2019. 01. 24.

Katherine Arden: The Winter of the Witch - interjú

Író: Katherine Arden
Cím: Winter of teh Witch
Sorozat: Az északi erdő legendája 3.
Megjelenés: 2019.01.08.
Fülszöveg:
Moszkva porig égett, az emberek válaszokat keresnek - és valakit, akit okolhatnak. Vászja a nép haragjának kereszttüzében találja magát, akik halálát követelik.
Ezután egy visszatér egy bosszúálló démon, erősebb, mint volt, elhatározta, hogy káoszba borítja a a meggyengült világot.  Konsztantin a szolgájává válik és a mágikus teremtmények a csapdájába esnek. Mindannyiuk sorsa Vászja vállán nyugszik.
A lány meglepő igazságokat fed fel múltjáról és kétségbeesetten próbálja megmenteni Oroszországot, Morozko-t és a mágikus világot, amit ő nagy becsben tart. De talán nem lesz képes mindenkit megmenteni...

 

Megjelent az első trilógiád. Hogy érzed magad?
Kicsit megkönnyebbültem és izgatott vagyok. 2011-ben kezdtem az Északi erdő legendája sorozatot, és tudtam, hogy akarom kezdeni az első könyvet és befejezni az utolsót, de a kettő között nem tudtam pontosan mit szeretnék. Nem tudtam semmit a trilógiák írásáról, és nem vagyok a legjobb az előre felvázolásban, főleg hibákon és próbálgatásokon keresztül vezetett az út. Egészen őszintén, volt hogy azt éreztem, be se tudom fejezni.
Íróként a tény, hogy mindhárom regénynek van értelme, értelmesen követik egymást, de egyéni történet ívük van, csodálatos és büszkeséggel tölt el. Senki se akar csalódást okozni az olvasóinak, főleg az utolsó könyv esetében. A Winter of the Witch bízom benne, hogy kielégítő lesz.
Izgatott vagyok azért is, hogyan fogadják a történet végét. Bár részben önállóak, mégis együtt alkotnak egységet, a dizájn is úgy érthető meg, és érdekel, megtapasztalják-e ezt a rajongók.

Sokaknak ismeretlen az orosz folklór. Hogyan és miért választottad Oroszországot a könyvek színhelyéül és a tündérmeséket alapként?
Forrás
Moszkvában tanultam 19 évesen a főiskola ideje alatt, majd később 22 évesen is. Mindig szerettem a tündérmeséken alapuló könyveket, és amikor saját regényben kezdtem gondolkodni, ezt választottam. A történelmi Oroszország pedig azért választottam, mert egy kis valóságot is akartam belecsempészni. A valódi Oroszországot akartam, nem egy kitalált verziót. Ezért döntöttem a középkor mellett, a cárság, a hagymakupolák előtti időket, hogy az országhoz kapcsolódó kliséket félre lehessen tenni. Egy szokatlan megközelítést akartam, ami újdonságként hathat. Illetve a középkori Moszkváról kevés feljegyzés létezik, így könnyebb volt a mítoszokkal kombinálni.

A direkt ajánlásokon kívül van olyan tündérmese, amit érdemes elolvasni, hogy hangulatba kerüljünk?
A szövegben közvetlenül hivatkoznak a Fagy Király (Morozko), a Hókirálynőre és Marya Morevna meséire. Vannak még utalások a Bölcs Vasziliszára, a Gyönyörű Vasziliszára, Ivánra és a Tűzmadárra, a Halhatatlan Koschei-re, Finist-re a Sólyomra és Ivanushka-ra és Alyonushka-ra. Lehet vannak még, akikre nem emlékszem; mindhárom könyv tele van mesés húsvéti tojásokkal, azoknak, akiknek ismerős a környezet. De javaslom, hogy olvassatok orosz tündérmeséket – megéri.

Vászja úgy tűnik nem pihenhet. Ezt a könyvet törött bordákkal és égési sérülésekkel kezdi! Miért kell ennyit szenvednie?
Nem biztos, hogy szívesen olvasnának 400 oldalt az emberek az olyan Vászjáról, aki boldogan él az erdőben mágikus lovával, bár lehet tévedek.

Vászja Oroszországában a varázslat nagyon misztikus, mint a természet erőinek húrjai, néhány kivételt leszámítva, mint Kászjan és Vászja jégtőrei. Van egy meghatározott rendszere a varázslatnak vagy inkább lazábban kezeled a dolgot?
Azt akartam, hogy a mágia arról szóljon, hogy az emberek hogyan látják a valóságot. Minél több műanyagot látsz a valóságból, annál művibb lesz a valóság. De az a hátránya, hogy ha túl messzire haladsz ebben az irányban, egyre kevésbé van értelme a dolognak és kezd őrültté válni. Tehát ez nem rendszer inkább egy trükkös nézőpont. És valóságosnak tűnik számomra. Szerintem sok dolog az életben attól függ, hol kezdődik a valóság.

Terveid között szerepel visszatérni Vászjához és a társaságához a jövőben? Vagy egy teljesen más történet, ami szintén Oroszországban játszódik?
Jelenleg nem. Imádnám, ha lenne egy nagy mesegyűjteményem, akár fordításban, akár eredeti formában, de ez biztos, hogy nem hamarosan lesz. Biztosan visszatérek még Oroszországba a jövőben, még ha más szereplőkkel is.

Mit szoktál olvasni? Vannak konkrét könyvek, amik inspirálták ezt a trilógiát?
Forrás
Épp most a Kingdom of Copper-t olvasom, ami hamarosan megjelenik, és nagyon élvezem a Daevabad trilógia második részét. Imádom Robin McKinley átdolgozásait, és azok nagyon inspirálnak. Ahogy Puskin, Bulgakov, Gogol, Lermontov is – a nagy orosz írók, akik keverik a valóságot az orosz hagyományokkal és a fantáziával. Dorothy Dunnett is hatással volt rám, akinek a történelmi fikciói gazdagok és hihetetlenül bonyolultak.

Legutóbbi megjelenésed, a Small Spaces a fiatalabb korosztálynak szól és eléggé eltér ettől a sorozattól, de hasonlóan borzalmas témákkal foglalkozik. Mit élvezel abban, hogy gyerekeknek írsz?
Egy szünet volt. Esélyem volt egy más hangot használni, napjainkba helyezni a történetet, amihez nem kell széleskörű kutatás, egy technikai kihívás magamnak (ijesztő, de nem kegyetlen) és csak élvezetből írni. A képzeleted olyan, mint egy kis gyerek: ha arra kényszeríted, hogy mindig ugyanazt csinálja, elkeseredett és bosszantó lesz. Szerintem minden írónak kell néha egy kis változatosság. Jó érzés a fiatalabbakhoz szólni. A gyerekek jobban megtapasztalják a könyveket, mint a felnőttek.

Hogyan szoktál könyveket írni? Milyen a folyamat?
Ülj le egy füzettel és tollal és nézd meg  mi történik. Bárcsak tudnék szisztematikusabb lenni, de sokszor magamat is meglepem. Sok kutatómunkát végzek. Lehet félúton átírom az egészet, de később mégse tartom hozzá magam. Nem a próbálkozás hiánya miatt, hanem kiderül, hogy mégse működik.

Ha megmondhatnád az olvasóidnak, hogy mi legyen az az egy dolog, amire emlékezzenek a Winter of the Witch olvasása közben, mi lenne az?
Senki se teljesen jó vagy teljesen gonosz, mindannyian emberek vagyunk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése