2018. 10. 03.

Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz (Ravenel család 3.)


Író: Lisa Kleypas
Cím: Ördöngös tavasz
Sorozat:
Ravenel család 3.
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 430 oldal
Fülszöveg: 
Egy ​petrezselymet áruló, különc ifjú hölgy…
A legtöbb elsőbálozó lány arról álmodik, hogy férjet talál magának. Lady Pandora Ravenelnek azonban egészen más tervei vannak. Az ambiciózus szépségnek semmi kedve a londoni báli szezonhoz, annál szívesebben maradna otthon, hogy megszervezze és beindítsa társasjátékgyártó vállalkozását. Az egyik fényes bálon azonban botrányos helyzetben találja magát egy kivételesen jóképű idegennel.
Egy cinikus aranyifjú…
Gabriel, Lord St. Vincent éveken át sikerrel kerülte el a házasság révébe vezető csapdákat, ám végül egy olyan lázadó szellemű ifjú hölgy horgára akad, akinél keresve sem találhat magának kevésbé megfelelő feleséget. Pandorában fel sem merül, hogy hozzámenjen, Gabrielt azonban ellenállhatatlanul vonzza az eleven természetű lány, és mindent megtesz azért, hogy a magáénak mondhassa, fittyet hányva arra, hogy kényszer szülte házasságuk akár pokolinak is bizonyulhat.
Egy veszélyes terv…
Pandora enged Gabriel tapasztalt és érzéki ostromának, s beleegyezik abba, hogy a felesége legyen. Nemsokára azonban világossá válik előtte, hogy társasjátékgyártó vállalkozása megszervezése során véletlenül veszélyes összeesküvésbe botlott, és egyedül a férje képes gondoskodni a biztonságáról. Miközben Gabriel az ismeretlen rosszakaróktól védi hitvesét, közösen rádöbbennek arra is, hogy kapcsolatuk baljós kezdete ellenére voltaképpen egymásnak vannak teremtve.


„Lady Pandora Ravenel unatkozott.
Végtelenül unatkozott.
Már azt is hihetetlenül unta, hogy unatkozik.”

A fülszöveg alapján sokak szeme felcsillanhatott, amikor a St. Vincent nevet meglátták. Számítottunk rá, hogy felbukkannak korábban megszeretett karaktereink?
I: Nekem sajnos nem sokat mondott elsőre a St. Vincent név, mivel akkor még nem olvastam az Írónő előző sorozatát a Wallflowers-t. Halvány emlékem volt róla, mintha olvastam már volna ezt a nevet, de több nem kötött hozzá. Minden megváltozott, mert kaptunk egy kicsit Evie-ből és Sebastian-ból, nagyon felkeltették az érdeklődésemet, tudtam meg kell ismernem az ő történetüket is. (azóta már pótoltam a lemaradásom, sőt csak úgy
forrás
falom az Írónő eddig megjelent könyveit, hatalmas rajongóvá váltam).
Nem csalódtam, mert Gabriel története méltó a szüleiéhez. Egy igazán szívet melengető történetet alkotott meg nekünk Pandora párra lelésében. A leginkább ezután West könyvére vagyok kíváncsi, olyan érdekes férfi, megérdemli ő is a szerelmet.
P: Legelőször le se esett a névegyezőség, amikor előre kukucskáltam, hogy ki lesz Pandora párja. Pedig mennyire szerettem én az ő könyvüket. Amikor végre tudatosult bennem a dolog, csak vigyorogtam és vigyorogtam. :D Pandora különösen kíváncsi voltam már amúgy is, akadtak már romantikus hősnők, akik nem vágytak házasságra, de éreztem, hogy ő valahogy más lesz közöttük is, és párja csak hab volt a tortán. *-* Annyira jó dolog, hogy összeérnek a szálak, régi kedvenceink újra felbukkannak, a Wallflowers sorozatban Evie-ék voltak a kedvenceim, és most megbizonyosodhattam, hogy még most is boldogan élnek. :) 

„- Attól tartok, egyetlen este leforgása alatt egynél több ifjú hölgyet sosem szoktam tönkretenni. Az embernek mégiscsak vannak elvei…”

Pandora azon kevesek közé tartozik, akik nem vágynak arra, hogy megállapodjanak, ő inkább független szeretne maradni. Furcsálltuk ezt a hozzáállást?
I: Pandora az eddigi részek alapján megmutatta mennyire felvilágosult lány, egy igazi vad amazon, akit nem lehet korlátok közé szorítani. Hiába próbálnak belőle igazi hölgyet faragni, neki ehhez nem fűlik a foga. Megvannak a saját tervei jövője kapcsán, amelyeket minden áron véghez szeretne vinni. Nem vágyik férjre, nem bírja az elnyomást. Egy részben
Pandora (forrás)
megtudtam érteni Pandora ellenérzését a házassággal szemben. Abban a korban nehéz volt nőnek lenni, mert még nem volt meg a jogunk dönteni a saját életünk alakulásáról. A férjhez menetelt tartották az elfogadottnak, aki kilógott a sorból azt nem kímélték. Féltettem is őt nagyon, reméltem Lisa méltó párt talál neki, aki elfogadja személyiségét úgy ahogy van. Ez mellett pont azt nem értettem, hogy egy picit sem vágyódott egy megértő társ iránt. Szerintem láthatott jó példákat is, hogy a házasság nem egy börtön, valamikor inkább szárnyakat ad az embernek. Ennek belátására kicsit neki is fel kellett nőnie. Bebizonyította, hogy az ő szíve sincs kőből, a szerelem művészetének megtanulása pedig igazán érdekes, ez mellett nagyon élvezetes is tud lenni. Persze nem Pandora-ról lenne szó, ha ezek mellett még nem jönne valami nagy volumenű dolog ami plusz izgalmat nyújt ebben az amúgy sem átlagos történetben.
P: Pandora igazi vadóc, nincs mit finomítani ezen. És pont ettől lett még érdekesebb személyiség. Igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, ha más nem szeretett testvére miatt, de őt nem lehet ennyire korlátozni, mert elsorvad ez a különleges teremtés. A történet során részletesen kifejti, pontosan miért nem vágyik a házasság intézményét megélni, és úgy meg tudom érteni őt. Viszont azt nehezebben érzem át, hogy társra se vágyik, aki szereti, és akit viszont szerethet. Meg kellett tapasztalnia a szerelem szépségét, hogy ezt az oldalt is mérlegelje. Néhol csapongó gondolatait szórakoztató volt 🌲 végig követni és társasjátékok iránti szenvedélyét maximálisan átéreztem. Szívesen próbál ki új dolgokat és szeret tanulni is. Gabriellel való kapcsolata során öröm volt nézni, ahogy a szerelem művészetébe engedi bevezetni magát. 

„A szíve különös ritmusra vert, mintha mindenáron alkalmazkodni próbálna egy vadonatúj metronómhoz.”

Evie és Sebastian legidősebb fiát ismerjük meg Gabriel személyében, felfedeztünk benne szülei jelleméből valamennyit?
I: Ó, kedves Gabriel bárcsak személyesen is ismerhetnélek. ;) Panaszra nincs oka, a női nem odáig van érte. Nem kereste a szerelmet, mégis a legváratlanabb helyen talált rá. Tetszett benne, ahogy felmérte kettőjük helyzetét, majd megszervezte az ismerkedést. Igazi férfi, aki mindent képes megtenni a kiszemelt nőért. Az udvarlása igazán kifinomult, ez mellett
forrás
persze  testiségre csábító. Megtudhattuk róla, hogy igazán különleges ízlése van ezen a téren, de Pandora mellett másképpen éli meg, amely még nagyobb szintre emeli az élményt. Benne hamarabb szárba szöknek az érzelmek, azon van, hogy bebizonyítsa a lánynak, hogy tudja őt úgy szeretni, hogy ez mellett nem nyomja el Pandora önállóságát. Hiába Sebastian fia, szerintem ezzel nem is kell többet elárulnom róla.
P: Egyből azzal kezdem, hogy imádtam, ahogy mindkét szülőjének a személyisége felfedezhető volt benne. Visszaköszönt Evie barátságos természete és apja nagyon is jó értelemben vett féktelensége. Hamar felméri a helyzetet, és rájön, hogyan hódíthatja meg a vad leányzót, és nem akarja megváltoztatni. Ő is sok újdonságot megtapasztal Pandora oldalán. Talán nem meglepő módon nem élt szűzi életet, ismeri már a testi örömöket, de most érzi át, hogy mennyivel másabb a dolog, ha érzelmek is felbukkannak. 

„- Életem hátralévő részének minden éjszakáján arról a délutánról fogok álmodni, amikor a vágásban utamat állta egy sötétfürtű szépség, aki ezernyi háborgó csillag hevével rontott nekem, és felperzselte a lelkemet.” 

Kalandos a páros megismerkedése, később is ugyanilyen érdekes a kapcsolatuk alakulása? 
I: Nem gondoltam volna, hogy az ő párosuk lesz a kedvencem az eddig megismert párosok közül, de a történet folyamán minden adott lett hozzá, hogy azokká váltak. Pandora és Gabriel "találkozása" teljesen elvarázsolt, egy újabb remek kis fondorlat az Írónőtől, amellyel sikeresen meglepett, itt is megismerhetem egy igazán ötlettes  "férjfogási módszert". Igazán különleges volt, ez mellett pedig nagyon vicces is. Itt van párosunk mind két tagja, akik nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis van amiben teljes mértékben egyetértenek. Egyikük sem vágyott arra, hogy belépjenek a  házasság intézményébe, pont ezért sejthető volt, hogy ezen a sors nagyon is szeretne majd változtatni.  Egymás útjába sodorta őket, hogy
Gabriel (forrás)
mind a kettőjük nézőpontján tudjon változtatni. Gabriel már több kalandon is túl van, eddig még nem sikerült senkinek sem kivetni rá a hálóját. Nagyon meglepődik,  amikor egy "szerencsétlen" találkozás során megismeri Pandora-t, ez az első bálozó lány pedig szépen lassan sikeresen elrabolja a szívét. Sohasem gondolta, hogy egy ennyire különös nő ilyen érzelmeket képes belőle előidézni. Nincs könnyű dolga, mert Pandora ellenérzéseit nem is olyan egyszerű legyőzni, de mindent bevett, hogy meghódítsa a  szívét. Pandora tervei között nem szerepelt a férjhezmenetel, számára a társasjátékok gyártása jelenti a legnagyobb örömet. Ebben a korban független nőként sajnos nincs sok esélye, még akkor se ha családja mellette áll. Minden ész érv ellenére szépen lassan kezd beférkőzni a szívébe Gabriel. (Ki is tudna neki ellen állni ?) :D Neki még a legféltettebb titkait is el meri mondani. Szerelmük szépen lassan kezd kibontakozni, amelynek folyamata nem is lehetne romantikusabb, ez mellett persze izgalmakban sincs hiány. Engem teljesen elvarázsoltak, nagyon szurkoltam értük. Mind a kettőjüknek csiszolódnia kellet ahhoz, hogy egy bizalmas erőteljes szerelem lehessen az övék. A bonyodalom pedig igazán jól megfűszerezte ezt a remek kis történetet. Régi kedvenceink is feltűnnek a történet során
, amit mindig örömmel fogadok. 
P: A történethez most is leírhatom a szokásos nagy pozitívumomat, elnézést, ha már unjátok, de kicsit mindig az elvárástól különböző ütemben haladnak az események, most is képes volt meglepetést okozni ez a zseniális írónő. Pandora már a legelső bál alkalmával bajba keveredik és Gabriel lesz a daliás megmentő. Egyikük se vágyik máris vagy egyáltalán házasságra, de a botrány elkerülése miatt, illő lenne összekötni életüket. A könyv nagyobb része az ismerkedéssel zajlik, óvatosan nyitnak egymás felé, próbálgatják szárnyaikat. A háttérben nagyobb összeesküvés van folyamatban, ez adja meg a könyv tetőpontját és a következő rész főszereplőjét. 

„- Azért sír, mert hozzám akar jönni. Erről van szó?
- Nem. Azért sírok, mert nem akarok nem hozzámenni önhöz.” 

Ikrek lévén Pandora és Cassandra szoros kapcsolatban állnak egymással, most mégis keveset szerepelt a szőke leányzó. Örülnénk, ha ő is főszereplővé válna egyszer?
I: Eddig mindig együtt tűntek fel a sorozat történetei folyamán. Mind a két lány személyisége szerethető, igaz, hogy ikertestvérek,  de azért megmutatkozik a köztük lévő különbségek is. Mindig kitartanak egymás mellett. Furcsa volt, hogy ebben a részben nem szerepelt annyit Cassandra, de talán az Írónő kicsit megszerette volna mutatni egymás
forrás
nélkül is őket. Nagyon kíváncsi vagyok milyen férfit szán majd neki Lisa, mert Cassandra finom lelkületű lány, de e mellett az esze is a helyén van.  Egy nagyvilági férfit tudok elképzelni lehetséges jelöltként, akinek szüksége lesz egy szerető megértő szívre.

P: Én egészen biztos voltam benne, hogy Cassandrát gyakran láthatjuk felbukkanni ikertestvére mellett, ehelyett egészen háttérbe szorult. Kicsit sajnáltam, mert rá is nagyon kíváncsi lettem volna, de még inkább félő volt, hogy kilátásban sincs saját regénye, pedig ő is Ravenel és megérdemli a főszerepet egy olyan sorozatban, amit családjáról neveztek el. Legnagyobb megkönnyebbülésemre egy interjúban elcsíptem a róla szóló biztató híreket. :)

„Miattad forog a föld, és miattad követi a reggel az éjszakát. Te vagy a kankalin jelentése, és miattad találták fel a csókolózást. Miattad ver a szívem.” 
 
Kedvenc jelenetem:
I: A legelső találkozásuk mindent vitt *-* 
P: A legelső találkozás. 
Kedvenc szereplőm:  
I: Pandora, Gabriel 
P: Pandora 
Kinek ajánlom:  
I: Mindenképpen folytassátok a sorozatot, szerintem megéri!! 
Hasonló könyv: 
P: Az ördög télen mindkét főszereplője felbukkant is, és hasonlít is a könyv.  
Értékelésem:  
I: Ez lett a legkedvencebb részem az eddig megjelentek közül, így nem is tudok kevesebbet adni 5 csóknál. 
P: Nem lehet rosszat írni a Ravenel famíliáról, mindannyian belopják magukat a szívembe. :) 5 társasjátékot kap Pandora és Gabriel is.
Érdekesség: Nem szakítanánk meg a sort, a sorozat harmadik részéhez is interjút kerestünk. :)

Az Ördöngös tavaszt részben Elizabeth Magie ihlette, akinek társasjátéka tulajdonképpen a Monopoly elődje. Hogy találkoztál a történettel?
forrás
Minél jobban telik az idő, annál szenvedélyesebben csempészek történelmet a történelmi romantikusaimba. Ez így rendben van nálam, de van egy olyan trend, ahol a történelem inkább csak háttérbe szorul a kapcsolat és a szórakozás mellett. Ezért egyre többet kezdtem olvasni a viktoriánus kor hölgyeinek teljesítményéről… és így találtam rá Elizabet Magie történetére. Megalkotta a Landlord’s Game nevű játékot, hogy szemléltesse a gazdaságot, és nagyon népszerűvé vált. Majd pár évvel később, Charles Darrow a saját változatában eladta a jogokat a Parker Brothers társaságnak Monopoly címmel. Nagyjából 500$ kártérítést kapott és el is felejtették a történetét, és a férfi lett az egyetlen alkotója a Monopoly-nak. A megszállottja voltam. 

Hogyan reagáltak az olvasók, amikor a cselekmény egy igen jelentős része a hősnő karrierjére koncentrál a kapcsolata helyett?
Egészen meglepő módon robbanásszerűen pozitív visszajelzések érkeztek. A normál mennyiségű kommentek tízszeresét kaptam, és nem csak arról, hogy Pandora egy társasjátékot alkotott, hanem Dr. Garret Gibson-ról is, aki az egyetlen női orvos Angliában. Ő is egy valós személyen alapszik, Elizabeth Garrett Andersonon. Hogy valódi hivatást kap a főhősnő és megmutatni, hogyan birkózik meg annak nehézségeivel még érdekesebbé teszi a történetet. Így még könnyebben kapcsolódnak a modern olvasókhoz, mint azokhoz, akik legnagyobb kérdése: „Melyik férfi lenne a legjobb férj?”

A romantikus regények végén sokszor vár gyereket a hősnő vagy láthatjuk a jövőben, ahol kettő is van már, de az Ördöngös tavaszban, nincs képben ilyesmi – csupán annyi, hogy Pandora izgatott a karrierje miatt. Ez szándékos volt?
Teljesen. Biztosan meg fogom egy későbbi regényben említeni gyereküket, de számára a valódi elégedettség, hogy elérje céljait, sikeres a játéka. Ahogy írtam a könyvet, egyre inkább aggódtam, milyen lenne Pandora számára megalapítani a vállalkozást, Lenne hozzá joga? Helyes lesz ez így? De újra azt mondhatom, hogy az olvasók fogadtatása fenomenális volt.

Ebben az illékony politikai környezetben, még inkább felelősséget érzel azért, hogy a szereplőid még inkább progresszívek legyenek vagy inkább kifelé fordulóak, mint Pandora?
Ebben nem változtam, úgy gondolom. A számomra helyes úton járok, mert fontos szerintem megmutatni, honnan származnak a nők. Egy egészséges, tiszteletteljes romantikus kapcsolatot is fontos bemutatni. Az Ördöngös tavaszban nem volt egyszerű választ találni a konfliktusra, hiszen ha férjhez megy, elveszti álmát, a saját vállalkozást, a függetlenséget és a szabadságot – az álmainak vége a házassággal. Személyes elvárás a háztartást ellátó feleség. Így együtt új álmokat kell alkossanak, ami annyira más, mint amire számítottak. Egyikük se kapja meg teljesen azt, amit akar. Ez nagyon hasonlít a való életre, de ez jó dolog. Senkinek se kell mindenáron előtérben lennie, de ha a megfelelő társra lelsz, ketten olyat alkottok, ami jobb, mint ha függetlenül csináltad volna.

Megemlítetted, hogy egy orvos történetet dolgozol. Talán nem mondhatsz túl sokat, de ez a könyv a Ravenel család sorozatban lesz?
Határozottan igen! Ez lesz a negyedik Ravele regény. Nem is spoiler, hogy elárulom, hogy az orvos párja egy törvénytelen Ravenel utód. A neve Random és pár könyvben megjelent. A cím a Szív doktora [Helló idegen egészen pontosan], mert többször találkoztak már egymással egy-egy pillanatra. A könyv kezdetén is egyedül sétál haza, ami veszélyes, biztos
forrás
benne, hogy képes vigyázni magára. Amit nem tud, hogy ő próbálja szemmel tartani, amikor csak tudja, mert annyira lenyűgözte és nem akarja, hogy baja essen. Egy részeg katonákból álló trió közeledik felé és tényleg nagyon ráakaszkodnak. Egyiküket földre kényszeríti, és mire megfordul, hogy folytassa a másik kettővel, már azok is ott hevernek. És azon agyal, „Hogy történt ez?” és akkor lép elő Ransom az árnyékból. Így kezdődik a kapcsolatuk.


Mi a helyzet Cassandrával, Pandora testvérével? Az ő könyve is folyamatban van?
Határozottan. Úgy hiszem, ő lesz az utolsó, ami a hatodik regény lesz. Garrett után West fog következni, Devon öccse. A párja Phoebe lesz, akik Gabriel nővére, a fiatal özvegy az Ördöngös tavaszban. Nincs rá garancia, de sok jó ötletem van hozzájuk. Sokan javasolták, hogy Cassandra-nak legyen West a párja, de nem látok elég szikrát közöttük. Inkább Severin-ben gondolkodok, a vasúttulajdonosban, aki kicsit (Benedict Cumberbatch féle) Sherlock szerű. Egy intelligens szociopata. Van valami szexi egy olyan pasiban, aki ennyire eszes. Csak alulértékelt. Rendkívül nehéz lehet számára egy romantikus kapcsolattal megküzdeni. 
Forrás
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése