2018. 07. 24.

Sarah J. Maas interjú

Azt hiszem, most nagyon tombol nálam a Sarah J. Maas láz. A héten egyre több ereklyével gazdagodtam. :D Ennek örömére a héten egy friss interjút hozok az írónővel az Üvegtrón sorozat lezárása kapcsán.

Szinte tiniként kezdted írni az Üvegtrónt és hamarosan érkezik az utolsó részt. Milyen érzés elengedni ilyen sok idő után ezeket a szereplőket?
Kavarognak az érzések, kicsit túl is csordulnak, hogy őszinte legyen. Büszkeségtől, hogy véghezvittem ezt a kicsit őrült álmot a pusztulásig a sorozat vége miatt, és tiszta örömöt is. Amikor befejeztem az első kéziratot és leírtam, hogy „Vége”, a képernyőre bámultam. Majd a csúnya könnyek előbukkantak és egy időre a kanapéra roskadtam.
Természetesen, nem hiszem, hogy valaha bezárom Erilea világának az ajtaját, és hogy ne lenne ezen kívül is történet, amit el szeretnék mondani.

A könyveid híresek a bátor és szívós hősnőikről. Ki volt az a nő az életedben, aki inspirálta őket?
Forrás
Nagyon szerencsés voltam, hogy csodálatos nők vettek körül, amíg felnőttem. Ők bátorítottak, hogy merjek nagyot álmodni, hogy dolgozzak keményem, és emelt fővel járjak. Sokkal tartozom nekik – de főleg az anyukámnak (aki arra bátorított, hogy azt olvassak, amit szeretnék, és hogy sose vagyok túl idős a varázslathoz) és a nagymamámnak, aki Holokauszt túlélő (saját lenyűgöző történettel) és akinek tele volt az élete kalandokkal – és támogatták a szenvedélyemet új helyek és emberek megismerésében.

Mikortól szerettél volna író lenni?
Szerintem ezzel születtem – és határozottan az olvasás iránti szeretetből adódott (anyukám mindenkinek elmeséli, hogy kisbabaként könyvkupacok között talált sokszor meg – bár még nem tudtam olvasni – csak lapozgattam az oldalakat). De 11-12 éves korom körül kezdett érlelődni a gondolat, amikor az első fantasy regényeimet olvastam el, a Sabriel-t Garth Nix-től és a Hero and the Crown-t Robin McKinley-től.
Elolvastam őket, és tudtam, hogy ezt akarom csinálni – ezért születtem a világra: hogy történeteket írjak azokról a vad ötletekről, amik a fejemben vannak.

Mi a kedvenc időtöltésed, ha nem olvasol?
A kutyámmal, Annie-vel lógni. (És persze a férjemmel.) Őszintén szólva, már az is maga a mennyország, ha csak ülök a kanapén olvasok, és a háttérben megy a TV. 10 hetesen mentettük meg Annie-t, és azóta minden napot együtt töltünk (most 8 éves), tehát mondhatom, hogy nagyon ragaszkodunk egymáshoz. :)

Tiniként mi volt a kedvenc könyved?
A már említett Sabriel és bármi Robin McKinley-től, a Harry Potter sorozat (tizenhárom éves voltam, amikor rábukkantam, és akkor még csak 3 rész jött ki, így fiatalságom nagy részét a várakozással töltöttem), és a Chronicles of Prydain (esküszöm, minden, amit az életben tanultam, ebből jött).

Legutóbbi TV műsor, amiért rajongtál?
Fura módon, sok időt töltöttem a Parks and Recreation és a Hivatal újranézésével, miközben az Üvegtrón sorozatot írtam. Valószínűleg azért, mert a könyvek annyira intenzívek voltak (főleg az utolsó), és mellette valami vidámra volt szükségem, hogy ellensúlyozza azt.

Tegyük fel, hogy kiválaszthatod az egyik szereplődet szobatársnak, ki lenne az?
Valószínűleg Lysandra. Elég rendszerető, csodás ruhái vannak, amiket kölcsön kérhetek.

Melyik típusú jelenetről a legjobb írni?
Nincs igazán kedvenc típusom – de nagyon szeretem a leszámolás pillanatait. Mint amit az egész könyvben építesz, és hónapok óta várod, hogy leírd. Néha egy szexi jelenet is lehet, és máskor inkább akció dús, vagy akár kinyilatkoztatás. Használom is gyakran ezeket, főleg az utolsó Üvegtrón könyven – és sok olyan pillanat volt benne, amikre már tizenhat éves korom óta várok, és most megtörténik és tényleg szürreális a papíron látni.

Azt mondtad, hogy Celaena a Hamupipőke zenéből született, de Aelin a Hattyúk Tava zenéjéből. Hogyan formálja a zene az írásodat és miért volt ilyen fontos az írási folyamatban?
A zene inspiráló számomra az írás során, és nem tudom miért. Egyszerűen így dolgozik az agyam: hallok egy zenét (általában filmben vagy klasszikust) és megelevenedik egy jelenet előttem, vagy egy szereplő, vagy akár egy egész könyv. Hallom a zenét és átalakítom.

Milyen könyvet olvastál legutóbb, amit a saját olvasóidnak is ajánlanál?
Szörnyen elfoglalt év van a hátam mögött, így nem sok időm volt olvasni, de mindig szívesen ajánlok Patricia A. McKillip-től, Sharon Shinn-től, Madeline Millertől, Nalini Singht-től, Sally Throne-től vagy C. S. Pacat-tól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése