2019. 02. 07.

Kedvenceink közelebbről 34. rész - Leigh Bardugo


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)

Nem rég vagyok túl a Hat varjún, ezért pont kisebb grisha lázban élek, ezért lett az Írónő az aktuális választott. :)

Leigh Bardugo (1975, Jeruzsálem)
Jeruzsálemben született és Los Angeles-ben nőtt fel, ahol a nagyszülei nevelték. A Yale-en tanult és angol nyelvből diplomázott. Első regényének megjelenése előtt a reklám szakmában és újságíróként is dolgozott. Most is Los Anegles-ben él, ahol néha még saját zenekarával is hallhatod játszani.

Pár infó még az Írónőről:
Mindenki tudja, hogy egy jó írónak rengeteget kell olvasnia. Hogyan tudod egyensúlyban tartani az írást, az olvasást és a magánéletet?
Magánélet alatt mire gondolsz? Őszintén, nem olvasok annyit, mint régen, kivéve, amikor turnén vagyok – gondban vagyok a repülőkkel, ezért így terelem el a figyelmemet. Épp most a Kegyetlen herceg folytatása vár olvasásra, alig várom, hogy beleássam magam.

A könyveid nagyon sokat jelentenek nekem! A szereplőid az életem részévé válnak, és kevésbé vagyok miattuk egyedül. Ha valamelyikük életre kelhetne a mai világban, mit csinálna?
Forrás
Köszönöm, sokat jelent nekem is. Szerintem Nikolai egy feltaláló lenne – tudod, aki szeret nagy összeget adományozni jótékony célra, majd balesetezik az aktuális kísérleti autójában. Nina egy test központú blogot vezetne és elbánna a netes trollokkal. A többieket nem tudom igazán, kivéve Inej-t, aki biztosan a jók oldalán harcolna és Kaz is csalásból élne.

Ha közösen írhatnál valakivel könyvet, akár élő akár halott szerzővel, ki lenne az és miért?
A nagypapámmal. Nem volt író, de így újra láthatnám, így ezt a kiskaput választanám.
Ezen kívül talán Stephan King-gel vagy J. K. Rowling-gal vagy George R. R. Martin-nal vagy Louise Erdrich-kel vagy Neil Gaiman-nal. Kivel viccelődök valójában? Túlságosan izgulnék ahhoz, hogy velük írjak. Valószínűleg csak ülnék, vigyorognék, és meg se tudnék szólalni. Ezen kívül et egy elég rizikós vállalkozás. Még ha szereted is valakinek a munkáját, a folyamat nehezen összeegyeztethető.

Hogyan szereted jutalmazni magadat?
Minden befejezett projektet koreai kajával és egy Gold Bug-ba vezető úttal (a kedvenc boltom Los Angeles-ben) ünneplek meg, ahol veszek valami szépen, amire nincs szükségem.

Forrás
Volt olyan pont az életedben, amikor abbahagytad az olvasást és írást hosszabb időre – és egy szerző újra visszaterelt erre az útra?
Ha leblokkolok, vagy olvasási válságban szenvedek, a képregényekhez fordulok. Segítenek máshogy látni a munkásságomat. Nagyon értenek a függővégekhez. Imádom a Saga-t és a Monstress-t és persze a Bitch Planet-et. Az Absolute Court of Owls is nagy kedvencem.

Neked is volt egy „csodanő” az életedben?
Sokan vannak. Főiskolai szobatársaim, a Los Angeles-i bandám, akik nap, mint nap inspirálnak és a csodálatos mamám, aki egyedülállóként nevelt sokáig. És a munkám során is nagyszerű hölgyekkel találkoztam. A YA világot a nők uralják, és sok amazonnal futhatsz össze.

Ha a Grishaverzumban élnél, milyen szereplő lennél?
Egy költő, aki már az előszóban meghal? Vagy talán egy boszorkány, aki egy hegyi barlangban él és halálra rémiszti az utazókat. Mindenki átjönne villásreggelire és játszanánk valamit.

Végül pedig a könyvei:


Első ifjúsági fantasy regénye, a trilógia kezdő kötete 2012-ben jelent meg. Az Árnyék és csont sorozathoz 2 novella is megjelent és ezekkel indult a Grisaverzum.  Főszereplőnk, Alina komor és veszélyes világba született. Szülei halála után árva maradt és csak barátjára Malra számíthat, ám besorozzák őket Ravka seregébe. És amitől a sorozat még izgalmasabb lesz, hogy ebben a világban élnek a grishák, akik számos különleges képességet tudhatnak magukénak, ezzel erőteljesen befolyásolva a csaták kimenetelét.


Nálunk is nem rég jelent meg a Hat varjú spin off sorozat első része, eredetileg 2015-ös. A második rész után már tervben van a harmadik is. A világ ugyanaz, de itt nem elsősorban a grishák vannak középpontban. Egy hat főből álló csapat belevág egy lehetetlen szöktetésbe, amihez minden ügyességüket be kell vetniük, ha túl akarják élni. A Language of Thorns címet viselő kötetben négy novellát olvashatunk. A Grishaverzum legfrissebb tagja a King of Scars címet kapta. Tervek szerint két részes lesz. Nikolai a lehetetlen nagymestere. Senki se tudja, mit szenvedett meg országa polgárháborújában, de ez jobb is neki így. Az ellenség újra gyülekezik és a fiatal királynak szövetségeseket kell keresnie. De meg kell birkóznia a benne élő sötétséggel is. Illetve elszakadva a grishák világától, a DC Icons sorozat első részét is ő írta Wonder Woman főszereplésével, 2017-ben. Diana hercegnő halhatatlan felmenőket tudhat maga mögött és mindig bizonyítani akarja, megérdemli helyét harcos nővérei között. Ám úgy tűnik mindent eldob, hogy egy halandó segítségére siessen. Alia túlféltő bátyja elől bujkál, de nem tudja, hogy vadásznak rá. Életét egy rejtélyes lánynak köszönheti, akinek természetfeletti ereje van. Viszont Alia-nak is vannak titkai, amiről még ő maga se tud.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése