2018. 11. 14.

Mia Sheridan: Calder útja

Író: Mia Sheridan
Cím: Calder útja
Sorozat: A szerelem csillagjegyében 5.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 400 oldal
Fülszöveg: 
Van egy hely a mai Amerikában, ahol nincs áram, nincs vezetékes víz, és nem használnak modern eszközöket sem. Itt nincs helye álmoknak, önkifejezésnek vagy ambícióknak.
Itt él egy fiú, akinek a teste akár egy istené, a szíve pedig akár egy harcosé. Erős és hűséges; jól szolgálja, akit szolgálni kell. De az a bűne, hogy többet mer álmodni.
Itt él egy lány is, akinek olyan az arca, akár egy angyalé, a szíve pedig telis-tele van bátorsággal. Ő a tökéletes engedelmesség mintaképe. De az a bűne, hogy vágyakozni mer arra, amiről azt mondták neki, hogy sohasem lehet az övé.
A Calder útja a jó és a rossz, a félelem és a bátorság küzdelméről szól. Arról, hogy a szerelem fénye még a legsötétebb helyeket is beragyogja – a kezdetektől a világ végéig.
Folytatása következik Megtalálni Edent címmel.


„Hajnalka. Amilyen szép virág, olyan erős gyomnövény.”

Calder és Eden történetén keresztül egy szekta minden napjaiba láthatunk bele. Olvastunk már ehhez hasonló regényt?
P: Azt hiszem még nem, vagy legalábbis nincsenek igazán emlékeim ilyenről. Külső szemlélőként egészen hihetetlen, hogy miért jó valakinek így élni, vakon követni a vezetőt, de belülről teljesen más a helyzet. Sokan nem is ismerik, mi van az ő kis világukon kívül, nem ismernek más lehetőséget az életre. A két fiatal elmesélésében nyomon követhetjük milyen az, ha kételkedni kezdenek, ha többre vágynak, mint ami megadatott nekik. Az ilyen érdekes történetek során akaratlanul is eszembe jut, milyen szerencsések vagyunk a „normális” életünkkel. 
Forrás
I: Ebben a történet az Írónő nagyon különleges helyszínre kalauzolt el engem, egy szekta mindennapjaiba kaptam betekintést, az itt élő emberek hitbuzgóságába, akik egy hazug becstelen vezető minden parancsát birkaként követik. Arcadia lakói egyszerű körülmények között élnek, maguk termelik meg az élelmüket, a kétkezi munka teszi őket boldoggá. Mai modern emberként teljesen elszörnyülködtem az itt uralkodó helyzet miatt. Még nem olvastam ilyen történetet, de valahogy egy picit az amish világhoz tudnám hasonlítani, de még annál is kegyetlenebbnek mondanám. Az emberek nagyon puritán módon élnek itt, el vannak zárva a modern technikáktól, sőt még édességet sem ehetnek. Ehhez képest a vezetőjüknek Hector-nak szabad vízvezetékkel ellátott házban élnie, szeretőkkel körül vennie magát, sőt egy gyermeklányt megjelölnie leendő feleségeként, akivel együtt fogják átvezetni az itt élőket Elysiumba, ahol az örök boldogság vár majd rájuk. Képtelen vagyok
túllépni Hector személyén egy hihetetlenül hamis, utálni való ember, aki kihasználja a kezei alatt létező csoport feletti uralmát. Olyan szinten elhiteti a saját tanait, hogy az valami hihetetlen. Az ott élő embereket se tudtam megérteni. Nem érezték, hogy sok mindennel a saját hitüknek mondtak ellen? Az Írónő nagyon életszerűen adta vissza az ott uralkodó helyzetet, el tudtam hinni, hogy valahol a világban él egy ilyen szekta, mint amilyet Hector is létrehozott. Egyből eszembe is jutott a Szolgálólány meséje, igaz én nem olvastam a könyvet, csak a sorozatot láttam, de ott is elborzadtam, hogy mikre képesek az örültek, milyen új tanokat képesek megalkotni, és elhitetni az emberekkel, hogy így élni teljesen természetes. Az biztos Calder útja egy maradandó élmény, amely még most is sokszor eszembe jut.

„Maga volt a jóság. A színtiszta, leplezetlen jóság. Csak úgy sugárzott belőle.”

Főszereplőnk, Calder nem is ismeri a külvilágot, ott nőtt fel. Mégis érzi, hogy többre lenne hivatott. Mi is ezt láttuk benne?
P: Ő az a fél kettőjük közül, aki beleszületett ebbe az életbe. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy elfogadja a körülményeket, apró kérdőjelek állandóan megjelennek benne. Azért
Calder (Forrás)
dolgozik, hogy többre vihesse a közösségen belül, és egyedül ez élteti. Megtanult alázatosan élni, követi a szabályokat, és csak kisebb kihágásai vannak, amik más körülmények között inkább csak gyerekcsínytevéseknek számítanának. Ám betoppan az életébe egy kicsi lány, Eden és onnantól egyre többször jut eszébe a mi lenne, ha kérdés. Tudja, hogy tiltott gyümölcs számára, de hát nem mindig pont az a legédesebb? Szerettem benne, hogy ilyen kötelességtudó, ahogy a testvérével bánt és hogy milyen odaadó és szenvedélyes. Megérdemelné a boldogságot. 
I: Calder itt nőt fel ebben a közösségben. Egy igazán kedves fiú, aki próbál az itteni tanítások szerint élni, de valami legbelül a lelke mélyén nem hagyja nyugodnia, a későbbiek során sokszor megkérdőjelezi Hector tanításait. Egy igazi érző lélek, akit gyerekként is ugyanúgy a szívembe zártamm mint fiatal felnőtt férfiként. Kiveszi a részét ott folyó munkában, szeretné bebizonyítani, hogy képes az újításokra, ez által helyet kaphasson Hector bizalmasai között. Ez által könnyebben mozoghatna a közösségben, kideríthetné mi is az igazság. A legnagyobb változáson akkor esik át amikor a kis Eden megjelenik a közösségben. Szeretem a Xander-el közös részeiket, mert látszik mind a kettőjükön, mennyire jó barátok is ők, az életüket is oda adnák a másikért. Sok megpróbáltatáson megy keresztül, de pozitív élet szemlélete nem hagyja cserben, egy igazi harcos aki megérdemli a szabad életet.

„- A tiéd vagyok. Mindig is a tiéd voltam. A tiéd leszek itt a földön és Elysiumban is.”

Eden viszont belecsöppent ebbe a világba és nehezen is illeszkedik be. De megtalálhatná itt a boldogságot. Szerettük az ő személyiségét?
P: Eden is igen fiatalon került a közösségbe, de elég furcsa körülmények között. Kiválasztottként tekintenek rá, aki elhozza majd a nagy esőzést, ami után Elysiumba juthatnak. Amikor Hector magával vitte, még nagyon fiatal volt. Feltétel nélkül elfogadta,
Eden (Forrás)
ami történt, de sose értette igazán, miért történik minden. Ahogy növekszik, próbál minden tanítást magába fogadni, de állandóan ott motoszkál benne a kétség. És miután még Calder-rel is megismerkedik egyértelműen tudja, hogy nem erre az életre vágyik. Bátran küzd a maga módján, kiélvez minden lopott pillanatot, amit a fiúval tölthet. Engem nagyon megfogott az ő személyisége, csendes lázadó, de nem fél lépni a jobb jövő reményében. 
I: Eden-t úgy hozta Hector a közösségbe, kislányként került ide, de már akkor jogot formált rá a férfi. Úgy mutatta be mint az ő leendő társát, aki a felesége lesz, együtt viszik át a népet az örök boldogság földjére. Eden nem érti miért választották pont őt erre az életre, kétségei már gyerekként ott lappangnak benne. Próbál a tanítás szerint éli, de a lelke mélyén, érzi, hogy a világ nem így működik, Hector nem az a férfi akinek a társa szeretne lenni egy életen át. Igazán bátor lány, aki a maga módján lázad az elnyomás ellen. Pont az ilyen karaktereket szeretem a leginkább, akit a külső szemlélő elkönyvel magában egy alázatos lánynak, de közben sokkal több rejlik benne mint az bárki is gondolná. Hihetetlen milyen sok mindenen megy keresztül, rátalál a tiltott szerelem, minden ész érv ellenére, megadja magát a szíve szavának. Először az életében saját magáért tesz dolgokat, amelyek boldoggá teszik őt.  

„- Az istenek nekünk teremtették ezt a helyet.
- Igen. Szerinted vajon miért?
- Hogy legyen hol szerelembe esnünk.”

Kettőjük történetét mi tette különlegessé?
P: A két fiatal egyetlen hibája, amiért a közösség elítélné őket, hogy vonzódni kezdenek egymáshoz, és akármennyire igyekeznek háttérbe szorítani érzéseiket, lehetetlenség figyelmen kívül hagyni azokat. A szerelmüket imádtam, gyönyörű lopott pillanatokat éltem meg velük, és tetszett, milyen ötletesen valósítják meg ezeket. Nagyon izgultam, vajon mi történik, ha egyszer lelepleződnek. Az állandó félelem belengte a történetet és vibráltak tőle az események. Ettől még érzelmesebb lett az egész.
Forrás
I: Az egyik kedvencem amikor tiltott kapcsolatot kapunk egy történet során. Ezt itt az Írónő nagyon különlegesen tálalta fel. Eden tiltott gyümölcsnek számít, amelyet csak Hector szakíthat majd le. A két gyermek között kialakul valami barátság forma, az évek során pedig kezd újabb alakot ölteni a kapcsolatuk. A vonzalom ébred a szívükben. Apró lépésekkel haladnak egymás irányába. Calder-ben a tanítások mélyebben gyökereznek, kellett egy kis idő még teljesen át merte adni magát Eden-nek. A szívem már előre fájt, mert tudtam ez az édes kapcsolat nem tarthat majd sokáig, a titkukat előbb utóbb úgy is leleplezik majd, de addig élveztem minden egyes találkát, csókot, boldog együttlétet. Hihetetlen, hogy az emberi butaság mennyi fájdalmat tud okozni, kettőjük boldogságának útjába is ez áll, a közösség és Hector nem engedi, hogy a két fiatal egymásra találjon, rengeteget szenvednek ez miatt, amikor már azt hittem ennél több fájdalom már nem jöhet az Írónő egy újabb lapáttal dobott rá, amivel felborzolta a kedélyeket, a kétségbe esés gödrébe lökött. Hiába nem is olyan könnyű a szabadulás erről a helyről.

„- Te az enyém vagy, Eden. Mindig is az enyém voltál. Attól a pillanattól kezdve, ahogy megláttalak.”

Az eddigiektől eltérően függővéggel zárul ez a rész, és érkezik még a folytatás. Örülünk annak, hogy találkozhatunk még szereplőinkkel?
P: Nagyon szeretném látni, hogy megkapják-e a boldog befejezést a szereplők. Nem
mondom, hogy mindenképp szükségesnek éreztem volna a két kötetet, de bánni semmiképp se bánom, hogy még találkozhatok ezzel a párossal. Már csak a Kiadón múlik, hogy erre mikor lesz lehetőségem. :)
Forrás
I: A vége teljesen felborított mindent, eddig is sok szenvedésnek voltam tanúja, na de itt aztán tényleg összefacsarodott a szívem. Nem tudom ezek után milyen megpróbáltatásokat kell majd még túl élnie párosunknak, hogy megkaphassák a végső boldog lezárást. Már csak a kiadóra kell majd várni, hogy olvashassuk a folytatást :)

„- Eden, én arra esküszöm, hogy a szívem a tiéd. Az életem is a tiéd. A testem is a tiéd. A rajzaim és az álmaim. Mindenem a tiéd.
- Én is esküszöm, Calder, hogy tiéd a szívem, az életem, a testem, és minden álmom. Az összes porcikám a tiéd, ebben az életben és bármelyik másikban.”

Kedvenc jelenetem:
P: Az a bizonyos nap a közös menedékükön.
I: Az első csók.
Kedvenc szereplőm: 
P: Calder, Eden, Xander
I: Xander, Calder, Eden
Hasonló könyv: 
P: Sok tiltott kapcsolattal találkoztam már, de az övék mégis egy egészen más szint, nem tudok igazán hasonlót írni.
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak ajánlom akik szeretik ha egy történet különleges cselekményt kap, amely egyszerre csigáz fel, közben a hideg is kiráz tőle.
Értékelésem:
P: Az Archer hangja nagyon magasra tette a mércét, ezt Calder és Eden nem tudta megugrani, viszont tagadhatatlanul különleges volt az ő történetük is, 4,5 Hajnalkát kap.
I: Az biztos, hogy ez nem egy hétköznapi történet. Tőlem most 4,5 tejkaramellát kap.
Érdekesség: Egy rövidke interjú jár ehhez az értékeléshez is. :)

Ki is Mia Sheridan? Mondj öt dolgot, amit az olvasók nem tudnak!
1, Soha nem számítottam arra, hogy pár barátomnál és a férjemnél többen olvassák el az első könyvemet. Az, hogy idegenek is olvassák, igazán sokkoló! (És még mindig ilyen érzés!)
2, Kényelmetlenül érzem magam a reflektorfényben. Szörnyű vagyok nyilvános beszédekben is.
3, Otthon ülős típus vagyok. Semmit se imádok jobban a kanapén való elnyúlásnál egy jó könyv társaságában! Még nyaralni is otthon a legjobb. 
4, Nagyon csajos csaj vagyok. 
5, Könnyen sírva fakadok, még néha örömömben is. 

A Calder útja sok szívet megragadott. Milyen érzés volt megírni? 
Köszönöm! Ideges voltam az írása közben, mert tudtam, hogy nem mindenki (főleg a műfaj rajongói körében) nem biztos, hogy szeretik a kultuszra alapuló történeteket – ez egy kényelmetlen téma, nem sokat tudni róla. De el kellett mesélnem, és belevágtam.  

„Azt tudom, hogy szeretlek, és te vagy a leggyönyörűbb fiú, akit valaha láttam.”

Hogyan közelíted meg a sorozat írását? Már az összes történet a fejedben van?
Ami a folyamatot illeti, a történetek alapja a fejemben van (és vázlatosan le is van jegyezve), mielőtt leírom. Így tudom, honnan induljak és hova kell tartanom. A közepe sokszor rejtélyes, de mindig működik! 

Mire van mindenképp szükséged a napindításhoz? 
Valamilyen furcsa oknál fogva, le kell zuhanyoznom és felöltöznöm, ez a jó kezdés. Reggel kávézom is, és este borozom. 

„Mindig is úgy fogok tekinteni arra a helyre, hogy ott kezdődött az életem.” 
 „- Nem. Most élsz. Most élünk. Itt, együtt. A halál elvileg örökre elválaszt minket, de én nem vagyok hajlandó elengedni téged.” 

Ki a legnagyobb inspirációd?
Forrás
Nagyon csodálom Colleen Hoover-t, mert szerintem a személyisége, a valódisága az íráson keresztül is megmutatkozik. Arra törekszem, hogy erős legyen a saját hangom, hogy nálam is ez lehessen. 

Azon olvasók, akik nem ismerik a sorozatot, hogyan összegeznéd?
Én inkább kollekciónak nevezném, mint sorozatnak, mert önálló kötetekről beszélünk, nincs közük egymáshoz. Mindegyik egy csillagjegyen alapszik és egy legenda vagy egy különös ismertetőjel ihleti. 

„- Szia, Hajnalka!
- Szia, Tejkaramella!” 

Mi a következő tőled?
Épp most kezdtem a hetedik regényemet, ami a bika csillagjegyéhez köthető.  
Forrás
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése