2019. 05. 23.

Holly Black: The ​Wicked King - interjú

Író: Holly Black
Cím: The Wicked King
Sorozat: A levegő népe 2.
Megjelenés: 2019.01.08.
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Elég erősnek kell lenned ahhoz, hogy visszavágj, visszavágj és újra visszavágj fáradhatatlanul.
Az első lecke, hogy erősítsd meg magad.
A megdöbbentő hír után, hogy Oak Tündérföld örököre, Jude-nak biztonságban kell tartania öccsét. Ehhez magához kellett láncolnia a kegyetlen herceget, Cardan-t, és önmagának kellett a erővé válnia a trón mögött.
Akkor is nehéz lenne a tündér udvar politikai játszáin át navigálni, ha könnyű lenne Cardan-t irányítani. De mindent megtesz, hogy megalázza és aláássa törekvéseit, hiába csökken az ő lelkesedése is.
Amikor világossá válik, hogy egy Jude-hoz közelálló elárulja őt, veszélybe kerül ő maga és szerettei is. Fel kell fednie az árulót és meg kell küzdenie saját bonyolult érzelmeivel Cardan irányt, hogy megőrizza Tündérföld fölötti irányítását.

Le tudnád írni az elvarázsolt erdő ötletét?
Van egy sor a Kegyetlen Hercegben, ahol egy halandó lány, aki Tündérföldön nevelkedett egy másik lányt figyel: Szétnéz az erdőben, mintha azt gondolná, bizonyítani tudja, hogy ez nem varázslat, mint minden más. Ami butaság. Minden erdő varázslatos. És kiállok emellett. Van valami még egy aprócska fás területben is és a levelek, mohák, páfrányok illatában, amik megnyugtatóak és élénkít egyszerre.

A munkáid többségében középpontban vannak az elvarázsolt erdők. Miért ilyen fontos számodra?
Az erdők egyféle köztes terek a tündérmesékben – a hely, ahol boszorkányok és farkasok vannak, a hely ahol el lehet bújni a gonosz királynő elől, a veszély és az átalakulás helye. De a külvárosban felnőve szintén köztes terek az erdők. Helyek, ahol a gyerekek játszhatnak, és messze érzik magukat az otthonuktól, még ha csak pár háztömbbel is vagy ténylegesen arrébb. Helyek, ahol a barátaikkal lehet és ihatsz tiniként.

Szerinted miért szokott olyan központi szerepet az erdő a tündérmesékben?
Egy gyakori szimbóluma a természet vad káoszának a város rendezettségével szemben.
Forrás

Van olyan erdős helyszín a könyveidben, amit saját élményed ihletett?
Nem maguk a tapasztalatok, de az erdők igen. Elsősorban, az első könyvben volt egy „üvegmocsárnak” nevezett helyszín, mert gyerekként úgy hívtuk. Valójában nem is volt mocsár – csak egy apró fákkal körülvett törött üveg. És a Kegyetlen hercegben, merítettem Cornwall és Devon erdeiből is, amiket nagyon varázslatosnak találtam, amikor ott jártam.

Van kedvenc erdőd vagy helyed a természetben, ahol szereted eltölteni az idődet?
A Julius Lester ösvény Puffer’s Pond közelében, ahol én is lakom. Nagyon szép erdőszakasz, patakocskával, furcsa hidakkal és csodálatos lombkoronával.

Hogyan szeretsz beleveszni az erdőbe?
Szeretek csak úgy sétálni előre, főleg, ha megakadok a cselekményben. És szeretek a családommal kirándulni. A fiam szeret botokat dobálni a vízbe és nézni, ahogy elúszik vagy fennakad egy kőben. Mindig van látnivaló az erdőben.

A szereplőid gyakran ismerős helyszínről indulnak, majd jön a varázslatos találkozás. Hogyan boldogulnál, ha hirtelen Tündérföldére csöppennél vagy egy elvarázsolt erdőbe?
Nos, szerintem hasznos ismerni a szabályokat, de úgy képzelem, hogy hamar azon kapnám magam, hogy tündérbort iszok és hogy elvarázsoltak.

Van kedvenc erdős témájú tündérmeséd?
Világyszép Vaszilisza talán a legjobb példája annak, hogy lássuk az erdő veszélyes és lehetőségekkel teli is tud lenni. Ebben a mostohaanyja elküldi Vasziliszát, hogy lopjon tüzet Baba Yaga kunyhójából. A boszorkány lehetetlen feladatokkal látja el és megmondja neki, hogy megöli, ha nem teljesíti azokat. Szerencsére, Vasziliszának segített egy kicsi baba, amit még az anyukájától kapott a halálos ágyán. A baba segítségével, sikeresen veszi az akadályokat és hazatérhet egy szeméből világító koponyával. Hazaérkezésekor a tűz elszabadul és elemészti gonosz mostohaanyját és mostohatestvéreit.

Forrás
Tudnál egy kicsit mesélni az új könyvedről a Wicked King-ről?
A Wicked King a Levegő népe trilógia második része. Egy halandó lányról, Jude-ről szól, aki tündérföldén nőtt fel, miután szüleit meggyilkolták. Meg akarja saját helyét találni ebben a világban, de szabotálja őt a legfiatalabb – és szármára a legrosszabb – herceg, Cardan. A Kegyetlen hercegben az volt a kérdés, meddig hajlandó Jude elmenni a hatalomért, itt pedig az, hogy mit áldozna fel azért, hogy megtartsa.

És végül hogy maradsz elbűvölő?
Nehéz mindig úgy éreznem magam. Amikor dolgozol és nagyon elfoglalt vagy, nehéz fenntartani ezt az állapotot. De sok minden segít – gyönyörű tárgyakkal körülvenni magad, megtapasztalni a művészetet és a zenét és az írást, pillanatokat gyűjteni, amik gyertyát gyújtanak. De szerintem a legfontosabb, hogy találj olyan embereket, akik elbűvölőnek találnak.

Holly munkáját megtalálhatod a blackholly.com oldalon vagy kövesd Instagram-on @blackholly.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése