2018. 12. 12.

Sherrilyn Kenon: Stygian - interjú

Író: Sherrilyn Kenyon
Cím: Stygian
Sorozat: Sötét vadászok 27., Dragons Rising Trilogy 3., Lords of Avalon 7.
Megjelenés: 2018.08.28.
Fülszöveg:
 

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
-Bár a könyveket nem kell sorrendben olvasni, aki még nem olvasta a Dragonsworn kötetet, ez a fülszöveg spoiler-t tartalmaz arra nézve. Csak figyelmeztetésként!-
Az ember előtti időkben születve, évezredekig éltem úgy, hogy másnak hittem magam.  Valaminek, ami nem vagyok.
Az istenek, a démonok és a Sötét Vadászok hazudtak nekem és elárultak, meg kell találnom az utat egy olyan világba, ahol attól a pillanattól el vagyok átkozva, hogy egy bosszúálló istennő idő előtt elragadt anyámtól és egy ártatlan nő méhébe ültetett, aki azt hitte a fia vagyok.
Gyilkosnak és ragadozónak képeztek ki, megtanultam beilleszkedni és láthatatlan maradni. Ahhoz, hogy a gonosz eszköze legyek. Míg nem küldtek annak az egyetlen nőnek a megölésére, akivel nem tudok végezni. A hezitálásom pedig az életébe kerülhet.
Vagy legalábbis azt hittem. Egy olyan árulásban, ami minden mást elhalványít, megtanultam, hogy a dolgok nem azok, amiknek tűnnek, és az én Phoebe-m még mindig életben van.
Most Hádész alvilágába kell utaznom és meg kell mentenem, még akkor is, ha körülöttem mindenki lelkem megmaradt morzsáit akarja ellopni. Csak egy ember áll mögöttem és nem biztos, hogy megbízhatok benne, mert ellenséges fajból született. Mégis néha a megváltás felé vezető utat magunknak teremtjük meg. És ha elbukok a válasz megtalálásában, akkor nem csak a feleségem hal meg.
Elveszítjük a világot. Az embereket és a démonokat is.
~Urian Aricles Házából

Akik nem ismerősek a Sötét Vadászok sorozatban, miről is szól, miről szól a Stygian és hogyan kapcsolódik a sorozat többi részéhez?
A Sötét Vadászok egy harcos csapat, akik az emberiséget védelmezik a gonosztól. A Stygian Urian-ról szól, aki a démonok vezetőjének a fia volt, akivel a Sötét Vadászok végeztek. Miután apja elvágta torkát, Urian-t a Sötét Vadászok vezetője, Acheron mentette meg, azóta vele dolgozik. Ebben a könyvben, visszamegyünk az időben, hogy lássunk hogyan átkozták meg és hogyan változik a gonosz és a jó között, hogyan vált ragadozóvá.

Honnan jött a Stygian ötlete és mennyiben különbözik a befejezett regény az eredetitől?
Régóta bennem van az ötlet Urian könyvéről, de sok egyéb eseményt kellett hozzá megvárni, hogy megírhassam. Nem szoktam előzetes verziók lenni, csak hagyom, hogy a szereplők elmeséljék a saját történetüket.

Vannak írók, vagy történetek, amik szerinted hatással voltak a Stygian-ra, de nem részei a Sötét Vadászok világának?
Nincs ilyen. Nem szeretem mások útját követni. Mindig a saját ösvényemen haladok.

Forrás
És mi a helyzet a nem irodalmi határosokkal, mint filmek, sorozatok, videó játékok; ezek között se volt inspiráció?
Ismét nem a válasz. Nem is nézek TV-t és filmeket. És bár sok videó játékot játszottam, amikor gyerek voltam, mostanra már nincs erre időm.

Most, egy korábbi interjúban beszéltünk a Death Doesn’t Bargian regényről, azt mondtad, hogy része a Hell-Hunters sorozatnak, a Sötét Vadászok egy spin off sorozatának, és mindegy melyikkel kezdjük az olvasást. Ez igaz a Stygian-ra is?
Abszolút. Mint Acheron és Styxx könyve, a Stygian is visszamegy a kezdetekhez és megmutatja milyenek voltak az apolliták. Ami az egyik pillanatban még normális, a következő pillanatra elromlik. Milyen érzés látni, hogy mindenki meghal körülötted Apolló átka miatt 27 évesen és érdemes-e harcolni.

Beszéljünk a Death Doesn’t Bargian regényről, még viszonylag új a könyv, de mégis hogyan kapcsolódik narratívan és kronológiailag az előzmény kötetekhez, mint a Hell-Hunter, mint a Sötét Vadászokhoz?
A Deadmen Walking eseményeit folytatja: Kalder-rel és bandájával. Pár évszáddal a „rendes” Sötét Vadászok előtt játszódik a Kalózok Arany Időszakában. Többnyire új szereplőkkel foglalkozik, de ismerősökkel is találkozhatunk – Acheron, Savitar, Tjorn, Rafael Santiago és Janice például – és új infókat is szerezhetünk a sorozatról.  

Jövőre új sorozatod is indult Silent Swan címmel, és első része a The Fiery Swan, folytatása a Swans of a Feather és a War of the Swans. Kérlek, kérlek, kérlek, mond, hogy ez egy Majmok bolygója dolog hattyúkkal…
Nem igazán. Egy történelmi fikcióhoz nyúlok vissza, amit még egy régi professzoromnak ígértem meg, hogy megírom egy nap. A történelem kiemelkedő nőalakjairól szól, akiknek a hangja elveszett az idők során. Akik nem törődtek a hagyományokkal és megváltoztatták a történelem menetét, és mégse hallottuk a nevüket. Itt az idő, hogy halljuk őket – és a nevüket.

Tehát, miről szól a Silent Swan sorozat és a Fiery Swan, és mit tudsz mondani a jövőbeli tervekről ezzel kapcsolatban?
Forrás
Az első rész Cecily-ről szól, akit Amerika Anyjának neveztek. Jamestown megalapításakor egy névtelen tíz éves árva volt, tizenkilenc éves korára az egyik leggazdagabb földtulajdonos lett Amerikában. Annyira buzgó volt a kolóniákkal kapcsolatban, hogy ma is emlegetik. A gyerekei lettek Amerika alapító apái… és anyái.

Ez a sorozat kapcsolódik valahogyan a Sötét Vadászokhoz?
Nem, egyáltalán nem. Ezek történelmi regények és mind a közvetlen ük-ük-nagymamáimról szólnak.

Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz egy új világba
Ahogy mondtam, a főiskola óta meg akartam írni ezt. A korai kutatások annyira lenyűgözték a professzoromat, hogy rengeteg segítséget nyújtott. Csak pár évvel ezelőtt ültem egy asztalhoz Lianna Renne Heiber írónővel, aki azt mondta, itt az idő, meg kell írnod ezt!

Kérdeztelek a filmes inspirációról. De érdekelne a Stygian megfilmesítése?
A Sötét Vadászokon már dolgozunk és ebben a pillanatban csak ennyit mondhatok, higgy nekem, szeretnék többet, de nem tehetem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése