2018. 07. 21.

Rebecca Yarros: Full ​Measures – Tiéd vagyok (Tiéd vagyok 1.)

Író: Rebecca Yarros
Cím: Tiéd vagyok
Sorozat:
Tiéd vagyok 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2017.  
Terjedelem: 408 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
„Tudta. Anya ezért nem akarta kinyitni az ajtót. Mert tudta, hogy meghalt.”
Ember Howard 20 éves, és apja mindig is katona volt. Ő is tudta az igazságot. Az ajtóban katonák álltak, ami azt jelentette, hogy az apja nem tér haza többé. Amit azonban nem tudott, hogy honnan talál majd magában annyi erőt, hogy a gyászba belerokkant édesanyja helyett összetartsa a családot.
Aztán belép az életébe Josh Walker. A hokicsapat sztárja, közvetlen szomszédjuk, nem is beszélve arról, hogy az érintése különösen gyengéd, és újra és újra megmenti Ember életét. Van benne valami, ami miatt egyetlen pillantása vagy egyetlen érintése elűz minden fájdalmat. Ember bármennyire is szeretné kikapcsolni az érzelmeit, és egymaga megbirkózni a gyásszal, nem tagadhatja a kettejük között kialakuló vibrálást.


„Aztán becsuktam mögöttük az ajtót, és a világunk továbbra is darabjaira hasadva maradt.”


Egyből szörnyű halálesettel kezdődik a történet. Hogy dolgozza fel a család az édesapa elvesztését?
I: Egy szerettünk elvesztése mindig nagy tragédia, egy édesapáé, férjé még nagyobb fájdalom. A gyerekei teljesen odáig voltak érte, a felesége imádta őt. Mindegyikük szíve megszakadt a halálának hírétől. Igazán erős érzelmi kezdés volt mindjárt az elején egy ilyen eseménnyel kezdeni. A gyász mindenkit másképpen terít le. Ember anyukája teljesen
forrás
elhagyta magát, az erős nő egy perc alatt darabjaira hullott, visszavonult saját kis belső világába. Ember-nek muszáj volt kézbe vennie a dolgok irányítását. Elnyomja magában az érzéseit, hogy ez által a többiek támasza lehessen. April Ember húga átesik a ló túloldalára, viselkedése már nem is lehetne ennél botrányosabb. A kis Gus pedig igazi kis férfiként dolgozza fel. Egyikük helyzete sem könnyű, úgy gondolom nem Ember feladata lenne, hogy ekkora súlyt vegyen a vállára. Itt az édesanyjának kellene felnőtt módjára viselkednie, bár velem még nem történt ilyen eset, így nem tudhatom belőlem mit hozna ki. Ezért teljesen nem ítélem el őt ez miatt, de egy részem nem ért
vele egyet.
 
P: Több verziót láthatunk, hiszen mindannyian máshogy élik meg a történteket. Ember anyukája szenved legjobban, teljesen elhagyja magát, pedig neki ott vannak a gyerekei, akik miatt erősnek kell maradnia és tudnia kellene, hogy még egy ilyen tragédia után se áll meg az élet. Miatta szegény Ember-nek ideje sincs megélni saját érzéseit, mert kénytelen a kezébe vennie a dolgokat. April viselkedése nagyon unszimpatikus volt. Ő 🎂 teljesen kifordult önmagából. Lehet, hogy valakiben ez a „normális” reakció egy szerettének elvesztésekor, de ezt én nem tudom megérteni. A kicsi Gus korához képest igazán éretten kezeli a helyzetet, elfogadja az elkerülhetetlent. 

„A gyász természeténél fogva olyan, hogy kiszívja az ember életkedvét, mert ha gyászolunk, legszívesebben mind csatlakoznánk a halottainkhoz. Kell, hogy nehéz legyen kitalálni, mi legyen a következő lépés, mert ez a „következő” tesz minket élővé… nem pedig a halottaink emléke.” 

Ember nagy terhet vesz a vállára vajon mennyien tennének így?
I: Szerintem más is képes lenne egy ilyen helyzetben elő venni a józanabbik énjét. Saját érzéseit háttérbe szorítani. Nem volt könnyű ezeket átélnie, mindent egyedül kellett intéznie.
Ember (forrás)
Ez az ő eddigi életére is hatással volt, az álmai háttérbe szorultak. Nem csak ez az egyetlen tragédia ami őt éri, több sebből is vérzik szegény, amely előbb utóbb benne is összetör valamit. Szimpatikus lány, aki két lábbal áll a földön. Erős személyiségére más is támaszkodhat, de még neki is szüksége van valakire, aki segít túllépni a fájdalmakon. Szerencsére feltűnik a színen Josh, a suli volt szívtiprója. Ember szíve komoly veszélyben van. De vajon képes ezek után újra megbízni valakiben? Rögös út vezet a végső boldogsághoz, de én szeretem minden egyes lépést velük együtt megtenni ebben a történetben.

P: Úgy gondolom vannak, hozzá hasonló típusú emberek, akik képesek lennének így összeszedni magukat. Az biztos, hogy igazán erős jellemre vall, hogy magára veszi a család dolgait és önmagát háttérbe szorítva a többiekkel törődik. Szimpatikus főszereplő volt, átlagos főiskolás, aki már eltervezte a jövőjét. A körülmények és csalódások miatt mégis újra kell 🎂 gondolnia mindent és pont ekkor bukkan fel régi álompasija, Josh. Sajnos meg kell említenem, hogy néha nem értettem a lány ellenállását, bár ha egyből happy lenne minden, hamar befejeződik a könyv. 

„- A benned lángoló tüzet semmi nem olthatja ki. Amikor ennek az egésznek vége lesz, és e először sóhajtasz fel megkönnyebbülten, azonnal életre kel benned, és zúgva emészt el mindent. Ez az, ami annyira lehetetlenül szép benned” 

Létezhet ilyen tökéletesnek tűnő pasi, aki ennyi elutasítás után is képes küzdeni a kiválasztott lány kegyeiért?
I: Ez a baj az "álompasikkal", hogy csak a könyvben léteznek szerintem. Josh szinte már túl tökéletes, de pont ez miatt kedveltem meg. Szépen lassan azért az ő múltjából is megismerünk pár titkot amelyek emberibbé tették a karakterét. Minden elismerésem a
forrás
kitartását illetően. Tényleg érződik, hogy szereti Ember-t mindent megtenne, hogy boldoggá tehesse a lányt. Védelmezi, szépen lassan terelgeti a lemondott álmok újratervezéséhez. Nincs könnyű helyzete Ember szíve kétszeresen sérült, de ő az a férfi aki tudja rá a gyógyírt.

P: Néha elgondolkodtam, hogy tényleg megér-e ennyit Ember. :D De ettől volt még vonzóbb Josh, hogy tényleg az elutasítások 🎂 után is fáradhatatlanul küzd, tudja azt is, hogy néha hátra kell lépni és teret engedni a lánynak. Az izgalmak miatt egy kis rejtélyesség őt is körül lengi, vannak homályos foltok a múltjában, de ettől lett még szerethetőbb. Viszont úgy gondolom, nem, nem létezik ennyire tökéletes pasi. :D 

„Vannak álmok, amik nem halnak meg. Csak szunnyadnak.” 

Tetszett a két fiatal kalandja a boldogság eléréséig?
I: Josh a legváratlanabb helyzetben bukkan fel Ember életében. Mint kiderül ő volt a suli ügyeletes szívtiprója, akibe Ember is fülig szerelmes volt. A legnagyobb meglepetés az egészben, hogy neki sem volt közömbös a lány. Pár év eltelt mióta utoljára találkoztak, mind
Josh (forrás)
a ketten változásokon estek át. Ember-t meglepi ez az "új" Josh. A szíve megsérült így nem egykönnyen engedi magához közel, de Josh egy nagyon kitartó pasi, nem retten vissza, hódításba kezd. Milyen jól csinálta. ;) A szívnek nem lehet parancsolni, Ember is ráébred arra, hogy neki is szüksége van erre a pasira. Egy édes kapcsolat kialakulásának voltam a tanúja, ami romantikus lelkemnek igazán jól esett. A kapcsolatuk nem nevezhető unalmasnak, újabb fordulatok veszik kezdetét. Egy titok kiderülése mindent lerombol közöttük. A megoldás Ember-en múlik.
 
P: Hosszú utat tesznek meg. Pont a rossz hír napján bukkan fel Josh Ember életében, és nagyon aranyos, hogy kiderült a lány mindig is bálványozta a suli szívtipróját. Akkor még csak egy ártatlan felajánlásnak tűnik az apró segítség, de később se tűnik el a srác, és egyre többször bukkan fel, és pont a szükség idején. Viharos kapcsolatuk során mindent megélnek, szenvedélyt, szerelmet, fájdalmat és persze egy nagy próbatétel vár rájuk, amit félő nem tudnak átugrani. Imádtam velük együtt megélni mindent. 

„Csak annyi az egész, hogy rosszkor voltam rossz helyen, kicsim. Persze, ha belegondolok, hogy végső soron ez vezetett el hozzád, az is lehet, hogy a legjobbkor voltam a legjobb helyen.” 

Ember szinte betegesen retteg apja és nagyapja halála után a katonai pályát választó srácoktól, nem vitte kicsit túlzásba ezt?
I: Ez volt az a rész amit kicsit erőltetettnek éreztem a történet során. Már szinte annyira betegesen rettegett ettől a dologtól, ami számomra kezdett idegesítő lenni. Egy részből
forrás
megértem, elveszíteni ilyen módon egy fontos embert az életedből nem könnyű, főleg ha látod mivé képes válni a veszteség által egy életerős nő, mint Ember anyukája. A későbbiek során azért példát kap arra is miért érdemes kockázatot vállalni egy ilyen kapcsolatra. Megvan a maga árnyoldala, de ott van a benne rejlő szépség is.
 
P: Ez a másik „apróság”, amit nem szerettem teljesen. Az átélt borzalmak után azt teljesen megértem, hogy fél esetlegesen átmenni azon, amin az anyukája és nagymamája. Én mégis soknak éreztem részéről ezt a félelmet. Senki se szeretné megtapasztalni milyen, ha felhangzik a három kopogás, de nem lehet az életet ennyire tudatosan tervezni és kihagyni emiatt a kínálkozó lehetőségeket.


„Ne tekintsd magától értetődő dolognak a szerelmet.” 

Kedvenc jelenetem:
I: Az epres fagyi esete.
P:
Randi a jégen. 

Kedvenc szereplőm:

I: 
Josh
P:
Josh-t csak imádni lehet.

Kinek ajánlom:

I: 
Azoknak aki szeretik, ha egy gimis plátói szerelem valósággá válik.
Hasonló könyv:

P:
Bár a sportvonal nem jelenik meg, nekem mégis a Tíz apró lélegzet jutna eszembe, ott érzem hasonlónak a két fiatal között álló akadály súlyát.

Értékelésem:

I: 
Tetszett Ember, és Josh szerelmének története, igazán magával ragadó. Tőlem most 4,5 küldetést kap.
P: Először 5 kopogást akartam adni, de az a két apróság tényleg zavart, amit említettem, így 4,5-et kap végül.


Érdekesség: Ez vár még ránk a sorozat többi részében. :)

Az eredetileg Flight & Glory címet viselő new adult sorozat négy részes. A második kötet, Eyes Turned Skyward főszereplője Jagger. A másik főhős Paisley testvére halála óta burokban él, mert hasonló egészségügyi állapota miatt, szülei nagyon féltik őt. Mégis szeretné megtapasztalni az életet, és teljesíteni szeretné bakancslistáját, még ha ez az életébe is kerül. Egy félresikerült kaland során Jagger húzza ki az óceánból, majd újraéleszti, amitől tüzet lobbant lelkében. A srác szenvedélye a repülés és pilótának tanul. Tökéletes lenne, ha nem számítjuk, hogy Paisley a parancsnoka lánya, és legnagyobb riválisának barátnője. A Beyond What is Given részben Ember barátnője, Sam kerül a középpontba. Grayson-nak arra kellene összpontosítania, hogy sikeresen teljesítse a helikoptervezető képzést, nem pedig az új szobatársa Sam okozta csábítására. A lánynak se azzal kéne foglalkoznia, hogy próbálja leomlasztani Grayson titkokból szőtt falait, hiszen éppen kicsapták a suliból. De lehet nincs felkészülve az igazságra, egy nőre, aki régen a srác szívét birtokolta. Egyikük se számított arra, hogy egymásba szeretnek, a boldogsághoz még rögös út vezet. A Hallowed Ground a negyedik kötet, ahol újra Josh és Ember a főszereplő páros. Együtt túlélték a gyászt, a katonaságot, a távolságot és az időt. Mostanra tervezik az összeköltözést. Ember nem akarta a katonai életet, de elfogadta, hiszen szereti Josh-t, és így búcsúzkodnia kell, amikor Afganisztánba indul. És ahogy közeledik az indulás napja, a lány félelmei egyre inkább növekednek. A kiképzésnek vége, ez már a háború.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése