2018. 10. 29.

Sarah J. Maas: Kingdom of Ashes - interjú

Író: Sarah J. Maas
Cím: Kingdom of Ash
Sorozat: Üvegtrón 7.
Megjelenés: 2018.10.23.
Fülszöveg:  
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A Tündérkirálynő foglyaként, Aelin egy vasdobozba van zárva egy titkos helyen, és látszólag nincs remény a menekülésre. Ahogy hónapokig kínozták, barátait a sors szétszórta. Aelin védelme nélkül, Aedion-nak és az Lysandra-nak minden áron meg kell védeniük a hazájukat. A saját útjukat járva Chaol, Manon és Dorian meg akarják változtatni a történelmet – míg Aelin társa, Rowan elveszett szerelmét kutatja a világban.
Ahogy Aelin összegyűjti az erejét, hogy megmentse önmagát és megvívja élete végső csatáját, mindegyikük sorsa függőben van. Egyes kötelékek szorosabbra fonódnak, mások örökre elszakadnak, és rejtélyek lepleződnek le ebben az akció dús lezárásban.


Közeledik a Kingdom of Ash! Tudjuk nagyjából hogyan érezhetted magad, amikor leírtad a „Vége” szót. Hogyan változtatott meg az Üvegtrón sorozat megírása?
Ó, Istenem. Milyen nehéz kérdés! 16 éves korom óta ezen a sorozaton dolgozom ((32 éves vagyok), tehát tulajdonképpen felnőttem írás közben, így elég nehéz feltárni a változásokat. Ifjú korom óta tudom, hogy szeretek írni, de csak az Üvegtrónon dolgozva ébredtem rá mennyire is meg akarom jelentetni és látni a könyvespolcokon.
Ez az álom volt a vezércsillagom – a cél, amiért hajlandó voltam dolgozni, nem számít meddig tart, vagy mennyi esély van rá. Tehát megtettem – a középiskola és a főiskola során és még az után is, ezeken a könyveken dolgoztam. Ettől még érzelmesebb volt a Kingdom of Ash megírása. El se tudom mondani, hányszor sírtam el magam!

Mire tanított meg Aelin az évek során?
Forrás
Nem lehet erre rövid választ adni. Ha azonban egy dolgot kellene kiemelnem, akkor töretlen akarata és bátorsága érint meg legjobban. Megszámlálhatatlanul sokszor mondtam magamban, hogy „A nevem Sarah J. Maas és nem fogok félni” és azonnal bátrabbnak éreztem magam.

Az első könyv óta ő is sokat nőtt. Mi lepett meg legjobban az utazása során?
Ez vicces. 16 éven keresztül írtam Aelin-ről, és még mindig képes meglepni, szeretem engedni, hogy a szereplők vezessenek, és emiatt Aelin néha teljesen váratlan irányba fordult (az évek gondos tervezése ellenére). Számtalan példa lenne erre, de a legutóbbi azért volt olyan meglepő, mert még se volt meglepetés: Aelin eldöntötte, hogy követi az ösvényt, amit adtam neki a Kingdom of Ash-ben, az utolsó sorig.

A rajongók sokszor dicsérik Aelin összetett és árnyalt kapcsolatait a könyvek során (barátok, szeretők, család). Melyik a legkiemelkedőbb és miért?
A szereplők közötti dinamikáról írni volt az egyik legnagyobb kihívás számomra, a Kingdom of Ash-ben az egyik kedvenc részem volt a sok szereplő, akik végre újra látják egymást. De a legkiemelkedőbb Aelin és Manon. Annyira jó volt róluk írni, amikor egy helyen voltak, és látni, ahogy ellenségből szövetségesek lesznek, ez az egyik kedvenc utazásom. Random tény: A Viharok Birodalmában folytatott beszélgetésük arról, hogy melyikük kardjának jobb a neve, a kedvenc pillanatom az egész sorozatban.

Ha beszélhetnél Aelin-nel, mit mondanál neki a sorozat végéhez közeledve?
Köszönöm. Teljes szívemmel, köszönök minden jót, amit az életembe hoztál és engem választottál, hogy elmeséljem a történetedet.

Forrás
Az Üvegtrón sorozat szenvedélyes rajongókat tudhat magáénak. Utazzunk vissza a kezdetekhez: gondoltad volna, hogy egy írásod ilyen benyomást kelt?
Egyáltalán nem! Ez az utazás felülmúlta minden képzeletemet, és nagyon hálás vagyok a csodálatos olvasóimnak, akik ezt lehetővé tették. Megtiszteltetés és öröm volt megosztani velük ezeket a könyveket!

Többszörös Goodreads Choice Award jelölt és nyertes vagy! Milyen érzés látni ezt a lelkes támogatást?
Hihetetlen. Ki se tudom fejezni a hálámat anélkül, hogy könnyezni ne kezdenék. Az olvasóim tényleg a legjobb emberek, akikkel valaha találkoztam.

És így a sorozat végéhez közeledve, milyen projektek vannak a közeljövőben?
Több is várható, ami miatt izgatott vagyok! De most még a Crescent City sorozat első részén dolgozom. Túl korai lenne bármit is mondani róla, de ez az első felnőtteknek szóló regény és egy modern fantáziavilágban játszódik (gondolj az Üvegtrónra vagy a Tüskék és rózsák udvarára csak a mi korunkban). Most már több éve dolgozom rajta, és alig várom, hogy jövőre megosszam veletek! Ha ezzel végzek, a Tüskék és rózsák udvara spin-off sorozatára fogok összpontosítani, aminek az első részletét olvashattátok a Court of Frost and Starlight könyvben, ott megtudhatjátok, kiről fog szólni). Tényleg alig várom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése