2018. 10. 11.

Sarah J. Maas The ​Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek (Üvegtrón 0,1 - 0,5)

Író: Sarah J. Maas
Cím: Az orgyilkos pengéje és más történetek
Sorozat: Üvegtrón 0,1.- 0,5
Kiadó:
 
Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  498. oldal
Fülszöveg: 

Celaena Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.
Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik.
Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi mestere, Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…
Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogyan kezdődött az Üvegtrón-sorozat legendája!

"– A nevem szél – suttogta. – És eső. És csont és por. A nevem egy szó egy félig elfeledett dalból."

Elég sokáig vártam ennek a résznek az elolvasásával, pedig tényleg szerettem volna megismerni Celaena és Sam történetét is. Annyiszor hallottuk már a fiú nevét, és a hozzá fűződő érzelmeket. Egy nagyon fájdalmas pont ez hősnőnk életében, pont ezért kicsit én is
Celaena (forrás)
féltem tőle. Tudtam, hogy nem végződik jól a történet, ez visszatartott. De erőt vettem magamon, felraktam a TBR Jar listámra, hogy végre ne kerülgessem tovább, nézzek szembe a félelmeimmel. A legnagyobb mozgató rugóm itt most Sam személye volt, nagyon érdekelt milyen férfinak is sikerül meghódítani a mi orgyilkosunk szívét. Ehhez öt darab novella volt a segítségemre. Szépen összekapcsolódnak, hogy a végén egy kerek történet adhassanak ki. 


Az első novellában Celaena egy küldetés miatt kénytelen a Koponya-öbölbe utazni, ahol is Rolf kapitánnyal kell egyességre jutnia, tőle kell elhoznia valamit. Társául kapja Sam-et, akivel ekkor még inkább riválisnak tűnnek. Nagyon vártam Sam felbukkanását, meglepődtem, hogy már az elején megismerjük a fiút. Nem értettem elsőre mi ez az egész, de szépen lassan kezdtem pár jelet felfedezni Sam részéről, ami örömmel töltött el. Sejtettem, hogy még nagy változásoknak leszek majd a tanúja. Celaena-t itt először még nem a jó szíve vezérli, hanem a tettvágy, hogy bizonyítson Arobynn-nak. Már eddig is utáltam ezt a pasit, de itt ahogy haladtam egyre jobban vérszemet kaptam az irányába. Az utazás valódi okának kiderülése után valami megváltozik Celaena-ban, megteszi első igazán nagy ellenszegülését a orgyilkosok királyával szemben. Ez miatt Sam-mel való kapcsolata is megváltozik, riválisokból, bajtársakká váltak. Együtt viszik véghez ezt a nyaktörő mutatványt, amivel nem kevés borsot törnek a résztvevők orra alá. 🌲 Újdonság erejével hatott rám Celaena személyisége is, itt még fiatal, igaz, hogy már sok megpróbáltatás áll a háta mögött, de nekem sokkal forrófejűbb volt, aki tudatában van mennyire nagy hírnévre is tett szert, ez egy kicsit beképzelt hatást is keltett. Persze tettüknek meglesz a következménye is.

A második novellában Celaena egy fogadóban kénytelen rostokolni, amíg egy hajó érkezésére vár. Arobynn büntetése nem ismer határokat, a lányt újabb lehetetlenek tűnő feladattal látja el, elég nagy leckét kapott így is, ám ez a férfi egy szadista, nem ismer határokat könyörtelensége. Érezhető a düh, ami körül lengi orgyilkosunkat. Lehetőséget kap, hogy rosszkedvét csillapítsa, eközben újra megmutatkozik azon énje aki törődik a
forrás
védtelenekkel. Eddig is tudtam róla, hogy mennyire jól végzi a feladatát, itt is bebizonyította, milyen jó harcos, tud igazán könyörtelen is lenni.


 " – Életem egyetlen titka az, hogy szeretlek téged – mondta, és halványan rámosolygott a lányra. – Már azt gondoltam, hogy ezt magammal viszem a sírba."

A harmadik novella nagyon eseménydús volt, Celaena feladata, hogy a Csendes orgyilkosok Mesterétől kapjon leckéket, egy hónap múlva sikeresen visszatérjen a Mester ajánló levelével. Egy gyönyörű sivatagi helyen találjuk magunkat. Ezek az orgyilkosok teljesen másképpen élnek itt, mint ahogy ő azt megszokta. Az új helyzet mellett, a múlt sem hagyja őt nyugodni. Megtudjuk milyen büntetést is kapott a Koponya-öbölben történtek miatt. Itt Sam tett valamit, ami miatt nem tudja kiverni a fejéből a fiút. Megismerjük milyen kapcsolat is füzi őt Ansel-hez. Eddig még senkit sem érzet közel magához, de Ansel személyében talán egy lehetséges barátnőre lelt. A két lány hasonlít egymásra, néha összekapnak, de elég jó kapcsolat alakul ki köztük. De mint sejthető, itt sem minden az aminek látszik, a vész közelebb van mint sejtenénk. Nagyon szeretem ezt a részt, a sivatag, a benne élő emberek közel kerültek a szívemhez. Megértem miért kedvelte meg ezt a helyet hősnőnk. Az élet itt is újabb leckét ad neki, de ő megint az emberibb oldalához nyúl, megmutatja miért is szeretjük annyian. Attól, hogy ő egy erős "badass" hősnő, a szíve is a helyén van.

Negyedik novellánk az orgyilkos és alvilág. Celaena visszatért a sivatagból a Mester ajánlólevelével együtt. Újra visszakapjuk Sam-et. Most már értem miért  volt ekkora hatással
Sam (forrás)
Celaena életére. Szépen lassan én is beleszeretem, már előre vérzett a szívem az elvesztése miatt.  A kapcsolatuk alakulása egy óvatos táncnak nevezném, ahol a férfi próbálja vezetni partnerét, de nem mutathatja meg teljesen a lépéseket, rá kell bíznia a döntést a partnerére, hogy ő is biztos lépésekkel haladjon vele együtt. Mondtam már mennyire utálom Arobynn-t, na itt csak tetőzte a dolgokat, annyira örülök, hogy a későbbi részek során megkapta a múltban történt események miatt a büntetését. Egy patkány a legmocskosabb fajtából, aki teljes mértékben ki akarta sajátítani  Celaena-t, ehhez bármilyen eszközt képes felhasználni. Ismét egy küldetés elé állítja tanítványát, de Celaena már nem hisz neki, elültette benne a kétség magvát, amely növekedésnek indult benne. Szeretne szabadulni, saját életét élni. Sajnos a tartozásának megfizetése miatt még muszáj teljesítenie a parancsot, de azért nála is elszakad a cérna. De térjünk is vissza Sam-hez. :) Az érzelmek bevallására már nem kell sokat várnunk, ezután végre tényleg egy párt alkotnak. Olvadoztam a közös részek során. Látni őket együtt, egyszerre repdesett a szívem, tört darabokra, mert tudtam, hogy nem tart sokáig a boldogságuk. Már ismert kedvenceink is szerepet kapnak a történetben, ott van Lysandra, akit ebben a részben én se kedveltem volna. Egy pillanatra feltűnik Dorian, és Chaol is. Mindig öröm számomra ismerős arcok felfedezése :)


Eljutottunk az utolsó novellához, ami összetörte a szívem. :( Tudtam az elejétől fogva mégis annyira fájt Sam elvesztése. Olyan gonosz volt Sarah, mert reményt adott párosunknak a szebb jövő iránt, aztán szépen elvett mindent Celaena-tól. Megértem, hogy neki ennyi jutott, hősnőnket egy nagyobb cél irányába szánta, de akkor is túl sok szenvedést képes a papírra
forrás
vetni. Igaz, hogy mesterien bánt a szálakkal, mert a harci jelenetek, az érzelmes részeket egytől egyik életszerűen adta vissza. Szinte láttam magam előtt, az egész történetet. 


🌲 Mit érzek most a befejezés után? Egyszerre örömet és bánatot is. Megismertem Celaena múltjának egy részét, láttam miként lép a változás útjára. Végre az első szerelemet is átélhettem vele együtt, amely olyan szép volt. Sajnálom Sam, hogy neked csak ennyi jutott, nem öregedhettél meg, de tud, hogy mindig fontos leszel ennek a lánynak, te indítottad el azon az úton, amely által visszatért a gyökereihez. Sarah pedig ismét bebizonyította számomra, hogy miért is szeretem a történeteit, milyen nagy odafigyeléssel építette fel ezt a világot.

Egy tanács így a végére, ne várjatok ilyen sokáig az elolvasásával! (Már előre félek mi vár ránk a legvégén. Sikeresen megjelent hősnőnk kalandjának utolsó része, úgy érzem sok meglepetésben lesz részünk. Nekünk hazai rajongóknak kicsit többet kell majd rá várni, de azért ne szomorkodójuk, mert Chaol története még az idén érkezik a KMK gondozásában.)

"Otthon fogja várni.
Otthon lesz.
Otthon."

Kedvenc jelenetem: Az érzelmek megvallása.
Kedvenc szereplőm: Sam, Celaena
Kinek ajánlom: Mindenkinek aki elkezdte a sorozatot, érdemes megismerni az előzményeket.
Értékelésem:
A szívem összetört, de mindenképpen megérdemli az 5 levendulás szappant.


Érdekesség: Engem teljesen levett a lábamról Sam, így rajongók által készített kis videókat hoztam róla, és Celaena-ról :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése