2018. 12. 27.

Kedvenceink közelebbről 32. rész - Alexandra Bracken


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)

Alexandra Bracken legismertebb sorozata, már a megfilmesítés előtt elérkezett hazánkba is, viszont most már még nagyobb figyelmet kap. Nem csoda, hogy a legújabb Sötét örökség kötet is hamar megjelent nálunk.

Alexandra Bracken (1987, USA)
Alexandra Bracken Phoenix-ben született, Arizona-ban. Egy Star Wars gyűjtő lánya, úgy nőtt fel, hogy vég nélkül járták a Csillagok háborúja eseményeket, ettől színesebb lett a fantáziája és még inkább megszeretette az olvasást. A gimnázium elvégzése után, a College of William & Mary egyetemre ment, Virginia-ba, ahol Angol és Történelem diplomát szerzett. Első könyvét, a Brightly Woven, főiskolás évei alatt jelentette meg, később New York-ba költözött, ahol gyerekkönyv kiadásban kezdett dolgozni. Kezdetben szerkesztő asszisztensként, később marketingesként. Hat évvel később határozta el, hogy főállású író lesz. Most Arizona-ban él, kiskutáyával Tennyson-nal, egy olyan házban, ami tele van könyvekkel. New York Times és USA Today bestseller író, munkáit tizenöt nyelvre fordították már le.

Pár infó még az Írónőről:
Melyik szereplőd hasonlít rád legjobban?
Ó, ez kemény kérdés, mert mindannyian egy kicsit én vagyok… vagy legalábbis azt hiszem, mindegyikőjükbe rakok egy kis darabot magamból. Etta-ban az elszántságom és a lényegre koncentrálási készségem. Az introvertált személyiségem Ruby-ban látszik. Liam-nek a zenei ízlésemet adtam és a furcsa humoromat, és Dagival mindketten túl feszültek tudunk lenni. Összességében talán Ruby-hoz kapcsolódok leginkább, főleg a Sötét elmékben – magányos gyerekként nőttem fel, nehezen barátkoztam, mert félénk voltam.

Mikor jöttél rá, hogy író akarsz lenni?
Forrás
Fiatal korom óta tudtam, valójában. Egy könyvmoly mellett nőttem fel (ezt talán minden GR ismerősöm nagyra értékeli: általánosban nyertem egy díjat, amiért én olvastam el a legtöbb könyvet az évben!) és különösen szerettem Avi és Roald Dahl könyveit, és persze a Csillagok háborúja univerzumot.
Úgy gondoltam, hogy ha az olvasás ennyire jó élmény BIZTOSAN az lesz az írás is. És tulajdonképpen az is. Talán a legszokatlanabb, hogy már gyerekként tudtam, hogy írni akarok, és nem csak felnőttként.
Középiskolában sok fanfiction-t írtam, ezzel gyakoroltam a későbbi munkára.

Ha képes lennél utazni az időben, hova mennél? És meddig maradnál?
Valószínűleg a 18. századba egy pár évre, mert mindig is érdekelt az amerikai történelem azon időszaka. A legérdekesebb rész a legerőszakosabb is, de mindig is azon töprengtem, milyen volt a kolóniákban feszülő energia, amikor ki kellett vívniuk a függetlenséget.
De a Passenger és a Wayfarer megírása után, rájöttem, hogy az időutazás nyomorúságos is lehet, ha nem vagy egy fehér fickó vagy. Az is fontos, hogy a mai gyógyítás lenyűgöző. Tehát inkább azt gondolom, hogy a jövőbe utaznék. Mit mondhatnék? Imádom a spoiler-eket, még ha valóságból jönnek is.

Ha bármelyik szereplőddel ebédelhetnék, ki lenne az és miért?
Elsőre Rose-t mondanám, de belegondolva az egy igazán lehangoló találkozó lenne. Valószínűleg csak ülne és bámulna.
Utálom ezt mondani, de Julian lenne az, mert jó történeteket tudna mesélni, amiket eddig nem tehetett meg. Sok tapasztalatot gyűjtött, és szórakoztató lehetne, főleg, ha iszik is kicsit. Ő a parti lelkének tűnik.
De Etta-val is nagyon szívesen ebédelnék. Bizonyos értelemben ő hasonlít rám leginkább és nagyon célorientált. New York-ban él ő is, és abban az időben én is ott éltem, de valójában nem szerettem.
Az ottaniak rugalmasak, és neki is annak kell lennie, hogy elérje céljait. Ha látnak valami furcsát az utcán, csak vállat vonnak és mennek tovább. Tehát egyikőjüket választanám.

Forrás
Milyen típusú könyvek kötöttek le gyerekként?
A lovas könyvek megszállottja voltam. Az igazi YA korszakról majdnem lemaradtam, vagy inkább később estem bele. Apukám Star Wars rajongó volt és rám is ragadt ebből valami, amikor nem lovas könyvet olvastam, azokkal töltöttem az időmet. Féltékeny voltam azokra, akik bármit olvashattak. Imádom a történelmet is, a Passenger sorozat innen jön. És azokat a történeteket, ahol a lányok a saját sorsuk kovácsai akarnak lenni, ahol okosak, erős akaratúak és hibáznak is. A saját műveimbe is próbálom ezt belecsempészni.

Mi a kedvenc részed az írásban?
Az az érzés, amikor kész a könyv. Úgy szoktam érezni magam, hogy egy intuitív író vagyok és nem tudatos. Nem akarok leülni és felvázolni egy regényt, mert attól félek, megzavarná a folyamatot – inkább a múzsára várok. Nagyon élvezem, mert így jobban megértem. Szeretek leülni egy új jegyzetfüzettel és tollal, és agyalni a szereplőkön, eseményeken.
Általánosságban a rajongókkal is imádok találkozni. Általános és középiskolásokkal. Annyira okosak, nyitott szívvel fogadják a dolgokat és izgatottak, ha olyan történetre bukkannak, amit szeretnek. Szeretek nekik írni, mert szenvedélyesek és folyamatosan arra törekszem, hogy még jobb legyek.

Végül pedig a könyvei:

A Brightly Woven a legelső még 2010-ben megjelent ifjúsági fantasy regénye. Tíz hosszú aszályos év után megérkezett az eső, megjelent egy fiatal varázsló is, Wayland, hogy Sydelle-t elvigye sivatagi falujából. Egy asszisztensre van szüksége és a lány szívesen segít neki megállítani a közeledő háborút. De a férfinak titkai vannak, amik megváltoztathatnak mindent.

Legismertebb sorozata a Sötét elmék 2012-ben indult, három részes disztópiához három kiegészítő történet is megjelent, illetve hosszabb kihagyás után egy negyedik részt is kaptunk idén. A világban titokzatos betegség üti fel a fejét, a kevés fiatal túlélőről kiderül, hogy különleges képességekre tettek szert. Őket táborokba gyűjtik, ahova főszereplőnk Ruby is kerül, de mindig arról álmodik, hogy egyszer kitörhet innen.

A két részes ifjúsági fantasy sorozat, a Passenger 2016-ban jelent meg. Ette élete a zene, a hegedű. Ám rá kell arra jönnie, hogy az emberei kapcsolatok is ugyanolyan fontosak. Szeretné helyrehoznia a dolgokat szerelmével, de egy fellépés előtt minden megváltozik. Egyik pillanatban még a Metropolitan Múzeumban készül a közönség elé állni, a másikban már 1776-ban van az Atlanti-óceán kellős közepén, az Arden hajón. Miért került oda, és mi lehet a küldetése?
Legfrissebb sorozatában a fiatalabb korosztály a célközönsége, a Dreadful Tale of Prosper Redding első része 2017-ben jelent meg, és a másodikra várunk. Prosper családja igazán különös tagja, felfedezi, hogy egy démon lakozik benne. Ük-ük-ük nagyapja szerződést kötött egy rosszindulatú démonnal, amit meg is tört, így a démon bosszút esküdött a család ellen. És Prosper-nek igen kevés ideje maradt megszabadulni a nem kívánt lakótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése