2018. 07. 21.

Szaszkó Gabriella: Beszélj ​hozzám (Pennington-testvérek 2.)

Író: Szaszkó Gabriella 
Cím: Beszélj hozzám
Sorozat:
Pennington-testvérek 2.
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017.  
Terjedelem: 418 oldal
Fülszöveg:
Amy ​Forester élete nem könnyű; úgy tűnik, senki sem érti meg tetteinek mozgatórugóit. Amy a híres íróval, David Penningtonnal él párkapcsolatban. A férfi nem olyan régen publikálta gyerekkori memoárját, amiből ország-világ számára kiderül, hogy Amy korábban az író bátyjával, Chrisszel járt jegyben. David testvére öngyilkosságát követően határozza el, hogy megosztja mindenkivel gyermekkora borzalmait, alkoholista édesanyjuk bántalmazásait és zűrös kapcsolatát Amyvel.
Amy a rágalmazások után dönt úgy, hogy megírja a saját történetét, és elmélyed a múlt eseményeiben. Emlékeit a Pennington fiúkról egészen a megismerkedésüktől kezdi, majd elmeséli Chrisszel való kapcsolatát, és azt, hogy milyen is volt egy súlyosan önbántalmazó fiú és drogfüggő testvére mellett élni. Bár az írás ad némi megkönnyebbülést neki, de a visszaemlékezés és Chris halálának közelgő évfordulója feltépi a fájó sebeket. Vajon sikerül majd Amynek a felszín felett tartania Davidet? Túlélheti szerelmük a próbatételt? Egyáltalán lehetséges egy elvesztett személy árnyékában felépíteni egy párkapcsolatot?


Értékelés a korábbi részről: 1 


„– Az én történetemet senki sem ismeri. Emiatt sokan félreértenek mindent.
– Írd le! – mondta egyszerűen David. – Ha nem tudsz megszabadulni tőle, akkor ez a legegyszerűbb módja. Hidd el, sokkal tisztábban látod majd tőle a dolgokat.”


Meglepő lehetett a hír, hogy újabb Pennington testvérek regény érkezik, hiszen lezárt történetet kaptunk korábban. Milyen érzéseink voltak a folytatás kapcsán?
I: Az első rész minden fájdalmával együtt magába szippantott. Senkinek sem szabadna gyerekként megismerni a bántalmazást. Annyira szomorú vagyok ilyenkor, mert itt csak a könyv lapjain esik meg, de hány ilyen eset történik meg a való életben, nap mind nap.
Nagyon elkeserítő ebbe belegondolni. Amy személye már az előző részben is felhívta magára a figyelmemet. Nem könnyű a helyzete, ez miatt szeretem volna bele látni az ő fejébe is. Vajon ő miként élte meg a testvérekkel történt dolgokat? Milyen hatással volt rá Chris önmaga elleni cselekedetei? Ezért is örültem, amikor kiderült, hogy lesz még folytatása a Pennington fivéreknek, hogy ebben a részben Amy lesz a mesélőnk. 
P: Engem meglepett a folytatás híre, hiszen egy egészen kerek, lezárt történetet kaptunk. Persze ennek ellenére nagyon is érdekelt a folytatás. Illetve azért egy pillanatra elgondolkodtam, hogy szeretnék-e újra belecsöppenni ebbe e nyomasztó helyzetbe, amiben a triónk élt. Mégis inkább az munkálkodott bennem, hogy biztosan okkal jön újabb rész, mégse volt teljes a történet. Olvasás után pedig már teljesen látom is, hogy bőven van még mit megtudjuk Chris, Amy és David életéről. 

„Újra megcsókolt, és már sokkal magabiztosabban tette. Abban a pillanatban biztos voltam abban, hogy szerelmes lettem. Mindenkinek el akartam mondani, hogy találtam egy csodálatos fiút, akit örökre magam mellett akarok tartani. Akkor még nem sejtettem: egész életemben azért fogok harcolni, hogy tényleg mellettem is maradjon.”

Amy lett az új mesélőnk, hogyan változott a szemünkben, miután sokkal többet tudtunk meg róla?
I: David könyvének megjelenése után Amy-t egyre inkább támadások érik. Senki sem néz jó szemmel rá, hogy mind a két testvérhez komolyabb érzelmek fűzik. Az előző értékelésben sem tudtam teljesen megérteni Amy és David kapcsolatát, mégis úgy gondoltam szükségük volt egymásra, együtt kibírhatóbb volt minden. Igen ám, de mindenki csak David szemszögéből ismeri az eseményeket, Amy-t senki sem kérdezte meg az érzéseiről. Azért, hogy megszabaduljon az őt ért sértésektől saját történetbe kezd. Leírja ő is milyen volt a Pennington fivérek mellett élni. A gimis évektől kezdve újra átéljük a történteket,
 Amy (Forrás)
megismerjük Chris összetört énjét is. Amy egyszerre volt erős, gyenge, de gyarló is, akárcsak minden ember. Egy olyan férfit szeretett akin sajnos nem tudott segíteni. Ez a kapcsolat nem volt jó, akármennyire is szeretem volna ezt hinni. Szépen lassan nem csak Chris, de David is beférkőzik a bőre alá. Egy részben megtudom érteni a tetteit, de olyan is volt, hogy legszívesebben megráztam volna, hogy térjen már észhez, ez így nem mehet tovább. Örülök, hogy Gabi elmesélte nekünk Amy történetét, mert ezzel a résszel újabb darabok kerültek fel a kirakós már meglévő
elemeihez.
 
P: Amy-t sokan elítélik, amiért halott kedvese után, annak öccsével jött össze. Nem tagadom, nekem is kellett idő, amíg el tudom fogadni ezt a helyzetet. Eddig csak a két testvér szenvedését láthattuk és, hogy mennyire nem tudják feldolgozni az őket ért traumákat, de egy hozzájuk közel álló, mégis külső szemlélőnek sincs könnyű dolga. Mindenképp változtatott a megítélésemen most már, hogy az ő szemszögéből is megéltem az eseményeket. A gimiben beleszeretett egy visszahúzódó, csendes srácba, és akkor még nem tudhatta, hogy mennyi terhet vesz ezzel a hátára. Az első részben még nem gondoltam, hogy ennyi hullámvölgy tarkította kapcsolatukat, de azt tudtam, hogy 🎂 Amy-nek keményen kellett küzdenie Chris-ért. Szörnyű érzés lehet a tehetetlenség, ahogy próbálsz segíteni annak, akit szeretsz, támaszt nyújtanál neki, de ő mindenáron elutasítja ezt. Szeretetével próbál vigaszt nyújtani, segítene, ahogy csak tud, de nagyon sokszor falakba ütközik. A fiúk mellett ő is teljesen megváltozik és szomorú volt látni ezt a folyamatot. 

„A két fiúval való kapcsolatom tökéletes ellentéte volt egymásnak. Chris egy biztonságos, gyengéd őszi napra emlékeztetett, David ezzel szemben szenvedélyes és izzasztó volt, mint a forró nyár.”

Kapcsolatuk miatt Chris-t is többször láthattuk. Jobban megértjük az új rész függvényében?
I: Chris lelki sérülései túl nagyok ahhoz, hogy normális kapcsolatban éljen. Megpróbálta, de az anyja által belésulykolt vádak megmérgezték az életét, gyökeret vertek a szívében, nem eresztették el őt. Amy megjelenése mondhatni örömet hozott az életébe, együtt élték meg egy kamasz szerelem kibontakozását. Egy időre elszakadtak egymástól, de az élet egy újabb
Chris (Forrás)
lehetőséget nyújtott feléjük. Ám akár mennyire is szerette volna Amy meggyógyítani Chris szívét még neki sem sikerült, a beteg rész túl nagy helyet foglalt el, amelyet csak a vagdosással tudott magában csillapítani Chris. Egyre jobban kezdjük megismerni őt, Amy történetében nagyobb szerepet kapott. Fájt érte a szívem, mert érzem egy igazán életvidám férfi vált volna belőle, ha gondtalan gyerekkort szánt volna neki a sors. De sajnos ez nem így történt. :(
 
P: Hiába láttuk többen, teljesen még most se sikerült megértenem, bízom benne, hogy az utolsó rész segít majd ebben. Bár teljesen sose fogom tudni megérteni, ha nem éltem át azt, mint ő, és szerencsére nem így volt, nem lehet maximálisan átérezni a fájdalmát. Anyja viselkedése egész életére nyomot hagyott benne, sőt tönkretette. Szomorú, hogy az ő esete nem egyedi. Sokszor a vidám álarc mögött mély sebek húzódnak és még ha ezek a felszínre is bukkannak, nem lehet tudni, hogy mekkora gondot okozhatnak később. Van abban valami, hogy Chris mindig félt attól, hogy nem tud boldoggá tenni mást, hiszen annyira megtört. 

„Hamarosan ráébredtem, hogy a Chris Pennington-os mosoly és nevetés igazi kincs, mivel sokat kell érte dolgozni.”

A jelenben láthatjuk, hogyan birkózik meg a helyzettel Amy és David, érdekesek voltak ezek a részek?
David (Forrás)
I: Nem csak a jelenben, de a múltban is megismerjük kettőjük viszonyát. Mindegyik tartogatott számomra elég nagy meglepetéseket. Nem volt könnyű Amy helyzete, mert a múlt feltárásával veszélyeztette 🎂 a jelenjét, sőt a jövőjét is szerintem. A titkok amelyeket leírt hatással voltak David-re, ezzel a kettőjük kapcsolatára is. Nagyon kíváncsi vagyok ezek után mit tartogat számukra a harmadik rész.  
P: Az Amy-David párost ez után se tudom igazán feldolgozni, bár már elindult a megértés folyamata, sok körülmény játszik itt közre, de kíváncsi vagyok, hogy a harmadik kötetben meg tud-e változni a véleményem. Nem is gondoltam, hogy ilyen sok probléma van még, amivel meg kell küzdeniük. Bár naiv elképzelés, hogy miután egymásra találtak, most már minden happy. Ha össze kellene hasonlítanom, most a múlt eseményeit szerettem jobban. A befejezés most sok kérdőjelet hagy maga után, és ha az elsőnél nem is éreztem hiányérzetet, most nagyon várom a folytatást, érdekel, hogy van e fény az alagút végén. 

„Hamarosan rájöttem, hogy Davidnek nem a karján kell keresnem a szenvedésre utaló jeleket.”

Most tudjuk azt is, hogy egy lezáró kötet is várható, ahol Chris kerül a mesélő szerepébe. Tragikus halála miatt nem félünk kicsit a fejébe látni?
I: Úgy érzem megint összetörik majd a szívem. Előre félek, de közben tűkön ülve várom a megjelenését.  
P: Már kétszer átéltem Chirs elvesztését és ez megviselő volt. Kicsit félek ettől a fájdalomtól, de most már nagyon kíváncsi vagyok a végére, nem szeretnék semmit kihagyni. Az írónő ígérete alapján várhatunk egy nagyobb csavart és persze a teljes boldogságomért vágyom arra, hogy lássam, minden rossz ellenére is rálelnek a fiatalok a békére. 

„Chrisszel hullámvasút volt az élet. Voltak jó, és rossz hónapjai. A rosszak pokolian hosszúnak és elviselhetetlennek tűntek. David mellett sem volt ez másképp.”

Kedvenc jelenetem:
I: Amy elkezdi leírni a saját történetét.
P:
Az első résznél se tudtam igazán választani, de mondjuk a találkozást az óriáskeréknél, szerettem.

Kedvenc szereplőm:

I:
Nem tudom, talán David az akit a legközelebb éreztem magamhoz.
P:
Érdekes, korábban Chris-t írtam, most mégis inkább David volt a kedvencem. 

Kinek ajánlom:

I: 
Azoknak akik olvasták az első részt. Mindenképpen érdemes előtte elolvasni azt, mert úgy lesz kerek az egész.
Hasonló könyv:

P:
Az Elakadó lélegzet nyomasztó légköre jutott eszembe, bár még mindig az a "vidámabb" regény. 

Értékelésem:

I: 
Ez a rész is kicsit összetörte a szívemet. Tőlem 4,5 cigit kap.
P: Erre a részre is 4,5 óriáskereket adok.Érdekesség: Faggattuk kicsit az írónőt a folytatásról. :)


„Te vagy az egyetlen jó az életemben.”

Egyre inkább közeledik az év vége, körvonalazódik már a pontosabb megjelenési dátum a harmadik Pennington testvérek regényhez?
Már az első körös szerkesztéssel készen is vagyunk a harmadik Pennington regény kapcsán,
de teljesen pontos dátumot még mindig nem tudok mondani, remélem, hogy idén november közepén már kézbe vehetik az olvasók. Legkésőbb december legelején biztosan, mint a másik két regény kapcsán. 

„Sokszor úgy éreztem, mintha egy űzött vaddal osztanám meg az életemet, aki meg kellene szelídítenem.” 

A borítók hogyan készültek? Más javasolta a koncepciót vagy saját ötletek? Illetve lehet már tudni, hogy kik vagy ki lesz a Vigyázz rám elején? 
A borítók érdekesen alakultak. Az első teljesen a borítótervező ötlete volt, a másodiknál pedig szerettük volna folytatni ugyanezt a koncepciót, ezért javasoltam egy képet ugyanattól a fotóstól. A harmadik már trükkösebb, egyelőre úgy fest, hogy egy New York-i fotós dolgozik azon épp, hogy ugyanazon a helyszínen készüljön még kép, mivel az eredeti képsorozatból nincs több felvétel. Nagyon szeretném, ha a harmadik borítón a padon egy férfi ülne egyedül, már látom is magam előtt, pontosan milyet színvilágot szeretnék. Hogy ez sikerül-e a jövő zenéje, de biztos vagyok benne, hogy szuper lesz a harmadik könyv borítója is, hiszen szuper csapat áll mögötte.  

„Ő maga is pont olyan volt, mint a betűi. Hektikus, feszült, zavart, és mégis varázslatosan kanyarította a szavakat.” 

Szintén a befejezéshez kapcsolódóan, marad itt is a korábban megszokott felépítés, hogy párhuzamosan követjük a jelent és a múltat az adott mesélő szemén keresztül? 
A harmadik könyvben is megmarad ugyanaz a felépítés, jelen és múlt, de itt már van benne némi csavar. A jelen itt nagyobb hangsúlyt kap, sokkal több esemény történik majd, szerintem izgalmas fordulatokkal. A múltban pedig Chris terápiás felvételeit hallgathatjuk meg, a pszichiáterével folytatott beszélgetéseit, amik a jelen eseményeit is előremozdítják. Nekem a harmadik a kedvenc kötetem, úgyhogy alig várom, hogy olvassátok. 

„A férfias öltözék elfedte, hogy egy szétroncsolt kisfiú lelke nyomorog alatta.”  

Sokan szeretünk színészt kapcsolni a könyvek szereplőihez, számodra ki testesítené meg legjobban a három főszereplőt? 
Ez még a három regény írása közben kirajzolódott a fejemben, én is nagyon szeretem
„castiongolni” a szereplőimet, mindig ki szoktam választani a megfelelő színészeket, így jobban megelevenednek előttem. Amy szerepére a bájos Julie Gonzalót választottam ki, akinek ugyan most barna a haja, de szerintem szuper Amy lenne belőle. Chris szerepére Zach Gilfordot, akit leginkább a Friday Night Lightsból (Tiszta szívvel foci) ismerhetnek az emberek, ő kicsit visszahúzódó a sorozatban, meg van csomó problémája is, szerintem nagyon illik hozzá. Davidhez pedig Chace Crawfordot társítottam, aki a Gossip Girlben játszott. Az ő hideg tekintete és vadsága illene nagyon hozzá. Persze, ez csak az én fejemben él, minden olvasómnak máshogy elevenedhettek meg, épp ez a szuper az egészben.  

„Egyszer véget ér a fájdalom. Ebben biztos vagyok.” 

A sorozat sikere miatt reménykedhetünk benne, hogy a Maxim kiadó más alkotásaidat is megjelenteti a magyar olvasóközönségnek? 
Igen, az az igazi örömhírem, hogy a Kora február című kéziratomat már elfogadta a Maxim kiadó, ami remélhetőleg 2019-ben fog érkezni. Kicsit más stílusú regény lesz, én igazi New Adultnak tartom, amiben van egy kis extra csavar. 2025-ben fog játszódni, ahol a sikeres zenész, Josh és a férjes Anna egymás mellett ébrednek fel egy elszigetelt házban úgy, hogy nem emlékeznek az előző öt évre, és azt sem tudják, honnan ismerik egymást. Aztán lassan az álmaikban vissza csorognak a múlt történései. Nagyon szerettem írni a regényt, boncolgatja a hűséget, a párkapcsolatokat és az útkeresést is, hogy meddig érdemes ragaszkodni az álmainkhoz. Szerintem ez is elég komoly regény lett, de mindenképpen máshogy, mint a Pennington-testvérek. Ezt is nagyon várom, hogy a kezetekbe vegyétek majd!  

„– Azt hiszem, hogy van, amiért megéri rettegni. Van, amiért érdemes legyőzni a félelmet.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése