2019. 04. 09.

Cassandra Clare interjú


Egy hosszabb interjút hoztam nektek, ahol Cassandra Clare-t sok jövőben érkező projektjéről faggatták, a Red Scrolls of Magic- ről, a Chain of Gold-ról, a Sword Cather-ről. Szóba került a Queen of Air and Darkness is, amiben kisebb/nagyobb spoiler-ek is akadnak elvétve, ezért azokat elrejtettem, hogy csak a nagyon bátrak olvassák el. :)

A Queen of Air and Darkness kapcsán sok olvasó, köztük én is, arra számítottam vagy azt reméltem, hogy Zara meghal [Cassie nevet], miért nem lett így? Miért él még? És újra ő lesz a gonosz vagy az egyik gonosz a Wicked Power sorozatban?

Igen, ő az egyik ellenség a Wicked Powers sorozatban és ezért hagytam életben. Úgy értem, Zara szörnyű, ő a legrosszabb, de technikailag az apja, Horace mozgatta a szálakat, ezért fontosabb volt számukra [a szereplőknek], hogy kiiktassák ők. Szerintem nagyon szerencsés, hogy túlélte. Még szükségünk van rá, mert az a befejezés nem lett volna lehetséges Zara
Forrás
nélkül. Ez megmutatja milyen szélsőségessé vált, hogy bármit megtenne, még öngyilkossággal is fenyegetőzne, hogy megölné önmagát és mindenki mást, ezeket a gyerekeket, bűntudat nélkül. Ez jól szimbolizálja milyenek a Klávé beli Árnyvadászok most. Apró betekintést kapunk a Lost World-ben, de ezt leszámítva nem látjuk őt a Wicked Powers-ig, ott jelentős szereplő.

Nagyon hamar érkezik a Red Scrolls of Magic és sokan izgatottak. Amikor együtt írtok történeteket az Árnyvadász világhoz, írónőkkel alkotsz, a barátaiddal tulajdonképpen. Néha együtt vagytok, egy asztalnál írtok, de most Wes-szel írod a Red Scroll of Magic-et, aki teljesen másik államban van, hogyan kommunikáltok? És milyen volt férfi íróval dolgozni?
E-mail-ben és Skype-on is tartottuk a kapcsolatot és azt mondhatom, hogy ez más volt az eddigiektől. Wes alapvetően azt mondta, hogy „Oké, én megcsinálom ezt,” míg a női alkotóknál ez inkább így hangzik: „Minden lépést átbeszélünk.” Wes kidolgozta kb. a könyv felét és elküldte nekem. Érdekes volt, mert ő annyira máshogy veszi az Árnyvadászok és Alvilágiak világát. Olyan volt számára, mint egy kurzus arról, hogyan működik ez a világ. Feltalál egy warlock karaktert, Bernard-ot, aki félig béka, félig kacsa volt, és azt mondta, „Szörnyű az átka, elrejtve kell maradnia, mert senki sem láthatja, olyan rettenetes.” Tetszett, mert „A) ez vicces és B) a warlock-ok mágiát használnak, hogy elbűvöljék magukat, tehát mégha félig béka félig kacsa is, kimehet.” Bernard végül túlélte, mint szereplő, csak nem félig kacsak, félig béka többé. Ezért a közös írás tapasztalata mindig érdekes, jön valaki új, aki kívülről hoz ötleteket.

A Red Scrolls of Magic mellett a Chain of Gold is idén érkezik. Azt valószínűleg még éppen írod.
Épp most adtam le az első kéziratot!

Azt mondtad a Chain of Gold már évek óta készül, milyen érzés, hogy végre teljesen ezekre a szereplőkre tudsz összpontosítani? És milyen visszatérni a Pokoli szerkezetek szereplőihez, akik itt mellékszereplők?
Nagyon jó [a Chain of Gold-ra koncentálni]! A szereplőkre máshogy összpontosítok, mint a Pokoli szerkezeteknél. Nyilvánvalóan Will és Tessa most is fontos, ők James és Lucie szüleit, de csupán ennyi. Azért fontosak mert az ő szüleik és nem azért, mert ők Will és Tessa. Érdekes más nézőpontból nézni az eseményeket, észben tartva, hogy most Cordelia, Lucie, James és Anna a mesélők. Kapcsolódni fognak ezekhez a szereplőkhöz, szülőként és nem
Forrás
főszereplőként. Látjuk őket és mindig öröm újra együtt lógni Gideon-nal sé Sophie-val, egy kicsit Cecily-vel, Gabriel-le és persze sok időt Will-lel, Tessa-val és Jem-mel. Mindenki veszélybe kerül; olyan démonok jelennek meg, akik nappal is képesek támadni, és akiknek olyan halálos a mérge, hogy még az Enklávénak sincs rá ellenszere.

Ezek a támadások csak Angliában történnek?
Csak Londonban. A Klávé próbálja visszatartani a fenyegetést, de ez nyilvánvalóan elég nehéz annyi fefolyásolhatatlan tényezővel. A Chain of Gold szereplőit elkülönítik avárosban, próbálják kitalálni, hogy milyen fajta démonnal van dolguk, és ki áll a támadások hátterében. Mindeközben persze a személyes kapcsolatok is bonyolódnak.

És annyira izgatott vagy, hogy ezt leírhatod, legalábbis nagyon úgy tűnt tegnap [a Cassie és Holly eseményen], amikor a divatról és minden egyébről beszéltél.
Igen, imádom ezt az időszakot. Imádom a ruhákat, a divatot. Egy kicsit, mint a Downton Abbey, azok számára, akik szeretik ezeket a dolgokat. Imádom a tárgyak leírását, nagyon érdekes idő volt, amikor a dolgok változtak. Victória Királynő 1901-ben halt meg, tehát ez Eduárd korának nagyon az eleje, és mindenkiben megvan ez a hatalmas optimizmus és izgalom. Ezt hívták a Századfordulónak (’Belle Époque’), a gyönyörű időnek, mert ez volt a művészeti kifejezés ideje – festézset, művészet, költészet – és először írhatok olyna Árnyvadászokról, akik értékelik a művészetet és a költészetet. Matthew nagy rajongója Oscar Wilde-nak és más költőknek. Anna odáig van egy alvilági költészeti szalonért, ahol az Alvilágiak összegyűjtik és megosztják egymással művészetüket. Hell Ruelle-nek hívják a helyet.

Alig várom! Két év múlva az első felnőtteknek szóló sorozatod is érkezik és a TV-s jogait is eladtad a Sword Catcher-nek. Ideges vagy izgatott vagy, szerinted mi lesz most más?
Most producer is vagyok, több a ráhatásom most, ami jó. Többet beszélek a projekt íróival, mint bármikor korábban. Ez érdekes, mert már a könyv körvonalainál megvették. Nem hittem, hogy bárki megvenné. Elküldtem az ügynökömnek Kaliforniába, hogy ’Ezen dolgozom éppen, most már te is láthatod.’ És megkérdezte megmutathatja-e pár embernek. Amire azt feletem, ’persze megmutathatod pár embernek, te vagy az ügynököm’. Majd ezzel a producerrel tért vissza, akiről jó dolgokat hallottam, hogy meg akarja venni. Még könyv se volt, de tudta is ezt, és telefonon megbeszéltük a dolgokat. Érdekes, mert éppen dolgozom a könyvön, és részletenként küldöm neki is. És az író – nem árulhatom el a nevét – szintén
Forrás
dolgozik a forgatókönyvön és bevezetőn, ő is továbbítja a munkáját nekem. Tehát cserélünk. Van, amit ő máshogy gondol, a szereplői olyanokat tesznek, amit a könyvben sose tennének.

Izgalmasan hangzik, nagyon örülök neki! A Sword Catceh főszereplője Kellian, milyen érdekességet tudsz róla mondani?
Bűnöző!

Bűnöző?!
Bűnöző és kém.

Ez azért még érdekesebb, hiszen a herceg hasonmása, közben meg bűnöző.
Az. Nos, igazából nem bűnözőként kezdi, hogy fair legyek Kell-lel szemben. Meglehetősen összetett kapcsolata van Conor-ral, aki a herceg, ő a fegyverhordozója, a legjobb barátja. Szereti, megbízik benne, nagyon-nagyon közel állnak egymáshoz. Majd Conor tesz valami szörnyűt, amivel elárulja. Kell próbál megbocsátani Conor-nak, de ezzel felnyílik a szeme. Egyre több mindent észrevesz Conor-on, ami nem annyira jó. Akkor kap egy nagyon csábító ajánlatot egy Ragpicker King nevű férfitól, aki a bűnöző alvilág feje tulajdonképpen. Azt mondja, ’Ha kémkedsz a királyi család után, segítek neked.’
Nem akarom elmondani, mi pontosan az ajánlat, de annyit elárulhatok, hogy olyan dolgot ajánl Kell-nek, amit igazán akar. Ezért fogadja el Kell és nagyon veszélyessé válik a helyzet, hogy fegyverhordozó és kém is egyszerre a királyi palotában.

Remekül hangzik! [Cassie nevet] Tetszik, hogy barátokként kezdik, majd ellenségekké válnak. Ez igazán menő.
 Mindig előjön ez a bonyolult helyzet. Barátok? Ellenségek? Vagy a kettő keveréke?

Ez valószínűleg gyors kérdés lesz. Te magad is olvasó vagy, ahogy időd engedi, szeretsz olvasni, milyen könyveket keresel, mik érkeznek 2019-ben?
Angie Thomas Ont he Come Up könyvét nagyon várom, mert imádtam a Gyűlölet, amit adtált és izgatott vagyok emiatt. Leigh Bardugo King of Scars regényét is várom és Christine
Forrás
Riccio Again, But Better kötetét is.

Én is, én is!
Nagyon izgalams! Azt hiszem Jennifer Donnelly-nek is új könyve érkezett [Stepsister] és imádom őt. Várom a Three Dark Crown sorozat következő részét is [Five Dark Fates]. Sötét és kegyetlen, szórakoztató sorozat. De még ezeken kívül is rengeteget tudnék felsorolni.

Nagyon hamar el fogom olvasni a King of Scars-t.
Ó, már olvastam egy nagyon korai fázisban, de alig várom, hogy a véglegeset is kézbe vehessem.

Van valamilyen kacsplat a Wicked King [Cassie nevet] és a Queen of Air and Darkness: ki a jobb tündérkirály, Kieran vagy Cardan?
Azt mondanám, Kieran jelenleg jobb király, de hiszem, hogy Cardan válik jobbá. Most éppen nem csinál túl jó munkát. De ezt szeretem benne, kicsit hibás.

Szerintem Cardan határozottan fejlődött a Wicked King végére.
Bizony, jobb lett! Azt hiszem törődnie kell azzal, milyen királynak lenni. Végtére is sok szörnyű dolog történt vele.

Igen, mindig is akarnia kellett volna, hogy király legyen.
Pontosan. Szerintem Kieran nem lett volna jó király az első könyvekben vagy a Queen of Air and Darkness-ben, olyan személlyé válik, aki jót akar tenni a népéért.

Igen, beszéljünk kicsit a Queen of Air and Darkness-ről. A vége igen sokkoló [Cassie kuncog]; az Árnyvadászokat száműzték és van egy második Jace. Mindig is ezt tervezted vagy egyszer csak megtörtént, mint a Vadűzés megjelenése?

Hajlamos vagyok előre tudni a kezdetet és a lezárást, de az oda vezető utat nem, de azt mindig tudtam, hogy a Klávé kettéoszlik, és hogy Alec Konzul lesz, mert régóta ez volt a tervem vele. Szerintem utaltam is már rá régóta. Az oda vezető út változott kicsit, a jelenlegi események miatt és a világban játszódó dolgok miatt. Jobban érdekelt, hogy egyfajta kormányzásról beszéljek, és hogy az miért nem működik. Kezdetben nagyon befolyással
voltak a tündérek az Unseelie Király. Későbbi döntés volt, hogy épp akkor ölöm meg az Unseelie Királyt. Tudtam, hogy meg fog halni, de az idejét nem. Ahelyett, hogy a könyv
Forrás
végén halt volna meg, a történet közepére hoztam, így a Vadűzés is bekerülhetett a képbe.

Érdekes! Tetszik, hogy a mostani helyzetet az Államokba helyezted, ahogy az amerikai politikában is zajlik.
Ez határozottan amerikai politika, de észrevettem a világban zajlódó eseményeket is. Mi történt Brazíliában, vagy a Fülöp-szigeteken. Amikor kezdtem az írást, a francia választások közepén jártunk. Nem lehetett tudni ki lesz a befutó, Le Pen vagy Macron és ez fontos hatás, mert az idősebb Le Pen a Nemzeti Gyűlés vezetője és Marie Le Pen olyan, aki a régi értékeken nevelkedett és az apjához hasonló szörnyeteggé vált.

Ez nagyon érdekes infó Zara-ról és Horace-ről. De evezzünk vidámabb vizekre: a Malec esküvő a Queen of Air and Darkness végén!
Áááh!

Hányszor írtad újra azt a jelenetet, mire teljesen elégedett lettél vele?
Nagyon sokszor! Mindig kétségeim voltak az esküvővel kapcsolatban, mert nem vagyok túl esküvős típus. Szörnyű voltam a saját esküvőm megtervezésében és volt egy listám arról, miket nem akarok: nem akarok táncolni, zenét és csokrot dobni. Tortát se akarok senki arcába nyomni. Imádtam a saját esküvőmet, alacsony költségvetésű volt és hogy megtervezzem Magnus és Alec esküvőjét teljesen az ő helyükbe kellett képzelnem magam. Tudtam, hogy Kaliforniában lesz, mert a Gonosz fortélyok ott játszódik, és azt kérdeztem magamtól, milyen egy tökéletes kaliforniai esküvő. A tengerparton kellett lennie és fontos volt, hogy a szeretteik vegyék őket körül. És utána kezdtem a fogadalmakon gondolkozni, mert még sose láthattunk egy Árnyvadász esküvőt teljes egészében. Tudtam, hogy szükség van rá és Magnus és Alec nem saját maguknak írják, mert ez nem olyan Árnyvadászos dolog. Ezért alkotnom kellett egyet. Merítettem hozzá a Bibliából, az Énekek énekéből és sok verziót leírtam, míg megszületett.

Gyönyörű esküvő volt és pár könnycseppet is elmorzsoltam.
[Cassie nagyon hálásnak tűnik] Ez jó. A boldog könnyek, esküvős könnyek.

Természetesen! Tervezel még Árnyvadász könyveket, mint a szójegyzék vagy a Kódex?
Forrás
Épp a Kódex frissítésén dolgozunk. Csak az időpont a kérdéses. Megjelenhetne a Wicked Powers előtt, de akkor utána újra frissíteni kellene. De ha megvárjuk azt, akkor túl sok idő telik el. Így még nem dőlt el.

Rendben. De nagyon közeledik az Angyal kiadásának tízedik évfordulója, ami miatt nagyon izgatott vagyok! Elé tudsz árulni valamit a bónusz tartalomról?
Nem tudok semmit! Remélhetőleg többet fogok tudni, mert jövőre érkezik, és idén kezdek dolgozni rajta. Azt tudom, hogy hasonló lesz, mint a Csontvárosnál. Imádom a különleges kiadás aranyfóliás borítóját, de egy fogaskerekes steampunk verzió is csodás lenne! És imádom a szereplők portréit, tehát arra is van esély. A bónusz jelenet pedig bármi lehet, egy meghívó Quincey partijára vagy egy levél Will-től a családjának.

Nagyon izgalmas! Főleg mert nagyon kíváncsi vagyok a szereplők születésnapjára.
Tudom, mindenki ezt akarja! Mikor születtek, milyen csillagjegyben? Mindig azt felelem, hogy megtudjátok, csak várjátok ki.

Menő lenne megünnepelni a Végzet ereklyéi szereplőinek a születésnapját.
Annyi megünnepelni való születésnapunk van!

Térjünk vissza a Gonosz fortélyokhoz, nagyon változatos a történet. Ty nagyon atipikus szereplő, Diana transzszexuális karakter és most egy poligám kapcsolatot is behoztál. Kellett győzködnöd a szerkesztődet vagy a kiadódat ezek miatt, hiszen mégis csak egy ifjúsági sorozatról beszélünk?

Egy kicsit. Egyszer a szerkesztőm megkérdezte, ’Ez afelé tart, mint gondolom?’, azt feleltem, igen, és azt kérte ne őrüljek meg túlságosan. Valójában nagyon jó volt benne, komolyan vette és egyáltalán nem panaszkodott, nagyon jól viselkedett. Szerintem azért segített, mert előre jelezték, hogy ez a kapcsolat meg fog történni. Az is igaz, hogy a tündéreknél ez normális, míg az embereknél ez továbbra is ellenállásba ütközik. Kieran olyan kultúrából jött, ahol az emberek nem kacsintanak másra, és nem érti, ez miért olyan nagy dolog. De a szerkesztőm belement.Szerintem jó dolog vagy van poligám kapcsolat a Gonosz fortélyokban.
Forrás

Nagyon aranyosak. Igazán szerelmesek és egymás gondját viselik.


Nagyszerű, hogy találtál megoldást arra, hogy együtt legyenek egy kis házikóban.
Tudom, imádom azt a kis házikót!

Az utolsó kérdés megint az íráshoz kapcsolódik. Vannak jelentős különbségek az írói stílusod között, amikor társszerzőkkel dolgozol, mint a Ghost of the Shadow Market, a Történetek az Árnyvadász Akadémiáról vagy a Bane krónikák? Úgy értem Sarah nyilvánvalóan szeret igen hosszú történeteket írni.
Igen, megpróbálunk mellé ülni, de őt nem lehet visszatartani. [nevet] Más együtt dolgozni velük. Nagyon érdekes, nagyon tehetséges hölgyek. Sarah hosszan ír, de lenyűgözik őket bizonyos szereplők, tehát valószínűleg találkozni fogsz az ő történeteiben Lily-vel vagy Raphael-lel, vagy Sebastian-ról kapsz több infót. A Last Hours-ban imádja Thomas-t és Alastair-t. Tehát várható, hogy kivel fogunk még találkozni. Maureen remek a történelmi részletekben, tehát ő írta a Marie Antoinette történetet, mert senki más nem akart a Forradalom korabeli Franciaországgal foglalkozni. Ő ismerte a részleteket. Kelly sötét fantasy és horror regényeket ír, őt néha vissza kell fogni, ha valami túl ijesztő vagy hátborzongató.

Igen, mint például az emberi öltöny [a Learn About Loss-ban]…
Igen, durva, ugye? Ő imádta azt a részletet. A történetet a szellem Livvy-vel is elkészítette, ezért meg kellett mondani neki, hogy már túl horrorszerű az egész. A szellem Livvy kísérteties, de ez nem egy horror sztori! De ő egy gyönyörű írónő és a prózái nagyszerűek. És Robin szereti a gonosz szereplőket, tehát ha Robin kap egy történetet, el kell gondolkodnom, hogy ki benne a szörnyű karakter; Stephen Herondale-nek elég hibás személyisége volt, Céline és Robert is hozzá hasonló. Robin szereti az olyan történeteket, ahol ezek az emberek nagy hibát vétenek. Ő kapta a Történetek az Árnyvadász Akadémiárólban az Imádott gonoszt, mert akart írni a Körről és a Waywood kapcsolatról. Nagyot szólt! Szerette Robert-et és Michael-t és megírta, hogyan estek egymás csapdájába. Csak ő tudta megírni ezt a szomorú végzetes szerelmi történetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése