2019. 02. 06.

Sarah J. Maas: A hajnal tornya (Üvegtrón 6.)

Író: Sarah J. Maas
Cím: A hajnal tornya
Sorozat: Üvegtrón 6.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 792 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Egy csodálatos birodalom.
Egy kétségbeesett küldetés.
Egy ősi titok.

Chaol Westfall és Nesryn Faliq azért érkezett Antica tündöklő városába, hogy szövetséget kössön a déli kontinens kagánjával, akinek hatalmas serege jelenti Erilea utolsó reménysugarát. De nem ez az egyetlen oka, hogy Anticába utaztak: gyógyírt keresnek Chaol Résvárban szerzett sebeire a legendás Torre Cesmében.
A gyerekként iszonyatos borzalmakat átélő Yrene Towers a legkevésbé sem kíván az ifjú adarlani nemesen segíteni, meggyógyítani meg aztán főleg nem akarja. Csakhogy esküt tett, miszerint segíti az elesetteket – és tartja is a szavát. Azonban Lord Westfallt sötétség kíséri, és Yrene hamarosan rádöbben, hogy a fiú múltja mindkettejüket magával ragadhatja.
A távoli hegyekben harcosok lenyűgöző rukokon szárnyalnak, és az árnyak mélyén régóta várt válaszok lapulnak. Olyan tudás, ami a túlélést jelentheti a világ számára – vagy a végső pusztulást.
 
„Szembe kell nézned azzal, amitől annyira rettegsz!”

Csalódottak voltunk kicsit, hogy a várva várt lezárás helyett ezt a regényt kaptuk?
P: Tény, hogy nem ezt a részt vártam legjobban, de most már az is tény, hogy ez is nagyon fontos része a sorozatnak, és ez is izgalmas fejezete volt Aelin győzelem felé vezető terveinek.
:) Csak arra tudok gondolni, hogy hozzám hasonlóan sokan voltak kicsit csalódottak, amikor Chaol és Aeiln útjai elváltak, és talán az írónő is úgy érezte, hogy Chaol is megérdemli, hogy a középpontba kerüljön. Bár mindegy is az indíttatás, én örülök, hogy elkészült ez a rész is. 
Forrás
I: Nem  érzem magam csalódottnak. Úgy gondolom Sarah mindent okkal tesz, biztos volt célja ezzel a kötettel is. Néha a háttérben történt események lesznek majd segítségünkre, biztos voltam benne, hogy ebben a részben is sok izgalmas dolgot tudhattunk meg szereplőinkről.

„- De hát önt is élő legendák veszik körbe. Ők hogy éreznek ezzel kapcsolatban?
- Aelin határozottan élvezi. – Még sosem találkozott olyannal, akinek ennyi neve és címe lett volna, és aki ilyen előszeretettel hangoztatta volna őket.”

Chaol eddig is fontos szereplője volt a sorozatnak, de most főszereplővé lépett elő. Változtatott a megítélésünkön ez a történet?
P: Nem titok, számomra Chaol mindig marad a szívem csücske, úgyhogy én nem voltam teljesen csalódott, amikor kiderült ez a mellékvágány. Igazi küzdelem számára ez a rész. Félelmet nem ismerő katona volt egész életében, és legutóbb úgy váltunk el tőle, hogy kerekesszékbe kényszerült. Egy ilyen szituációt bárkinek nehéz feldolgozni, de egy ilyen
Chaol (Forrás)
domináns férfi számára még nehezebb. Értéktelennek érzi magát, olyannak, aki nem érdemel szeretetet. Néha azért bosszantott, mennyire bezárkózik, milyen magas falakat épít maga köré. Csak úgy van esélye a gyógyulásra, ha előbb saját démonaival küzd meg és ez a legnehezebb. Nagyon élveztem, hogy sokkal jobban megismerhettem itt.
I: Chaol-t nagyon megkedveltem a sorozat elején, neki szurkoltam sokáig. Ám megértettem Sarah miért is bontotta fel Aelin és közte lévő bensőséges kapcsolatot. Reménykedtem benne, hogy szegény kapitányunknak is esélyt ad a gyógyulásra, mert nem csak testileg, de érzelmileg is összetörte őt. Ebben a részben lehetőséget kap arra, hogy rendbe tegye az életét, megtalálja azt a társát, aki mellett újra a régi önmaga lehet. Mindig is erős férfiként gondoltam rá, és ebben a balesete sem törte meg. Igaz, hogy több belső vívódást láthattam tőle, kellett idő még felengedett ebben az új helyzetben. Legnagyobb örömömre szépen lassan kezd újra a régi önmagává válni. Persze azért ez mellett zajlanak rendesen az események, egy percre sem lankadhat a figyelme, mert a gonosz ide is betette már a lábát. Az tetszett a legjobban, hogy tényleg tudott újat mutatni Chaol, volt még olyan arca amit eddig nem ismertünk, és Sarah most megmutatta, hogy nem szabad róla lemondani, mert ő is az egyik fontos szereplője ennek a világnak.

„- Ez lesz a mi korunk nagy háborúja – szólalt meg halkan. – Még akkor is emlegetni fogják, amikor mi már nem leszünk, amikor már az unokái is meghaltak. Erről suttognak majd a tüzek körül, ezt éneklik a nagycsarnokokban.”

Felcsillanhatott azok szeme, akik olvasták az előzménynovellákat. Jó látni, hogy kiderül azon történetek fontossága is. Megörültünk Yrene felbukkanásának?
P: Már szinte el is feledkeztem Yrene-ről, aki számára Celaena adta meg a szabadságot, de arra nem gondoltam volna, hogy ennyire fontos szereplővé válik a gyógyító. Annyira zseniális, hogy ennyire összefutnak a szálak. Távol él otthonától, de a háború híre miatt egyre inkább szeretne hazatérni, tudja, hogy segítenie kell a harcban. Még egy utolsó nagy feladatot kap azonban, mielőtt hátra hagyhatná a tornyot. Komolyan veszi a munkáját,
mindent megtesz a siker érdekében, az se számít, ha közben saját maga is sérülhet. Valódi, önzetlen gyógyító. Makacs, kitartó és erős jelleme beleillik a sorozat nő karaktereinek sorába. Nagyon megszerettem a könyvet olvasva. 
Yrene (Forrás)
I: Bennem még friss élménynek mondható az előzmény novella, mert nem is olyan régen sikerült elolvasnom. Már ott is sejtettem, hogy valamikor még fogok találkozni a novellában megismert gyógyítóval. Nagyon megörültem, amikor a fülszövegben feltűnt a neve, bíztam benne, hogy ebben a részben jobban megismerhettem Yrene személyét. Nincs okom panaszra, mert tényleg ismét egy újabb erős hősnőt sikerült megismernem a személyében. Erős, kedves, makacs, szenvedélyes, minden olyan tulajdonsággal felruházta Sarah, amiért kedvelni lehet őt. Az akkori találkozás nagy hatással volt rá, mindenképpen szeretett volna jó gyógyítóvá válni, ehhez minden meg van is benne. Megismerjük az itteni életét, milyen szerepet is tölt be egyes szereplők életében, kivel milyen a kapcsolata. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora szerephez jut, egy fontos dologra neki kell rájönnie, amely a végső harcban segítség lesz. A legjobban Chaol-al való kapcsolatának alakulását szerettem, mindketten fenntartásokkal kezelték a közös munka lehetőségét, de szépen lassan vetkőzték le az egymással szembeni fenntartásokat.

„Vihar közeledik – ezt kell elmondania mindenkinek. Azonban ő pontosan tudta, hogy már most is tombol egy.”

Megszokhattuk már, hogy izgalmas csavarokkal tarkítja a cselekményt az írónő, itt is akadt belőle bőven?
P: Nagyon örülök, hogy sikerült úgy alakítani az eseményeket az írónőnek, hogy ennyi
fontos momentum belekerült. Antica serege is szükséges lenne a győzelemhez, ezért Chaol és Nesryn hatalmas teherrel érkezik a királyságba. A politikai játszmák itt se hiányozhatnak, nehéz kiismerni a szereplőket, hogy kiben bízzunk és kiben nem, de jó volt megismerni egy új uralkodó családot, színes egyéniségeket láthattunk közöttük. Külön öröm számomra, hogy utólag derül ki, hogy az előzmény novelláknak is mennyire fontos szerepük volt. Persze, nem volt ugyanannyira feszített itt a tempó, mint a legutóbbi kötetben. Itt inkább megpihentünk kicsit, érzelmileg készülünk a végkimeneteltől függetlenül is biztososan megrázó lezárásra. Nem unatkoztam egy percig se, csupán nem kellett percenként kapkodni a fejemet. De ezt most nem bántam, akadt bőven meglepetés és izgalmas pillanat.
I: Ebben a részben sem kellet unatkoznom az biztos. ;) Több szereplő szemén keresztül ismerjük meg a történteket, mindegyikükre szükség volt, hogy a végén összerakják a kirakós darabkáit. Antica városába érkezik Chaol és Nesryn, ez a hely csupa pompa, Sarah ért a
Nesryn (Forrás)
világok megteremtéséhez, egy újabb izgalmas szintfoltot mutatott meg. Az uralkodót, a Kagánt kell meggyőzniük, hogy ő is együtt harcoljon velük a nagy háborúban. A fogadtatás nem a legkedvesebb, több kell ide, mint egy sima meggyőzés. Megismerjük a Kagán gyermekeit, akik maguk is vívják a saját csatáikat, az örökös kiválasztása itt nem is olyan egyszerű dolog. Megismerjük a gyógyítókat
akik itt tanulják a mesterséget. Chaol-nak nem csak sereget kell gyűjtenie, hanem a saját gyógyulásáért is meg kell küzdenie, Yrene lesz ebben a segítsége. Nem indul zökkenőmentesen a kapcsolatuk, de pont az ilyen a kedvencem, amikor két ellentétes érzésekkel lévő személy meglátja mennyire félreismerték a másikat, sokkal több közös van bennük mint elsőre gondolnák. Nesryn is nagyobb szerephez jutott, ő külön utakon jár Sartaq herceggel, akinek Rukja hátán újabb titkokra derítenek fényt. Az ő részeik is érdekesek voltak, eddig Nesryn számomra semleges személy volt, jó volt kicsit többet megtudni róla is, így már más szemmel néztem rá. Nagyon tetszett ez a rész is, itt most nem pörögtek annyira az események, mégis tudott Sarah újat mutatni, amivel még inkább meg szeretete velem az Üvegtrón sorozatot. Hihetetlen milyen ügyesen mozgatja a szálakat. Nem mondhatom szőrös szívűnek, mert azért a sok rossz mellett a boldogság, és a szerelem is felüti a fejét az események során.


„- Nem nézünk hátra – nézett végül a szemébe. – Az senkin sem segít, és egyébként sincs mire visszanézni. Innen már csak előrefelé haladunk.”

Sartaq (Forrás)
Viszont most már tényleg érkezzen az utolsó kötet, ugye? :D
P: Bizony, bizony. :D Hol van már a december? Legalábbis folyamatosan szurkolok, hogy elkészüljön most is karácsonyra a folytatás. Szinte agyalni is felesleges a végkimenetelről, mert biztos vagyok benne, hogy úgy is meglep minket Sarah és csavar mindenen egyet. 
I: Egyszerre várom, de közben meg félek is tőle. Nehéz lesz elengednie a sorozatot, mert szinte már tényleg minden évemhez hozzátartozott egy újabb rész megszerzése. Biztos sok fordulatban lesz részünk a végjátékban. Alig várom, hogy előttem se legyen többet titok Aelin döntéseinek végső kimenetele.

„Yrene reménysugár volt.”

Kedvenc jelenetem:
P: A gyógyulás szenvedéssel és önismerettel telő pillanatai.
I: Az érzelmek megváltozásának első jelei főszereplőinken.
Kedvenc szereplőm:
P: Chaol, Yrene
I: Yrene, Chaol
Hasonló könyv:
P: Nemrég olvastam újra az Árulás csókját és én érzek hasonlóságot.
Kinek ajánlom:
I: Tessék folytatni a sorozatot, és Chaol történetének is adni egy esélyt.
Értékelésem:
P: Ez a rész is 5 reménysugarat kap tőlem.
I: Nem gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni Chaol történte így megérdemli tőlem a 4,5 gyógyítást. 
Érdekesség: Egy ilyen népszerű sorozathoz nem csoda, hogy rengeteg fanart-ot lehet találni. Most is sok szépséggel találkoztunk, amik közül válogattunk nektek.

Aelin számos "szerepben" tűnt fel a sorozatban, de persze mind a mi szerethető harcosunk, aki mindent megtesz szeretteiért és a népéért.


De rajta kívül a többi szereplő is gyakran megihleti a rajongókat. Tényleg érdemes néha szétnézni, mert rengeteg csodálatos alkotásra lehet bukkanni. Ezek az egyik kedvenceim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése