2019. 02. 26.

Szeder Réka: Puncsapuk

Író: Szeder Réka
Cím: Puncsapuk
Kiadó: Ad Librum
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 152 oldal
Fülszöveg: 
Pénzes férfiak mesélnek ebben a könyvben arról, miért tartanak el náluk sokkal fiatalabb lányokat. A kötet 22 sugar daddy véleményét, tapasztalatait, élményeit és csalódásait gyűjti össze, amit jószerivel a mélyen megosztó Puncs társkereső oldalon indult kapcsolataikban gyűjtöttek össze. Hogy néznek ki, és hogyan viselkednek ezek a titokzatos, pénzes (úri?)emberek? Egyáltalán mi motiválja őket? Tényleg azt hiszik, hogy pénzzel bármit meg lehet venni? Vagy csak szexet vennének? Esetleg valami másra is vágynak? És valóban megvásárolható mindenki?
Réka, a kötet szerzője 22 éves pesti lány, aki profi kézilabdás Csurgón, biológia szakos Szegeden, nagyon szereti a kortárs irodalmat, slam poetry előadó versenyeken vesz részt, és francia verseket fordít. Egy éve kapott kedvet, hogy puncsapukkal interjúzzon, és a kiadó segítségével elkészítse ezt a kötetet."

„(…) bár az álláspontom nem változott, miszerint ez egy finomabb, konszolidáltabb prostitúció.”


Igazán érdekes témát boncolgat ez az interjúkötet. Hallottunk már korábban is erről az oldalról?
P: Szerintem kevesen vannak, akik nem találkoztak még a puncs.hu oldallal, köszönhetően a rengeteg reklámnak. Egy-egy plakát megpillantása után mindig elgondolkodtam, hogy milyen is lehet ez az oldal, ki milyen motivációval regisztrál. Épp ezért örültem a
Forrás
felkérésnek, hogy elolvashatom a Puncsapukat, hiszen mindig jó kicsit tágítani az ismereteimet és kevés helyen találkozhatok olyan emberekkel, akik egyenesen beszélnek ilyen témáról. 

I: Én pont az egyike vagyok azon embereknek akik eddig még nem hallottak ennek az oldalnak a létezéséről. Teljesen el vagyok képedve, hogy valami ok folytán én erről lemaradtam. Amint megláttam Réka megkeresését, egyből utána kerestem a dolgoknak. Igazán érdekes az oldalon lévő felhasználói megfogalmazás, már ott érződik, hogy itt nem sima társkeresésről szól a dolog. Azért ez elég szomorú dolog, hogy a mai világban, már erre is igényt tartanak az emberek. Szerintem a párkeresés egyre nehezebb, több elkeserítő történetet is halottam már. :( Főleg itt most a társkereső oldalakra gondolok, mert úgy tűnik sokan csak alkalmi partnere vágynak, a testiségnél több nem is kell. Nem voltam és nem is szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy ilyen utat válasszak az anyagiak megteremtése érdekében. Tetszett, hogy egy kicsit beleláthattam a tehetősebb fél fejébe. 

„Az, hogy ez a Puncs, még nem jelenti azt, hogy az érzelem tiltott.” 

Számunkra újdonság volt ez ilyen típusú olvasmány, milyennek találjuk a műfajt?
P: Nem jött még szembe velem olyan interjúkötet, ami kellően felkeltette volna az érdeklődésemet, így eddig kerültem a műfajt. A téma miatt viszont nem számított egyáltalán ez nekem. Olvasás után annyi biztos lett számomra, hogy maga a műfaj nem vált kedvencemmé, jobban szeretem az olvasmányosabb stílust, de ez független a könyvtől. Réka
Forrás
jól átadta nekünk tapasztalatait, gondolatait, egészen gördülékeny módon, és könnyű haladni a kötettel. Féltem, hogy túl száraz lesz a dolog, túlságosan tényszerű, de nem így volt.

I: Eddig még nem olvasta, interjúkötetet. De egyszer mindent ki kell próbálni, nem ezt szokták mondani :) Szerintem a Puncsapuk pont megfelelő volt ehhez az ismerkedéshez. Egy érdekes téma választás, egy szókimondó riporter, nem hétköznapi interjú alanyokat ismerhetem meg. 

„(…) szerinte mindenki megvásárolható, a kérdés csak az, hogy mennyiért.” 

Itt nem az alkotó fantáziáján múlik a történet és a stílus, mégis hogyan tetszett az, ahogyan tálalva volt ez az egész?
P: Nagyon tetszett, hogy elég sok férfi hangja került bele a kötetbe és elég sokszínű a felhozatal is, így szélesebb körben láthattam bele a dolgokba. Néhol meglepődtem kicsit egy-egy nyersebb kijelentésen, de sokszor pozitívan csalódtam, hogy mennyire normális emberek is belekerülnek ebbe a körbe. Számomra a legnagyobb kérdés az volt, hogy mitől
Forrás
sugar kapcsolt egy kapcsolat és hol van a határvonal közte és a prostitúció között. Kaptam is meg nem is választ erre, szerencsére többször felkerült ez a téma is. Talán kicsit több „rázósabb” szituációt vártam, hogy olvashatok még, de végül kiderült, hogy túldimenzionáltam ezt az egész sugar daddy helyzetet.
 
I: 22 férfi mesél Rékának arról miért is regisztráltak fel erre az oldalra. Az életkor skáláján több generáció véleményét is megismerhetjük. Mindenkinek más a motivációja, van aki csak "kirakatbabát" keres, van olyan akinek csak a forró éjszakák számítanak, de azért akadtak olyanok is akik valami többre vágynak. Az már más kérdés meg is kapják e a vágyaik tárgyát. Leginkább azon döbbentem meg, hogy mennyire fontos már az első levél váltáskor tisztázni az anyagiakat.  Nagyon szomorú lettem a végére, mert egyre inkább bebizonyosodik számomra, hogy a régi idők ismerkedésének kora lejárt. A sérülések, és a felgyorsult világ ezt hozza ki az emberekből.  Nagyon bátor dolognak tartom Rékától, hogy bele mert vágni ebbe az anyag gyűjtésbe. Én biztos féltem volna személyes találkozókra járni. A kezdeti lámpalázát szépen elhagyta, a végére szerintem már kellő rutinnal rendelkezett a helyzetek, és a férfiak kezelésében. Olvastatja magát, engem nagyon hajtott a kíváncsiság, hogy megtudjam milyen esemény sarkaljon valakit arra, hogy ilyen módon keressen magának párt.  Lehet szépen tálalni ezt az egészet, akkor is ott van a pénz, ami az egésznek a mozgató rugója. Azért így a végére szerintem elmondhatom, hogy pénzen boldogságot nem lehet venni, akár mennyire is vágyik rá valaki. 

„(…) mennyiben különbözik az ajándékokat vásárló gentleman a sugar daddy-től: szeretet, tisztelet, egyenlőség." 

Összességében hogyan vélekedünk olvasás után a témáról? 
P: Mindenképp örülök, hogy dolgok mögé láthattam. Ismerek én magam is olyan párt, akik itt ismerkedtek meg, azóta boldogok és már az első közös gyerekük érkezik, tehát semmiképp se álltam negatívan a dolgokhoz. Mégis jobb azért többet tudni. Ha bárki érdeklődik a téma után, érdemes lehet elolvasnia ezt a könyvet, hitelesebb képet kaphatunk
ebben, mint egy más típusú regényben, hiszen ott azért sokat hozzá tesz az alkotók fantáziája
Forrás
is a dologhoz. Most már csak az érdekelne ezek után, hogy a másik oldal, miként éli meg ezeket a helyzeteket. Talán várhatunk egy 'Sugar bébik' kötetet is?

I: Nem voltak elvárásaim a témával kapcsolatban, sodródtam az árral. Minden egyes interjú után egyre jobban bizonyosságot nyert számomra mennyire elvan rontva a mai emberek értékrendje. Nem hiszem, hogy egy ilyen kapcsolat annyira jó lehet mind a két fél számára, de ki vagyok én, hogy pálcát törjek más emberek feje felett. Mindenki maga dönti el, mit próbál ki az élete során. A férfiak terén volt, hogy pozitívan csalódtam, mert ennél sokkal durvább dolgok is eszembe jutottak, de szerintem csak az én képzelő erőm szárnyalt túl magasra. Örülök, hogy bele láthattam a Sugar Daddy-k fejébe. Azt gondolom a teljes képalkotáshoz, már csak egy Sugar Baby interjú kötet kellene, mert szívesen elolvasnám nő társaim véleményét is, hogy miért lépnek bele egy ilyen "kapcsolatba". Vajon mindenki megkapja e az elvárt luxust, vagy inkább pofára esés az egész. 

„- Minden üres lesz, ha elveszíted a családodat.”

Kinek ajánlom: 
I: Azoknak akik szeretnének kicsit betekinteni a puncsapuk fejébe.
Hasonló könyv: 
P: Most nem tudok ajánlani, mert nem olvastam még ehhez hasonlót.
Értékelésem: 
P: 4 Rolex órát adok a könyvnek, hasznos olvasmány volt számomra.
I:  Nagyon tetszett Réka téma választása, tőlem most 4 kávét kap.

Érdekesség: Stílusosan mi is interjút készítettünk az írónővel. :)


Mi motivált ennek a könyvnek a megírásában? Ilyen fiatalon, hogyan fogott meg ennyire ez a témakör? 
Már akkor egy ideje szerettem volna valami komolyabbat. Csak még nem tudtam, hogy mit is. Mondhatni egy hirtelen ötlet, döntés vezérelte kezdete volt, amit sok impulzus előzött meg előtte. Baráti társaságban is előfordult, hogy erről beszélgettünk, illetve plakáton is szembe találtam magam ezzel, valamint egy társkereső oldalon is láttam ilyen hirdetést, hogy „fiatal nőt”. Valamint akkor pont 3 riportkönyv akadt a kezembe egymás után. Szóval valahogy így született meg a dolog. 

Szeder Réka (Forrás)
A meginterjúvolt férfiak láthatták kiadás előtt a róluk írt részeket. Sokat javították még bele, vagy nagyobb részt elfogadták, amit papírra vetettél?

Igen, mindenkinek elküldtem. Sokan bele se nyúltak. Pár helyen kellett változtatni, kiszedni, átírni, hozzáírni.


Melyik interjú volt számodra a legemlékezetesebb?
Többre is mondanám. Egyszer mondjuk voltunk lőtéren. Szerintem ez magáért beszél. :) De nem emelnék ki egy konkrétat.

Ismersz olyat (az interjú alanyokat leszámítva), aki használja vagy használta az oldalt, esetleg párra talált ott?
Aki használta, olyannal összefutottam az oldalon, mikor „pasi”-ként nézelődtem, de hogy onnan találtak e volna párt… Nem tudok ilyenről.

Kedvet kaptál esetleg más könyvek, interjúregények megírására?
Igen. Jelenleg egy regényen dolgozom, mely novellás kötetnek indult, azonban hirtelen felindulásból összekötöttem a szereplőim szálát egymással, így egy egészen összetett, realisztikus regényre számíthat az, aki majd a kezébe veszi. Mivel hétköznapi problémáknak adnák helyet a könyvben; alkoholizmus, depresszió, droghasználat, abúzusok, halálvágy stb.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése