2019. 01. 23.

Paige Toon: Akit ​mind szerettünk

Író: Paige Toon
Cím: Akit mind szerettünk
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 384 oldal
Fülszöveg: 
Phoebe élete legnehezebb döntése előtt áll: menjen férjhez kamaszkori szerelméhez, és alapítson családot, vagy térjen vissza a francia Alpokba, hogy a szenvedélyének, a hegymászásnak hódolhasson?
Eliza szerelmes egy férfiba, aki már rég nem az övé. Tulajdonképpen valószínűleg soha nem is volt az. Ráadásul az álma, hogy egyszer sikeres zenész lesz belőle, egyre elérhetetlenebbé válik.
Rose-nak nincs munkája, és a kapcsolata is épp véget ért a barátjával. És ha ez mind nem lenne elég, arra kényszerül, hogy visszaköltözzön az anyjához.
Ebben a három igen különböző lányban azonban van egyvalami, ami közös: Angus, a férfi, akit mind szerettek…

„- Soha senki nem mondott nemet Phoebenek.”

Mi fogott meg a fülszövegben, ami miatt belevágtunk az olvasásba? 
I: Az egy darab a szívemből elolvasása után, megszerettem az Írónő stílusát. Nagyon érdekes téma választása volt már abban is Paige-nek. Egy szellemíró helyzetébe képzelhettem magam, ami nekem újdonság volt. Amikor megláttam a kiadó új megjelenései között az Írónő nevét, azonnal írtam Perpetua-nak mit szólna hozzá, ha ennek is adnánk majd egy
forrás
esélyt. Nem is kellet győzködnöm, ő is meglátott benne valamit. Már csak ki kellett várnunk a megjelenését. Ismét nem kellett csalódnom, mert újból egy nagyon jó kis helyzetet választott alapjául. Sokszor elgondolkodtatott, egyre inkább arra ösztönzött, hogy minél előbb a végére érjek, megismerjem hová vezetett ennek a három különleges lánynak az útkeresése.

P: Mindig bonyolult egy olyan helyzet, ahol nem egyszerűen egy nő/férfi beleszeret valakibe, hanem több fél is bekavar a dolgokba. Mindig érdekes, hogyan fogják tálalni a dolgot, kinek tudok szurkolni, vajon annak-e, aki végül megtalálja a boldogságot? Az első lapokon meglepett a fő információ a három lányról, sokkal érdekesebbé tette a történetet. Igazán egyedi dolog, hogy három testvér képes ugyanabba a srácba belezúgni. Kíváncsi voltam, hogyan oldja meg az írónő, hogy ne maradjon némi keserűség bennem és elégedett legyek mindenkinek a boldog befejezésével. Tehát izgatottan vártam, hogy belevessem magam a történetbe. 

„Phoebe eltökélt lány. Ha megtetszik neki valami, általában megszerzi – ő már csak ilyen mázlista -, én pedig még csak gyűlölni se tudom érte, mert egyszerűen imádom.” 

Kezdjük Phoebe-vel, ahogy a fülszöveg is. Milyennek láttuk a lányt, akit mindenki hamar megszeret?
I: Phoebe az a lány, akihez mindenki vonzódik, van benne valami plusz, ami megragadja az ember figyelmét. Talán a céltudatosságát érzik meg rajta, ezzel teszi magát vonzóvá. Ám nem minden az, aminek látszik, mert egy önálló személy is lehet belül összetört, és zavarodott.
Phoebe (forrás)
Úgy gondolom, még ő maga se volt tisztában azzal, mit szeretne igazán az élettől. Itt van mindjárt az Angus helyzet is. Az első pillanatól fogva tudja, hogy ez a srác lesz az ő pasija, nem csak eldönti, tesz is róla, hogy megszerezze magának.
Mégis a későbbiek folyamán megmutatja a kétségeit is Angus-szal való kapcsolatával. Ő áll a legtávolabb tőlem, valamiért nem tudtam beleképzelni magamat a bőrébe.  

P: Mindenki szereti, senki sem tud nemet mondani neki és összességében tényleg nagyon kedves lány. Állandóan keresi a kalandot, nem szeret otthon ülni tétlenségben. Ez semmiképp se elítélendő, hozzám főleg emiatt még se került igazán közel. Én nem vágyok ennyi izgalomra, szeretek a kanapémon ülni természetesen egy jó könyvvel. :D Ugyanakkor én is szeretek utazni, új helyeket megismerni, csupán kevésbé extrém időtöltéssel is megelégszem. Nem is szeretem a nagy magasságot, a hegymászás elég messze áll tőlem. Viszont nagyon szerettem azokat a részeket, hol Phoebe a francia Alpokban tölti az idejét. A gyönyörű látványt én is szerettem volna vele együtt látni és mi tagadás, felemelő érzés lehet ilyen csodaszép helyen dolgozni. Ezen kívül viszont az Angus-szal való kapcsolatát se értettem meg teljesen. Szereti a srácot, ehhez kétség sem fér. Néha azonban maga sem tudja, hogy mit akar. Nehezen dönti el, hogy mire vágyik az életben, és ennek hatása nővérein csapódik ki. Más helyzetben valószínűleg jobban szerettem volna, de most ebben az egész szituációban ő nyert meg legkevésbé magának. 

„Én nem fényes szikra vagyok, hanem lassú parázs.” 

Eliza a fekete bárány, tőlünk is kicsit távolabb állt?
I: A három lány közül ő képviseli a vadóc oldalt, zenészként tengeti a napjait. Tesz mások véleményre, próbálja keménynek mutatni magát, ám benne is sokkal több érzelem rejtőzik, mint ahogy kimutatja a világ felé. Phoebe nagyon fontos számára, mindent megtenne érte, pont ez miatt vonul a háttérbe. Én őt éreztem magamhoz a legközelebb. Én is magamnak
Liza (forrás)
való vagyok, sok helyzetben, nem mindig mutatom ki a valódi érzelmeimet. Átérzem a helyzetét, mert már én is vonzódtam olyan személyhez, akihez nem szabadott volna. Pont ezért tetszettek az ő részei, kíváncsi voltam miként fog változtatni a kialakult helyzeten. Vajon kezébe veszi sorsát, újra esélyt ad annak a gyerekkori szerelemnek, amely a mai napig nem szűnt meg a szívében hordozni? Erre kerestem a választ a könyv olvasása során. Nagyon tetszettek az Angus-szal közös részeik. A gyenge pillanataik, amikor teret adtak a köztük lévő szikráknak. Én őket éreztem leginkább egymásnak valónak, legalábbis én neki szurkoltam végig. Nem könnyű a helyzete, mert ott van még Rose is, akivel nem a legfényesebb a kapcsolata, hármasunk utolsó női tagja. Dolgozniuk kell a kapcsolatukon, az elkerülést nem lehet a végtelenségig nyújtani. Így nem csak a szerelmi szált alakulását követhettem végig, hanem a lányok közti kapcsolat alakulására is nagy súlyt fektetett az Írónő.
P: Kicsit magának való lány, és én se éreztem őt legközelebb magamhoz. Angus iránt azonnal érzelmek kezdenek kibontakozni benne, és ezek az évek múlásával egyáltalán nem csillapodnak. Rose-zal nem felhőtlen a kapcsolatuk, de Phoebe-vel szoros lenne a kapcsolatuk, ha Angus nem állna akaratlanul is közéjük. A kialakulóban lévő helyzetet teljesen megértettem. Nem kaphatja meg mindenki a szexi szomszéd srácot, és óhatatlanul is szenvedni fog valaki. Ám az idő múlásával sokat változott a szituáció és ott már nem mindig értettem meg Eliza motivációját. Foggal-körömmel ragaszkodik a magának tett fogadalomhoz ezzel saját boldogságának útjába áll. Az ő részeit szerettem legkevésbé, pedig nem rossz lány ő se, csak valahogy nem volt képes belopni magát a szívembe. 

„- Milyenek? – kérdezte Kieran. – Nagyon bele vagy zúgva Phoebebe, mi? 
- Igen, elképesztő lány – felelte Angus szeretetteljesen. – Szerintem bármibe fogna bele, jól csinálná. Rose nem olyan kalandvágyó, mint Phoebe, de nagyon édes, és végtelenül sokat tesz az emberekért. Na és Eliza… - Elhallgatott, én pedig úgy éreztem, mintha hallanám, ahogy a szívem a torkomban zakatol. – Liza nagyon vagány és okos, egy védelmező tigris, különösen, ha Phoeberől van szó. De a felszín alatt szerintem inkább neki lenne szüksége védelemre, bár ha ezt hallaná, leharapná a fejemet.”

Az első két lányhoz képest Rose mintha kicsit háttérbe szorulna. Mi azért szerettük az ő részeit is?
I: Első ránézésre nekem kicsit sznobnak tűnt, olyan ember, aki szereti ha a kezében van az irányítás. Ahogy haladtam a történettel, úgy láttam meg benne is a szerethető
Rose (forrás)
tulajdonságokat. Azért valljuk be nem lehetett könnyű dolga Phoebe, és Liza mellett érvényesülni. Ennek a hatása érződik is rajta. Ugye ő is megszereti Angust, de inkább csak egy kialakult álomképet kerget, amelyre szépen lassan ő maga is rádöbben. Neki is nagy utat kell bejárnia a történet során. Helyre kell tennie az életét, meg kell találnia a hívatását, rendet kell tennie a szívében is. Jó volt látni, amikor kilépet a komfort zónájából, új dolgokat próbált ki.
P: Talán a legkevésbé érdekes a három nővér közül, nekem mégis ő volt a kedvencem. Phoebe és Eliza mellett már értelme se lett volna ránéznie Angus-ra, de azért ő se vak, ez a helyes fiú, az ő szívét is megdobogtatja. Talán mondhatom, hogy az ő kapcsolatuk a legsemlegesebb, de mégis fontos részei egymás, sőt négyük életének. Nem lehet kitörölni az ő jelenlétét se. Viszont nem vár rá örök időkig, ismerkedik másokkal is, és sajnos többször megégette már magát, ezért sokkal óvatosabban nyílik most már meg másoknak. Sokak számára ismerős lehet az élethelyzet, amibe ő belekerül. Hiába tanult ki egy szakmát, mégse érzi azt, hogy az az élethivatása és éppen keresi, mivel is kellene foglalkoznia. Anyja otthonában töltött ideje alatt próbálja testvéreit is jobban megismerni, és jobban megérteni őket. A pékségben töltött órák voltak a kedvenceim, amihez hozzájárult az íncsiklandó leírás is, nem egyszer összefutott a nyál a számban olvasás közben.  

„- Ha ezt nem érzed helyesnek akkor el sem tudom képzelni, mit érzel annak.”

Végül a történetet hogyan jellemeznénk?
I: Egy nagyon érdekes szituációban találtam magamat. Adott egy helyes srác, aki azonnal elrabolja három lány szívét. Ezek a lányok is fontosak lesznek ennek a fiúnak, mindenki másmilyen formában. Ez a pillanat az, ami felborítja az eddigi megszokott hétköznapokat.
Angus (forrás)
Ahogy telik az idő, kapcsolatok romlanak meg, tiltott érzelmek kezdenek felszínre törni. Egy csavar pedig végképpen felborítja szereplőink életét. Minden elismerésem az Írónőé, hogy belevitte ezt a helyzetet a történetbe, még engem is meglepett vele. A gyerekkori visszaemlékezésektől kezdve a felnőttkori útkeresésig mindent szeretem benne. Egy biztos szeretnék, még olvasni Paige-től, mert kedvelhető a stílusa, különleges helyzeteket mutat be a történetei során. 
P: Egy bonyolult szerelmi négyszöget követhetünk nyomon, ez nem titok, már a címből is kiderül. Ahogy az elején is írtam, attól tartottam nagyon, hogy leszel végül teljesen boldog egy ilyen helyzet megoldásával, de nagyon tetszett, ahogy az írónő alakította a szálakat, nem maradt bennem keserűség, maximum egy kis szomorúság. A három lány szemén keresztül láthatjuk az évek múlását és hogy Angus milyen szerepet játszik mindannyiuk életében. Néhol ugrálunk az időben, ez is segített, hogy ne laposodjon el a történet. Biztossá vált számomra, hogy nagyon szívesen olvasok még az írónőtől, mert szerethető, olvasmányos stílusban ír és nagyon aranyos történeteket alkot nekünk. 

„- Még mindig a szőke herceget várod – közli Eliza tényszerűen. 
- Igen – erősítem meg határozott biccentéssel. 
- Nos –mondja -, csak tartsd észben, hogy nem feltétlenül olyan köntösben fog érkezni, mint amilyenre számítasz!”

Kedvenc jelenetem:
I: A kis faházban történt események.
P:
A pékségben sütéssel töltött jelenetek.

Kedvenc szereplőm:  
I: Eliza
P: Rose
Kinek ajánlom:  
I: Szerintem akik már olvastak az Írónőtől mást, azoknak nem fog csalódást okozni.
Hasonló könyv:  
P: A Gravitációban is felkelti két testvér figyelmét ugyanaz a férfi.
Értékelésem:  
I: Újból sikerült az Írónőnek egy igazán élvezhető történetet alkotnia, amit én most 4,5 dallal jutalmaznék.
P: Valami hiányzott nekem, hogy 4-nél több naplót adjak, de kellemes élmény volt az olvasás.  
Érdekesség: Interjút hoztunk :) 

Honnan jött az ötlet? 
Egy kis városban nőttem fel az Adelaide Hills-ben, Dél-Ausztráliában, ahol bármilyen szokatlan dolog felkeltette az emberek figyelmét. Egypetéjű hármas ikrekkel jártam iskolába, és pár éve eszembe jutottak újra, hogyan különböztették meg őket az emberek. Annyira ritkák és különlegesek, kicsit olyan, mintha hírességek lennének, de otthon csak ők hárman voltak. Anyaként én is tudom, milyen nehéz egyformán bánni két gyerekkel. Milyen lehet ez hármas ikrek esetében, akik egyszerre élik meg ugyanazt a korszakjukat? Érdekelt, milyen az ő nézőpontjukból írni. És elgondolkodtam… Elképzeltem egy csodálatos tizennyolc éves srácot, aki a három lány szomszédságába költözik. Felkeltené az első lány figyelmét, akivel találkozik, de később mégis egy másikkal alakul ki mélyebb kapcsolat? És késő lenne ezen változtatni? Végső soron abban hittem, hogy a nővérek egymás iránti hűsége erősebb lenne, de tudtam, hogy némi súrlódást fog okozni.  

Mennyi ideig tartott megismerni a hármas ikreket? Mindig tudtad, hogy hárman lesztek vagy először még egyetlen nővér volt? 
Tudtam az elejétől, mert az alap gondolat körülöttük formálódott, de egyikük személyisége hamarabb kialakult bennem. Phoebe a legnépszerűbb, a legkedveltebb, a legvonzóbb és a legkalandvágyóbb. Ő az a lány, akivel Angus – a szomszéd srác – először találkozok, és a másik két nővér, Eliza és Rose, elfogadja, hogy ő látta meg előbb. Néha összekapnak, de mindig megbocsátanak Phoebe-nek. 

Nehéz volt minden lánynak saját hangon írni? 
Annyira más a személyiségük, a rajongásuk, félelmeik és hibáik, így könnyen elkülönültek.
forrás
Meglepően könnyű volt a saját nézőpontjaikat megírni. De kellett egy kis idő, hogy kapcsolódjak Phoebe-hez. Annyira más, mint én – sziklát mászik és felvonónál dolgozik a francia Alpokban, néha egész éjszaka a hegytetőn marad. Teljesen megijesztett engem! Erről sokat kellett kutatnom, így könnyebben megértettem, mi hajtja.
 
Melyik lányról volt a legjobb írni? 
Mindenkit másért szerettem, de Eliza annyira meggyötört az Angus iránti érzelmei miatt, hogy ő volt számomra a legérdekesebb először. Lehet kicsit túl csípős, és csak úgy ismered meg, ha lerombolod a falait. De ahogy haladt a történet, egyre közelebb került hozzám Rose. Maga mögött hagyja az ápolónői hivatást, és egy pékségben vállal munkát. Azt hiszi eléggé érett, de teljesen megváltozik, amikor szerelmes lesz – sok szakításon túl van, és nagy elvárásai vannak. 

Melyik lányhoz hasonlítasz leginkább?
Valószínűleg Rose-ra, de kicsit mindegyikükre. Rose kicsit mártírkodó, de összességében kedves és gondoskodó. Néha melodramatikus – ahogy én is. 

Miért választottad a francia Alpokat egyik helyszínként? Elutaztál oda magad is? 
Chamonix-ban 2014 nyarán voltunk a családommal és annyire megérintett, hogy eldöntöttem Phoebe része ott fog játszódni. Amikor hazaértem, kapcsolatba léptem a felvonót működtető társasággal és az egyik alkalmazottuk nagy segítséget nyújtott. Nagyjából minden hónapban két alkalmazott marad fenn a hegytetőn, hogy működtesse, eltakarítsa a havat és helyet is nyújtanak azoknak, akik esetleg fenn ragadnak. Minél többet tudtam meg, annál jobban alakult Phoebe. 

Melyik volt a kedvenc jeleneted a könyvből? 
Szeretem a romantikus feszültséget, így valószínűleg az egyik Angus és Eliza közötti rész, vagy az éjszakai klubbeli jelenet Rose és Toby szereplésével. Mindkét srác tiltott gyümölcs különböző okokból, de a kémia működik.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése