2018. 11. 24.

Holly Black: A kegyetlen herceg

Író: Holly Black
Cím: A kegyetlen herceg
Sorozat: A levegő népe 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 432 oldal
Fülszöveg: 
Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.
Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.
A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.
Hagyd, hogy elbűvöljön!


„A soha épp olyan, mint az örökké.” 

Olvastunk már mást is az Írónőtől vagy kifejezetten erre a regényre figyeltünk fel?
P: Érdekes, mert most utánanézve több sorozata is megjelent már hazánkban. A Spiderwick krónikáknak csak a filmes verzióját láttam. Az Átokvetőkben nem láttam számomra elég fantáziát. A Magisztérium az egyetlen, amivel már szemeztem párszor, de még se ragadta
Forrás
meg eléggé a figyelmemet, hogy elkezdjem olvasni. Ezt a könyvet viszont nem lehetett kikerülni. Számos külföldi oldal, blog, lista foglalkozott vele, így nagyon kíváncsian vártam, hogy milyen az a történet, amit ilyen sokan megszerettek.
I: Találkoztam már az Írónő nevével, de eddig egyik megjelent sorozata sem volt rám igazán nagy hatással ahhoz, hogy neki is fogjak valamelyiknek. A kegyetlen herceggel ez teljesen másképpen volt, azonnal megakadt rajta a szemem. A külföldi blogok-on akaratlanul is belefutottam. Egyre inkább kezdtem utána vágyódni. Nagyon megörültem a hírnek, amikor is kiderült, hogy a KMK még idén elhozza nekünk a könyvet. Gyönyörűséges borító, és a fülszövege is igazán kecsegtető, ki tudna ennek ellent mondani :)

„- Szeretnélek újra látni.
- Miért?
- Mert egy megkezdett történet vagy.” 

Jude története a tündérek világába kalauzol minket, ahol emberként nincs könnyű helyzetük. Milyen volt megélni vele az őket ért kegyetlenkedést? 
P: Jude és ikertestvére, Taryn akaratuk ellenére csöppennek a tündérek világába, de miután itt nőnek fel, mostanra már az otthonuknak tekintik. Csakhogy a legtöbben nem képesek
Jude (Forrás)
befogadni őket, és céltáblává válnak. Kettőjük közül Jude az, aki felveszi a kesztyűt, nem hajlandó áldozat lenni és visszavág. De van ennek értelme egy ilyen egyenlőtlen küzdelemben? Én mégis szurkoltam neki, mert nem érdemlik meg ezt a sok szívatást. A történetet ezen felül átszövi a politika is, ettől még izgalmasabbá vált. Tündérfölde királya éppen készül átadni koronáját örökösének, de természetesen akadnak, akik nem értenek egyet döntésével és a maguk javára szeretnék fordítani a dolgokat. Imádtam, hogy az írónő engedi, hogy együtt agyaljunk a szereplőkkel, és emiatt még nagyobbat szól, amikor velük egyszerre döbbenünk meg azon, hogy semmi nincs úgy, ahogy hittük.
I: Jude szemén keresztül ismerhetjük meg a történetet. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk őt és testvéreit elrabolja egy Tündér, aki kiszakítja a lányokat az emberi világból, és Tündérföldre viszi őket. Ezután már ez a hely lesz az otthonuk, amely nem a legjobb világ az emberek számára. Elég erős bekezdést kaptunk, itt mindjárt látszik, hogy a tündérek kegyetlen oldalára tette az Írónő a hangsúlyt. Ami nekem tetszett, mert nem mindenki olyan mint a jó tündérek a mesékből. Nagyképűek, hamisak, könyörtelenek, romlottak a maguk módján. Belegondoltam Jude helyzetébe, nem volt könnyű feldolgoznia a szülei halálát, ráadásul együtt kellett élnie a gyilkosukkal. Ebbe szerintem más bele roppant volna lelkileg, de őt más fából faragták. Tudja a gyengeségeit, de azon van, hogy ezeken erősítsen. Ahogy teltek múltak az évek, Jude és nővére, már ezt a világot érezte otthonának.
Forrás
Együtt tanultak a tündérekkel, mindenre megtanították őket. Az embereket itt vagy szolgának alkalmazzák, vagy a termékenységüket használják ki. Jude nem szeretne senki bábja se lenni, elismerésre vágyik, azon munkálkodik, hogy ezt kivívhassa magának. Nagyon keményen bántak vele, nem akartam elhinni, hogy ennyire megnehezítik az életét a többi elkényeztet nemes ifjú. Több ilyen eseménynek is a tanúja voltam, nem riadtak vissza semmitől sem. Szerencsére hősnőnket nem ejtették a fejére, minden lehetséges módon próbált túl élni, vissza vágni ellenségeinek. Ez mellett belecsöppentünk egy politikai harcba is. Tündérföldén új király kerül a Trónra, ám ezt nem mindenki nézte jó szemmel. Mások is maguknak szerették volna tudni ezt a címet, így a trónért indul a harc. Kémkedések, bántalmazások, harcok, ármány cselszövés, gyilkosság. Minden megvolt itt, amit egy ilyen szálnál elvárok. Sőt tudott az Írónő is meglepetéseket okozni, mert néha olyat csavart az egészen, hogy csak lestem, csak vakartam a fejem. Tetszett, hogy nem voltak üres járatok, bár a sok idegen név először frusztrált, mert kellett idő még mindenkit be tudtam azonosítani, de ez legyen a legkevesebb gondom. Örültem, hogy sikerült még engem is megvezetni, mert így sokkal jobban hajtott a kíváncsiság a megoldás felé. A vége pedig folytatásért kiált, mert ezek után nagyon kíváncsi vagyok Jude miként oldja meg az elé állított feladatokat.


„– Én szerelmes leszek.
Meglepetésemben felnevetek.
– Csak mert úgy döntöttél? Azt hittem, ez nem így működik. Hogy a szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé sem számítasz rá, mint amikor hátulról fejbe kólintanak.”
 

Főhősnőnk nincs egyedül új otthonában, mégis sokszor csak önmagára számíthat. Erős karaktert alkotott vele az Írónő? 
P: Néha túl makacs, de mégis a hozzá hasonló szereplőket szoktam szeretni. Ki mer állni magáért, harcol az igazáért, nem engedi, hogy felülkerekedjenek rajta. A történet során végig azon van, hogy bebizonyítsa mindenkinek, hogy emberként is lehet értékes, és nem kevesebb
Cardan (Forrás)
a tündéreknél. Erős független karakter, de szokásomhoz híven vártam a romantikusabb szálat, de többször is meglepett az írónő. Először teljesen más irányban indult a dolog, mint vártam, aztán pár csavar után még jobban meglepődtem mindenen. Szurkolok, hogy a folytatásban nagyobb szerepet kapjon ez az általam nagyon szeretett elem is. 
I: Jude személyében egy igazi túlélőt ismerhettem meg, aki nem adja fel, a legrosszabb helyzeteken is képes túllépni. Emberként mint már mondtam nincs könnyű helyzete a tündérek között. Szeretné saját maga kivívni a helyét az udvarban, ez által véget vethessen az őt ért támadásoknak. Erős hősnő, aki képes a fejlődésre, amit be is bizonyított a történet alakulása során. Nagyon makacs, nem fél bemocskolni a kezét. A félelem sok mindenre rá veszi az embert, Jude-ban is megvan ez az érzés, de ő mégis inkább a küzdelmet választja. Nem értettem minden döntésével egyet, de jó volt vele együtt átélni az eseményeket. Nem csak rossz dolgokat éltem át Jude-al, van pár örömteli pillanat is, amely képes piruló kislánnyá változtatni őt. Nem hiába tanult Madoc mellett, igazi taktikussá válik, aki képes kiigazodni ebben a szövevényes trónviszályban. Elég nagy szerephez jut, meg kell hoznia egy igazán nehéz döntés, amellyel kockázatot vállal a jövőjével kapcsolatban. Minden elismerésem az övé ezért a tettéért, egy egész világ sorsa a nyakába hullott, az idő is ellene dolgozik. Kíváncsi vagyok, hogy boldogul majd a következő részben.

„– Ha kíváncsi vagy a véleményemre – szólal meg lassan –, akkor annyit elmondhatok, hogy a fájdalomból táplálkozó szerelem sosem fejlődik jó irányba.”

Cardan viszonylag keveset szerepel, ennyi idő alatt nehéz kiismerni. Eddig mit gondolunk róla?
P: Itt is képes voltam meglepődni. A cím miatt azt hittem, sokkal többet lesz jelen a herceg. Megijedni nem kell, azért sokszor feltűnt, de mégis erőteljesebb jelenlétre számítottam. Gonoszságai ellenére én nagy potenciált látok benne, az ilyen összetett személyiségek mindig érdekesebben és szerethetőbbek. Kell látni, hogy gyengeségei is vannak, nem csak az erős álarc, amit magára húz. A lezárás miatt merek abban reménykedni, hogy sokkal több szerep jut neki a második részben, és alig várom. 
I: Cardan hercegről eddig nem sok mindent tudtunk meg igazán. Ő is előszeretettel tett keresztbe Jude-nak. Egy nagyképű herceg, aki szeret sokszor a pohár mélyére nézni. A külső szemlélőként, nem igazán fogadtam a szívembe a személyét. Haragudtam rá, mert nem
Forrás
érdemelte meg Jude azt a sok ellene irányuló áskálódást, megaláztatást. Aztán a történet alakulása során róla is kezdtek lehullani a rétegek, kezdtem egy apránként őt is jobban megismerni. Kiderül, hogy nem is olyan felhőtlen az élete mint elsőre tűnt, neki is megvan a maga keresztje. Több van benne, mint amit mutat, úgy gondolom igazán csak a következő részben fog majd kibontakozni a személyisége. Jude és közte érezhető az elemi vonzódás, amelyet az ellenszenv álarca mögött bújtattak el. Volt olyan helyzet, amikor nem csak a fölényes herceget láthattam, hanem a segítőkész oldala is megjelent. Akármennyire tűnt úgy, hogy élvezi hősnőnk kínzását, mégis volt, hogy az ő segítsége által került ki Jude ezekből a helyzetekből. Apró kis mozzanatok amelyeknek megjelenéséért én örültem. Volt egy közös részük, amelyben igazán megmutatkozik a vonzalmuk egymás iránt, és én alig várom, hogy erre nagyobb hangsúlyt fektessen majd az Írónő. Kíváncsian várom, hogy mit hoz ki majd ebből párosból, milyen fickót alakít ki a végére Cardan-ból.


„A hatalomvágy különös dolog. Lázként kapja el az embert, és nem könnyű kigyógyulni belőle.” 

Egy rövidke novellát is kaptunk a magyar kiadásban. Érdemes volt azt is elolvasni?
P: Érdekes módon, annyira nem érzem létjogosultságát. Egy röviden felbukkanó
Forrás
szereplőhöz tartozik ez a nyúlfarknyi történet, Kay-hez. Most még nem nagyon tudom ezt miért kaptuk az írónőtől, de arra merek következtetni, hogy talán ő is nagyobb szerepet kap később, és úgy érdekesebbé válik ez is. Addig is tudomásul vettem, hogy ő hogyan keveredett a tündérek világába. :D

I: Kaptunk egy újabb szemszöget ebben a novellában, amely egy fontos jelenetet más oldalról is megmutatott. Nem tudom, hogy ezzel milyen célja volt az Írónőnek, de érdekesnek tartottam. Kíváncsian várom, mi lesz ennek a következménye, vajon Kay-nek is nagyobb szerepet szán majd.


„Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság is volt az első alkalom.”

Kedvenc jelenetem:
P: Az a bizonyos első csók.
I: Az első csók nagyon hatásosra sikerült.
Kedvenc szereplőm: 
P: Jude, Cardan
I: Jude, Cardan
Hasonló könyv: 
P: Az Árnak urában hasonlóan éreztem magam, amikor Tündérföldére látogattak a szereplők.
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak akik szeretik ha a tündérek gonoszok is tudnak lenni.
Értékelésem: 
P: Micsoda történet volt. *-* Nem csoda, hogy a Könyvmolyképző is látott benne fantáziát és ilyen hamar elhozta nekünk. 5 kardot adok neki. 
I: Nagyon tetszett ez a csavaros sötét történet, így megérdemli tőlem a 4,5 almát.

Érdekesség: Hamarosan megjelenik a második rész, a Wicked King és annak hoznánk egy beleolvasóját. Viszont az első részre nézve SPOILER-es, ezért csak ennek tudatában olvassátok el. :)

„Egyszer már táncoltunk Dain Herceg koronázásán. Mielőtt megkezdődött a mészárlás. Mielőtt Cardan esküt tett nekem. Kíváncsi vagyok, gondolt-e erre, amikor megforgatott a Tejfa körül.
Lehet, hogy nem különösen gyakorlott pengével, de ahogy ígérte, remek táncos. Hagytam, hogy vezessen. A szívem csak úgy kalapált és a bőröm édes verejtékben úszott. 
Molylepkék szálltak a fejünk fölött.
- Bármit teszel velem, - mondom, túl dühösen ahhoz, hogy halk legyen. – Rosszabbat teszek veled. 
- Ó, - mondja, ujjait megszorítja az enyémen. – Nem felejtettem el egy pillanatra sem. Sose engeded. 
- Akkor miért? – követelem.
- Azt hiszed az a tervem, hogy megszégyenítselek? – nevet. – Nekem? Ez úgy hangzik, mint egy munka. 
- Nem érdekel, hogy ezt teszed vagy sem, - mondom neki, dühömben beazonosítani se tudom többi érzelmemet. – Csak érdekel, hogy élvezed. 
- És miért ne élvezném a döbbenetedet? Átvertél, - válaszol Cardan. – A bolondját járattad velem és most a Bolondok Királya vagyok.
- A Nagykirálya, - helyesbítek, némi gúnnyal a hangomban. Tekintetünk találkozik és sokkol
Forrás
a felismerés, hogy testünk túl közel van egymáshoz. Érzem a saját bőrömet, egymáshoz érő combjainkat. Érzem ujjaim alatt nyaka melegét, dús haját és és hogy mennyire bele akarom fúrni ujjaimat. Belélegzem illatát – moha és tölgyfa egy kis bőrrel. Áruló szájára bámulok és elképzelem, hogy az enyémhez ér.

Ebben minden rossz. Az Udvar egy része minket néz, mert a Nagykirályt mindig szemmel tartják, de Locke játéka véget ért.
Menj vissza a palotába, mondta Cardan és nem foglalkoztam a figyelmeztetéssel.
Locke viselkedésére gondoltam, míg Cardan beszélt, a vágyra az arcán. Nem engem figyelt. Azon gondolkodom most először, hogy ha a megalázásom véletlenszerű volt, ki volt a csali.
Mond el nekünk, mire gondolsz Úrnőnk. 
Legnagyobb megkönnyebbülésemre a dal véget ér, a zenészek szünetet tartanak, a Nagykirályra néznek további utasításért. 
Elhúzódom tőle.
- Legyőztelek, Felség. Szeretném, ha visszavonnád az engedélyedet. 
Egy pillanatra elgondolkodok, mit teszek, ha Cardan elutasít. Számos parancsot osztottam már, de egyet se az érzéseimet nem lehet befolyásolni. Ez az én hibám.
- Szabadon távozhatsz, vagy maradhatsz. Ahogy szeretnéd. – Szól Cardan nagylelkűen. – Mirth Királynő mindig szívesen lát, bárhová mész. 
Elindulok, távol a káprázattól, egy fa tövéhez húzódom, hogy lehűtsön a friss tengeri levegő. A nyakam meleg, arcom ég.
A Tejfa szélén, látom, hogy hullámok ostromolják a fekete sziklákat. Aztán alakokat pillantok meg a homokban, mintha az árnyékok maguktól mozognának. Pislogok. Nem árnyékok. Szilkek a tenger felől. Kiemelik karcsú fókabőrüket és felemelik ezüst pengéiket. 
A Mélytenger megérkezett a Hunter’s Moon Mulatságra.” 
Forrás 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése