2018. 09. 13.

Kedvenceink közelebbről 27. rész - Naomi Novik


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)

Naomi Novik eddigi regényeinek nagy része hazánkban is olvasható. Így bizakodhatunk, hogy legújabb, idei regénye is megjelenik. :)


Naomi Novik (1973. New York, USA)
Naomi Novik első generációs amerikai, és lengyel tündérmeséken, Baba Yaga-n és Tolkien-en nőtt fel. Angol irodalmat tanult a Broiwn Egyetemen és a Columbia Egyetemen szerzett diplomát számítástechnikából, mielőtt ott hagyta a Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide számítógépes játék tervezéséért. Első regénye, az Őfelsége Sárkánya 2006-ban jelent meg, majd követte a második és a harmadik kötet is, és már 23 nyelvre fordították le. Legjobb író kategóriában megnyerte a John W. Campbell díjat, legjobb regényért a Compton Crook díjat, és a legjobb első regényért a Locus díjat.


Pár infó még az Írónőről:

Mi volt a kedvenc könyved gyerekkorodban?
Walt Disney 1976-os arany könyv kiadású Pán Pétere, amikor három éves voltam. Egy időben annyira szerettem, hogy szegény szüleimnek egy este többször is fel kellett olvasniuk, és zargattam anyukámat, hogy új történeteket gyártson Hook Kapitányról, ahol nem eszi
Forrás
meg a krokodil, és más kalózokról, hogyan változnak meg és barátkoznak össze végül Péterrel. Az egyetlen, amire emlékszem ezekből a csodálatos történetekből, hogy a kalózoknak kókuszpálmára kellett mászniuk, használva az övüket.
A kedvenc altató dalom egy „Bajki Cudowne” című lengyel népdal volt, amit szintén rengetegszer elénekeltettem az anyámmal.

Mikor határoztad el, hogy író leszel? 
Nos, akkor tudtam meg, hogy hivatásos író lettem, amikor az első könyvemet eladtam, az Őfelsége sárkányát még 2004-ben. Az internet és a fanfiction-ok felfedezésekor 1994-ben is írtam történeteket másoknak. De őszintén szólva, nem igazán hiszek a írói „lét” gondolatában, és tulajdonképpen inkább csak egy romantikus elképzelés az emberek számára.
Néha azt látom, hogy az emberek fennakadnak azon, hogy például írnak egy történetet és az tényleg jó, majd leblokkolnak a következőnél; vagy ha nem írnak pár évig új történetet és azt hiszik „már nem is vagyok többé író?”. De nem lehetséges, hogy minden, amit leírsz jó is legyen, és nem leszel újra és újra író, amikor leülsz megírni valamit. Lehetsz író, élvezheted az írást, még ha nem is ez a munkád.

Hogy néz ki az írói kuckód? 
Az irodámban van egy csodálatos asztalom, amit nagyrészt rendben tartok. Otthon, sajnos, kész káosz az asztalom, papírhalmok hevernek rajta és más apróságok.

A saját könyvtáradon kívül más gyűjteményed is van? 
Szörnyen rabja vagyok a játékokhoz kapcsolódó miniatűröknek és főleg a Dwarven Forge-nak (a Dungeons and Dragons-hoz hasonló 3D-s szerepjáték). Csak ritkán van időm játszani is vele, de szeretem kifesteni a figurákat.

Mi ijeszt meg leginkább íróként? 
Már nem igazán félek, hiszen elég régóta csinálom, de amikor még az első Temeraire
Forrás
könyvet írtam, rettegtem, hogy nem fogom befejezni. Annyira féltem, hogy abba se akartam hagyni – napi 14 órákat dolgoztam; napi kb 3000 szóval végeztem, aggódtam, hogy biztos elfogy a lendület és felesleges időpazarlássá válik, stb. De, mint minden más, ha elég gyakran csinálod, megérted a munka lényegét. Most már tudom, hogy be fogom fejezni, és ki tudok bármilyen gödörből mászni.


Mi volt a legjobb tanács, amit valaha kaptál?
Azt kell mondanom: „Miért nem próbálsz regényt írni?” A legjobb barátom tanácsolta, nem sokkal az után, hogy befejeztem a Neverwinter Nights: Shadows of Undrentide. Meg akartam tapasztalni a számítógépes játék megalkotásának kreatív folyamatát. De sok minden zavart is benne. Pár hónappal később írtam meg a regényt.
A második legjobb tanács: „Vess valamit a tűzbe.” Íróként, ha megunod, amin dolgozol, akkor az olvasók is így fognak érezni. Akkor váltani kell. (A tűznek nem kell szó szerintinek lennie persze.)
Forrás

Ki az első olvasód? 
A férjem közöttük van. Ő a csúcsszerkesztő. Nagy szerencsém van vele. A rajongók között is van előolvasó csapatom. Ők olvasták a fanfiction-jaimat is. Van két közeli barátom is, akik velem olvasták a Rengeteget. Egy nagyon jó barátom, egy rabbi, is visszajelzéseket adott. De minden könyvnél változik kicsit. 
Forrás

Végül pedig a könyvei:  

Ahogy az interjúrészletekből is kiderült, első alkotása a Temeraire sorozat, amit 2006-ban kezdett. A történelmi fantasy 9 részt élt meg, 2 kiegészítő történettel és egy rövid történeteket tartalmazó gyűjteménnyel. Magyarul 4 részt olvashatunk. A napóleoni háborúk idejére kalauzolja az olvasókat, ahol sárkányokat is bevetnek a győzelem érdekében. Őfelsége Hajója egy francia fregott elfogása alkalmával szert tesz egy kínai sárkánytojásra. Így John Larence kapitány a tengeri ütközetek után kitapasztalja a légi hadviselés csínját-bínját is.


2015-ben jelent meg a nálunk is elérhető Rengeteg című ifjúsági fantasy. Agnyeska népét egy szigorú varázsló védi a Rengeteg hatalmától. Segítségéért cserébe tízévente egy hajadont követel a falutól. A lány retteg attól, hogy legjobb barátnője lesz a következő választott, de arra semmiképp se számított, hogy ki lesz a következő áldozat. Legújabb 2018-as szintén ifjúsági fantasy regénye a Spinning Silver címet viseli, és egy tündérmesét dolgoz fel. Miryem uzsorás családból származik, az apja viszont nem túl jó a „szakmájában”. Szívesen ad, de nem vár viszonzást, így szegénységbe sodorta családját. Miryem-nek közbe kell lépnie, elkezdi begyűjteni a tartozásokat és kiderül, van hozzá tehetsége. Ezüstből aranyat csinál, és ennek hamar híre megy…
Végül csak említés szintjén szeretném leírni, hogy számos novellás kötetben is megjelentek alkotásai. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése