2019. 04. 17.

Lucinda Riley: Holdnővér

Író: Lucinda Riley
Cím: Holdnővér
Sorozat:
A hét nővér 5.
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 592 oldal
Fülszöveg: 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Taygeta ​D'Apliese, azaz Tiggy az egyik testvérétől értesül a nevelőapja haláláról. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukban gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat és egy levelet hagyott örökül, amelyek segítségével – ha a lányok úgy döntenek – közelebb kerülhetnek a valódi gyökereikhez.
Tiggy a megérzéseit követve úgy dönt, a mindentől elszigetelt Kinnaird-birtokon, a Skót-felföld egyik gyöngyszemén vállal munkát: vadvédelmi tanácsadóként a kihalás szélén álló skót vadmacskák megmentéséért küzd. A birtok urával, a meglehetősen zaklatott, ugyanakkor elképesztően jóképű férfival, Charlie-val azonnal megtalálja a közös hangot. Kinnaird a vadmacskákon túl számos meglepetést tartogat Tiggy számára: a birtokon élő, vén cigány ember azt állítja, hogy a lánynak sajátos képessége van, és vissza kell térnie a szülőföldjére, a spanyolországi Granadába.
Tiggy vonakodva ugyan, de útra kel, és a régi mór erőd, az Alhambra árnyékában kideríti, milyen szálak is fűzik őt a sacromontei barlangok lakóihoz és nemzedéke egyik leghíresebb flamencotáncosához, Lucía Amaya Albaycínhoz. De vajon mit kezd az újonnan felfedezett örökségével? És vajon ki lesz az, aki megdobogtatja gyengélkedő szívét?

Lucinda Riley sorozatának ötödik kötete egy intuitív, önmagát és a származását kutató lány története, amelyben nagy szerepet kap a zene, a spiritualitás, a lélekben lakozó erő és a szenvedélyesség.


„Az élet megérzésekről szól, némi logikával fűszerezve.” 

Haladunk a sorozatban, már az ötödik rész következik. Ugyanolyan izgalommal várjuk ezt is, nem kezd még elfáradni a széria? 
P: Az egész sorozat a lányok nevelő apjának halálával kezdődött. Azt lehetne hinni, hogy ez egy lezárt történetszál, de annyi rejtély övezi a dolgot, hogy részről részre várom, hogy jöjjön valami nagy meglepetés. Emellett ugyebár hat nővért ismerhettünk meg eddig, kit jobban, kit még kevésbé. A sorozat viszont a hét nővér címet viseli. Lesz még egy lány, akiről a többiek se tudnak? Vagy Electra után lezáródik a széria? Ezek a kérdések folyamatosan
Forrás
hajtanak előre. Hatalmas örömmel olvasom a lányok személyes és felmenőiknek történeteit, de a nagy egész is folyamatosan izgalommal tölt el.

I: Mindegyik rész megjelenését eddig nagyon vártam, legfőképpen az miatt, hátha újabb kis részletet kapunk Pa Salt különös haláláról. Van egy elméletem ezzel kapcsolatban, amit most még nem árulok el, de sorozat befejezése után elmesélem mindenképpen. Kíváncsi vagyok jók-e a megérzéseim ezen a téren. Maguk a lányok is érdekesek, mert mindig egy újabb személyiséget ismerhetek meg, mellettük pedig a múlt részletei is nagyon figyelemfelkeltőek, akkor még ott vannak az újabb helyszínek, tájak, kultúrák amelyekbe az Írónő történetein keresztül betekintést nyerek. A legnagyobb rejtély számomra, hogy számíthatunk-e egy hetedik része is a sorozat kapcsán. El tudnám képzelni, hogy egy ismeretlen lány szemén keresztül ismerjem meg a történetet, közben meg mondjuk Pa Salt múltja lenne a másik szál. Egy biztos, van érzéke az Írónőnek fent tartania az érdeklődésemet még ennyi rész elolvasása után is.

„Lábad jól vesd meg a föld friss szőnyegén, de a szellemed emeld fel az univerzum ablakáig.” 

Tiggy korábban egy bohókásabb, spirituális lánynak tűnt és ez nem is csak megtévesztés volt, valóban ilyen. Igen kevés dologban hasonlítanak egymáshoz a testvérek. Tiggy hova került a „rangsorban”?
P: Nem tagadom, legjobban Tiggy-től féltem. Spirituális, intuitív személyiségével nem tudtam, hogyan fogok azonosulni, mert ez tőlem nagyon távol áll. Meglepő módon mégis ez az első regény, ahol a jelen eseményeit sokkal jobban szerettem, mint a múltat. Magamhoz továbbra is Maia-t érzem legközelebb, de előzetes gondolataim ellenére, nem Tiggy lett az
utolsó a rangsorban. A lány vadvédelmi tanácsadóként dolgozik, és aktuális munkája egy elszigetelt skót birtokra vezeti őt. Szerethető csapat gyűlt köré, akik között öröm volt tölteni
Tiggy (Forrás)
a napokat. Még a leírásokat is élveztem, a szép tájról és az állatvilágról. A bonyodalmat anyagi gondok, ellenséges szándék, egy házisárkány feleség és némi betegség nyújtotta. Nagyon tetszett, hogy most több fejezetet kapott a jelen és szépen kibontakozhatott ez a vonal is. Romantikus jelenetekkel gyakrabban is találkozhattam volna, de azért apró szikrák fenntartották az érdeklődésemet. 

I: A legelső rész értékelésében válaszoltunk egy kérdésre, hogy melyik lány történetére vagyunk a leginkább kíváncsiak. Akkor én Tiggy-t nevét mondtam, a spirituális ereje, és kisugárzása valamiért megfogott. Most, hogy már elolvastam a könyvet picit csalódást érzek, talán túl szárnyalt vele kapcsolatban a fantáziám, nem mondom azt, hogy nem volt érdekes őt is megismerni, de valamiért többet vártam ettől történettől. Az eddigi részek után bebizonyosodott, hogy magamat Csillagban találtam meg leginkább, úgy néz ki ő is marad a kedvenc nővérem. Tiggy a természet, és a vadvédelem elkötelezett híve, a munkája egyben az élete is. Egy új helyre költözik, amely nem csak őt de engem is elvarázsolt. Nyári lánynak mondanám inkább magam, a hideget nem szeretem annyira, de még én is szívesen barangoltam volna a skót birtokon. Pont ezen a helyen találkozik a múltjának egy olyan szeletével, amely már régóta várta őt. Tetszett, ahogy a múlt és a jelen összekapcsolódott. A legnagyobb hiányérzetem a szerelmi szállal kapcsolatos, kicsit sótlan volt nekem, jobbat is kilehetett volna belőle hozni úgy gondolom. Tiggy is megkapja a maga boldogságát a végére, megismeri a múltját, és a jövője felé is megteszi a kellő lépéseket. Örülök, hogy megismerhetem az ő történetét is, azok ellenére, hogy nem avattam kedvencet vele kapcsolatban kedves emlékként fogok gondolni rá.

„- Ez a fiatalember (…) egy nap hazavezeti az unokádat.” 

A múlt eseményeinek mozgatórugója a tehetséges táncos, Lucia. Valószínűleg kicsit megosztó személyiség lesz az olvasóknál. Nálunk hogy szerepelt?
P: Most (is) több generáció is felbukkan a múltban, egészen pontosan három generáción keresztül követhetjük nyomon az eseményeket, és Spanyolországba kalauzol minket az Írónő. Hamar kiderül, hogy Tiggy cigány felmenőkkel rendelkezik. Hazánkban is találkozunk a közösséggel, de a kultúrájukról gondolom, hozzám hasonlóan sokan elég keveset tudnak. Maria-val kezdődik minden, aki szülei rosszallása ellenére hozzámegy élete első szerelméhez, a csélcsap José-hoz. A nő számára a család a legfontosabb és mindent megtesz, hogy ha szerény körülmények között is, de boldog életet biztosítson nekik. A 10 éves kislánya azonban mindig többre vágyott, a vérében van a zene, a ritmus és ígéretes tánctehetség. Lucia a főbb szereplőnk és miatta nem tudtam teljesen szeretni a múlt eseményeit. Alapvetően önző és akaratos, nem hajlandó mások tanácsait elfogadni és
Lucia (Forrás)
könnyen a fejébe száll a dicsőség. Emellett lenyűgöző a tehetsége, és hogy mennyit volt képes küzdeni a sikerért. Bár nem fogad el túl sok tanácsot, de nagyon jól átlátja a szituációkat és hiába cselekszik indulatból, mégis legtöbbször jó döntéseket hoz. Éppen az ellentéte a kislánya, Isadora, aki viszont egy csupa szív teremtés, sajnáltam, hogy neki elég kevés oldal jutott.

I: Betekintést kaptam egy újabb kultúrába. Spanyolországba kalauzol el minket az Írónő a múlt szálain keresztül. Nem is gondoltam volna, hogy Tiggy ilyen felmenőkkel fog rendelkezni, meg is lepődtem elég rendesen. A gitánók egy vándor nép, igazán kirekesztett életük volt. Ám a spiritualitás, a zene és a tánc szeretete a vérükben van. Először Tiggy dédanyjával ismerkedtem meg Maria volt a család szíve, aki mindent megtett gyermekei boldogságáért, sajnáltam, hogy sok fájdalmat kellett megélnie a történet folyamán. A főszerephez mégis Lucia, a lánya jut. Egy igazán akaratos személyiség, akinek lételeme a tánc. Végig kísérjük a hírnév útján, amely nem adja olyan könnyen magát, meg kell érte küzdenie, ám Lucia-t nem akármilyen fából faragták. Egyszerre volt varázslatos, de közben igazán kijózanító is a múlt. Nem sokszor tudtam elfogadni Lucia döntéseit, sajnálom, hogy a lányának Isadorának már ennél kevesebb szerep jutott.

„- Ha valami el van rendelve, az élet akár könnyű is lehet.” 

Ez a kötet se volt rövid, kellően tartalmas volt a történet?
P: Sok új dolgot ismertem meg ebben a regényben, aminek nagyon örülök. Tulajdonképpen négy főszereplőt kaptunk, és négy történetet foglalt magába a könyv, unatkoznom nem kellett. Annak is örültem, hogy alaptalan volt a félelmem Tiggy-től, bár azonosulni nem sikerült vele, azért az ő fejezeteit szerettem. És a már emlegetett globális eseményszál itt se
Forrás
maradt el. Tiggy mindig követi a megérzéseit, nehezen fogadja el, hogy Pa Salt meghalt, és az eleje óta húzódó rejtély egyre tovább tekergőzik.

I: Egyedül a szerelmi szálnál éreztem valami hiányt, a történet további elemivel meg voltam elégedve. Megmutatta Tiggy jelenét, a vadvédelmi programot, az ottani munkát, kapcsolatok alakulását. Már itt megmutatkozott a spiritualitás, ami végig jelen van. Tiggy-nek meg kell találnia a belső erejét, amelyhez kap is egy segítőtársat. Megjelenik egy misztikus lény egy fehér szarvas, aki újabb izgalmakat biztosított hősnőnk számára. A múlt is eléggé érdekes volt, a flamenco táncosok élete sem könnyű, és ezt Lucia be is bizonyította. Ez mellett a jelen is tartogatott érdekességet, Pa Salt körüli rejtély is újabb fordulatot vesz. Az Írónő hozta a tőle elvárt szintet, nagyon várom mik lapulnak még a tarsolyában.

„- A tél végi hold. Egy új hajnalt jelez, a tavasz születését, amikor megtisztíthatjuk a múltat, tehát új kezdetet.” 

Végül nem hagyhatjuk szó nélkül az utolsó nővért, Electra-t. Kicsit kívülállónak tűnik eddig a történetben. Tartunk kicsit tőle?
P: A Tiggy iránti félelmemet leküzdöttem, de jött egy újabb para, hiszen következik Elektra, akit félek szintén elég nehéz lesz megszeretni. :D Jó szokásához híven az írónő egy aprócska
Forrás
jelenettel felvezeti a következő nővért. Elektra esetében belecsap az események sűrűjébe. Az eddigi kötetekből az látszik, hogy az ő kapcsolata testvéreivel nem annyira szoros. A kötelező kapcsolattartás megvan, de mégis inkább kívülálló. Biztosan megvannak a saját démonai, akiket majd megismerünk. És ki tudja, még kedvenc is válhat belőle. :)
 
I: Úgy gondolom az ő története is tartogat majd meglepetéseket a számunkra. Egy kicsit tartok is tőle, mert nem érzem közel magamhoz. Várakozó üzemmódban vagyok, de közben izgulok is milyen benyomást tesz majd rám. Nem tűnik annyira kedves lánynak, biztos mély sebeket hordoz magában. A nagyvilági életben van jelen Electra, egy modell élete nem lehet csupa ragyogás és csillogás. Nagyon kíváncsi vagyok az ő ősei honnan származnak. Vajon most milyen kultúrába nyerünk betekintést?

„- Pontosan mi hiányzik? 
- Természetesen a tánc! Hiszen az vagyok én.”

Kedvenc jelenetem:
P: Amikor arról kapunk leírást, hogy Lucia milyen közel érzi magához a zenét és a táncot.
I: 
Tiggy és Pegazus első találkozása.
Kedvenc szereplőm: 
P: Tiggy
I:
Tiggy
Hasonló könyv: 
P: Olvasni nem olvastam a történethez hasonlót, de a Flamenco Párizsban regény hasonlónak tűnik ehhez, legalábbis a múlt eseményeihez.  
Kinek ajánlom: 
I: Úgy gondolom aki eddig figyelem kísérte a nővéreket ne hagyja abba.
Értékelésem: 
P: Ahogy írtam is, Lucia-val akadtak gondjaim és miatta 4,5 pár cipőt kap ez a rész.
I:
Nagyon vártam ezt a részt, de valamiért még se tudott úgy elvarázsolni :/ így most én csak 4,5 szarvast tudok rá adni.
Érdekesség: Az Írónő honlapján pár érdekességre lehet bukkanni, hogy mennyi párhuzam van a történetben szereplő hét nővér és a görög mitológiabeli hét nővér között.  

forrás
A hét nővér sorozat a híres Plejádok csillagkép ősi mítoszain alapszik, ami szintén hét nővérről szól.
Bár nem szükséges ismerni a csillagokat vagy történetüket, hogy élvezhessük a könyveket, rengeteg rejtett utalás van rájuk, ha érdekelnek, és tudod hol keresd. 

Anagrammák és karakter nevek
A szereplők nagy része kapcsolódik a görög mitológiabeli Hét nővér történetéhez nevükben, fizikai tulajdonságaikban és személyiségükben.
Nem sokkal az után, hogy megszületett a gondolat a sorozatról, egy esete leültem a családommal. Már tudtam, hogy a nővéreim – mindegyik 21. századi nő – a régi nővérek után kapják a nevüket, de voltak apró problémák a nem túl ismerős kiejtéssel és a modern megjelenítéssel. Azt is tudtam, hogy más szereplőket is szeretnék átemelni. Ezért azon az estén, felállítottam egy táblát a fő szereplőkkel, és kulcsfontosságú tulajdonságaikkal. Elővettem néhány lapot és tollat, és megkértem mindenkit, hogy keressen anagrammákat, beceneveket, amiket később felhasználhatok.
Pa Salt – a legkisebb lányom, Leonora, indította Pa Salt becenevének kitalálásánál a folyamatot. Ő a nővérek örökbefogadó apja, aki nagyjából Atlaszon, a görög mitológiabeli titánon alapul, aki a világot és az eget tartja a vállán. A ’P’ betű Pléioné-ből jön, a nővérek anyjától és az ’A’ pedig Atlasztól. Kifejezetten szeretem ezt a nevet, mert a ’Salt” pedig a szereplő tenger iránti szeretetére utal.
Maia – az első könyv korunkbeli hősnője egyszerű volt, hiszen gyönyörű név és ma is használatos, így nem kellett becenév.
Alcyone – az ’Ally’ egy nagyon természetes rövidítés a második nővér számára.
Asterope – ez a név ’Csillagot’ jelent, ami nagyszerű becenév lett ennek a nővérnek.
Celaeno – miután sokféle anagrammával játszottunk és azok nem működtek, valaki egy igen egyszerű becenevet ajánlott a ’Ce-Ce’-t, ami hamar megkapta a többiek jóváhagyását is.
Taygete – mivel ezt a nővért Artemisz szarvassá változtatta a mitológiában, és a könyvekben is szenvedélyes állatbarát, így egy állatnevet szerettünk volna neki adni – a ’Tiggy’-n állapodtunk meg Beatrix Potter könyvéből, ahol egy sünit hívtak így.
Electra – tudtam, hogy ez a szereplő tüzes és energikus lesz, így ez a név tökéletes is volt neki.
D’Apliése – nagyon bele szerettem volna még valamibe vonni a ’Pleiades’ nevet így a lányok vezetékneve ennek anagrammájából született.
Kreeg Eszu (Ögörg Eszu) – tudtam, hogy Zeusznak is fel kell még sokszor bukkannia. A mitológia arra enged következtetni, hogy három nővérnek ő az apja. Ő felelős azért is, hogy galambbá változtak és az égre kerültek csillagokként, így menekülve Orion szerelmi üldözése elől.
Zeusz volt az az isten is, aki megparancsolta Atlasznak, hogy a vállán hordja a földet és az eget. Mivel ez illet a történetembe, kettéosztottam a karaktert; a milliárdos Ögörg Eszu és a fia, Zed Eszu – a Kreeg a Greek anagrammája, az Eszu pedig a Zeuszé. Mia zavaros kapcsolatba bonyolódott az egyetem alatt Zed-del. 

Helyek és tárgyak
Atlantis – a legendás elveszett víz alatti város, híres volt szépségéről és ez volt az egyetlen
forrás
név, ami szóba jöhetett Pa Salt rejtett szentélyének, ami a nővérek otthona a Genfi-tavon.
Pa Salt hajója, a Titán – Atlasz maga egy Titán.
Ögörg Eszu hajója, az Olympus – a hajó neve a görög Olimposz hegyből jött, ami a görög istenek lakhelye volt. Zeusz volt a királyuk és ő irányított ott. A görög tengeristen, Poszeidón a másik, akiről úgy vélik egyes lányoknak ő az apja. Sajnos, egy régóta fennálló kapcsolat egy katasztrófafilmmel lefoglalta ezt a nevet, ezért én nem használtam, helyette a római megfelelőjét, a Neptunuszt.
A Pavilon – a hét nővér mitológiájában, Maia gyakran mesél egy elzárt barlangról, ahol egyedül él. Ezért megalkottam ezt a helyet én is Atlantiszon, ahol Maia élhet és dolgozhat, mielőtt belekezd a kalandba, ami felé Pa Salt terelte.
Galambok – számos utalás van arra a könyvekben, hogy a nővérek úgy jönnek Atlantiszra, mint a fészkükbe visszatérő galambok. Ez nem csak egy metafora, hanem a nővérek történetére is utal, ahol a lányokat galambokká változtatta Zeusz, mielőtt az égre kerültek.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése