2019. 02. 19.

Katie McGarry: Only a Breath Apart - interjú


Író: Katie McGarry
Cím: Only a Breath Apart
Műfaj: ifjúsági
Megjelenés: 2019.01.22.
Fülszöveg:

Jesse Lachlain-t megátkozták.
Legalábbis, ahogy a városi mendemondák beszélik, de míg Jesse megéli a tragédiát, csak egy átokban hisz, nagymamája akaratában: annak érdekében, hogy megörökölje a családi farmot, meg kell nyernie gyerekkori legjobb barátjának beleegyezését, akit első évesként faképnél hagyott, Scarlett Copeland-ét.
Scarlett Copeland pszichés.
Glory Gardner azt mondta Scarlett-nek, hogy rejtett pszichikai képességei vannak, de Scarlett nem hitt neki. Ami valódi, az apja félelme és otthona sötét titkai. Scarlett talán el tud szakadni, de ennek ára van: arra a személyre kell támaszkodnia, akiben valaha megbízott, és aki összetörte a szívét, Jesse Lachlin-ban.
Minden éjféli találka egymáshoz közelebb löki őket, és titkaik felfedéséhez. De ahogy a szerelem kivirágzik, az átok is felemeli csúf fejét...

Inkább az ifjúsági romantika műfajában írsz, mint a kicsit idősebb korosztálynak. Ez tudatos választás? Vagy inkább a szereplők irányítanak erre? 
A szereplőim vezetnek. Megérkeznek egy történettel, amit azt szeretnék, hogy elmeséljek. Szerintem ez azért is van így, mert a saját tini koromban is nagy érzelmi hullámvasúton ültem, és felnőtt problémákat éltem át, miközben még csak a tini gondokkal kellett volna megküzdenem, ezért írok én is összetettebb szereplőkről.

Regényeid különösen telítettek érzelmileg. Hogyan birkózol meg ezzel?
Forrás
Csokit eszem. Vicces, de még se az. Az írás egyfajta terápia számomra. Olyan érzelmeket adok át, amit én is átéltem. Ezt adom át a lapokon. Az írással könnyebben fel tudom ezeket dolgozni, mélyen lappanganak bennem – annak idején nem tudtam eléggé feldolgozni őket.
Ahogy az Only a Breath Apart esetében, egy történetet akartam írni, ahol a kortárs és a misztikus közötti vonal összemosódik. A legjobb barátom halála után, nehezemre esett olyanról beszélni, amit csak ő tudott. Megrázott a halála és miatta sokat gondolkodtam a sorsról. Milyen valójában a tudat? Egy művész? Így született meg Glory és a kapcsolata Scarlett-tel és Jesse-vel.

Vannak szokásaid/rituáléd az írás során (például, hogy nincs TV írás közben, vagy egy adott mennyiségig el kell jutni minden nap)?
Nincs konkrétan megszabva, hogy mikor írok, és szokásom sincs. Általában magammal hordom a laptop-omat bárhová megyek. Írtam már repülőtéren, de kórházban is, ahol betegként voltam.
Szeretem felfedezni a szereplőim érdeklődési körét. Például az Only a Breath Apart-ban a tenyérjóslásról olvastam és a tarot kártyákról, hogy valóságosabbak legyen a jelenetek Scarlett, Jesse és Glory között.

Amikor írsz, felvázolod előbb egy papírra a dolgokat? Vagy csak jönnek a szavak?
Nem sokat írok papírra – szörnyű a kézírásom.

Ha mondhatnál valamit fiatalabb énednek az íróvá válás utazásáról, mi lenne az?
Hogy összpontosítson a barátokra és a családra. Könnyű elveszni a történetben és a kiadási folyamatban, de még a legjobb értékelés vagy eladási adat, se tud olyan mosolyt csalni az arcodra, mint az emberek, akik szeretnek.

Olvastam a legújabb regényedet, az Only A Breath Apart-ot és imádtam, még úgy is, hogy változott a cím. Ez személyes döntés volt? Vagy a szerkesztés miatt lett így?
Forrás
A szerkesztési folyamat eredménye. Imádok regényeket írni, de gyakran küzdök a címválasztással. Eredetileg a címe a Breathe lett volna – Jesse farmja majdnem egy önálló karakter a regényben és a könyvben van egy vita arról, hogyan kapcsolódnak a szereplők a földhöz, a lélegző földhöz. De ahogy haladtunk a munkával, eldöntöttük, hogy a címnek Scarlett és Jesse kapcsolatára kell fókuszálnia egymással és a hazájukkal.

A szereplőid az Only A Breath Apart-ban, Jesse és Scarlett, mindketten erőszakos családból érkeztek, de egyikük se tudja ezt a másikról. Nem volt olyan késztetésed, hogy eláruld nekik ezt?
Nem. Scarlett és Jesse nagyon maguknak valóak és szeretnek elrejtőzni mások elől – beleértve egymást is, amikor fiatalabbak voltak.
Jesse átokként látja a múltját és nem hozná szóba Lachlin átkától való félelmében, és azért mert azt hiszi, hogy ez az átok bánthatja szeretteit. Scarlett-et gyerekkora óta arra nevelték, hogy megtartsa szülei titkait. Ahhoz, hogy elárulják egymásnak ezeket, előbb nagyon mély és szoros kötelékre van szükség.

Sok író mondja, hogy magából egy darabot belecsempész a szereplőibe. Ez nálad is így volt most? Ha igen, melyik szereplőhöz kapcsolódsz leginkább?
Forrás
Közel az összes Only a Breath Apart beli szereplőm kapott valamit magamból. Megértem Scarlett pánikrohamait és hogy miért érzi szükségesnek a rombolást, értem Jesse hazája iránti szeretetét és hűségét családjához és barátaihoz, és azt is határozottan értem, hogy néha időre van szükség ahhoz, hogy rájöjj ki is vagy.

Van kedvenc támogató szereplőd?
Kettő is! Imádom Glory-t (Jessy idősebb unokatestvérét) és V-t (Jesse excentrikus legjobb barátját).

Egész sorozatokat is írtál ugyanazokról a szereplőkkel, ellentétben az Only a Breath Apart-tal, ami önálló történet. Találkozhatunk még Scarlett-tel vagy Jessy-vel a jövőben? Vagy úgy érzed a történetüket már elmesélted és inkább engednéd, hogy az olvasók találják ki, mi lesz velük később?
Az egyik dolog, amit megtanultam, hogy soha ne mond, hogy soha. De nincs tervben jelenleg, hogy folytatom a történetüket. Viszont, ha mégis lenne mesélni valójuk, nem fogom leállítani őket és leírom. Időközben a következő regényem főszereplője V lett az Only a Breath Apart-ből. Jesse és Scarlett mellékszereplőkké válnak ott.

Ha valakinek még újdonság a munkád, mit ajánlanál, mivel kezdje?
Az Only a Breath Apart-tal és folytassa a Feszülő húr sorozattal.

Villámkérdések:
Fikció vagy valóság? Fikció.
Kedvenc könyves klisé? Rossz fiú/lány és jó fiú/lány párosítás.
Legkevésbé kedvelt könyves klisé? Szerelmi háromszög.
Kávé vagy tea? Tea.
Pizza vagy tészta? Tészta.
Tengerparti nyaralás vagy túrázás az erdőben? Tengerpart.
Tömeges események vagy kisebb dedikálások? Tömeges. 
Napos vagy esős? Napos.
Ha életed hátralévő részére egyetlen nyaraló helyet választhatnál, mi lenne az? Disney World.
Zene, könyvek vagy Netflix – kettőt választhatsz. Zene és könyvek. 
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése