2018. 07. 07.

Ker Dukey, K. Webster: Ellopott babácskák

Író: Ker Dukey, K. Webster
Cím: Ellopott babácskák
Sorozat: Csinos játékbabák 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 264 oldal
Fülszöveg: 
Szép kis babácskáit Benny nagyon szereti,
Mindaddig, míg azok szót fogadnak neki.
Hajukat fésüli, őket szép ruhába bújtatja,
Hogy tökéletességük semmi ne sújthassa.
Ha eljön az éj, velük játszadozni szeret,
Egyikük félénk, de a másik harcol és fenyeget.
Mikor aztán kedvence futásnak ered,
Hiába ígér a másik baba szépeket,
Benny szíve megtört, szeméből könny csorog,
hasztalan küzd, hisz nem férfias dolog.
Kedvence az övé, vissza kell kapnia
vagy a másiknak meg kell lakolnia.


„Piszkos kis babácska.”

Nem tűnt kicsit túl betegnek a fülszöveg, amikor találkoztunk a könyvvel? 
I: A rázós kategóriában pont ez a jó, hogy valami olyat kapunk, amivel felhívja magára a figyelmet. Ez a fülszöveg pont ilyen, egyszerűen vonzott magához. Mostanában ha bekapcsolom a tv-t az ID Discovery-t szoktam nézni, teljesen úgy éreztem, hogy egy ilyen
Forrás
esetbe csöppentem bele. A való életben is léteznek ilyen emberek, mint Benny, akik első látásra szimpatikusak, normálisnak tűnek, csak később derül ki milyen nagyot is tévedtünk velük kapcsolatban. Jade története szinte megelevenedik a lapokon, együtt éljük át vele a múlt szörnyű eseményeit, közben kutatjuk azt a személyt aki tönkretette az életét.
 
P: Tényleg nagyon szeretem az ilyen típusú könyveket, úgyhogy inkább felcsigázott a fülszöveg, mint elijesztett volna. Olvasás közben most egy Gyilkos elmék részben éreztem magamat, hiszen abban lehet találkozni ilyen beteg emberekkel, mint Benny. Szeretem azt a sorozatot, de azért van egy határ, ami egyszerre elég belőle. Egyszerre egy könyv, viszont még bőven ezen határon belül van és persze itt nem kötelező mindent annyira brutálisan elképzelni, mintha a TV-ben nézném. :D

„Csinos kis babácska.”

Már a fülszövegből kiderül, hogy a kedvenc baba elszökik. Nem tartottunk a cselekménytől, így hogy egy nagy csavar nem is titok?
I: Már az elején kiderül, hogy Jade-nek sikerül megszöknie fogva tartója karmai közül. Ám Jade tett egy ígéretet, ami miatt minden áron szeretné megtalálni újra azt a helyet ahol mocskos kis babácska vált belőle. A cselekmény két szálon futott, ott volt a jelen, amelyben
Jade (Forrás)
együtt nyomoztunk Jade-el, közben ott volt a múlt, amelyből egyre több részletet ismerhetünk meg a fogva tartásról, amelyek nem voltak szép események. Egy beteg férfi játékszere volt, aki bántotta, de a maga módján szerette is őt. De nem csak Jade folytat kutatómunkát, Benny is újra feltűnik a színen, vissza kell kapnia azt, ami az övé. Tetszett a cselekmény, minden elismerésem az Írópárosé, mert nagyon jól alakították a szálakat. Egy icipicikét voltam csalódott csak, mert számomra a végén történt események nem hatottak
🎂 rám az újdonság erejével. Volt egy ilyen sejtésem, ami be is igazolódott. 
P: Igaz a fülszöveg mondhatni lelövi az egyik nagy fordulatot, mégis meglepődtem, hogy már ennyire a könyv elején megtörténik a dolog, mert vártam kicsit több részletet az ott töltött időből. Később szerencsére Jade sokat mesél nekünk, így elmúlt a hiányérzetem. Főleg, hogy sok apró részlettel tették még eredetibbé a történetet és imádtam ezeket. Még inkább fokozták a hangulatot, erősítették ezt a beteges légkört. A fejezetcímeket a vörös különböző árnyalataival nevezik meg, és az értékelés elején lévő megszólítások is ide tartoznak. Sorban váltakoznak ezek a megszólítások az adott helyzethez igazodva. Szerintem zseniális volt.

„Szép kis babácska.”

Jade az, aki megmenekült, talán nem meglepetés a válasz, de hogyan hatottak az életére a korábban átélt szörnyűségek?
I: Valljuk be egy ilyen esemény mindenki életét megváltoztatta volna, nem hiszem, hogy sokan ép elmével túlélték volna ezt az egészet. Így Jade is magán hordozza az ott töltött idő
Dillon (Forrás)
nyomait. Fiatal lány volt még, amikor egy helyes férfi elrabolta őt, fiatal nő volt, amikor sikerült neki megszöknie. Egy kis lyuk volt az otthona, amely a bántalmazások, éhezések, később pedig a szexuális "együttlétek", helyszínévé vált. Utáltam Benny-t, a halálát kívántam azért amit Jade-l tett. Egy beteg elme, akinek nagyon kíváncsi vagyok a hátértörténetére. Jade nyomozó lett, eltűnt személyek után nyomoz. Reméli egy ügy kapcsán valahogy rá akad Benny nyomára. Keményé vált, amit teljesen megértettem. Az emlékek egyre inkább eluralkodnak rajta, egyre nehezebb koncentrálnia. Szerencsére megjelenik az életében egy férfi, akivel a kapcsolata érdekesen indul, de a későbbiek során erős vonzalom alakul ki köztük. Megértették egymást, mert mind a ketten ismerték az élet kegyetlen oldalát. Jó volt látni, hogy mellette Jade újra kezd felengedni. De Benny nem adja magát olyan könnyen.
 
P: Annak ellenére, hogy megszökött, valójában nem szabadult még fogva tartójától, az egész életén nyomot hagy az ott töltött idő, és sok visszaemlékezést kaptunk. A lány a történtek hatására rendőr lett, és életcélja, hogy megtalálja Benny-t. Tetszett, hogy azt láthatjuk, milyen 🎂 hatással vannak rá a történtek, mennyire tud beilleszkedni a társadalomba. Valami, mintha végérvényesen megtört volna benne, és félő, mivé fajul még ez a változás benne. Azt viszont jó volt látni, hogy próbál felül kerekedni, erős lenni, és beilleszkedni a társadalomba.

„Összetört babácska.”

Erre számítottunk a történet lezárásaként?
I: Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű a dolog. Jade szerepe lassan megváltozik, nem csak ő vadászik Benny után, hanem ez a beteg szörnyeteg is a lány nyomába ered. Szépen lassan kezdi megtörni Jade védelmi vonalait, felszakítja a sebeket. A múlt eseményei voltak a leginkább megrázóak számomra. Teljes mértékben átéreztem Jade fájdalmát, sokszor a
Forrás
gyomrom is felfordult. Ahogy említettem a vége számomra nem volt meglepő, gondoltam, hogy egy újabb csavart kapunk majd a végére. Egy újabb függővég, amely kikészíti az embert.
 
P: A cselekmény nagyon tetszett, mert eleinte ő vadászik elrablójára, de később szinte felcserélődnek a szerepek, ahogy fokozódik a hangulat. És a legvége várható módon gyönyörű függővég. Nagyon tetszett ez a fordulat, vannak részletek, amikről nem szabad megfeledkezni az olvasás során. És ezek a részletek nagyon ütnek a legvégén. Viszont nagyon sok mindent még nem is tudtunk meg, úgyhogy bőven várhatóak izgalmak a folytatásban is.

„Dacos kis babácska.”

Benny (Forrás)
Milyen lehet Benny szemén keresztül látni az eseményeket, mi késztethet valakit ilyen cselekedetekre?
I: Benny-ről eddig nem sok minden tudtunk meg. Egy beteg férfi, aki játékbabákat készít. A tökéletességet keresi, ha egy játékszerén hibát talál örült haragra gerjed. Valami biztos történt vele a múlt során amely ilyené alakította őt. Az írópáros azt 🎂 állítja megfogjuk szeretni őt. Hát én kétlem, a hideg is kiráz tőle! Persze ez nem szegi a kíváncsiságomat vele kapcsolatban, nagyon szeretném megtudni mi az igazi mozgatórugója. 
P: Talán ezt várom leginkább a folytatásban, vagy a folytatástól. Szeretnék belelátni Benny beteg fejébe. Nagyon remélem, nem csak spontán módon vált ilyenné, hanem történt vele valami. Nem értem miért, de szeretném jobban megismerni őt. És félek, mi fog még kiderül. Nagyon szorítok, hogy hamar megkapjuk a folytatást.


„Mocskos kis babácska.”

Kedvenc jelenetem: 
I: Amikor Dillon, és Jade közelebb kerül egymáshoz.
P: Szerettem végig figyelni, ahogy Jade a legszorultabb helyzetben is képes dacolni Benny-vel.
Kedvenc szereplőm:  
I: Jade, Dillon
P: Jade
Kinek ajánlom:  
I: Akik szeretnének megismerni egy elrabolt lány szörnyű történetét, amelyben semmi sem rózsaszín.
Hasonló könyv:  
P:  Sok hasonló vonás van a Megölni Sarai regény és e között.
Értékelésem: 
I: Nagyon sokat gondolkodtam a végső pontszámon. Az a pici csalódottság miatt nem tudok maximális pontot adni, így tőle 4,5 mocskos kis babácskát kap.
P: Tőlem megkapja az 5 dacos babát. :)

Érdekesség: Az interjúban a könyvről faggatják az alkotókat. :)
 

Miért döntöttetek úgy, hogy együtt írjátok ezt a könyvet?
K. D.: Az olvasóink hoztak össze. Sok kommentet olvastunk a közösségi médiafelületeken, hogy milyen szívesen látnának egy közös munkát tőlünk. Kiderült, hogy mindketten nagy
Ker Dukey
rajongói vagyunk a másik munkájának, és úgy gondoltuk, nézzük meg mi sül ki a dologból. Hihetetlenül jól működött. És még egy gyönyörű barátság is kialakult.
 

„A tökéletesség a szemlélőn múlik, Jade. A megfelelő ember szemében minden tekintetben tökéletes vagy.” 

Igen, ez az együttműködés igazán fantasztikus volt – gyerekként álmodtatok erről vagy csak felnőttként kezdtetek érdeklődni a szakma iránt? 
K. D.: Az írás mindig a szenvedélyem volt. Fiatalkoromban dalszövegeket írtam és ebből lettek később versek, novellák, végül regények.

Miért lett ilyen sötét ez a történet? Nem is tudsz ennél normálisabbat írni? 
K. D.: Szerintem a normális, olyan mint a szépség, mindenki számára más. A sötétség egyeseknek normális. Szeretek váratlan, hátborzongató elemet adni az olvasási élményhez. A normalitás értékét túlbecsülik, véleményem szerint.   

„Nem esett le, hogy a gonosz picsaság jelenti nálad a flörtölést.”

K.Webster
Értem. Képzeld el, hogy van egy kis szabad időd. Hogyan töltenéd? Mit csinálnál először? 
K. W.: Bármikor szabadidőm van, belemerülök egy jó könyvbe, vásárolni megyek vagy vacsorázni. Imádok máshol enni vagy mozizni! 

Tényleg, ez minden? Ha lehetőségetek lenne újra írni az Ellopott babácskákat, min változtatnál?
K. D.: Őszintén, semmit. Magunkat tettük a regénybe, és imádom az eredményt. Egy sötét, baljós világot hoztunk létre, olyan szereplőkkel, akik bár gonoszak, mégis magukkal ragadnak. Benny-nek van egy igazi kultszerű rajongói bázisa, és ezt nem cserélném el semmiért. 

„De ebben a pillanatban semmi öröm nincs. K*rvára semmi. Haldoklom belül.” 

Ki a kedvenc szereplőtök és miért?
K. W.: Benny és Viktor. Viktorral a harmadik könyvben fogtok találkozni. Imádom őket, mert igazi pszichopata a szívük. Gonoszak és rosszak, de néha mégis jók és szerethetők. Imádom, ahogy jók és rosszak is tudnak egyszerre lenni… Ez zavart okozhat az olvasókban, mert utálni akarják őket, de mégse képesek rá. 

Forrás
Ez a regény valós eseményeken alapszik vagy minden csak a képzeletetek szüleménye?
K. D.: Nyugodtan aludhatsz ma éjjel, Benny színtiszta kitaláció. *mosoly* 

„Egyetlen könnycseppet se hullattam, mert szerintem már elsírtam az összeset.” 

Ó, ez jó hír. Köszönöm. *mosoly* Benjamin igazán veszélyes ember. Hogyan dolgoztátok ki a viselkedésének részleteit? Volt segítség?
K. D.: Sok kutatómunka kellett hozzá, mert Benny nagyon összetett szereplő. Nem valós személyről mintáztuk. Kitalált, bár, a pszichéjét alkotó tulajdonságokat a valóságból vettük. Lenyűgözőnek találom ilyen emberekről írni. 

A könyv nem érzékeny embereknek való. Van bármi korlát írás közben az igazán brutális jelenetekre vagy nem gondoltak erre és csak írtok, és remélitek, hogy a regényt elfogadják az olvasók minden brutalitásával együtt?
K. D.: A sötét vonásokról ismernek engem és ezt keresik, ha egy Ker Dukey regényt vesznek a kezükbe. Nem cenzúrázom magam írás közben és engedem a szereplőimnek, hogy elmeséljék a történetet, nem számít mennyire sötét. Nem minden olvasó fogja szeretni és elfogadni, és ezzel tisztában vagyok. Nem felelhetek meg mindenkinek, de hű maradok önmagamhoz és a szereplőim beszélnek hozzám, és ez boldoggá tesz. 

„Saját magam ellen fogok fordulni, ha nem kapaszkodik belém. Talán ha porrá zúzna, és megenné az utánam maradó hamut… Talán akkor nem fájnék belül annyira. Lehet, hogy akkor üresnek érezném magam.”  

Forrás
Váltsunk kicsit témát. Szoktátok olvasni az értékeléseket? Ha igen, hogyan kezelitek a negatív kritikát?
K. D.: Minden véleményt tiszteletben tartok, mindenki kap negatív gondolatokat is, de nem szabad, hogy ez megfékezze a kreativitását. 

Mi a legnehezebb az írásban?
K. W.: A koncentráció. Tudok egész nap, de sok a zavaró tényező. Család. TV. Kutyaugatás. Minden beletör az írói világomba és frusztráló tud lenni a folyamatos közbeavatkozás. * mosoly* 

„Vagy kijutok innen, vagy belehalok abba, hogy megpróbáltam.”   

A folytatás meg fogja lepni az olvasókat?
K. D.: Az a rész intenzív és gyors tempójú. Sok a fordulat, amitől leesik az állad. Nem fogom elárulni a részleteket, de sok lélegzetelállító pillanat lesz. Remélem élvezni fogjátok az Elveszett babácskákat. 
ForrásNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése