2018. 06. 20.

Paige Toon: Egy ​darab a szívemből

Író: Paige Toon
Cím: Egy darab a szívemből
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 380. oldal
Fülszöveg:

A munkájában sikeres Bridget igazán mozgalmas életet él: utazási beszámolók írójaként számtalan helyen megfordult, és bejárta a világot, azt a férfit azonban, akit teljes szívéből szerethetne, még nem találta meg. Úgy érzi, erre csak akkor van esélye, ha a szíve apró darabkáit, amelyeket élete során elosztogatott, vissza tudja szerezni egykori szerelmeitől. Kalandjait egy blogon dokumentálja, amelyből idővel könyvet szeretne írni, ám amikor szembesül a kiadók érdektelenségével, elvállal egy munkát, amely új útra tereli az egész vállalkozását.
Amikor Nicole Dupré váratlanul meghal, egy bestsellert és egy félkész folytatást hagy maga után – ennek a befejezésével bízzák meg Bridgetet. A lány hálás a lehetőségért, mert abban reménykedik, hogy így hasznos kapcsolatokra tehet szert a könyvkiadás világában, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a nyarat Cornwallban kell töltenie, és Nicole gyászoló férjének, Charlie-nak az otthonában kell berendeznie az irodáját…


Kiszúrtuk a könyvet a kiadó kínálatában, mi volt ennek az oka? 
I: A kiadó várható megjelenései között böngésztem, amikor is megakadt rajta a szemem. A címe egyből felkeltette az érdeklődésemet. A fülszöveg elolvasása után úgy éreztem jó lenne
adni neki egy esélyt. A biztonság kedvéért ilyenkor rá szoktam pillantani a goodreads adatlapra is. Mindig támpontként tekintek az ott lévő pontszámra, így be tudom lőni mire számítsak. Ennél a könyvnél ezzel sem volt probléma, úgy tűnik sokan szeretik az Írónő stílusát.
P: Figyelemfelkeltő a cím, egy romantikus rajongó hamar kiszúrja magának és jó eséllyel kézbe is veszi. Ha így tesz, szerintem nem fog csalódni se. :) Emellett a borító is nagyon hangulatosra sikerült, nincs túldíszítve és kellemes látványt nyújt. Adott kínálatban böngészve az ilyeneket gyakran észreveszem és megnézem a fülszövegét, tényleg nekem való-e.

„Az a baj, hogy ha az ember odaadja valakinek a szívét, sohasem kapja vissza maradéktalanul.” 

Főhősnőnket, Bridget-et, felkérik, hogy szellemíróként fejezzen be egy megkezdett könyvet. Milyen érzés lehet átvenni más munkáját?
I: Nagyon tetszett ez az alapötlet, újdonság erejével hatott rám, még nem volt szerencsém ehhez hasonlót olvasni. Én már egy blog bejegyzés megírásakor is szoktam izgulni, el se tudom képzelni milyen nagy felelősséggel járhat egy teljes könyv megalkotása. Az biztos egyetlen Író helyzete sem könnyű, úgy gondolom a szellemíróéké még nehezebb. Van egy elvárt színt, egy stílus amint megszoktak az olvasók, kedves a szívüknek. Ugyebár nem vagyunk gondolatolvasók sem, így nem tudhatjuk elődünk mit szeret volna megvalósítani a története folyamán. Az ő ízléséhez kell hűnek lennünk, még ha viszünk bele magunkból is egy kicsit. Bridget-en keresztül megismertük milyen is egy ilyen helyzet. Az biztos nem leányálom.
P: Tetszett a történet alapja, hogy elvállal egy szellemírói munkát, mert még nem olvastam
Bridget (forrás)
hasonlót. Egy író vállán is mindig nagy a nyomás, hogyan fogja a közönség fogadni az alkotását. Szellemíróként szerintem ez megsokszorozódik, hiszen sokkal kritikusabb szemmel nézhetik a regényt, elvárják, hogy elérd elődöd szintjét. Úgy gondolom, hatalmas bátorság kell hozzá.


„– Mi az?
– Csak… Ez a darabokban lévő szív dolog. Hogy azt írod, szeretnél valakit teljes szívedből szeretni.
– Igen?
– Tényleg azt hiszed, hogy képes leszel rá, pusztán attól, hogy találkozol az összes volt barátoddal, és visszaköveteled tőlük a szíved egy darabkáját?” 

Bridget elég rátermett a feladatra?
I: Bridget minden álma, hogy egyszer Író lehessen, ám ügynökétől eddig még nem kapta meg erre az esélyt. Egy blogot vezet, ahol régi kapcsolatairól mesél a nagyközönségnek. Van úgy, hogy a szívünkből több darab is hiányzik, mert mindig kiszakadt belőle egy, amikor egy szerelem véget ért. Bridget is így érez, több kapcsolata is volt már, úgy látszik megtalálta azt a férfit aki mellett boldog lehet. Ám még se érzi magát teljesnek. Elhatározza, hogy felkeresi exe-it, és visszakéri tőlük a szíve darabkáit. Minden megváltozik, amikor megismeri Charlie-t. Egy özvegy férfi, akinek felesége író volt, és Bridget-et bízták meg a bejezetlen regényének megírására. Szellemíróként kerül bele egy összetört családba. Nem könnyű helyzet, amibe belecsöppent. Kutatómunkába kezd, közben pedig szépen lassan megkedveli Charlie-t, és a férfi kislányát April-t is. Idegenként érkezik, a feladata, hogy minél jobban megismerje Nicole gondolatait, a hátrahagyott feljegyzésekből kikövetkeztetni milyen befejezést szánt az első részben megismert szereplőinek. Az idegenből pedig szépen lassan előlép valami mássá. Közben útba ejt néhány régi volt szerelmét is. Nem volt egyszerű szerintem odaállni újra ezek a férfiak elé. Ilyenkor a seb újra felszakad, egyik félnél legalább is biztosan. Nagyon megkedveltem Bridget-et, és az ő kis teóriáját. Vicces nő, akit lapról lapra egyre jobban megismerhettünk. A boldog pillanatai épp
ugyanolyan emberiek, mint a bánatai is. Teljesen érthető mennyire összezavarodott a végén az érzelmei felől. De én nagyon is szurkoltam neki, hogy ne csak a könyvet tudja sikeresen megírni, hanem megtalálja azt a személyt akinek végül oda adja a szíve utolsó darabkáját is.
P: Bridget-et már egy műfajban ismerik és szeretik. Pont az előbb írtam is, hogy hatalmas bátorság kell egy ilyen feladathoz, de ő belevág. Eddig is az utazásairól írt, így az új környezet nem ijeszti meg, itt mégis új szituációba kerül, hiszen a kutatómunka mellett hozzá kell szoknia az elhunyt Nicole családjához is. Kedves, barátságos személyiség, így a többiekkel együtt én is könnyen megszerettem. Szimpatikus volt ez a szerelembeli felfogása is, hogy korábbi párjaidnál marad a szíved egy darabja és a „végső’ boldogsághoz vissza kell őket szerezned, hogy az igazinak adhasd. Persze a nyilvánosság felé kicsit fel van nagyítva a dolog, de ő mégis hisz benne és ez tök aranyos. Miatta én is elgondolkodtam a hátam mögött hagyott kapcsolatokon, illetve konkrétabban egy komoly kapcsolaton, vajon az én szívemből is maradt nála egy darab?

„Nem vagyok egy, Sok kis darabból állok
Töredékek egészeként, Az egyiket neked adtam, És egy része most halott, Valahányszor megbántasz, Valahányszor sírok, A darabka, mely a tiéd, Lassan elenyész, Egyelőre még él, Nem veszítettél el, De mások igen, Mások igen, És ez olyasmi, amit jó lenne, Ha nem felejtenél el.” 

A feladathoz jár a kutató munka is, amit az özvegy férj mellett végezhet. Milyennek látjuk Charlie-t felesége halála után?
I: Charlie helyzete sem könnyű, felesége meghalt, ott hagyva őt, és az akkor alig párhetes kislányukat. A rajongók szeretnék megtudni, hogyan is folytatódna Nicole könyvének története. Tudja, hogy Nicole-nak fontos volt ez az ügy, így beleegyezik, abba, hogy egy szellemíró folytassa a történetét. Bridget megjelenik a színen, a helyzet először kényelmetlen, ami érthető is. Nem lehetett könnyű átadni másnak Nicole belső gondolatait, hiszen óvhatatlanul is olyan dolgokat fedezhet fel, amik nem csak a könyv lapjain, de a való életben is megtörténtek. Charlie karaktere is szerethető volt számomra, főleg ahogy egyre
Charlie (forrás)
jobban kezdi megmutatni valódi énjét. A gondterheltség mellett, ő egy vicces kedves férfi is egyben. A pici April-lel való kapcsolata annyira édes volt, nagyon jó apa, ezt biztosan állíthatom. Mindent megtesz kislánya boldogságának érdekében. Jó volt látni Charlie és Bridget
kapcsolatának alakulását. Szépen lassan barátokká vállnak, majd a későbbiek folyamán egyre fontosabbak lesznek egymás számára.

P: Nem csoda, hogy Bridget eleinte tart kicsit Charlie-tól. Szegény férfi, nem elég feldolgozni felesége elvesztését, egy pici babáért is felelősséggel tartozik. Persze kap némi segítséget, de amellett is remekül kezeli a helyzetet. Számára is furcsa ez a szituáció, hogy a lány egyik napról a másikra ilyen sok időt tölt nála, de csak Nicole emléke élteti. A könyv legnagyobb részében egy mogorvább Charlie-t ismerhetünk meg, érthető okokból ritkán látszik az igazi, a felszabadultabb férfi. Jó lett volna kicsit gyakrabban látni régi énjét, mert az tetszett benne igazán, de maximálisan megértem, miért alakult így a történet.

A regény írás mellett a Bridget szívének darabjait is szeretné visszakapni. Milyen volt ezzel együtt a történet?
I: Csodás tájakon jártunk, ez mellett sok érzelemmel is találkozhattunk. Megismerünk Bridget aktuális szerelmét, az mellett pedig pár volt párját is. Nekem a kedvenc részem a Charlie-nál töltött időszak volt. Nagyon szurkoltam értük, jó volt látni milyen fontosak lettek egymás számára. Sőt nem csak férfi de a kis April is beköltözik Bridget szívébe. De vajon van jövője egy ilyen kapcsolatnak? Tényleg valódi érzelmek vannak köztük? Egy nehéz helyzet amiben találják magukat, de a szerelem a legváratlanabb helyeken talál ránk, és a legváratlanabb időben.
P: A chic-lit címke nagyon helyesen ott virít az adatlapon és eleget tett a kritériumainak.
Együtt éltem meg Bridget-tel a kalandjait, együtt gyűjtöttem szíve darabjait, és együtt keressük a végső helyét. Nem vártam sokat a szereplőktől, de könnyen megszerettem őket, és itt elég is volt ennyi. Nagyon jó kikapcsolódást nyújtott a regény, és sokszor ennyi is pont elég. :) Kicsit konkrétabban nézve, szerettem az óvatos ismerkedő fázist, ahogy apránként megnyílik Charlie, Bridget vidám természetét, és ahogy ő April felé nyit a férfihez hasonló óvatos tempóban. A darabok keresése kicsi plusz színt vitt az egész történetbe, és így mindenestül volt nagyon aranyos a könyv.

„- Én akarom a szívét. Örökre.” 

Kedvenc jelenetem:
I: A táborban töltött közös esték. 
P: A közös pizza esték. 
Kedvenc szereplőm: 
I: Bridget, Charlie 
P: Bridget. 
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak akik szeretik a chic-lit történeteket. Egy könnyed nyári történet, amely megmelengeti az ember szívét. 
Hasonló könyv:  
P: A téma nem egészen passzol, nekem mégis a Szerepváltás jutott eszembe. 
Értékelésem: 
I: Mindig jó rátalálni egy ilyen könyvre, ezért tőlem 4,5 szívet kap. 
P: 4,5 pizza szeletet tudok adni a regénynek, hiába volt ennyire élvezhető, az 5 szelethez izgalmasabb cselekmény szükséges.

Érdekesség: Interjú részletekkel készültünk mára. 

Kérlek, mesélj kicsit magadról.
Nagyrészt Ausztráliában nőttem fel, de minden év felét Amerikában vagy Angliában
forrás
töltöttem. Az apukám autóversenyző volt, így attól függött hol versenyzik éppen. Tizenkét éves koromig telet se láttam, akkor költöztünk végleg Angliába. Úgy gondolom a neveltetésemből jön, hogy különböző országokról írjak a könyveimben. Már kilenc felnőtt női regény írtam és mind a világ különböző tájain játszódik. 

Forrás

Mit élvezel leginkább egy romantikus kapcsolat kifejtésében?
Jó érzés a szereplőim fejében lenni, látni, amit látnak és érezni, amit éreznek. A saját kis világomat teremtem meg, ahol újra és újra szerelembe eshetek. Nincs két egyforma kapcsolat – a szereplőim és a körülményeik sokszínűek. Izgalmas az ő nézőpontjukból írni és az ő útjukon haladni.

Melyik írók inspirálnak írás közben? 
Marian Keyes – annyira okos. Ő a legjobb, hogy egyszerre szárnyaljak miatta és összetörje a szívemet egy könyvben. Sok ifjúsági regényíró kedvencem is van – Cassandra Clare, Stephanie Meyer, például. Tiltott szerelmeik kínzóan csodálatosak és a fantáziavilágban még több lehetőség van az ellentétek kialakítására. Nem csak egyszerűen „nem lehet tiéd ez a srác, mert van barátnője”. Hanem inkább „nem lehet a tiéd ez a srác, mert vérszívó vámpír vagy egy démon szállta meg.” 
Forrás 

Mi a kedvenc:
… színed? 
Zöld. 
… dalod? 
The Killers: When Youe Were Young. Mindig a debütáló regényemre, a Lucy int he Sky-ra
Forrás
emlékeztet.

… könyved? 
Gyakran változik a véleményem, de Helen Fielding-től mondanám a Bridget Jones naplóját. 
… szavad? 
Baromság. 
… ételed? 
Tészta vörös pesztóval, parmezán sajttal és mozzarellával. 
… évszakod? 
Tavasz. 
… TV műsorod?
Épp számolom vissza a napokat a következő Homeland részig.
… íród?
Marian Keyes – a chic lit királynője!
… állatod?
Kutya – veszünk egyszer a gyerekeknek (úgy értem, nekem) egy nap.
… napod?
Péntek.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése