2018. 07. 19.

Charlie N. Holmberg: A mestermágus

Író: Charlie N. Holmberg
Cím: A mestermágus
Sorozat:
A papírmágus trilógia 3.
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2018.  
Terjedelem: 224 oldal
Fülszöveg:
Ceony Twill súlyos titkot őriz, amit még tanárával, Emery Thane-nel sem mer megosztani. Miközben olyan kísérleteket végez, amelyeket korábban egy mágus sem tartott lehetségesnek, készül a végső vizsgájára is.
Emery Thane, hogy a részrehajlás látszatát is elkerülje, régi riválisához küldi Ceonyt, hogy ott készüljön fel a sorsdöntő vizsgára, ám a lány nem tudja teljes mértékben a tanulásnak szentelni idejét, múltjából ugyanis felbukkan egy gyilkos bűnöző. Ceony a családját féltve a szökött fegyenc nyomába ered, akinek mágiája talán erősebbnek bizonyul, mint a papírmágustanonc minden képessége együttvéve, bosszúszomja pedig csillapíthatatlan.

Értékelés a korábbi részekről: 1 | 2

"Még annál is többet kell tanulnom, mint gondoltam. Végem van." 

Melyik borító a kedvencünk a trilógiában? 
I: Egytől egyik mindegyik gyönyörűre sikeredett. Megfogja a tekintetett, magához vonz, nem ereszt. Nagyon tetszett a kivitelezés, hogy mindegyik rész megkapta a rá legjellemzőbb
forrás
dolgot. Ha választanom kellene, én a Üvegmágust emelném ki. Ám együtt a polcomon mutatnak a legszebben.
 
P: Nagyon nehéz a választás, mert tényleg lenyűgözőek ezek az alkotások. Valahogy talán mégis a Papírmágus áll legközelebb a szívemhez. Lehet, hogy az volt az első, amit láttam. Igazán kedvelem, ha a sorozat különböző részei más uralkodó színt kapnak, szeretem ezzel is elkülöníteni a fejemben a köteteket. 

"Emberi kéz alkotta anyag, alkotód szólít. Kösd magad hozzám, ahogy én is hozzád 
kötöm magam éveim fogytáig, míg meg nem halok és porrá nem leszek – mormolta."

Ez a rész se kapott sokkal több oldalszámot, de azért meséljünk Ceony mostani kalandjáról.
I: Ebben a részben ugrunk egy kicsit az időben. Ceony-t már nem sokáig illeti a tanonc cím, ha minden vizsgája sikerül mesteré válik ő is, végre Emery-vel való kapcsolatát sem kell titkolniuk tovább. Ám Ceony-ról van szó, így tudhatjuk, hogy semmi sem olyan egyszerű. Az előző részben megismert metsző sikeresen megszökik, ez a hír váratlanul éri a lányt. Már
Ceony (forrás)
nem csak a vizsga miatt kell izgulnia, de a családja biztonságáért is aggódnia kell. Eddig is talpraesett volt, ezt ebben a részben is bizonyítja. A saját kezébe veszi az irányítást, szépen titokban elkezd nyomozni a férfi után. Segítségére vannak új anyagok, képességek, amelyek méltó ellenfélé teszik őt. Ez mellett a vizsgára való felkészülés sem olyan egyszerű. Jó volt újra visszatérni ebbe a világba. Szereplőink érettebbek lettek, bár Ceony szerintem örök életében makacs marad. Jó volt látni, hogy picit több romantikát is csempészet a történetbe az Írónő. Igazán jó párost alkot Ceony és Emery, megérdemlik ők is boldogságot. Kicsit rögös út vezet odáig, de mágusaink minden akadályt próbálnak legyőzni. Egy kis hiányérzetem azért ismét van.
🎂 Nekem megint túl gyorsan váltakoztak az események, néhol jobb lett volna bővebben kifejtenie egyes részt, úgy még izgalmasabb lett volna szerintem.  
P: Az események most is tetszettek. Hosszabb idő telt el a második kötet óta, Ceony a mestervizsgára készül, de persze ismerjük, nála semmi se megy egyszerűen. Nem képes nyugton maradni és a tanulásra koncentrálni, ha szeretteit veszély fenyegeti. A korábban felbukkant metsző, aki félő, hogy célba veszi a lányt. Egy normális ember ilyenkor inkább bujkálna és kerülné a veszélyt. Persze Ceony-nak ez eszébe se jut. :D Inkább elébe megy a bajnak. :D És így kezdődik meg a macska-egér játékuk. Az idő elteltével tanoncunk még ügyesebb, még erősebb lett, főleg, hogy most már ismeri a nagy titkot, hogy nem kell élete
forrás
végéig egy anyaghoz kötődni. Feszegeti határait, és számomra nem lett volna rossz, ha nem csak betekintést nyerünk a különböző anyagokba, hanem több mindent próbál ki a lány.


"– És hozzá küldesz vizsgázni? – kérdezte a lány elkerekedő szemekkel.
Emery elmosolyodott. – Igen, egy pár napon belül. Hogy biztosíthatnám jobban a vizsgád elfogulatlan bírálatát, mint ha Pritwin Bailey kezébe helyezem a szakmai jövődet?
Ceony egy hosszúra nyúlt pillanatig csak bámult rá. – Nagy szarban vagyok, igaz?
– Vigyázz a szádra, szívem."

Egyik fő momentum a mestervizsga letétele volt, ilyenre számítottunk?
I: Ez a vizsga sem könnyítette meg Ceony életét. Egy mogorva vizsgáztató házába kell költöznie kis időre. Ez a férfi nem kedveli Emery-t így gondolni való volt, hogy nem fogja megkönnyíteni szegény Ceony helyzetét. Jó volt megismerni egy új helyszínt, képet kapni arról miként zajlik is egy ilyen mestervizsga. Ceony minden tőle telhetőt megtesz, hogy teljesíteni tudja a rá váró feladatokat. De nyughatatlan lelke itt sem hagyja nyugodni, sokszor nehéz helyzetbe kerül emiatt. A papírmágia még mindig lenyűgöző, olyan sok lehetőség rejtőzik benne. Ez mellett azért helyet kapott egy kis üveg, sőt még a tűz mágia is felütötte a fejét. Itt is azt sajnálom, hogy túl hamar végezte ki ezt a szálat is az Írónő. 
P: Tetszett a helyszínváltozás, ez új színt vitt kicsit a történetbe, csak sajnos cserébe itt se szerepelt túl sokat Thane, akinek örültem volna. Az új szereplők felbukkanása se ártott, de itt is úgy lett volna az igazibb, ha kicsit többet szerepelnek. Okkal került Ceony új mágushoz, és szerettem volna bővebben látni, hogy miket tanulhat az új oktatótól, még ha egy ennyire
Emery (forrás)
mogorva emberről is van szó. És maga a vizsga is nyugodtan lehetett volna még bővebben leírva. Érdekes feladatokat kapott a lány, és kellett egy kis furfangosság ahhoz, hogy ha tökéletesen akarta kivitelezni a lista minden pontját.


" Sokat gondolok rád. Tanulj keményen, és ne hagy, hogy letörjék a kedved."

A sorozat végére mit mondanánk eszes tanoncunkról?
I: Igaz, hogy Ceony idősebb lett, de még mindig ugyan az a makacs nyughatatlan lány, akit az első részben megismertünk. A szerettei nagyon fontosak számára, mindent megtesz a biztonságuk érdekében. Az esze vág mint a borotva, örülök, hogy újabb mágiába kaptunk általa betekintést, még ha ez is csak egy nyúlfarknyi volt. Vakmerősége nem ismer határokat, volt, hogy egyes döntése miatt csak fogtam a fejem, de szerencsére mindig kitudta magát vágni, még a legveszélyesebb helyzetből is. Szerintem méltó mágus válik belőle, aki a bűnösök után ered. 
P: Ceony igazán nyughatatlan leányzó, hatalmas tudásszomjjal. Már az első részben felnőtt nőként viselkedett, bár azt nem mondhatom, hogy mindig felelősségteljesen. Legalábbis saját épségével, nem törődik az biztos. Néha azért elgondolkodtam, hogy milyen kis buta, nem lehet ennyire magabiztos, de aztán mindig megmutatta, hogy minden szorult helyzetből kivágja magát.

" A szív dobogni kezdett, ritmikus összehúzódásaival finoman csiklandozta a tenyerét. 
Az élet alapja. A legnagyobb bűbáj, , amelyet valaha is készített."

Egyben hogyan értékeljük a sorozatot?
I: Jó volt az alapötlet amelyre építkezett az Írónő. Engem a rövidsége bánt leginkább. Voltak olyan részek benne amelyek nem voltak kellően kifejtve, hirtelen meg már egy újabb helyzetben találtam magam. Örülök, hogy több érzelmi jelenet volt ebben a részben, de
forrás
ebből is eltudtam volna viselni többet is. Igazán jó kis időtöltés volt Ceony-val bejárni a mágus világ lépcsőfokait. Boldog vagyok, hogy a végére mindenki megkapta azt amire a szíve vágyott.
 
P: Nem volt ez rossz sorozat, de azért akadnak hibái. Erőssége a különféle mágiaformák felsorakoztatása, erről mindig szeretek olvasni. Fő hiba meg a már sokszor emlegetett rövidség, van, amit tényleg jobban ki kell fejteni. Így kedvenccé nem tudott válni, de egyáltalán nem bánom, hogy megismerkedtem Ceony és Thane történetét. :)

"Hány férfi van, aki joggal állíthatja, hogy egy nő bejárta a szívét?"

Kedvenc jelenetem:
I: A végén lévő összecsapás.
P:
Amikor Ceony a nyakláncot készíti.

Kedvenc szereplőm:

I: 
Ceony, Thane mágus
P:
Thane, Kömény.

Kinek ajánlom:

I: 
Mindenképpen érdemes megismerni Ceony újabb kalandját.
Hasonló könyv:

P:
Még most is a Vámpírakadémia ugrik be elsőre. 

Értékelésem:

I: 
Tőlem most 4 gyufát kap.  
P: Marad a négy nyaklánc, borzasztóan hiányoltam az ennél legalább kicsit hosszabb cselekményt.

Érdekesség: Azok számára, akik szívesen olvasnának még az írónőtől, mutatjuk, milyen alkotásai érhetőek még el.


Érkezett idén májusban egy negyedik rész a sorozathoz The Plastic Magician címmel, ami inkább spin-off regény. Alvie épp megérkezik Londonba, hogy polimágiát tanuljon, a műanyag alakítását. Ez a legújabb ága a varázslatnak, sok a felfedezni való és mindenki szeretne újítani. Alvie hiába tanuló, szívében igazi feltaláló. Szerencséjére egy világhírű mágusnál tanulhat, Marion Praff-nál. Már csak terveiket kell megóvniuk riválisaiktól. Ettől a világtól elszakadva, 2015-ben jelent meg a Followed by Frost regény, ifjúsági fantasy műfajban. A tizenhét éves Smitha-t mindenki irigyli, gazdagsága, szépsége és státusza miatt, amíg el nem utasítja egy befolyásos férfi házassági ajánlatát. Ennek hatására elátkozottá válik a lány és minden jéggé válik, amihez hozzáér. A falubeliek kitaszítják, és üldözik, közel kerül a halálhoz. Képes lesz változtatni az életén? A Magic Bitter, Magic Sweet 2016-os ifjúsági fantasy, amiben Maire a főszereplőnk, aki különleges képességgel rendelkező pék. Érzelmeit képes átadni azoknak, akik esznek ételeiből. Amikor elfoglalják szülőfaluját, Maire-t is eladják rabszolgának, és követelik tőle, hogy különböző süteményeket alkosson. Fogsága alatt meglátogatja Fyel a kísérteties lény, aki nem akarja elárulni, milyen kapcsolat van közöttük. Viszont minél többet találkoznak, annál többre emlékszik a lány a múltjából, így kezd rájönni ki is ő valójában. 2017-ben jelent meg a Fifth Doll, műfaja változatlan. Matrona egy elszigetelt faluban él, ahol mindig szülei kedvére tesz. Abba is beleegyezik, hogy hozzámenjen a választottjukhoz. De ahogy meglátogatja Slava-t, félő, hogy az egész élete a feje tetejére áll. A házba lépve felfedez egy különös festett babagyűjteményt, minden lakoshoz egyet. És később rájön, hogy ezek nem egyszerű babák. Legfrissebb megjelenés a Veins of Gold, ami idén júliusban érkezett, és történelmi fantasy. Gentry kétségbeesetten szeretné megóvni testvéreit a szegénységtől, eközben felfedezi, hogy mágikus erővel rendelkezik. Apja hátra hagyta őket az aranyláz miatt, így együtt próbálnak túlélni nyugaton. Segítségre van szüksége a képessége megismerésében, és elfogadja egy idegentől ezt. Winn nem csak látja a mágiát, de kontrollálja is azt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése