2018. 06. 27.

Colleen Hoover: This ​Girl – Ez a lány (Szívcsapás 3.)

Író: Colleen Hoover
Cím: Ez a lány
Sorozat:
Szívcsapás 3.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 294 oldal
Fülszöveg: 
Colleen Hoover, a New York Times bestseller írója a viharos szerelemmel, szenvedéllyel és fájdalommal teli Szívcsapás-sorozattal számos olvasót ejtett rabul.
Miután Layken és Will szerelme a legnagyobb próbatételeket is kiállta, az immár házasságban élő fiatal pár végre kezdi biztonságban érezni magát a kapcsolatban. De bármennyire is élvezi Layken az új, közös életüket, néhány kérdés nem hagyja nyugodni. Noha Will szeretné magában tartani a múlt fájdalmas emlékeit, Layken mindent tudni akar róla. Will végül beadja a derekát, és elmeséli saját történetét, mely során felszínre kerülnek legbelsőbb érzelmei és gondolatai. Miközben újraéli jó és rossz pillanatait, a Laykennel való első találkozásáról is meglepő dolgok derülnek ki.
Az Ez a lány-ban Will a saját szemszögéből meséli el Laykenhez fűződő, bonyolult kapcsolatát. Kettejük jövője azon múlik, hogyan birkóznak meg a múlttal a közkedvelt Szívcsapás-sorozat záró részében.„Ha összegyűjtenék minden romantikus verset, könyvet, dalt és filmet, amit valaha olvastam, hallottam vagy láttam, és valahogy egy üvegbe zárnám belőlük az összes lélegzetelállító pillanatot, még az is elhalványulna a mostani mellett.” 

Már elég régen vehettük először kezünkbe a Szívcsapást, mit szerettünk meg akkor ennek a párosnak a regényében 
P: Imádom az ilyen azonnal fellángol a szerelem típusú történeteket, a nehézségek pedig még jobbá teszik. Tudom, hogy se Lake és Will kapcsolatának akadálya, se a gyász feldolgozása nem új téma, de egyedivé, különlegessé tudta tenni az írónő.  A történet során Lake-el együtt hullámoztak az érzelmeim. Egyformán felvidultam, az új helyes szomszéd srác felbukkanásakor, az első közös randin, később vele együtt taglózott le, hogy milyen
forrás
probléma áll kettőjük közé. Sóvárogtunk továbbra is, és minden apró gesztus vagy jel újabb rövid életű reményt adott. Akkor még gondoltam is arra, kíváncsi lennék, hogy Will fejében mi játszódott le mindezek közben, ha csak egy-egy rövidke fejezet erejéig is.  A slam költészet, ami
végig átszőtte a lapokat, tette igazán eredetivé a könyvet. Minden vers mély gondolatokat hordozott, és megérintett. De természetesen az utolsó slam-est két előadása tetszett a legjobban, így illett tökéletesen a történethez. A fejezetek elején lévő rövid idézetteket, remekül tükrözték az adott rész tartalmát.
I: Nagyon tetszett az alapötlet, amely köré építette Will és Lake történetét az Írónő. Egy ilyen helyzet, mint az övék már sok ember fantáziáját megmozgatta, mégis CoHo tudott belevinni olyan elemeket, amely által nem volt sablonos a történet. Az biztos, hogy szereti, ha szenvednek a szereplői, csak a végén adja meg nekik a végső boldog befejezést. Mert volt itt tiltott kapcsolat, gyász, felnőtté válás, párkapcsolati akadályok, problémák, amik színesítették Will és Lake szerelmét. Az első randijuk volt a kedvenc részem a Slammed-ben. Nagyon szurkoltam értük, mert tudtam nekik igen is együtt kell lenniük. Nem volt velük
Lake (forrás)
kegyes a sors, de a sok rossz után valami jót tudtak megalkotni egymás életében. Persze nem volt olyan egyszerű zöld ágra vergődniük, megtalálni a megoldást.
 

„Olyasvalakinek kellene megcsókolnia, aki szerelmes belé. Valakinek, aki minden pillanatban azért küzd, hogy vele minden rendben legyen. Valakinek, aki inkább meghalna, semhogy szenvedni lássa őt. Senki másnak nem lenne szabad megcsókolnia, csak nekem. 

Szerettük az első és a második részt, vajon miért vártunk ennyit a lezárással?
P: A második rész is 5 csillagot kapott tőlem, de mégis azt éreztem, hogy veszített az erejéből a sorozat, talán erre tudok gondolni várakozásom okaként. Pedig minden jó elemét megtartotta a regény, a főszereplők mellett a mellékszereplőket is nagyon szerettem. És egyértelműen a csillagos elem volt a kedvencem, ott nagyon elérzékenyültem, az nagyon különleges ötlet. Illetve mivel teljesen lezártnak éreztem a regényt, nem tudtam, hogy mi jöhet még egy újabb kötetben, lehet titkon picit tartottam is, hogy felesleges olvasmány lesz.
I: Az első rész történéseit elég jól fel tudtam idézni, a második résznél már vakartam a fejem. Segítségül hívtam a molyon lévő értékeléseimet. Azt bizton állíthatom, hogy mind a két részt szerettem. Örültem, hogy Will és Lake végül teljes mértékben egy pár lehetett. Miért vártam ennyit a harmadik rész elolvasásával? Ez egy nagyon jó kérdés. :) Szerintem túl sok újdonság
forrás
került a birtokomba azóta, valamiért elhalványultak az emlékek a sorozat irányába. Így szépen csücsült a polcomon, várta, hogy egyszer csak sorra kerüljön.


„– (…) Olyan érzés, mintha együtt kellene lennünk. 
– Mert együtt kell lennünk.”

Mi történik Lake-kel és Will-el a harmadik kötetben?
P: Will és Lake nászútján csatlakozunk hozzájuk, ahol egymással osztják meg élményeiket. Nem meglepő módon továbbra is dúl közöttük a szerelem, imádnivaló páros. Tetszett ez a megközelítés, hogy a jelenben mesél Will egy-egy eseményt a múltból, így nem egy az egyben tükörregényt olvastam, de összességében mégis azt kaptam. Kapcsolatuk fontosabb
Will (forrás)
részleteit láthattuk újra, csak a másik fél által elmesélve. Sok újat nem adott hozzá a történethez, csak jobban megtapasztalhattuk Will érzelmeit, ezt az első résznél még hiányoltam is.
Hosszú idő elteltével jól esett újra átélni a gyönyörű történetüket, de ez inkább az eredeti sztorit dicséri, egyben olvasva a sorozatot, nem élveztem volna ezt.
I: Végre összeházasodtak, a megérdemelt nászútjukat töltik éppen. Aranyos párost alkotnak még mindig, kicsit elevezünk velük a felnőttesebb szintre is. Az elmulasztott egy év testiségét szépen kezdik bepótolni. Ebben a részben Will érzéseit ismerhetjük meg jobban a múlt felidézése által. A fő momentumokat jó volt visszanézni az ő szemén keresztül. Nem hiába szeretjük őt, itt is bebizonyította miért kedveltem meg az előző részek során. Picit Lake okozott nekem csalódást, néha fölöslegesen generálta a "feszültséget". Elhiszem, hogy nem lehet neki könnyű, amikor külön voltak Will-el, de azért túl drámázni se kell a helyzetet. Eddig is tudtam, hogy igazi családot alkotnak ők, a fiúkkal együtt, de itt ismét bebizonyították ezt számomra. Jó volt picit visszatérni, de akkora hatással mégsem volt rám mint vártam.

„Néha két embernek el kell válnia ahhoz, hogy felismerjék, mekkora szükségük van egymásra.”

A kezdetek óta változott sokat a páros?
P: Belegondolva szerintem nem nagyon. Már amikor megismertük őket, érett gondolkodású fiatalok voltak, sok rosszat megtapasztaltak már. Az, hogy néha rossz döntést hoznak, mert a
forrás
szívükre és nem az eszükre hallgatnak, teljesen normális, és mindig igyekeznek korrigálni. Persze sokat kellett tanulniuk még, hogy felelős szülei lehessenek kisöccseiknek, de nem kell félteni őket, remekül helyt állnak. Csodálom őket, hogy képesek voltak tiszteletben tartani Julia kívánságát, nem sok pár lenne erre képes az ő korukban.

I: Ugyanolyanok szerintem, mint ahogy már ismertük őket. Eddig is felelősség teljesek voltak, a korukhoz képest érettebben láttak át egyes helyzeteket. Itt végre tényleg egymási lehetnek. Pár napra nem kell szülőnek lenniük, csak egy fiatal párnak, akik élvezik a nászút nyújtotta kényelmet, azt, hogy végre kettesben lehetnek.

„Éppen úgy néz rám, ahogy én rá. Reménykedve.”

Most már lezárult a sorozat, érdemes volt megírni a harmadik kötetet is?
P: Ez most sajnos nem volt rám akkora hatással, mint az első két rész. :( E nélkül is tökéletes lett volna a sorozat, vagy abban az esetben duológia. Nem igazán értem a motivációt
forrás
mögötte, illetve na jó, a több bevétel mindig motiváló, de igazán termékeny alkotó Colleen Hoover, szerintem tudta volna új ötletekbe fektetni az erre szánt energiát. A sorozatra visszagondolva, biztos nem ez fog eszembe jutni, inkább próbálom ezt elfelejteni, és csak a Szívcsapás kellemes emlékeit feleleveníteni.
I: Megmondom őszintén, én el tudtam volna fogadni, hogy csak két részt ismerhetek meg. Persze mindenki szívesen olvas még a kedvenc szereplőiről, de valamiért kicsit többet vártam CoHo-tól. A vége ismét nagyon szívhez szóló volt, azért az egy momentumért tényleg érdemes volt elolvasni, meg persze Will miatt is, de ha nem készült volna egy harmadik rész, az se lett volna baj.

„Ahogy behunyom a szemem, minden megszűnik körülöttem. Csak ketten vagyunk. Én és ez a lány. Ez a lány végre újra a karomban… megérint, megcsókol, eggyé olvad velem. Viszontszeret, és ez már nem álom.”

Kedvenc jelenetem:
P: Az első slam est.
I:
A végén lévő papírcsillag körüli események.

Kedvenc szereplőm:
P: Will, Lake, Caulder, Kel
I: Will, Lake
Hasonló könyv: 
P: A tanár-diák viszony miatt a lentebb írt regények bármelyike írható, de a Szakítópróbát emelném ki. 
Kinek ajánlom: 
I: Úgy gondolom azok mindenképpen olvassák el, akik vissza szeretnének kicsit térni Will és Lake világába.
Értékelésem:
P: Nem tudok 3,5 csillagnál többet adni neki. :(
I: Az első két részt nagyon szeretem, de most valamiért ez nem volt rám akkora hatással. Így tőlem 3,5 medencét kap.

Érdekesség: Will és Lake kapcsolatának legfőbb akadálya az volt, hogy Will tanár Lake osztályában. Sokszor találkozhatunk ilyen szituációval, erre hoztunk példákat.

Tamarra Webber Egyszeregy regényében a tanársegéddel gabalyodik össze a főhősnő. Lucas egy váratlan helyzetben Jacqueline megmentőjévé válik. A lány a múltjában megélt szörnyűségek ellenére bizakodva tekint a jövő felé. Lucas-t nagyon vonzónak találja, és úgy tűnik, a srác viszonozza is érdeklődését, van valami, ami mégis közéjük állhat. Cora Carmack Szakítópróbája tipikus példa a tanár diák viszonyra. Bliss-t tanulmányai végéhez közeledve egyre jobban zavarja, hogy még nem volt férfival. Úgy dönt, egyéjszakás kaland lesz a megoldás. Ám az utolsó pillanatban inába száll a bátorsága, faképnél hagyja a srácot. És csak később derül ki, hogy a pasi lesz az új tanárja az egyetemen. Sophie Jackson Egy font hús regényében, szintén klasszikus tanár diák felállást láthatunk, de az alapszituáció rendhagyó. Wes egy tartozás fejében, más helyett került börtönbe. Szabadlábra helyezésének feltétele, hogy részt vegyen Kat óráin. Több szempontból is tiltott lenne a viszonyuk, de a szenvedélyüknek nem tudnak gátat szabni. Richelle Mead Vámpírakadémia sorozatában a fiatal Rose fülig beleszeret egyik edzőjébe Dmitri-be, ezért illik a sorba, még ha emellett más események még fontosabb szerepet játszanak a történetben. Rose, legjobb barátnőjével, Lissa-val szeretne elszakadni az akadémiáról, a társadalmukból. Hiába bujkálnak, megtalálják őket és visszakerülnek az eddig megszokott életükbe. Rose-nak nagy lemaradást kell behoznia, hogy vampírként Lissa testőre lehessen, Lissa-nak pedig a rosszindulatú pletykákat kell elviselnie.  P. C. Harris Árnyoldal regényében Rachelle és David kapcsolatának szintén az az akadálya, hogy a férfi óraadóként tanítja a lányt. Emellett David legfőbb célja, hogy megtalálja apja gyilkosát és bosszút álljon rajta, legnagyobb meglepetésére Rachelle-t és a gyilkosságok szövevényes szálak kötik össze.


A téma remek példája Brittainy C. Cherry Loving Mr. Daniels regénye. Ashlyn új városba költözik. A helyi bárban megismerkedik egy csodálatos hangú sráccal, akinek zenéje teljesen felkavarja. Úgy érzi megtalálta lelki társát, arra viszont nem volt felkészülve, hogy ő az egyik tanárja is. Amy Harmon A Different Blue történetében is a fiatal angol tanár kezd vonzódni egyik tanítványához.  Blue nem ismeri, honnan származik. Két évesen magára hagyták, valódi nevét, születési idejét se tudja. Tíz évesen kerül iskolába, tizenkilenc évesen másokkal ellentétben még az iskolapadot koptatja. Wilson a fiatal tanár, küldetésének érzi szárnyai alá venni a lányt. Pam Godwin Dark Notes regénye még inkább felnőtteknek szól, de szintén tanár diák románc van a központban. Ivory gyakran tesz számára is megvetendő dolgokat, emiatt mások furcsán nézhetnek rá. De tagadhatatlanul igazi zenei tehetség és ezzel tervei vannak. Emeric lesz az, aki segít ezt megvalósítani, de cserébe odaadást vár. A lány a megszállottjává válik, egy a probléma, ő a tanárja. Vi Keeland Beautiful Mistake története szintén egy véletlen találkozással kezdődik. Rachel és Caine egy bárban ismerkednek meg, majd egy ágyban kötnek ki. Másnap viszont kiderül, hogy a lány lesz Caine új tanársegédje. Ebből érdekes szituáció bontakozhat ki. R. S. Grey Scoring Wilder regénye is illeszkedhet a témába, és ez is kicsit már megközelítést ad. Kinsley-nek végre esélye van részt venni az Olimpián. Liam tökéletes tréner és segíthetne megvalósítani az álmát. Igazi álompasi, de edzői világossá tették számára, nem lehet közöttük semmi, különben repül a csapatból.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése