2018. 12. 29.

Jay Asher: What ​Light – Micsoda fény!

Író: Jay Asher
Cím: Micsoda fény! 
Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2018. 
Terjedelem: 264 oldal 
Fülszöveg:
A ​szerelem mindent legyőz?
Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.
Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.
Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.
"Nevettem, tapsikoltam, sírtam és hát igen, teljesen beleestem Sierrába, Calebbe és ebbe a tökéletesen megírt, bájos történetbe.”
– Jennifer Niven, bestsellerszerző
Előbb összetöri a szíved, majd segít abban, hogy újra hinni tudj a szerelemben.
Add át magad a lebegésnek!


"Nálam a karácsonyi hagyomány része, hogy hiányolom a barátaimat."

Ennél a könyvnél a borítója volt a legjobban rám hatással. Olyan igazi kis aranyos karácsonyi romantikus történetet ígért számomra. Még az ünnepek előtt olvastam, szerettem volna kicsit karácsonyi hangulatba kerülni, úgy gondoltam tökéletes alany lesz erre ez a könyv. Egy
forrás
igazán aranyos kis történet, amit szerintem tinédzser koromban tudtam volna jobban értékelni, most már idősebb fejjel kicsit gyerekesnek tűnt. Főleg a benne lévő problémák miatt. Az biztos, hogy 100%-ban tartalmazza a karácsony kötelező elemeit, nem szenvedtem belőle hiányt, de sajnos ezek ellenére se került igazán közel hozzám.

Sierra és családja egy oregoni fenyőfarmon él, hálaadás napján pedig minden évben felkerekednek és elutaznak Kaliforniába, hogy pár héten keresztül ott árulhassák a kivágott fenyőfákat. Ez egy régi családi üzlet, amelyet már Sierra szülei visznek tovább. Már kislánykorra óta ő is ennek a hagyománynak a részese. Nekem teljesen úgy tűnt, mintha ilyenkor lezárná egy kicsit az oregoni életét, elbúcsúzik a barátnőitől. Ami minden évben nehéz dolognak számít, mert velük is szeretné együtt tölteni a karácsonyt, de közben a szíve Kaliforniába is húzza, hogy egy kis időt az ottani barátnőjével is tölthessen.

Betekintést kaptam abba,  milyen is egy karácsonyfa árus élete, az biztos, hogy nem csak móka és kacagás, de még én is éreztem milyen jó érzés lehet, ha valakinek örömet tudsz okozni, amikor nálad találja meg a tökéletesnek ítélt fát. Közben meg sok munka is van egy ilyen helyen. Egy részem nagyon szerette ezeket a részeket, de volt, amikor már untatott, mert minden egyes fa eladását azért nem volt eseménydús végig követni. Persze azért nem csak munkából áll az élet. Heather és Sierra élik a fiatalok ilyenkor szokásos mindennapjait
Sierra (forrás)
is, sütit sütnek, fiúkról beszélgetnek. Tudni kell, hogy Sierra eddig nem pasizott még be, főleg nem ezen a helyen, ahol csak pár hetet tölt. Nem vinne semmi jóra egy ilyen kapcsolat, a távolság úgy is tönkretenne mindent. Aztán megjelenik Caleb, amivel hiba csúszik a gépezetbe. A fiú felkelti hősnőnk figyelmét, a cuki kis gödröcskéjével együtt.


"Apu úgy szokta mondani, hogy mindenkinek szüksége van egy egy kis segítségre ahhoz, hogy ünnepi hangulatba kerüljön."

Caleb egy kedves srác, aki a múltjának terhét cipeli magával. Hiába telt el már sok idő az eset óta, a megbélyegzése még mindig tart. A pletykák pedig Sierra-hoz is eljutnak. A két fiatal egyre jobban kezdi megkedvelni egymást, a barátságukat erősebb érzelmek váltják fel. De vajon van esélyük egy kapcsolatra? Érdemes egyáltalán bele kezdeniük bármibe is?

Sierra és Caleb kapcsolatának alakulását körbelengi az ünnep minden kedves velejárója. Igazán ötletesnek mondanám az alapszituációt. Egy messziről jött lány, és egy megbélyegzett fiú találkozása, pont az év egyik legszebb időszakában. Egy olyan igazi első szerelemnek tűnt, de valami plusz hiányzott nekem belőle, hogy teljes mértékben el is tudjam ezt hinni. Persze az Író nem könnyíti meg a helyzetüket. Egy rossz döntés miatti cselekedetünk következményét egy életen át cipeljük, ez Caleb helyzetében teljes mértékben igaz. Picit
forrás
szerintem túl is lett tolva a dolog, nem értettem mindig mi is ennek itt a célja. Tényleg nem volt szép tőle amit tett, ez miatt még most is próbálja kompenzálni a jó cselekedetekkel a dolgot szegény fiú. Amivel ugye Sierra szívét is szépen lassan elrabolja. Picit féltettem Sierra-t, mert nem tudtam mindig mit is gondoljak Caleb-ről. Ha én ilyen helyzetbe kerülnék, szerintem megtartanám a három lépés távolságot kettőnk között, de ez az én véleményem. Sierra pont az a lány aki nem ítél elsőre, hanem meghallgatja a másik fél történetét is az eseményekről, csak utána dönti el mit is tegyen, ezt értékeltem is Sierra karakterben. Megértettem félelmét is egy ilyen kapcsolat kialakulása iránt, mert egy távkapcsolat nem mindig végződik jól, azok a kilométerek elválasztanak a másiktól, amely éket verhet közéjük. 


"Miért kockáztatnám azt, hogy összetörik a szívem, amikor karácsony első napján úgyis haza kell indulnunk?"

A legidegesítőbb az egész történet során Heather viselkedése volt, ez a szakítani szeretnék a
Caleb (forrás)
pasimmal, ha nem változik a dolog, egyre nehezebben tudtam türtőztetni magam ezen részek alatt. Miért nem mondta meg a srác szemébe, figyelj szeretném, ha ezen változtatnál, mert ez így nekem nem jó. Helyette inkább össze-vissza csapongott szegény lány. Az oregoni barátnők fejére is néha jó rákoppintottam volna, kis csitrik, akik nem hogy támogatták volna Sierra-t hanem csak fájdalmat okoztak neki.

Caleb tényleg egy aranyos srácnak tűnt, aki igazi kis karácsonyi manóként ténykedik, hogy boldogságot vigyen a szegényebb családok életébe. Ebben a küldetésben is társa lesz Sierra. Sok akadály van előttük, de szépen lassan kezdenek ezeken túl lépni. 


Végig az foglalkoztatott vajon mi lesz ennek az egésznek a befejezése. Nekem picit már giccsesre sikerült, akármennyire is szeretem volna szeretni nem mindig ment. Úgy gondolom ehhez a történethez én már túlkorosnak számítok. :) Azért nem szeretném senkinek sem elvenni tőle a kedvét. Összességében nem volt rossz, egyszer olvasandó, kis karácsonyi kikapcsolódást nyújtott számomra.

"– Sierra, karácsonyi szezon van! Tegyél magyalt a feje fölé és csókold már meg végre!"

Kedvenc jelenetem: Első találkozás Caleb-el.
Kedvenc szereplőm: Igazán nem került hozzám senki sem közel.
Kinek ajánlom: Azoknak akik szeretik a tini problémákkal megtűzdelt karácsonyi szerelemre találás esélyét. 
Értékelésem: Sajnos ez most nem volt számomra az igazi, így tőlem 3,5 fenyőfát kap.

Érdekesség: Jay Asher mesél a karácsonyi szokásairól ebben az interjúban.

Jellemezd a Micsoda fényt három szóban. 
forrás
Csokoládé. Borsmenta. Örökzöld.

Kedvenc dolgod a Karácsonyban? 
Apukaként az egyik kedvencem a Karácsonyfa kiválasztása. A folyamat a Micsoda fényt is inspirálta és van egy helyi farm, ahonnan ki szoktuk vágni a fát. Hagyjuk a fiamnak, hogy ő válasszon, és szerencsére remek esztétikai érzékkel rendelkezik. Még mindig küszködök azzal, hogy elnyújtsam a díszítés folyamatát, de legalább a fa kiválasztása nincs elsietve. 

A legjobb karácsonyi ajándék, amit valaha kaptál? 
Ami mindig az eszembe jut ilyenkor, egy játék volt, a 80-as évek elejéről. Egy fehér műanyag puska volt, ami fényt lőtt ki, amivel egy táblára kellett célozni. Ha a fény elérte a célt, akkor a rakéta leszállt a bázisra. Sok kedves emlékem van róla, ahogy a kanepén ülve célzok, A Karácsony fa mellett. Az unokatestvéreim is velem voltak és a saját játékaikkal játszottak.

Kedvenc ünnepi filmed/sorozatod? 
Minden évben megnézem a Karácsonyi vakációt. Idén végre vettem egy Walley World jávorszarvasos bögrét, amiből a tojáslikőrt szokták inni. Alig várom, hogy én is használjam! De Charlie Brown karácsonya is különleges helyet foglal el a szívemben. És persze a Micsoda fény is. 

Nagy ajándékok vagy csendes pillantok?
Nagy ajándékozó vagyok! Az az én szeretetnyelvem. De jobban szeretek adni, és kisebb ajándékokat kapni, sok mondanivalóval. 

Nincs karácsony… nélkül. 
Hagyományok nélkül. Imádom a tömeg hagyományokat is, ahol az emberek hasonló módon ünnepelnek, és az egyénieket is. Sokak számára vannak elengedhetetlen karácsonyi könyvek és örömmel tölt el a gondolat, hogy talán a Micsoda fény is ilyen lesz.  
forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése