2018. 10. 27.

Sara Raasch: Jég, mint tűz

Író: Sara Raasch
Cím: Jég, mint tűz
Sorozat:
Hó, mint hamu 2.
Kiadó: Twister Media
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 360 oldal
Fülszöveg: 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz. 
Három ​hónap telt el azóta, hogy Télország lakói felszabadultak, Tavaszföld királya, Angra pedig eltűnt. Minden nagyrészt Cordell segítségének volt köszönhető.
Meira királynő csak azt akarja, hogy a népe biztonságban legyen. Amikor eladósodásuk Cordell országa felé arra kényszeríti a télországiakat, hogy adósságukat ásványkincseik bányászatával egyenlítsék ki, nagy erejű és feltehetőleg veszélyes tárgy kerül elő a földből: Primoria elveszett mágiasztere. Amikor a világnak legutóbb ilyen varázslathoz volt hozzáférése, az nagy pusztulást hozott. Így amikor Cordell királya parancsot ad, hogy Meira és Theron induljon küldetésre, hogy felfedezzék a mágiaszter titkait, Meira azt tervezi, hogy szövetségesek toborzására használja az utazást. Célja, hogy a mágiaszter elzárva maradjon, és Télország biztonságban lehessen… akkor is, ha ez szakítást jelent Theronnal. De vajon sikerülhet ez úgy, hogy közben ne veszélyeztesse szeretett népét? 
Mather csak szabad akar lenni. A télországiak által elszenvedett borzalmak még frissek és fájók Jannuari lakóinak életében. Olyannyira, hogy ettől Télország sebezhetővé válik Cordell agressziójával szemben. Amikor Meira elindul szövetségeseket keresni, Mather úgy dönt, a saját kezébe veszi Télország biztonságát. Vajon vissza tudja építeni lerombolt királyságát, és képes lesz megvédeni népét az új veszélyektől? 
Ahogy egyre szorosabbra szövődik az árulás és a hatalom hálója, Theron a mágiáért harcol, Mather a szabadságért… Maira pedig rádöbben, hogy talán nemcsak Télországért, hanem az egész világért kell harcolnia.


„– Mindig harcolni fogok érted… Mindig biztonságot teremtek neked.”

Az első rész nagy hibájának éreztük, hogy nem volt kellőképpen kitöltve a könyv hossza. Most kicsit eseménydúsabbra sikerült a történet?
I: Vegyes érzéseim vannak a cselekménnyel kapcsolatban. Úgy éreztem magam, mintha egy körutazáson vettem volna részt. Egy olyan túrán, amely által jobban megismerhetem újabb fontos királyságokat. Ami egy részről tetszett, nem csak Meira de mi olvasók is jobban beleláttunk az itt lévő kusza politikai helyzetekbe. Ám mindezek ellenére mégis sokszor úgy éreztem egy helybe toporgunk. Még az új helyszínek közti váltások is hol izgalmakat ígértek, hol pedig éppen egy üres járatban éreztem magam. Talán a történet fele után kezdett kicsit érdekfeszítőbb lenni az egész. Az első részben Télországnak sikerült megszabadulnia Angra elnyomásából. A nép nincs könnyű helyzetben, úgy tűnik hiába szabadultak fel azonnal egy újabb tartozást kell leróniuk Cordell számára. Ez mellett még egy bűvös barlangot is megtalálnak, amelynek kinyitása elhozhatja a legnagyobb erőt, amelyre sokan vágyakoznak. Ehhez kulcsokat kell megszerezni, amely különböző királyságokban vannak elrejtve. Meira,
Forrás
és Theron elindulnak, hogy megszerezzék ezeket a kulcsokat. Egy újabb utazás veszi kezdetét, amely nem várt meglepetésekkel szolgál hősnőnk számára. Kapcsolatok romlanak meg, látszat szövetségek alakulnak ki. Meira-nak fel kell nőni ebben a részben, rajta múlik most nem csak Télország de talán az egész világ sorsa is. A vége ismét ütősre sikerül, amely kellő mértékben felcsigázott a folytatás megismerése iránt.
P: Sajnos azt kell mondanom, ebben nem erősödött most se a regény. De akadtak pozitívumok. Több királyságot is jobban megismertünk Meira utazásai során, ezt nagyon élveztem. A cselekmény fő íve, a kulcsok keresése is ötletes, sok gondolkodni valót biztosít. Valamint a vége megint kellően izgalmas lett, tulajdonképpen a könyv utolsó negyede volt olyan eseménydús, mint ahogy az egész regénynek kellett volna lennie. A fő probléma pedig most is az volt, hogy hiába láttam, hogy haladnak a dolgok, mégis mindig azt éreztem, hogy valahogy egy helyben toporgunk. Meira és Theron kapcsolatának alakulásával nem tudtam kibékülni. Olyan ígéretes párosnak tűntek, de most csak kínlódtak. Utólag megmagyaráz mindent az Írónő és így kicsit jobban érthető, mégis szomorú vagyok miatta. Annak még szintén örülök, hogy rosszabb nem lett a folytatás szerintem, de sajnos jobb se. Azért még reménykedem, hogy a harmadik rész ezeknél jobb lesz. 

„A meggondolatlanság mindig ehhez vezet… sérülnek azok, akiket szeretek.”

Meira most már királynőként kell helyt álljon. Hogy boldogul új szerepével?
I: Meira nincs könnyű helyzetben, eddig úgy tudta, hogy ő egy harcos, akit sose szántak uralkodásra. Hirtelen minden a feje tetejére ált, már nem a harcos szerepében kell élnie, hanem mint Télország királynője. Egy egész ország sorsa az ő kezében van. Nehéz neki megtalálni az utat a királynősség felé. Egy harcos szemével látja a világot, de most már nem
Meira (Forrás)
a nyers erőre van szükség, hanem a megfontolt diplomácia viselkedést kell elsajátítania. A történet folyamán sokszor láttuk, hogy vívódik ebben a helyzetben. Próbál minden tőle telhetőt megtenni a népe érdekében. Forró fejűsége sokszor megmutatkozik, amit én kedveltem benne, nem hiszem, hogy bárki jobban oldotta volna meg ezt a helyzetet. Először meg kellett békélnie a helyzettel, rájönnie lehet ő egyben harcos, és királynő is, a kettő nem zárja ki egymást.  Ehhez a felfedezéshez egy nagy utat kellett megtennie. Az érzelmeit is tisztába kell tennie, mind a két fiú fontos a számára. A történet során mindegyikkel megváltozott a kapcsolata. Theron és közte szakadék kezd kialakulni az ellenkező nézetek miatt.  Mather-el is eltávolodtak egymástól, a kapcsolatuk mivolta elégé zavaros még most, de úgy gondolom sikeresen visszatalálnak majd a helyes útra. Ezek mellett a  varázserejének uralása sem egyszerű dolog. De mint tudjuk Meira nem egy elveszett lány, meg van a magához való esze, az elé állított akadályokat szépen sorban formálják őt ebben a részben.
P: Nem titok, egyáltalán nem vágyott a koronára. Harcos a szíve és szeretett volna úgy bizonyítani, de nem adatik meg számára a lehetőség. Viszont minden tudását igyekszik összeszedni, hogy a kusza politikai viszonyokat átlássa és népének érdekei szerint cselekedjen. Sokszor érződik, hogy még fiatal, és nehezen hagyatkozik megérzéseire, nem könnyű eldönteni, kiben bízhat meg. Mégis tetszik, ahogy őt alakítja az Írónő. Láthatóan fejlődik, tanul a saját hibáiból, sőt képes tanácsot kérni, ha szükségét látja. 

„Nem hagyom, hogy összeomoljon a világ!” 

Újdonságként becsatlakozott Mather mesélőként, tetszett a nézőpontja?
I: Végre Mather is megismerhetjük kicsit jobban. Örülök, hogy az Írónő neki is adott lehetőséget ebben a részben. Az ő helyzete sem könnyű, eddig gyerekkora óta az uralkodásra készítették fel, ám most már ez a "teher" nem az ő vállát nyomja. Meira iránti érzelmeivel harcol, mert úgy gondolja a kettőjük között lévő érzelmeknek már nincs helye, de nehezen
Mather (Forrás)
tudja elszakítani magát tőle. Szeretne még ezek után is a lány mellett állni, segíteni neki ebben a helyzetben. Ott találja meg a feladatát ahol nem is gondolta volna.
🌲 Az Olvadás ivadékai új célt biztosítanak számára, kellett neki ez a váltás, hogy lekösse a gondolatait. Eddig is tudtuk róla milyen jó harcos, itt most ismét tanúbizonyságot tesz róla.  Az előző részben inkább Theron párti voltam, de ez most teljes mértékben megváltozott. Úgy gondolom Mather az a férfi, aki tényleg mindenben Meira társává válhat, együtt jobbá tehetik ezt az országot. Az útjuk az elején külön válik, még Meira a kulcsok nyomába ered, addig ő Télországban marad. Tetszett, hogy a történet során  visszatekinthettünk a tél borította tájra, megtudtuk miként éli meg a nép mostani helyzetet. Sajnos még mindig nem érezhetik magukat szabadnak, egyik elnyomásból a másikba sikerült kerülniük, de Meira azon van, hogy végleg sikerüljön elhoznia a szabadságot. Szerintem sikerülni fog neki.
P: Örültem, hogy Mather is mesélővé válik, teljesebb így a történet. Bár nem egészen tetszett, hogy E/3-ban íródtak ezek a részek. Így nem tudott elég közel kerülni hozzánk a srác. Szegény az első rész után teljesen össze van zavarodva. Egész eddigi életében királynak készült, majd kiderül, hogy minden csak hazugság volt. Megtett volna eddig is mindent népéért, és nagyon furcsa számára, hogy most már nem az ő vállán van a teher. Bánatomra az események falat állítanak Meira és őközé, nagyon szurkolok, hogy a végére ezt képesek legyenek lerombolni. 

„Így működnek az emberek közötti szoros kapcsolatok: amikor az egyik vak, a másiknak kell látnia helyette. Amikor az egyik küszködik, a másiknak muszáj erősnek maradnia.” 

Továbbra is fontos szereplőnk Theron herceg is, róla változott a véleményünk a Hó mint hamuhoz képest?
Theron (Forrás)
I: Nagyon meglepődtem, hogy az Írónő ennyire mást Theron-t adott nekünk ebben a részben mint ahogy az első részben megismertük őt. A bizalmatlanság nem csak Meira-ban ébred fel, én is egyre inkább kezdtem tőle elhidegülni. Nem értettem a tetteit, már nem Meira volt számára a fontos,  inkább a kapzsiság hajtotta őt. Volt egy pont ahol megvilágosodtam vele kapcsolatban, megértettem miért is vált ilyenné. Sajnáltam őt, remélem sikerül kimásznia a gödörből, újra szerethető karakterré válnia.
P: Vele kapcsolatban nagyon meglepett az Írónő. Az első rész alapján én ugyanúgy szurkoltam neki, mint Mather-nek. De most, mintha egy homlokegyenest más Theron-t láthattam volna. Vagy legalábbis Meira szemén keresztül teljesen másnak láttam. Elveszett a korábbi varázs, a királynőben ott a bizalmatlanság magja és nem képes szabadulni ettől. És nem is azzal van bajom, hogy nem maradt minden happy, csak nem éreztem mögötte normálisan az indíttatást. Túl hirtelen volt a változás. Nem mondom, a végén lévő események kapcsán, leesett az állam, de én szeretném visszakapni a megszeretett Theron-t. 

„Az, hogy valakinek varázsereje van, még nem jelenti azt, hogy méltó is rá.” 

A Tél királyságának nagyon kell vigyáznia, mit tesz, kiben bízik. Milyenek a negatív szereplők?
I: A történet folyamán eljutunk Nyárföldre, Yakimba, és Ventralliba. Nekem egyik helyszín sem volt igazán szimpatikus. Az ott élő népeket elnyomja az uralkodójuk, saját hasznukra használják az erejüket. Egyik országban sem éltem volna szívesen. A pompa, és a ragyogás a fontos, a többi nem számít. Meira is megismeri ki milyen uralkodó valójában. Elhiszem, hogy nehéz a döntés szövetséges keresése terén, mert én se bíznák meg igazán egyikben sem. Nem igazán ismertem meg szerethető karaktereket az út során, talán egyedül Ceriwden tudnám ide sorolni, ő a nyár
Forrás
király húga, aki nem nézi jó szemmel bátyja tetteit, amennyire tud segít is az elnyomottakon. Először nem volt nekem szimpatikus, érezhető volt rajta, hogy valami titkot őriz, amely miatt nem is tudtam, hogy melyik táborba osszam őt. Szerencsére nem kellett csalódnom benne, bebizonyította mi lakozik a szívében. Talán ő az egyedüli segítője Meira-nak. A többiek ellenségesen lépnek fel vele szemben. A végén lévő események pedig még jobban összeborzolják a kedélyeket. Gondoltam egy ilyen végkimenetelre, mert a gonoszt nem is olyan könnyű legyőzni. Egyetlen reménye Meira-nak ezután Paisley népében van. Nagyon kíváncsi vagyok, ott milyen meglepetés vár majd a Télországiakra.
P: Az utazások során, nem mindenki fogadja tárt karokkal Meira-t. Angra a múlté, de „szelleme” még él a világban, sokan osztoznak nézetein, és így borzasztóan nehéz megtalálni a békét a királyságok között. Noam az aktuális fő gonosz, és mindent megtesz, hogy elnyomja a Tél Királyságot. Legszívesebben egy kanál vízben fojtottam volna meg. Viszont a hozzá hasonló szereplők teszik érdekesebbé a történetet, így be kell látnom, mégis örültem a jelenlétének.

„A legerősebb varázslat a döntés és az erő, a legerősebb döntés, amit az ember meghozhat, az áldozat.”

Kedvenc jelenetem:
I: Meira és Mather újbóli találkozása. 
P: A végén lévő nagy leleplezések. 
Kedvenc szereplőm:
I: Mather, Meira 
P:Mather, Ceriwden, Meira 
Kinek ajánlom:
I: Aki olvasta az első részt, szerintem adhat neki esélyt. 
Hasonló könyv:  
P: Az Üvegtrón sorozattal sok hasonlóságot látok. 
Értékelésem: 
I: Ez a rész vegyes érzéseket hagyott maga után, de látom benne a lehetőséget, így most tőle 4 királyságot kap. 
P: Jóindulattal 4 kulcsot adok végül neki.

Érdekesség: Az első rész végén bemutattuk a királyságok egy részét, most a többiről igyekszünk írni. Plusz egy kis interjúval egészítettük ki az érdekességet.


Üdvözlünk az Ősz Királyságában, ahol nem mindent a sütőtök illata jár át, de színes, meleg fák borítják a tájat és az emberek a hercegnőjükre várnak, hogy elég idős legyen a mágiához.


Főbb jellemzők:

Mágiaszter: egy gyűrű arany körrel, ami egy könnycseppet tart és egy kis gyémánt van benne
Örökös: női
Erről ismerik: harc
Főváros: Oktuber 
Jelentősebb lakosok: Caspar Abu Shazi Akbari Király, Nikoletta Umm Shazi Akbari Királynő, Shazi bint Caspar Akbari Hercegnő 
Látkép: „Őszföld annyira hasonlított a dús lombú Eldridge erdőséghez, mint a hópehely a lánghoz. Eldridge sűrű párássága ismeretlen volt Őszföld száraz hűvösében. Őszföld sárga-vörös erdei álmosan, hulltlevél-ropogósan, tikkasztó meleggel, élénk színekben leledztek.” – Hó mint hamu
„Oktuber területén rozoga pajták sorakoztak és sátrak: rozsdabarna, azúr és napnarancs színű sátrak; kristálykék égbolt ragyogott felettünk; éles, csodálatos kontraszt az őszi királyság földtónusaihoz.” – Hó mint hamu 
Megjelenés: Az Őszföldieknek rézszínű bőrük és sötét hajuk, szemük van – egészen kontrasztban állnak Meira-val és a Télföldiekkel. Tunikát hordanak nadrággal földszínekkel, mint a barna, narancs és arany. A harcosok bőrpáncélt viselnek. 
Történelem: Őszföldnek megvan a saját összeomló királysággal kapcsolatos problémája; két generáció óta női örökös nélkül voltak, mielőtt a mostani királynak lánya született. A mágia jellegéből adódóan a hordozók nem tudják teljes mértékben használni tinikorukig – így még sokáig kell várniuk, hogy újra használhassák. 
Egy erős szövetségesük – Cordell. Noam Király húga két éve Őszföld Királyához ment hozzá. Ez a házasság adta meg a női örököst. Ez abban az időben történt, amikor Tavaszföld megtámadta az Ősz Királyságát, gyengítve amúgy se erős állapotát.Yakim a legnyugatibb királyság. Az Eldridge erdő választja el az Évszak-királyságoktól.
Főbb jellemzők:

Mágiaszter: fejsze
Örökös: női
Főváros: Putnam
Jelentősebb lakosok: Giselle királynő
Látkép: Az épületekre a zsúptetős tetőkialakítás és a fehérre meszelt falak jellemzőek. X alakban rakott barna fagerendák adják a falak szilárdságát és díszítenek is. Általában 3-4 emelet magasak. A tornyok tetején órák díszelegnek és az épületek oldalán rézcsövek tekeregnek bonyolult mintázatokban.
Megjelenés: Világosabb barna a lakosok bőre. Otthonaikhoz hasonló pompás ruhákban járnak. Barna kürtőkalapok, elefántcsontszín szoknyák, zsebórákkal és arany fogantyújú sétapálcákkal. Testhezálló barna köpeny is gyakori kiegészítő, réz gombok is.
Jellemzők: Számukra a tudás az érték, az tartozik a felsőbb osztályba, aki részt vesz a tudás erősítésében. A hasznosság az ösztönző erő. Szeretnek mindent és mindenkit tanulmányozni.


Ventralli Yakim közvetlen északi szomszédja az Eldridge erdő túloldalán.

Főbb jellemzők: 

Mágiaszter: korona (melyet az uralkodó nem a fején hord, hanem a csípőjén lóg egy ezüsttartóban, rubin, smaragd és gyémánt kövekkel kirakva.
Örökös: férfi
Főváros: Rintiero
Jelentősebb lakosok: Jesse Donati Király, Raelyn Királynő
Látkép: A hegyoldalba illeszkedő épületek 4-5 szintesek és élénk színekben pompáznak. A házak, mintha csillognának.
Megjelenés: Egyedi az öltözékük. Szeretik a színes tüllrétegeket, a ruhák rásimulnak a testre, és gyakran élénk színű sűrűn rakott ékkövekkel díszítenek. Térdig érő szoknyák, legyező alakú merev gallérok szintén jellemzőek az öltözékekre.
Ruházat: A lakosok állandóan álarcot viselnek.
Eskü: „A dolgok valódi ereje elrejtve van.”
Jellemzők: A művészet iránti szeretet az egész népre igaz. Mindig törekszenek a tökéletesség elérésére. 
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése