2019. 02. 21.

Kedvenceink közelebbről 35. rész - Kody Keplinger


A Kedvenceink közelebbről rovatban hazánkban népszerű, vagy kevésbé ismert alkotókat szeretnénk bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. :)

A DUFF adaptációjának köszönhetjük úgy gondolom a magyar megjelenést, és azóta még egy regény megjelent magyarul.


Kody Keplinger (1991, Owensboro, USA)
Egy nyugati Kentucky beli kisvárosban született és nőtt fel, tizenhét évesen kezdett írással foglalkozni, és azóta a New York Times és az USA Today bestseller írója lett. A Pótkerék film a YALSA tíz legjobb választása közé került ifjúsági és romantikus kategóriában. Ifjúsági és annál fiatalabb kategóriában is ír. Ezen kívül Instagram oldalára gyakran posztol divat és pozitív önkép témában, beszélget kedvenc TV műsorairól Twitter-en vagy YouTube csatornáján oszt meg videókat. Alapító tagja a Disability in KidLit alapítványnak és tanít a Gotham Writers Workshop-ban, New York-ban. Aktív tagja a közösségi média oldalaknak.

Pár infó még az Írónőről:
Mikor kezdtél írni?
Inkább történetmeséléssel kezdtem. Kicsi lányként, imádtam kitalálni történeteket – a babáimról, az általam rajzolt szereplőkről, stb. Imádtam szereplőket, világokat és drámát kreálni. Ahogy idősebb lettem, ebből lett az írás.

Mikor és hogyan jöttél rá, hogy ebből akarsz megélni?
Igazából már gyerekkorom óta ebből szeretnél megélni, de az anyukám mindig azt mondta,
Forrás
hogy sokszor még a legtehetségesebbek is csak haláluk után válnak sikeressé. (Köszi, Anyu!) Ezért voltak más terveim is egészen az ügyvédtől a színésznőn át Amerika következő elnökéig. Tizenhat évesen volt egy tanárom, aki bátorítottam hogy a kreatív írás szakot válasszam a főiskolán. Tudtam, hogy kemény lesz, de meghoztam a döntést, mert ez volt az, amit igazán akartam.


Tizenhét évesen írtad a Pótkereket és két évvel később adták ki. Hogyan történt?
Gimnáziumban végzősként írtam ezt a történetet. Tudtam, hogy író akarok lenni és kell egy kiadót keresnem, közben írtam kedvtelésből is. Szegénységben nőttem fel, nem volt otthon internet és kábel TV, így amikor a házi feladattal kész voltam, történetek írásával szórakoztattam magam. Az első kéziratomat elég gyorsan megírtam, és miután elküldtem pár barátomnak, sokan bátorítottak, hogy próbáltam kiadatni. Tényleg azt hittem, hogy úgysincs esélyem. Egy gyerek voltam az érettségi küszöbén. De végül is mi veszteni valóm lett volna, ezért miért ne adnék neki egy esélyt?
Meglepetésemre egy irodalmi ügynöknél kötöttem ki egy-két héttel az érettségi előtt. Azon a nyáron megvette egy kiadó a Pótkereket, és elkezdődött a szerkesztés. Egy évvel később került a polcokra. Őszintén szólva, azóta is alig hiszem el, hogy ez megtörtént. Sose számítottam rá.

Az általad írt könyvek közül, melyik a legkülönlegesebb számodra és miért?
Valószínűleg a legújabb regényem, a Run. Egy kedves barátság történetet és kicsit olyan volt, mintha levelet írnék a barátnőimnek. Érzelmileg nagyon közel kerültem a szereplőkhöz és az utazáshoz, amin keresztülmennek – és hogy mennyi mindent megtennének egymásért. Nagyon szenvedélyes projekt volt számomra és remélem a szeretet, amit írás közben éreztem, olvasáskor is átérezhető.

Mi a következő cél a listádon?
Forrás
Most épp egy új könyv írására próbálok összpontosítani. Mindig ez az elsődleges. De néha, szívesen írnék TV-be vagy moziba is. Imádom látni, ahogy megelevenedik egy történet. Annyira varázslatos.

Visszatekintve, mondanál valamit a fiatalabb énednek?
Azt mondanám, hogy ne legyek ilyen kemény magammal. Régebben (és most is) ostorozom magam minden kis dologért, még olyanokért is, amikről nem én tehetek. Tiniként megkönnyítette volna ez az életemet. A gimi is kevésbé jelentett volna kihívást.

Megismerkedés:
Kedvenc… Reggetli? Banán.
… Könyv? Nem tudok választani!!! Az első, ami eszembe jutott az Are You There, God? It’s Me, Margaret Judy Blume írónőtől.
… Zenész/Együttes? Jack’s Mannequin.
Melyiket választanád… állandóan utazgatni fix lakcím nélkül vagy egész hátralévő életedben ugyanott élni?
Utazás, egyértelműen.
… Bianca, Lissa vagy Whitley lennél?
 Ó, Istenem. Mindhárman annyira drámaian élnek! Hm… azt hiszem Bianca?
… egy zsúfolt hangos helyen írnál vagy egy csendes helyen, ahol senki se zavar?
Zajos hely.
… egy hatalmas bestseller kiadását, ami egész életedre sikeres elsz vagy számos regény, ami csak évek alatt válhat sikeressé?
Több könyv. Ha csak egyet adhatnék ki, szomorú lennél.Végül pedig a könyvei:
Young adult műfajban szeret leginkább alkotni, önálló regényeket, de fiatalabb közönséget is célzott már meg. Ahogy fentebb is olvasható, első regénye a DUFF: Ugly Fat Friend címet kapta és 2010-ben jelent meg. Bianca hűséges bartánő, de tudja magáról, hogy nem ő a legszebb a csapatban. Viszont van elég okos, hogy ne aléljon el az ügyeletes szépfiútól, Wesley-től. Valami csoda folytán mégis belekeverednek egy barátság extrákkal típusú kalandba, és nem lehet tudni, mi lesz ennek a vége. 2011-ben a Shut Out regény jelent meg, ami szintén a Hamilton gimnáziumban játszódik, mint a DUFF. Minden sportcsapatnak vannak riválisaik, jelen esetben a futball és a foci csapat küzd egymással, amit már Lissa kezd unni. A barátja az egyik hátvéd és őt is állandóan próbálja bevonni a csatározásba. Ám Lissa elhatározza, hogy véget vet az egésznek, méghozzá úgy, hogy a lányok minden mókát megvonnak a fiúktól, amíg békét nem kötnek.  A Midsummer’s Nightmare kötetben is visszaköszönnek szereplők a DUFF gárdájából, ez a könyv 2012-ben jelent meg. Whitney álomnyaralása elvált apukájával rémálomba fordul, amikor kiderül, hogy az új menyasszony fia a végzős báli egy éjszakás kalandja. Ami még rosszabbá teszi a dolgokat, hogy úgy tűnik, nem is illik apja új idilli életébe, ezért cselekednie kell. Következő évben, 2013-ban a Secrets and Lies kötet vált elérhetővé, ami két rövidke sztori a DUFF-hoz. Új szereplőket ismerhetünk meg a Hamilton Gimnáziumban, új drámákkal, új titkokkal és persze romantikával megfűszrezve. A Swift Boys & Me inkább a kisebb gyerekeknek íródott, 2014-es megjelenésű. Nola egész életében a Swift fiúk szomszédja és barátja volt. Kevin a legfiatalabb, akinek be nem áll a szája, Brian a legidősebb, aki mindig kedves és nyugodt, végül Canaan, aki Nola legeslegjobb barátja. Egyszer mégis minden megváltozik. A fiúk apja szó nélkül lelép, ami összetöri őket. Kevin nem beszél többé, Brian se lóg vele, de még Canaan is kerüli a társaságát. Nola nem tehet mást, próbálja helyrehozni a dolgokat. A Lying Out Loud, azaz a Hazugságháló eredetileg 2015-ben jelent meg. Náluk a DUFF második részeként van elkönyvelve, de nem szó szerint folytatása annak, viszont ez is a Hamilton Gimibe repít minket vissza. Sonny remekül hazudik, Amy az egyetlen, aki átlát rajta és mindig kiáll mellette. Együtt utálják Ryder-t és szeretnék kihasználni az alkalmat, amikor a srác randira hívja Amy-t. A sorsnak azonban más tervei vannak.
2016-ban a Run jelent meg. Bo-nak vad hírneve van, halott apjával és általában nem józan anyjával, ám őt nem érdekli, mit gondolnak róla. Agnes sose randizott, nem maradt ki sokáig, nem szegte meg szülei szigorú szabályait, mely vak lányukat védik. Váratlan módon a két fiatal barátságot köt, mélyebbet és valóságosabbat minden másnál. Ezért Agnes nem habozik, amikor Bo az éjszaka közepén feltűnik szirénaszó kíséretében, együtt menekülnek. A That’s Not What Happened 2018-as megjelenésű ifjúság regény. Három év telt el a nagy középiskolai mészárlás óta, ahol Lee legjobb barátját, Sarah-t is meggyilkolták. Mindenki ismeri a történetet, de nem ez az igazság. Lee tudja, de nem árulja el, és most beszélhet utoljára, amikor Sarah szülei könyvet adnak ki lányukról. Csakhogy nem ő az egyetlen túlélő, és veszélyes a dolgok mélyére ásni. Végül három novelláskötetben is jelent meg története. A Here We Are egy 2017-es feminista kötet. 44 író, táncos, színésznő vagy művész alkotott ebben, általuk keresztül széles látókörben nézhetjük meg a feminizmus jelentését. Az All Out 2018-as megjelenésű és történelmi műfajú. Tizenhét ifjúsági regényíró történetét olvashatjuk, akik visszatérnek a múltba. A Piroska és a farkas újramesélésén át, az 1870-es mexikói háborún át Kurt Cobain haláláig, egészen különböző témákat érint a könyv. Szintén 2018-ban jelent meg az Unbroken kötet, amiben fogyatékkal élő tinik kerülnek a középpontba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése