2018. 10. 23.

Lisa Kleypas: A szív doktora (Ravenel család 4.)

Író: Lisa Kleypas
Cím: A szív doktora
Sorozat:
Ravenel család 4.
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 428 oldal
Fülszöveg:
Egy ​nő, aki dacol a korszellemmel
Anglia egyetlen orvosnője, dr. Garrett Gibson épp olyan merész és független, mint bármelyik férfi – miért ne hajszolhatná az élvezeteket is épp úgy, akár egy férfi?
Eddig azonban még sosem érzett kísértést arra, hogy viszonyt kezdjen bárkivel. Ethan Ransom, a Scotland Yard hajdani nyomozója éppoly lovagias, mint amennyire titkolózó férfi – azt rebesgetik, hogy orgyilkos, akiről nem tudni, kihez lojális. Egyetlen vérpezsdítő éjszakára engednek ellenállhatatlan vonzalmuknak, hogy aztán végleg elváljanak.
Egy férfi, aki megszeg minden szabályt
Ravenel gróf el nem ismert, törvénytelen fiát, Ethant hidegen hagyja a társasági élet, a vakmerő és gyönyörű Garrett azonban rabul ejti. Bár megállapodnak abban, hogy egy varázslatos éjszakát követően nem találkoznak többé, a nő hamarosan belekeveredik a férfi mindezidáig legveszélyesebb kalandjába. Amikor a küldetés szerencsétlen véget ér, Garrettnek minden tudására és minden bátorságára szüksége lesz ahhoz, hogy megmentse a férfit. Egy áruló kormányzati összeesküvés felgöngyölítése során Ethan bármiféle kockázatot hajlandó vállalni annak a rendkívüli nőnek a szerelméért, akihez foghatóval még sosem találkozott.„- Tisztában vagyok azzal, hogy már hetek óta követ.
- Csak keddenként követtem.”

Mennyire vagyunk elégedettek a kiadó által alkotott borítókkal? 
I: Letisztultság jellemzi a sorozathoz tartozó borítókat szerintem. Egy egyszerű fehér hátteret kaptunk, amelyen megjelennek az aktuális részek női főszereplői. Nekem tetszik, hogy megalkották a saját borítójukat, s nem féltek ezeket használni. Külön-külön is
forrás
szépségesek, de egymás mellett mutatnak csak igazán jól. Remélem a jövőre megjelenő ötödik rész kapcsán is folytatják majd ezt a kompozíciót.
P: Mindig szeretem, amikor a szereplőket jelenítik meg egy könyv borítóján, ezért nálam mindenképp nyert ügyük volt. Viszont szerintem igazán remek munkát végeztek, mert számomra a magyar kiadásokon megjelenő főhősnők sokkal közelebb állnak a könyvben megjelentekhez, mint az eredeti képeket. Azt se bánom, hogy ilyen egyszerű háttérrel dolgoztak, mert egymás mellett egyszerűen gyönyörűek ezek az élénk ruhák. Le a kalappal előttük, tudják, hogyan alkossanak szépet. 

„(...) minden férfiban van valami zabolátlan, amit még senki sem szelídített meg.”

Főhősünk London egyetlen női orvosa, igazán céltudatos, megtanulta megvédeni magát. Azért jó volt látni a nőiesebb oldalát?
I: Eddig mindegyik hősnőnk más miatt volt különleges, a függetlenségre ők is vágytak. Ám Garrett, nem csak vágyott rá, kőkeményen harcolt azért, hogy egy férfiak uralta világban, ő is megállhasson a saját lábán. Nem könnyű az az út, amelyen  halad, nem nézik jó szemmel formabontó személyiségét, de az évek során felvértezte magát az ellenségeskedéssel szemben. Egy igazán erős nő, aki példaképként szolgálhat bármelyikünk számára. Elhivatott
Garett (forrás)
orvos, aki mindent megtesz a betegei gyógyulásának érdekében. Újításainak köszönhetően több esélye van az embereknek a túlélésre egy komolyabb betegség, vagy baleset kapcsán. Ám az úttörők szerepében lévő emberek pont ez miatt sokszor kirekesztetteké válnak, magányosan élik a napjaikat. Garrett is a hivatásának él, a család alapítás számára nem elsődleges. Persze, az ember társas lény, a magány előbb utóbb fájdalmassá válhat. Garrett eddig még nem találta meg azt az embert, aki kizökkentette volna az életét, de ebben a részben rátalál a szerelem. Nőiesebb énje felszínre tör, ettől még ugyanolyan elhivatott, csak most már a saját szíve is előtérbe kerül. Örülök, hogy Lisa ismét bemutatott nekünk egy ilyen erős főszereplőt. Karakterei mindig is tudták mire vágynak, de úgy gondolom Garrett-ben valami új dolgot testesített meg. Szerettem látni a történet folyamán, ahogy kizökkent a dolgos hétköznapokból, hagyta szabadjára engedni a vágyait is.
P: Garrett-nek egész életében harcolnia kellett az elismerésért és ez a küzdelem még most is tart. Kemény munkával bizonyítja be, hogy nő létére is kiváló orvos. Remek választás volt az írónő részéről, hogy egy hozzá hasonló karaktert ismertetett meg velünk, és az is, 🌲 hogy főszereplő vált belőle. Kemény páncélja mögé láttunk, ahol megmutatkozik, hogy végtére is, ő is nő, vágyik a szerelemre, csak próbál a munkájára koncentrálni és nem szeretné, ha elterelnék a figyelmét. Élete jelenlegi szakaszában, nem az anya szerepre vágyik, a szakmájában akarja kihozni a maximumot magából, és épp emiatt különösen közel éreztem magamhoz. Nem értem, miért lenne az probléma, ha valakit boldoggá tesz a munkája és nem az elvárt módon halad az életében. No, de nem is akarok ebbe most belemerülni, a lényeg, hogy imádtam Garrett egész személyiségét. Tud ő csábítani, ha akar, és ha van férfi, akit érdemes és nem csak a munkában törekszik arra, hogy a legjobbat nyújtsa. 

„- Egy besavanyodott személy kioltja másokban a tüzet. Ön viszont az a fajta, aki lángot lobbant.”

Ethan származása körüli rejtélyről hamar lehull a lepel, de ő sose akarta, hogy a név legyen a meghatározó, csakis a tettei. Hogy birkózik meg egy ilyen erős nő, mint Garrett meghódításával?
I: Akárcsak Garrett, Ethan is feltűnt már az előző részekben. Kiderült róla, hogy nyomozóként éli mindennapjait, szeret hirtelen előlépni a sötétből, főleg ha szükség van rá. Titokzatos férfi, aki elszántságban nem szenved hiányt. Nem könnyű az ő élete sem. A bűnüldözés nem egyszerű dolog, fejben, erőlétben mindig a tettek mezején kell lenni. Az se árt, ha néhány lépéssel mindig az ügy előtt jár. Úgy gondolom Lisa egy erősebb férfi karaktert szeretett volna megalkotni hősnőjének, aki egyenrangú társa lehet, nem nyomja el a párját, sőt inkább még feljebb emelheti őt. Az első pillanattól szimpatikusnak tartottam,
forrás
szerettem játékos énjét is. Ahogy oda tudott szólongatni a mi doktornőknek, aki ettől pirulós süldőlánnyá tudott változni, minden pénzt megért. Egyre több férfi karaktert ismerek meg az olvasásaim során, egy kicsit mindegyik elrabol a szívemből egy darabot. Ezen nem is kell csodálkozni, mert valahogy ezekben a férfiakban találok valami olyan megkapó érzést, amelytől kedvessé vállnak. Lisa nem csak női, de az erősebbik nem képviselőit is igen jól megtudja jeleníteni számomra. Ethan egy köznapi ember, aki semmilyen cím várományosa, saját erejéből küzdötte fől magát, ez becsülendő dolog. Garrett az a nő, aki kizökkenti a hétköznapok mindennapiságából, felpezsdíti a vérét. Nyomozónk kemény fába vágta a fejszéjét, de őt a kihívások éltetik, Garrett meghódítása egy olyan ügy amelyet meg kell oldania.
P: Két igazán erős egyéniség mindig nehezen fér meg egymás mellett, de meg lehet tanulni, hogyan adj teret a másiknak. Ethan nem ijed meg attól, hogy Garrett ennyire erős és magabiztos nő, pont ezért nyűgözi le őt még inkább a nő. Kezdetben csak távolról csodálja, de 🌲 ez egy idő után már nem elég. A férfi nem beképzelt, de ismeri nagyon jól magát, és adottságait, kellő magabiztossággal áll a rá váró feladathoz, a doktornő meghódításához. Persze, sok titkot hordoz, és sokszor inkább az lenne a cél, hogy távol maradjon tőle, de ugyan már, tudjuk nagyon jól, hogy ezt nem lehet kivitelezni. Megedzette az élet, és most megtapasztalhatja milyen az, ha vele is törődik valaki. 

„Néha csak a sötét sarokban lehet elrejteni egy csepp varázslatot.” 

Üdítő változatosság, hogy most két egyszerű közember szerelmének lehetünk tanúi. Így is maradandót alkotott nekünk az Írónő? 
I: A levegő már az első pillanatban szikrázott köztük, de nem engednek az érzelmeiknek, csak kerülgetik egymást. Ahogy haladtunk az időben egyre többször futnak össze. Garrett által megismerjük milyen is nőként orvosnak lenni, az akkori orvostudományról is kapunk pár érdekes információt. Az egyik kedvencem a vérátömlesztéses rész volt, ami akkor még gyerek cipőben járt. Ethan pedig a nyomozók világába enged betekintést. Ez a két
Ethan (forrás)
"hétköznapi", erős független ember találkozásából gondolható volt, hogy valami igazán izgalmas szerelmi történet fog kialakulni. Az biztos, hogy nem volt sablonos, tudott meglepetést okozni Lisa. Nem könnyű senkit sem igazán közel engedni magunkhoz, ezt ők is megtapasztalják. Hadakoznak egy darabig, de sokáig egyikük sem bírja. Garrett felfedezi a benne élő nőt, aki vágyakozik egy érintés után. Ethan tudja, hogy veszélybe sodorhatja a nőt a közelségével, de ő sem tud szabadulni Garrett hatása alól. Egy titkos viszony alakul ki köztük. Persze az Írónő itt is megfűszerezi a dolgokat, egy elég veszélyes fordulattal. Ez által szerelmeseink rádöbbenek mennyit is jelentenek igazán egymásnak. Kettőjük mellett kapunk egy jó adag West-et is, amiért én nem tudok elég hálás lenni. :) Ezzel számára is előkészíti a terepet Lisa
P: Garret és Ethan is azonnal a szívembe lopta magát, sőt talán valamiért őket szerettem meg legjobban. A történelmi romantikusoknál nagyon jellemző elem, hogy az egyik fél nemes, míg a másik alacsonyabb osztálybeli. Arra viszont ritkábban láthatunk példát, hogy két egyszerű közember talál egymásra. Ethan nyomozóként találta meg hivatását, és szívvel-lélekkel csinálja. Tudja, hogy jelenléte veszélybe sodorhatja a nőt, de a kitartó csábításnak, amit a nő akaratlanul is jelent, nem képes ellen állni. A történet most talán azzal lepett meg legjobban, hogy egészen „normális” mederben haladtak az események. :D Viszont így is sok-sok izgalmat tartogatott nekünk az írónő. Számos kedves jelenetben láthattuk őket, képes mindig újat mutatni nekünk. :) 

„Csak egy erős férfi képes meghajolni egy nő előtt.” 

Most következő a gyötrelmes várakozás, hiszen West könyve még angolul se jelent meg. Mivel próbáljuk csillapítani a Ravenel regények által hagyott űrt?
I: Már említettem, hogy  West történetére vagyok a legkíváncsibb. Az előző részek folyamán is érdekes férfinek tűnt, de ha eddig nem keltette volna fel a figyelmemet, akkor ebben a részben biztos sikerült volna neki. Szinte ugráltam örömömben, amikor ő szerepelt éppen,
forrás
szerencsére ebben a részben többször is sikeresen feltűnt. Én már elkezdtem "oltani a szomjam" ezen a téren, szépen bepótoltam a lemaradásom Lisa előzőleg megjelent könyveivel kapcsolatban. Az biztos, hogy csak úgy faltam egymás után őket. Mivel lassan elfogynak az olvasatlan példányaim tőle, így biztos vagyok benne, hogy újabb történelmi romantikusokkal fogom addig valahogy túl élni a megjelenésig visszalévő időt.
P: Próbálok hasonló kedvenceket olvasni, esetleg olyanokat, amik már régóta várnak. De rengetegszer visszakanyarodnak a gondolataim ezekhez a szereplőkhöz. Én nem tudom, hogy képes erre az írónő, viszont tényleg annyira maradandó alkotásai vannak, hogy veled maradnak. Érdemes lesz most már nekem is olvasnom még többet tőle. 

„- Garrett Gibson… amíg csak élek, mindig ott akarok majd lenni, ahol te vagy.”


Kedvenc jelenetem:
I: Az első éjszakájuk. 
P: Az önvédelmi lecke. 
Kedvenc szereplőm:
I: West, Garret, Ethan 
P: Garret, Ethan, West 
Kinek ajánlom:
I: Tessék folytatni a sorozatot, aki elkezdte abba ne hagyja :)
Hasonló könyv:
P: A párosról eszembe jutott A csábítás kilenc szabálya. 
Értékelésem:
I: Erre a sorozatra semmi rosszat nem tudok mondani, teljesen beleszerettem, így ismét csakis 5 libát tudok neki adni. 
P: Talán ez lett a kedvencem a sorozatban, ez a rész is 5 sípolócsontot érdemel.

Érdekesség: Most már nem törnénk meg  a sort, ehhez a részhez is interjúval készültünk. :) 

„- Van valami elbűvölő az akcentussal beszélő férfiakban, ugye?” 

Jellemezd legutóbbi regényedet egy mondatban. 
Anglia egyetlen női orvosa, Garret Gibson a veszély és a vágy világába kerül, amikor beleszeret Ethan Ransom kormányügynökbe. 

„- Csókoljon meg vagy eltöröm az orrát.”  

Garrett karakterét Elizabeth Garrett Anderson, a viktoriánus női doktor ihlette. Hogy találkoztál Anderson történetével? 
Amikor a Winterborne választottját írtam, találkoztam először Elizabeth Garrett Anderson-nal. Egy jelenetben a főhős megsérül egy égő épületből rázuhanó törmeléktől és egy orvost szerettem volna mellékszereplőként behozni. Majd azon gondolkodtam, „Mi lenne, ha ez az orvos nő lenne?” De amikor női orvosok után kezdtem kutatni, kiderült, hogy Elizabeth az egyetlen. Franciaországban a Sorbonne-on szerzett diplomát és egy kiskapunak köszönhetően kapott Angliában is engedélyt a praktizálásra, ez a kiskapu utána hamar be is zárult. Közel 20 éven keresztül az egyetlen női tagja volt az Angol Orvosi Szövetségnek.
De. Anderson rendkívüli volt – a brit orvosi iskola dékánja lett, és később Anglia első női polgármestere is lett Aldeburgh-ban. Aktív tagja volt a választójogi mozgalomnak, és mindezek mellett boldog házasságban élt három gyerekükkel.
Annyira lenyűgözött és inspirált is egyben, hogy az én szereplőmet is róla neveztem el. Küzdenem kellett, nehogy elraboljon minden jelenetet Garrett! Az Ördöngös tavaszban újra szükség volt egy orvosra, így visszahoztam őt, és minden alkalommal, amikor megjelent, vibrált körülötte a levegő. Akkor már tudtam, hogy saját könyvet is kell, kapjon – tulajdonképpen kikövetelte.

„Amikor Garrett lehúzta magához a fejét, Ethan már tudta, hogy ezt a csatát elvesztette, és minden akaratereje elpárolgott, amikor úgy kezdte csókolni a nőt, mintha eljött volna a világvége. 
Mert számára el is jött.” 

Van egy igazán elbűvölő jelenet, ahol Ethan és Garrett az utcai árusok között sétál együtt, és leírod ezt a lenyűgöző nyüzsgést. Ezt a részletet, hogy tudtad átadni? És hogyan döntötted el, hogy mit esznek a szereplők?
Nagyon szórakoztató volt azt keresni, mit egyenek az árusoktól! Felnéztem a Google Books-
Forrás
ra és sok könyvet olvastam abból az időből, és szörnyű leírásokat találtam az utcai ételekről. Meglepően sok választék állt rendelkezésemre, például szendvicsek (úgynevezett trotters-ek), pörkölt burgonya és kagylók, sütemények, egyéb friss áruk. (Sajnos ezek higéniailag nem voltak maradéktalanul kielégítőek, nem mindig mosták két sütés között az ón edényeket ét.) Henry Mayhew írt egy könyvet London Labor and the London Poor címmel, amiben gazdag leírások vannak az árusokról, főleg a Street-Sellers of Eatables and Drinkables című fejezetben. Amikor az olaszokról olvastam és a spagettijükről (tejszínes szósszal paradicsomos helyett), azonnal elképzeltem Garrett reakcióját, amikor meglátja. A könyv egyik legviccesebb jelenete lett, mert ő általában igen összeszedett személy.
 

„Csak te meg én a sötétben… mindig is erre vágytam.” 

Garrett az egyik kedvenc szereplő a Ravenel család sorozatban, és sok rajongó úgy tippelte, hogy West Ravenel vagy Tom Severin mellett köt ki. Miért választottad helyettük Ethan Ransom-ot? 
Tom Severin túlságosan önálló ahhoz, hogy jó párja legyen, szerintem. Garrett olyan szilárdan áll a talajon, hogy csak egy igazán romantikus férfi képes meglágyítani a szívét. West erős lehetőség volt – elbűvölő és okos, és megvan benne a kellő szórakozás, ami kiegyensúlyozná őt.
De senki se olyan tökéletes számára, mint Ethan Ransom. Úgy gondoltam, szikrák lobbantak, amikor találkoztak a Winterborne választottja és az Ördöngös tavasz könyvekben. Utóbbi vége felé volt egy jelenet, amikor Ransom tekintete egy pillanattal tovább időzik rajta, ahogy elsétál – és ez csak egy a sok spontán cselekedet közül, ami írás közben eszembe jutott. De később rájöttem, hogy már akkor kibontakozott előttem a teljes történet. 
Eldöntöttem, hogy Ransom titokban már két éve beleszeretett Garrett-be, és állandóan figyeli, hogy biztonságban tartsa. Nem várja el, hogy vele legyen, főleg mert a saját élete veszélyben van. Így minden vele töltött perc értékes számára, és ettől a jelenetek még inkább közvetlenebbek és intenzívebbek a többi regényemnél.   

„- A csuklyás és a deltaizmod egészen kivételes – jegyezte meg ábrándosan a nő, és végigsimított a férfi hátán. – A széles hátizmod pedig tökéletesen kitapintható.” 

Nem emlékszem, hogy valaha olvastam olyan történelmi romantikust, ahol a nő fogamzásgátló szivacsot használt volna! Ez gyakori volt a viktoriánus korban? Vagy Garrett kicsit megelőzte a korát orvosként? 
Nem lenyűgöző, hogy milyen modernnek tűnik? Ez a viktoriánus korban volt valóban, és a citromlevet is évszázadok óta használják spermaölőként! A szivacsos eljárást néhány kiadványban részletesen ismertették, többek között Richard Carlile Every Woman’s Book alkotásában 1823-ban. Más módszerekről is írtak benne, de a nőket nem jó színben tüntetik fel benne.

„- Még egy jó tanács… Ha legközelebb önre lőnének… igyekezzen már elhajolni!” 

Mi volt a legnehezebb rész a Szív doktorában? 
Forrás
Az orvosi kutatás. Sok idő kellett hozzá. Hitelesnek akartam megalkotni Garrett-et, orvosként és sebészként is. Bár nem vagyok igazán tájékozott a szakmában, sokat tanultam a viktoriánus kori gyógyításról. Kerestem információt a sebészeti eszközökről, a műtéti lámpákról, vegyi anyagokról és másokról. Megtudtam, hogyan adagolják a kloroformot és végzik a vérátömlesztést. Próbáltam a lehető legpontosabban átadni. Bár némelyik elég rémisztő – sok fejlesztés, kutatás volt, ami előremozdította a tudományágat és segített a betegeknek. Van egy sztereotípia, miszerint a viktoriánus orvosok arrogánsak – minél többet olvasol róluk, annál jobban megbizonyosodsz arról, milyen lenyűgöző munkát végeztek.  

„Ha volt dolog, ami ezen az éjszakán teljesen egyértelművé vált, az pontosan az, hogy a nő miféle veszélyt jelent a számára.
Mellette egyszerűen nem volt önmaga… vagy talán az volt a baj, hogy nagyon is önmagát adta.” 

Mi következik? 
West Ravenel története! Így kezdődik: 
Phoebe sose találkozott West Ravenellel, de egy dolgot biztosra tudott: Egy átlátszó, rothadt zaklató volt. Nyolc éves kora óta tudta, mióta a legjobb barátja, Henry, írni kezdett neki a bentlakásos iskolából. 
Phoebe, Lady Clare, egy fiatal özvegy, két kisfiúval. Szeretett férje, Henry, gyerekkori szerelme elment, és most össze kell szednie élete széthullott darabjait és elölről kell kezdenie. Mindig megvetette West-et, mert régen zaklatta Henry-t a bentlakásos iskolában. Most, hogy Phoebe öccse beházasodik a Ravenel családba, részt vesz az esküvőn. De kiderül, hogy West nem egészen olyan, mint amire számított!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése