2018. 12. 06.

Kedvenceink közelebbről 31. rész - Marissa Meyer


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat és munkásságukat szeretnénk bemutatni . :)

Marissa Meyer nevét már egészen rég megismerhették a magyar olvasók is, de sajnos hosszú kihagyás után, csak mostanában csillant meg a remény, hogy több kötete is a polcunkra kerülhet.

Marissa Meyer (1984, Tacoma, USA)
Az egyik első szavam a „történet” volt (a fürdő és a süti mellett), gyerekként a kedvenc játékom egy puha, piszkos könyv volt, és azóta szeretnék író lenni, hogy rájöttem, ez egy valós szakma.
Amikor tizennégy éves voltam, egy barátom mutatta be nekem az animék és a fanfiction-ök világát – az évek során több, mint negyven Sailor Moon történetet írta, Alicia Blade néven. Akit esetleg érdekel, még mindig megtalálhatja a fanfiction.net oldalon. Az írás elképesztően szórakoztatóvá vált és egy csodás csoporttal hozott össze. Ezen a néven egy regényféleségem is volt „The Phantom of Linkshire Manor” címmel, 2007-ben jelent meg.
Amikor tizenhat éves voltam, az Old Spaghetti Factory-náé dolgoztam, Tacoma-ban, csak Spag-ként emlegettük. (random tény: így hívták az éttermet is, ahol a szüleim 25 éve találkoztak). Kreatív írásból és Gyermekirodalomból diplomáztam. Tudtam, hogy a könyvekkel akarok karriert befutni, és mesterdiplomát szereztem Könyvkiadásból. Ezek után szerkesztőként dolgoztam Seattle-ben, csak később lettem író.
Teltek múltak a napok, és valaki úgy döntött ajánlatot tesz az egyik regényembe, így váltam teljes munkaidős íróvá. A Cinder volt az első teljes értékű alkotásom, de sok befejezetlen alkotás van még körülöttem.
2011-ben mentem férjhez, két hónappal a Cinder megjelenése előtt, és két gyönyörű kislányt fogadtunk örökbe, Sloane-t és Delaney-t 2015-ben. Az esti mese olvasás lett az új kedvenc időtöltésem.

Pár infó még az Írónőről:
Szeretted a tündérmeséket gyerekként? Ha igen, melyik volt a kedvenced?
Abszolút – Disney meséken nőttem fel, mint a legtöbb generáció! De igazán fiatal voltam, amikor kaptam egy mesekönyvet Hans Christian Andersen Kis hableányából, lesokkolt, hogy mennyiben másabb a mozinál. Megkérdőjeleztem, mennyiben lehetnek mások a többi
Forrás
népszerű mese, és a mai napig ezt teszem. Lehetetlenség kedvencet választani, de a négy kedvencemet választottam a Holdbéli Krónikákhoz (Hamupipőke, Piroska és a farkas, Rapunzel és Hófehérke).


Ahogy felnőttként olvasod a meséket, sokkal másabbak, mint ahogy gyerekként tapasztaltad meg őket?
Ó, igen. Az egyetemen volt tündérmese és fantázia irodalom órám, amin sokat beszéltünk a pszichológiájukról és a mögöttük húzódó jelképekről. Mik azok az elemek, amik „kódkén” funkcionálnak, amik társadalmi, szexuális, vallási és morális utalások lehetnek. Bár még mindig olvasom és szeretem a meséket, de sose lesz ugyanolyan érzés már.
Forrás

Ki vagy mi a legnagyobb inspirációforrásod? 
Nincs egyetlen forrás – bárhonnan jöhet! Nyilvánvalóan a Holdbéli Krónikákhoz, a tündérmesék adták az alapot, de a sci-fi történetek is, mint a Star Wars vagy a Firefly. A mai technológia is inspirál, de magazinok cikkei is, a történelem is – forradalmak, kihaló dinasztiák, bubó pestis. Jön magától, akárhonnan. Ez egy író munkája, hogy észrevegye az apró ötleteket, és egy történetet alkosson belőle.
Forrás
Amikor megszületik az ötlet, mi a következő lépés?
Le kell írni! Tartok egy tollat és jegyzetfüzetet az éjjeliszekrényemen, mert az ötletek szokása, hogy az éjszaka közepén is jöhetnek. És a telefonomba is írok emlékeztetőket. Sok ötlet nem vezet sehova – ami egyik nap még zseniális, másnap nevetséges is lehet. De nem lehet megkockáztatni, hogy elvesszen egy igazán egyedi ötlet.

Gyerekként mit szerettél olvasni? Tudnál ajánlani nekünk párat?
Sok gyerekklasszikust olvastam – Roald Dahl Charlie és a csokigyárát, az volt az egyik kedvencem. Kicsit idősebben a Hobbitba szerettem bele. Modernebb ajánlásaim között Leigh bardugo és Rosemary Clement-Moore regényei lennének. Rajongója vagyok A halál szépséges szolgálólányai és a Nyertes átka sorozatoknak is.

Ha bármelyik sci-fi vagy fantasy világban élhetnél, melyik lenne az?
Roxfort!!!! (Hollóhátas vagyok.)

Végül pedig a könyvei:

A Holdbéli Krónikák, ahogy az interjúkban is olvashattátok, az írónő első megjelent sorozata. A Cinder 2012-ben került a boltokba és a 4 részes ifjúsági sci-fihez 4 kiegészítő történet külön jelent meg, de összesen 9 novella olvasható, melyet egy külön kötetben is megvehetünk. Százhuszonhat évvel a 4. világháború után játszódik a történet. A népességet kegyetlen járvány tizedeli és a holdlakók is fenyegetik a világot. Főszereplőnk egy tizenhat éves kiborg lány, örökbe fogadó családja megveti, de tehetséges szerelő, aki munkájának köszönhetően Új-Peking császárával is találkozhat.A Wires and Nerve a Holdbéli Krónikák rövid spin off sorozata két résszel, és 2017-ben jelent meg az első kötet. Kedvenc androidunk, Iko kerül a középpontba. A Föld és a Hold közötti békét egy elszabadult farkas hibrid falka fenyegeti, ezért Iko elhatározza, hogy ő maga keresi fel a vezetőt. De szeretett szereplőink közül többen felbukkannak még a történet során.A Renegades is 2017-ben indult, eddig két rész jelent meg, a harmadikat várjuk és ez is ifjúsági sci-fi. A Renegátok, rendkívüli képességű emberek, akik egy összeomlott társadalom romjaiból kerültek ki. Nova okkal utálja őket, és küldetése, hogy bosszút álljon. Közeledve célpontjához, találkozik Adrian-nal a Renegát fiúval, aki hisz az igazságban. De hamarosan közös ellenségekre is szert tesznek.Végül a Szívtelen, egy 2016-ban megjelent önálló ifjúsági fantasy. A történet Csodaországba kalauzol minket, ahol Carherine, a legkelendőbb fiatal hölgy gondolatai nem a házasság körül forognak, hanem saját pékséget szeretne nyitni. Megismerkedik Jest-tel, az udvari bolonddal, és vonzalmukkal könnyedén magukra haragíthatnak mindenkit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése