2018. 07. 06.

Helen Hoang: A ​szerelem egyenlete

Író: Helen Hoang
Cím: A szerelem egyenlete
Sorozat: A szerelem egyenlete 1.
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 416 oldal
Fülszöveg: 
Stella Lane szerint a világot a matematika tartja össze. A munkahelyén algoritmusokat készít, melyekkel előre láthatóak a fogyasztói tendenciák. Jóval többet keres, mint amennyit el tud költeni, és jóval kevesebb tapasztalata van a férfiakkal, mint egy átlagos harmincéves nőnek.
Stella ráadásul Asperger-szindrómával él, és a nyelves csókról az jut eszébe, ahogy az apró halak a cápák fogait tisztogatják.
Arra a következtetésre jut tehát, hogy gyakorlásra van szüksége. Mégpedig egy profival. Ezért felbéreli Michael Phant, az eszkortfiút. A félig vietnami, félig svéd, lenyűgözően jóképű Michael nem engedheti meg magának, hogy visszautasítsa Stella ajánlatát, ezért beleegyezik, hogy segít tartani az ütemtervet, az előjátéktól egészen a Káma Szútra bonyolultabb lapjaiig…
Stella hamarosan már kifejezetten vágyik Michael csókjaira, és az érzések egész kavalkádja,
melyet a férfi ébreszt benne. Tárgyilagos kapcsolatuk kis idő elteltével egészen meghitté válik, és előkerül a képlet, mely meggyőzi Stellát, hogy a szerelem bizony nagyon is logikus…„Egy szokásos péntek este volt. Azzal a különbséggel, hogy még soha nem érezte magát ennyire kiszolgáltatottnak, ennyire csupasznak, pedig még mindig rajta volt az istenverte nadrágja.”

A könyvnek a borítója is nagyon aranyos rajzolt grafikával készült. Az élő szereplőseket szoktuk jobban szeretni vagy az ehhez hasonlóakat?
P: Sok jót ki lehet hozni egy rajzolt megoldásból, de ha választanom kellene, talán az élőszereplős változatokat szoktam jobban szeretni. Ezt a borítót, ha a könyvesboltban látom meg, simán kiszúrom, hogy milyen aranyos, de lehet nem veszem kézbe. Kellett látnom,
forrás
hogy goodreads-en milyen magas a könyv pontja ahhoz, hogy bátran bele merjek vágni. A nélkül lehet nem kezdtem volna el. És nagyon megbántam volna, mert egy végtelenül aranyos romantikus történetet rejtett a fülszöveg. ^_^
I: Mind a két fajtából avattam már kedvenc borítót, de valamiért az én szívem is inkább az élő szereplős felé húz. Tagadhatatlan, hogy nagyon aranyos lett a könyvhöz készült grafika. A színe is egyből vidámságot sugároz. Ha fülszöveg elolvasása nélkül kellene döntenem a megvételével kapcsolatban, szerintem biztos, hogy belekerülne a kosaramba. Sokszor döntök így, eddig még nem bántam meg. Az olvasása után pedig azt mondhatom egy igazán aranyos romantikus történetre leltem, amely kitűnő kikapcsolódást nyújtott így nyáron.

„- Michael, én megszállottan oda vagyok érted. Nem csak egy éjszakára, egy hétre vagy egy hónapra akarlak. Hanem állandóan. Jobban szeretlek, mint a számításokat, pedig az univerzumot a matematika tartja össze.”

A fülszöveg nagyon jól összefoglalja a történetet. Szerettük, ahogy a két külön világból érkező ember egymásra talál?
P: Stella felbérel egy eszkortfiút, hogy megtanulja kezelni a kapcsolatokat és párt találjon magának, ez a történet alapja. A lány betegsége különlegesebbé tette a történetet, amiatt
Stella (forrás)
annyira máshogy látja a dolgokat, mint mi és olyan aranyos volt, hogy szinte hétköznapi dolgokra is rá tud csodálkozni. Fokozottan érzékelt minden új érzést, amit Michael ébresztett benne, és ez így nagyon aranyos volt. A férfi családja is sokat dobott a könyvön, sokan vannak, nyüzsögnek, Stella számára igazi sokk az első találkozás. Gördülékeny, szórakoztató olvasmány volt ez a regény.
I: Stella betegsége miatt nem úgy érzi, érti a dolgokat mint mások. A testi érintés számára nem volt eddig kellemes dolog. A férfiak terén sincs nagy tapasztalata. Egy ötlet felvetése kapcsán megszületik a döntés, amely egy eszkort felbérlésére ösztönzi Stella-t. Kidolgozza a tanulási tervezetet, ám Michael más, mint az eddig általa ismert hímnemű egyének. Új érzéseket ébreszt fel benne, ami által a precízen kidolgozót listája a feje tetejére áll. Vajon képes lesz Stella a csábításra? :) Annyira örülök, hogy rátaláltunk erre a könyvre, teljesen elvarázsolt, mostanában nem nevettem ennyit az biztos. Stella, és Michael teljesen két különböző ember, mégis valami oknál fogva kiegészítik egymást, az összhang azonnal felfedezhető köztük. Ám nem is olyan egyszerű ez a dolog mint ahogy elsőre annak tűnt. A "tanár diák" viszony átalakul valami mássá.

„Stella boldogan nézte egymás mellett a két pár cipőt. Valahogy olyan helyénvalónak tűnt, hogy egymás mellett voltak.”

Sablonosnak is tekinthető a cselekmény, annak éreztük?
P: Anyja nyomására, elhatározza, hogy párt talál magának, és ahogy írtam is, ehhez előbb profi segítséget kér, hogy megtanulja a szerelem művészetét. Hamar rájönnek, hogy remek közöttük az összhang és mindketten elgondolkodnak azon, mi lenne, ha több is lenne a dologból. Persze ott van a nagy akadály, hiszen, hogy lehetnének együtt, 🎂 ha az egész fizetős szolgáltatásból indult. Szintén kötelező elem, hogy a szereplők a homokba dugják a fejüket, és ahelyett, hogy megbeszélnék egymással érzéseiket, inkább eltaszítják a másikat, de az egész mesélés és a szereplők, mégis tökéletessé varázsoltak egy sablonos történetet is. Meg hát valljuk be, amennyi könyv elérhető a piacon, nagyon nehéz igazi újdonságot alkotni, elég
forrás
lehet valami különlegességet belevinni és máris kész egy maradandó olvasmány.
I: Van egy alap, amelyre építkeznek az Írók, de mindig adnak hozzá valami különlegességet, amelytől más lesz a történetük, ezzel adnak neki egyediséget. A szerelem egyenletére ez tökéletesen igaz. Az Írónő olyan karaktereket teremtett meg, akik már önmagukban feldobják a történetet. Nem olvastam még idáig sok könyvet, amelyben az Asperger-szindróma megjelent volna. Jó volt megismerni Stella személyén keresztül ezt a betegséget. Férfi eszkortról sem olvastam még, így ez is plusz pontot ért nálam. A kettőjük kapcsolata pedig aranyos volt, izgalmas, szenvedélyes. Egy picit az alaptörténetről is mondanék pár szót. Stella nincs könnyű helyzetben az emberi kapcsolatok terén, sokkal jobban érzi magát a matematika világában. Egy kolléga megjegyzése indítja el benne a gondolatot, hogy gyakorlás által talán ő is jobban viszonyulna a férfiakhoz, így talán még párt is találhat magának. Meg is leli a számára tökéletes eszkortot. Megtörténik az első találkozás :) Mindegyikük meglepődik a másik láttán, már itt érezhető a vonzalom köztük. Az egy alkalom valami sokkal nagyobbá növi ki magát. Ez a viszony egyre jobban kezd elmélyülni, igen ám de párosunk mindegyik tagja problémával küzd. Ahhoz, hogy ebből egy igazi kapcsolat kialakulhasson először túl kell lendülniük a gondokon, felismerniük a valódi érzéseiket. Sok vicces szituációt élhettem át velük, a nevetés garantált. A romantika részét is annyira szeretem. Számomra nem volt sablonos, így tökéletes ahogy van.

„A szeretet, úgy találta, fogsággal ér fel. Csapdába csal és szárnyaszegetté tesz.”

Stella Asperger-szindrómával él, emiatt esetleg máshogy tekintettünk rá, vagy voltak úgymond „elvárásaink” az irányába?
P: Ahogy a fülszövegből is kiderül Stella Asperger-szindrómával él, a munkájában ettől még tehetségesebb, amit imád is, viszont hátráltatja az emberi kapcsolatok kialakításában.
Michael (forrás)
Nagyon érdekes volt az ő szemén keresztül látni a dolgokat, ahogy követi a megszokott napi rutinokat, ahogy mindig beszélgetés alkalmával előre átgondolja mit is mondjon, mert tudja, könnyen megbánthat másokat a számára annyira evidens őszinteségével. És akkor még a Michael-lel töltött
🎂 leckéit nem is említettem. Az az igazán új terep számára. Felfedezi, hogy sokkal többet nyújthat egy férfi, mint valaha gondolta.
I: Nem volt vele szemben elvárásom, inkább kíváncsisággal fordultam felé. Nem volt könnyű az ő helyzete, de szerintem a maga módján próbálta kihozni a legjobbat belőle. Nagyon okos nő, céltudatos. A napi rutin nála meghatározó tevékenység, amelyből eddig senki sem tudta kizökkenteni. Ám Michael megismerése után ez szépen lassan kezd megváltozni. Egyre többre kezd vágyni, már nem csak a "diák" szerepére, inkább a hivatalos barátnőjére. Szépen elkezdődik a csábítás a maga Stella-s módján. Sok tanulnivalója van az érzelmek világáról, ennél jobb tanított nem is szánhatott volna számára az ég. Sok új helyzetben találja magát, amely elsőre kizökkenti a komfortzónájából, de a későbbiek folyamán egyre jobban tud alkalmazkodni ezekhez.

„- Ha szeretsz valakit, akkor minden lehetséges módon harcolnod kell érte!”

Michael szakmája enyhén szólva is kifogásolható lehet, elítéltük emiatt?
P: Michael igazi profi, de Stella egyénisége kizökkenti őt ebből. A lány igazi újdonságként hat rá, és holott ő akar a férfitól tanulni, Michael is sok újdonságot felfedez vele. Megismerjük az ő háttértörténetét is, és azzal együtt úgy gondolom, semmiképp se elítélendő, amiért belevágott ebbe a munkába. Meg amúgy is, szabad országban élünk, van akit tényleg boldoggá tud tenni ez a munka. Viszont nagyon nehéz lehet mindig egyformán
forrás
teljesíteni. Nem éppen tökéletes apaképet ismert meg gyerekként, emiatt nem szeret ismerkedni, kapcsolatba kezdeni. De mindenki számára létezik az a férfi és nő, aki miatt mégis fejest ugrik a számára ismeretlen helyzetbe.
I: Michael egy nagyon jó kis színfoltja volt ennek a történetnek. Meg is értem miért szeretett bele Stella. Az eszkortok között igazi profinak számít, amit be is bizonyít. ;) Egy kényszerhelyzet miatt űzi a szakmát. Stella az újdonság erejével hat rá, nem érti a lány miért tartja magát gyengének a testi kapcsolatban, ő másképpen érzi. Minden tiltakozása ellenére nem tud szabadulni Stella bűvköréből, elkezdődik köztük valami új, amiben még neki sem volt eddig része. A közös részeiket nem tudtam nem szeretni, teljesen magával ragadott. Végig szurkoltam értük, reméltem végül belátják, hogy már nem képesek egymás nélkül élni.

„- Ha bokszeralsót akarsz venni nekem, akkor én hordani akarom.
- Ez azt jelenti, hogy szeretsz engem. 
- Úgy bizony! Ez egyszerű közgazdaságtan.”

Kedvenc jelenetem:
P: Stella találkozása Michael családjával. 
I: Stella a mosodában.
Kedvenc szereplőm: 
P: Stella, Michael
I: Michael, Stella
Hasonló könyv: 
P: Stella és nem a cselekmény miatt, a TestVÉR.
Kinek ajánlom: 
I: Mindenképpen azoknak akik szeretnének egy kicsit kikapcsolódni, nevetni, vagy egy aranyos romantikus történetre vágynak.
Értékelésem: 
P: 5 algoritmust adok ennek a történetnek. :)
I: Nem is érdemel kevesebbet 5 piros alsónadrágnál. :D

Érdekesség: Olyan könyveket kerestünk, amikben Stella-hoz hasonló szereplőkkel lehet találkozni. És a bejegyzés végén, a kiadó jóvoltából a könyvet is megnyerhetitek.
Találkozhatunk több olyan regénnyel, ahol Stellához hasonlóan Asperger-szindrómás szereplők bukkannak fel. A TestVÉR tökéletes példa, ahol Jamie-t, az egyik főszereplőt, pont emiatt nem értik meg sokan. Hannah gyerekként ismerkedik meg a Hailey ikrekkel, River-rel és Jamie-vel. Előbbi a társasági élet középpontja, sármos és általában eléri kitűzött céljait. Jamie igazi zseni, de nem tud beilleszkedni a társadalomba. A lány mindkettőjükkel összebarátkozik és az egész életében fontos szerepet játszanak. A Házirend főszereplője Jacob is Asperger-szindrómás. Nem képes értelmezni a szociális jeleket, nem képes más szemébe nézni, viszont él-hal a bűntények felderítéséért. Sokszor másokat megijesztve felbukkan egy-egy helyszínen, míg egy nap a segítője válik gyilkosság áldozatával és a rendőrök keresik a fiút szemtanúként. Azonban furcsa viselkedését sokan félreérthetik és potenciális gyanúsítottá lép elő. A Becsavart szerelem nem a főszereplő, hanem Will öccse miatt kerül a felsorolásba. A történet szerint Parker softball őstehetség, imádja a játékot, de miután anyja lelép egy másik nővel, otthagyja a csapatot. Kétségbeesetten próbálja bebizonyítani, hogy ő más, mint az anyja. Máshogy kezd öltözködni, viselkedni, és kikezd mindenkivel. Ennek folytán kerül bonyolult kapcsolatba a baseball csapat kapitányával és segédedzőjével is. Az Egy képzeletbeli barát naplóját egy nem valóságos szereplő meséli el nekünk. Budo az Asperger-szindrómás kisfiú, Max kitalált barátja, akit nem lát más csak ő. Az ő szemén keresztül juthatunk be Max zárt világába. Végül pedig a Rekviem a szivárványodért regényt hozzuk. Neszta egy életvidám, boldog lány, de az élete hamar vége ér. Halála után mégis van egy ember, aki képes látni. Vőlegénye, Damien kétségbeesetten próbálja kideríteni, mi történt vele, és ebben Neszta húga, az autista Zorka is segítségére lesz.
Az angol ajánlást egy jövőre magyarul is érkező regénnyel kezdeném, mert Helen Hoang következő története is érkezik az Álomgyár kiadótól. A Menyasszony rendelésre főszereplője, a futólag megismert Khai. Anyja nagyon aggódik, hogy sose talál magának feleséget, ezért kezébe veszi az ügyet, Vietnamba utazik, hogy megtalálja a tökéletes nőt. Esme félvérként mindig nehezen találta a helyét, ezért kapva kap az alkalmon, hogy Amerikába utazzon. Khai elcsábítása azonban, nem éppen a tervei szerint alakulnak. A Reclaiming the Sand főszereplője, Ellie, mindig másokat szekált. Senkivel se került közeli kapcsolatba, magányosan élt és minden öröme mások nyomorúságában rejlett. Kedvelt célpontja Flynn, az Asperger-szindrómás fiú. Évekkel később újra egymás útjába sodorja őket a sors, és egy igazán meglepő szerelem bontakozik ki közöttük. De a múlt sebei nem tűntek el nyom nélkül. A Puddle Jumping láthatjuk, hogy a szerelem minden, csak nem hagyományos. Colton mindenki szemében különleges, Lilly számára inkább lenyűgöző. Gyerekként barátok voltak, de utána sokáig nem látták egymást. Évek múlva találkoznak újra, amikor Lilly ráébred arra, amit mindig is tudott. Végzősként most már kész megismerni az igazi Colton-t. A Win Some, Lose Some regényben Matthew számára minden nap igazi harc. Ami másnak természetes, neki kihívás. Nem rég vált árvává és az iskola befejezése mellett, beteg testvéréről is gondoskodnia kell. Amikor Mayra belép az életébe, a megszokott rutinok felborulnak és a fiú nehezen kezeli a változást és nehezen fogadja el, hogy talán őt is szeretheti valaki. A Stim is egy Asperger-szindrómás fiúról, Robert-ről szól. Máshogy látja a világot, mint a lakosság 99%-a. Próbálja megérteni és elfogadni önmagát, és elhatározza, hogy ebben az évben talál magának barátnőt. 

És akkor következzék még az ígért nyereményjáték:

Mik a feladatok?
- Kövess minket a Blogon
- Lájkold a Blog Facebook oldalát

- Oszd meg a játék facebook bejegyzését
- Válaszolj a kérdésre a Rafflector dobozban.


Játék:
- Kicsit újítottunk a feladaton, hogy jobban passzoljon a könyvhöz. Az alábbi kép megfejtését, egy egész számot kell válaszként beírni a dobozba, hogy részt vehess a sorsoláson.

További tudnivalók: 
- a nyerteseket e-mail-ben fogjuk értesíteni
- a nyerteseknek 3 napon belül válaszolnia kell a küldött üzenetre, ennek hiányában újra sorsolunk
- a nyereményeket postai úton juttatjuk el a nyertesnek és kizárólag magyarországi címre tudunk postázni

Sok sikert mindenkinek! :)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése