben sem. :)
Értékelésem:
I: A borítója elcsábított, amikor belekezdtem megijedtem tőle, a végére le se tudtam tenni. Összegezve magamban az érzéseimet, végül 4 kék zsírkrétát tudok neki adni.
P: Nem voltam maximálisan elégedett, de azért szerettem ezt a regényt, így 4 insta posztot adok neki.


Érdekesség: Említettük is, hogy hasonló stílusú könyveket szeret alkotni Tarryn, ezért hozunk pár fülszöveget nektek.

„- Ismered az érzést, ami ebben a pillanatban elönt? A zavartságot, a félelmet, a furcsa elbűvöltséget? (...) Én ugyanazt érzem minden áldott nap. Mert soha életemben nem szerettem úgy senkit, mint téged.”

Cím: Mud Vein
Kiadás éve: 2014. 
Fülszöveg:
Amikor Senna Richards regényíró felébred harmincharmadik születésnapján, minden megváltozik. Egy elektromos kerítés zárja el a külvilágtól és a hó veszi körül a házat, aminek fogja. Próbálja kideríteni, miért rabolták el. Ha szabad akar lenni, a múltjába kell ásnia magát. De ott csak szívfájdalmat talál… és sehol nem találja elrablóját. Hajszálon múlik a túlélése és hamar rájön, hogy ez egy játék. Egy veszélyes játék. És csak az igazság mentheti meg.  


„Adj valami okot, hogy ne tegyem…”


Cím: Marrow
Kiadás éve: 2015. 
Fülszöveg: 
Van egy ház Bone-ban.
Egy lány van a házban.
Sötétség van a lányban.
Margo nem olyan, mint más lányok. Elátkozott házban él, amit a szomszédok Bone-nak hívnak, elátkozott anyjával, aki már két éve nem szólt hozzá. Láthatatlanul éli napjait. Egészen addig, míg barátságot nem köt kerekesszékes szomszédjával Judah Grant-tel, akkor kezd minden megváltozni. Amikor a hétéves szomszéd lány, Neveah Anthony eltűnik, arra készülnek, hogy kiderítik mi történt vele.
Amit Margo talál, az megváltoztatja és életét új nézőpontból nézve elhatározza, hogy megkeresi és megbünteti a gonoszt – célba véve a erőszaktevőket és a gyerekmolesztálókat egyesével.
De veszélyes a gonoszra vadászni, és Margo mindent elveszíthet, saját lelkét is.

„Az élet olyan, mint a négy évszak körhintája. (…) Boldog. Boldogtalan. Elégedett. Kutató.”

Cím: Bad Mummy
Kiadás éve: 2015. 
Fülszöveg:
Amikor Fig Coxbury vesz egy házat a West Barrett Street-en, nem azért teszi, mert szereti a szomszédokat, vagy a házat. Inkább azért, mert minden a szomszédban van, amire vágyik: A férj, a gyerekek és az élet, ami valaki máshoz tartozik.  
   
„- Mindig megtalállak, akkor is, ha elfutsz.”

Cím: Atheists Who Kneels and Pray
Kiadás éve: 2017. 
Fülszöveg:
Yara Phillips egy vándor múzsa.
Olyan pasikkal randizik, akiknek szüksége van rá, de mindig továbbáll, nem marad sokáig ugyanott.
David Lisey-nek szüksége van egy múzsára.
Tehetséges zenész, de nem rendelkezik kellő inspirációval. Amikor először látja meg, tudja, megtalálta, amit kereset.
Yara úgy gondolja, azt adja David-nek, amikor szüksége van a kiteljesedéshez: egy törött szívet. 
David vallása a szerelem. 
Yara-é a szívfájdalom. 
Egyik sem hajlandó feladni, de a vallás sokszor áldozatokat követel.

 „- Én próbálom megtalálni önmagamat.
- Nos, drágám, ez a legrémisztőbb dolog, amit az életedben teszel.
- És miért?
- Mert lehet, hogy nem fog tetszeni, amit találsz.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése