2019. 03. 20.

Borsa Brown: Gyalázat ​és hit (Gyalázat 1.)

Író: Borsa Brown
Cím: Gyalázat és hit
Sorozat: Gyalázat 1. 
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 574 oldal
Fülszöveg: 
Egy ​elzárt amish közösség és a külvilág összecsapása
Dorothy Miller, a fiatal amish lány Sarasotában éli mindennapjait. Bár közösségük visszahúzódik a világi élettől, de nem zárkózik el teljesen.
Gregory Hamilton újabb üzleti tervet készül véghezvinni, nívós éttermet építene a városi amish piac helyén. A hely felvásárlása már folyamatban van, és ezzel az amish közösség tagjai is szembesülnek.
Vajon felveszik a harcot azzal az emberrel, aki tönkre akarja őket tenni, vagy jámbor lélekként beletörődnek a helyzetbe? És mit tesz Dorothy Miller?
Mi történik, ha kezünkbe vehetjük a sorsunk irányítását, de képtelenek vagyunk józanul dönteni, mert a szívünk nem engedi? Mi van, ha olyasvalakibe szeretünk bele, aki egyenesen az ellenségünk?
És van, amikor már hiába a hit, az amish maffia is közbelép, egy igazán különleges ember vezetésével. Végül pedig mindenki szembesül vele, hogy a bűn az ajtajuk előtt áll, és arra vár, hogy beengedjék.


„(…) melyik farkas megy el ilyen bárány mellett harapás nélkül.”

Borsa szereti olyan „világba” kalauzolni olvasóit, amit kevesen ismernek. Az aprólékos részletek viszont segítenek teljesen átérezni a légkört. Ezért vártuk az új sorozatot, amivel egy amish közösségbe csöppenünk?
I: Borsa témaválasztásai mindig nagyon érdekes. Olyan elzárt kultúrákat vett eddig célba, amelyről nem tudunk sokat, pont a titokzatosságuk miatt válnak csábítóvá. Az Arabnál is pontosan az volt ami felkeltette az érdeklődésemet. Ott az arab kultúrába kaptunk
forrás
betekintés, már ott is látszott, hogy Borsa nagyon alapos ha kutató munkáról van szó, nem szeretne a levegőbe beszélne, hanem tényleg utána jár a dolgoknak, hogy hiteles legyen a mondanivalója. Amish világ ismét egy különlegesség, egy elzártan élő nép, akiknek megvan a maguk kultúrája. A modern embereknek idegennek tűnek a lovaskocsijaikkal, az egyszerű ruháikkal, az mindent meghatározó hitükkel. Nagyon vártam, hogy közelebb érezhessem magam ezekhez az emberek, megismerjek az őket övező mondákat. Nem kellett csalódnom, mert Borsa tényleg bedobta ismét magát. Érezhető volt a feszültség a két világ között, ahogy a
sarasotai amishok, és az englischerek konfliktusba kerültek. Egy trailer is készült  a könyvhöz, aminek megnézése után már semmi kétségem nem volt azzal kapcsolatban, hogy nekem olvasnom kell ezt a könyvet. A fülszöveg lényegében elmondja nekünk a konfliktus egyik fő okát, az amish piac felszámolása sok családnak venné el a keresetét, ez indulatokat szül. Így kapcsolódik össze három emberi sors, egy amish lány, egy nagyvilági férfi, egy amish fiú, aki nem is tudja hova húzza őt igazán a szíve. Egy úgynevezett szerelmi háromszögbe csöppenünk, amely mindegyik fél életét felborítja. Nem csak egymással, de önmagukkal is szembe kell nézniük, hogy rá jöjjenek arra mire is vágynak igazán.
P: A témaválasztás vonzott. Tudom, nem ez az első amish közösségben játszódó történet, de ez megfogott. Olvastam már Borsától, így bíztam benne, hogy a stílusában, a történetben sem kell csalódnom, annak ellenére, hogy az Arab lánya 1. kötete után nem vitt rá a lélek, hogy az Arab sorozatot folytassam. Mégis annyira szeretik az írónő regényeit, hogy esélyt
Dorothy (forrás)
adtam neki. Sajnos azonban, ez inkább a csalódás kategória lett számomra, pedig nagy fantáziát láttam a témában. Nagyon érdekelne, hogy mi lesz hármukkal később, de kis esélyt látok a folytatás olvasására.

„Hiába üvölti a hang az agyamban: BŰN! A képébe nevetve felelek: Igen, az. És én kinyitottam neki az ajtót!”

Főszereplőnk Dorothy, aki neveltetésének megfelelően hite szerint él, de napról napra kibontakozik benne egy kis kétely, ami miatt nyitna a világ felé. Megszerettük ezt a lányt?
I: Dorothy egy kedves lány, akinek a  szívében kettősség lakozik. Egy részről próbál a hittének élni, ahogy szülei tanították neki, más részről pedig kíváncsi természete hajtja az idegen modern világ felé. Teljesen megértem őt, amiért valami másra vágyott, mint a megszokott élete, de akármennyire is lázad, a vallás mélyen gyökerezik benne, amelynek láncaitól nem könnyű helyesen cselekedni, dönteni. Két férfi is közel kerül hozzá, de a szívét még nem érzi melyiknek adja igazán. Nem tudtam teljesen beleképzelni magam a bőrébe, látszik, hogy teljesen máshogy élünk, nekem modern lánynak, még ha a vidéki életet szeretem, akkor is furcsa volt átélni Dorothy szemén keresztül egyes részeket. Nagyon várom már azt a részt, amikor ő is elmehet a rumspringájara, szerintem ott fog igazán kinyílni, meghozni a végső döntését, hol folytatja az életét.
P: A szereplők terén nem is tudom, mit mondjak. Dorothy nagyon ellentmondásos, illetve érezhető, hogy még vívódik saját magával. Fontos számára a vallás, hiszen ebbe született, de
forrás
sok esetben mégse tud azonosulni vele. Ilyen környezetbe pont ilyen szereplő szükséges egy történetbe, eltér a megszokottól, felkavarja az állóvizet. Azt hittem könnyű lesz vele szimpatizálni, de egyszerűen nem sikerült. Nem tetszett a két férfi közötti vívódása, és hogy az egyik pillanatban felkapja a vizet, a másikban túl alázatos. Elképzelhető, hogy a rumspringája alatt válna szerethetőbbé, ahol leveti béklyóit, és önmaga lehet.

„(…) az egyik csókja egy beteljesülés, míg a másiké maga a mennyország?”

A történet fő mozgatórugója egy „kívülálló” megjelenése, aki veszélyezteti a közösség megélhetését. Izgalmasra sikerült ez a szituáció?
I: Gregory megjelenése felpezsdíti Dorothy eddigi életét, a közösségben is indulatokat szül. Valljuk be, azért mi se tárt karokkal fogadnánk egy olyan embert, aki elvenné tőlünk a megélhetésünk egyik zálogát. Persze ezek mellé Borsa még sok érdekes helyzetet állít szereplőink elé, de ez az első, ami felborzolja a kedélyeket. Betekintést kapunk az amish emberek életébe, hogy miként élik a mindennapjaikat. A vallás fontos szerepet tölt be az egész történet alatt, jó sok rész van amely megmutatja, vagy elmagyarázza mit miért tesznek, vagy gondolnak. Ez miatt panaszunk nem lehet, mert Borsa tényleg bevezet minket ebbe a titkos világba. De nem csak kívülről érkezhet a veszélyforrás, belső harcokra is számítani
Gregory (forrás)
kell. A szerelemi háromszögünk is biztosít izgalmakat, lehet szurkolni az alfa hímekért, szegény Dorothy lelkéért is mormoljunk el egy imát, hogy tisztába tegye az érzéseit, megtalálja azt aki mellett tényleg önmaga lehet.

P: Fő problémám éppen az, ami alapvetően mégis jó is lenne a könyvben, hogy túl sok a vallást bemutató rész. Pedig ez nagyon fontos, az amish világ, az amish közösség sokunk számára ismeretlen terep, és pont ezért örültem annyira, hogy itt jobban megismerem. De a bemutatás mellett szinte háttérbe szorult a történet, ami ugyanilyen fontos lenne. Jó volt az alapgondolat, szerettem volna, ha több oldalt kap és több érdekes jelenetet születik. Legjobban azok a részek tetszettek, ahol Samuel és Gregory egymásnak feszül. Elég negatív vagyok, pedig azért voltak jó dolgok benne, csak sajnos visszagondolva jobban megmaradtak ezek a jóknál.

„Már rájöttem, bárhova is megyek, idegen marad az egész világ.”

Az említett „kívülálló” Gregory. Saját nem túl vidám múltja ellenére, sikeres üzletemberré vált, akinek következő projektje az amish piaccal érintett. Hogyan ismerkedik meg ő a közösséggel?
I: Gregory nem hagyott bennem mély nyomott. Egy nagyvilági férfi, aki tudatában van vonzerejének. Pont egy fiatal amish lány lesz, aki felforgatja teljesen az életét, bekúszik a gondolataiba, az érzelmeire is hatással lesz. Sokszor találkoztam már olvasásaim során azzal a bizonyos első pillanattal, amikor is szereplőink először találkoznak, fellobban köztük az a bizonyos szikra, ami mind a kettőjükben nyomott hagy. Eddig szeretem a hirtelen kialakuló
forrás
vonzalmat, de valahogy nekem Gregory
érzései túl hamar alakultak ki. Azért nem mondok le róla, mert látom benne, hogy akár még végső győztes is válhat belőle ha Dorothy szívéről van szó. 
P: Gregory elég semleges maradt. Kicsit idegen a hirtelen vonzalom, amit Dorothy iránt érez, de még az is lehet, hogy mellette tudnám jobban elképzelni a lányt. A családi háttere egyáltalán nem érintett meg. Vannak problémái, nem irigylem, de túl hamar megrepedezik a kemény álarc, amit mögé bújik. Egy találkozás után már megkérdőjelez magában mindent.

„Az ember mindig tudja, mi a helyes, csak néha nem arra visz a lába. Főképp az agya!”

Akad még egy főszereplőnk, Samuel személyében, aki maga is amish férfi, csak kicsit más a megszokottól. Mondhatni kívülállóként él, mi könnyen megszerettük? 
I: Samuel vegyes érzéseket csalt elő belőlem, egyszerre tudtam kedvelni, de olykor gyűlöltem is őt. Tetteivel nem tudtam mindig egyet érteni, a fekete bárány szerepe tökéletesen illik hozzá. Két világ között őrlődik, védelmezi a családját, de a nagyvilági élet is igazán csábító számára. Múltja nem makulátlan, cipeli is ez miatt a terheit. Sokszor idegesített az arroganciája. Van ebben a férfiban valami lenyűgöző, ami vonz, de közben félelmet is keltett
Samuel (forrás)
bennem. Azért nem mondok le róla, remélem következő részekben még közelebbről is megismerhetem.
 
P: Furcsa ezt mondani, de még Samuel volt a legszimpatikusabb, a rosszfiúk szoktak megfogni a könyvekben. Pedig számos döntése volt, amivel nem tudok egyetérteni, sőt elítélem és nagyon feszegette a határokat. Könnyen változhat még róla a véleményem, jelenleg mégis inkább neki szurkolok. Az ő részei, legalábbis a legtöbb része jelentett egy kis fénysugarat a történetben. Nagyon más a külső megítélés róla, mint amit elrejt a többiek elől. Persze nem egy szent még így se, de nagyon megfogott, hogy mit miért csinál.

„Nem csupán az életünk jelene tesz minket boldoggá, hanem az agyunk rejtekén megbújó képek, emlékek.”

Kedvenc jelenetem:
I: Amikor beragadtak Gregory-ék a sárba. 
P: Érdekes volt, amikor Gregory a vihar miatt egy amish családhoz kénytelen bekéredzkedni.
Kedvenc szereplőm: 
I: Még nem tenném le a voksom igazán senki mellé. 
P: Samuel
Kinek ajánlom:
I: Borsa rajongóknak kötelező. Akik szeretnének megismerkedni az amish kultúrával, mert Borsa tényleg sok mindent megoszt olvasóival.
Hasonló könyv:
P: Nem olvastam még igazán hasonló témájú könyvet, de nem meglepő módon Borsa más könyveire mindenképp hasonlít, hiszen az írói stílus felismerhető itt is. 
Értékelésem: 
I: Igazán tetszett, de még várakozó üzemmódban vagyok így most 4 csikót adok neki. 
P: Ez nálam csak 3,5 pohár tejet érdemel.

Érdekesség: Kerestünk még amish regényeket nektek. :)

Író: Jodi Picoult
Cím: Egyszerű igazság
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 482 oldal
Fülszöveg: 
Egy ​békés Pennsylvania állambeli amis kisvárosban halott csecsemőre bukkannak egy elhagyatott istállóban. A rendőrségi nyomozás során egyéb szörnyű titkokra is fény derül, és a közösség élete pillanatok alatt pokollá változik. A bizonyítékok a tizennyolc éves és hajadon Katie Fisher ellen szólnak, aki látszólag titokban szülte meg gyermekét, majd megölte az ártatlant. A nagyvárosi életből kiábrándult Ellie Hathaway ügyvéd elvállalja Katie védelmét, megpróbál utat találni az idegen kisváros lakóinak szívéhez, miközben nem is sejti, hogy olyan területre téved, ahol semmi sem az, aminek látszik, ahol nem csak egy igazság létezik, és ahol a bűnhődés és a feloldozás nem az ítélőszék kezében van. Ellie egyre jobban belegabalyodik a szövevényes ügy hálójába, miközben saját félelmeivel is szembe kell néznie, mikor egy férfi tűnik fel a múltból, rég eltemetett érzéseket, vágyat és szenvedést hozva magával…
Az Egyszerű igazság torokszorító lélektani dráma és rejtélyekben gazdag krimi egyben, Picoult eddigi legjobbja.


Író: Linda Castillo
Cím: Néma eskü
Sorozat: Kate Burkholder 1.
Kiadó: Generall Press
Kiadás éve: 2010.
Terjedelem: 342 oldal
Fülszöveg: 
Az ​ohiói kisváros, Painters Mill lakosai évszázadok óta békében élnek az amish közösséggel. Tizenhat évvel ezelőtt azonban brutális gyilkosságok sorozata rázta meg a helyieket: az elkövető fiatal amish lányok közül szedte áldozatait. Az öldöklés amilyen megmagyarázhatatlanul indult, olyan váratlanul véget is ért. Az erőszak azonban kitörölhetetlen nyomot hagyott mindenki lelkében. Kate Burkholder, egy amish kamaszlány túlélte ugyan a gyilkos támadását, ám az eset megrázó felismerést hozott számára: el kell hagynia a közösséget. Majdnem két évtizeddel később Kate-et Painters Mill lakói felkérik, hogy térjen vissza a városba rendőrfőnökként. Időközben szerzett nagyvárosi tapasztalata és amish gyökerei miatt ő lenne a tökéletes jelölt a feladatra. Kate biztos abban, hogy feldolgozta múltjának tragikus eseményeit egészen addig, amíg fel nem bukkan az első holttest egy hófödte mezőn. A nyomozónő megesküszik, hogy elfogja a gyilkost, mielőtt az újra lecsaphatna. Ehhez azonban nem csupán a családját és közösségük értékeit kell elárulnia, hanem fel kell fednie egy olyan sötét titkot, amelyet tizenhat évvel ezelőtt mélyen eltemetett.

Író: Susan Wiggs
Cím: Köztünk marad
Kiadó: Vinton
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 432 oldal
Fülszöveg: 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Caleb ​ Stoltz csapdába esett két világ között. Bár tudásszomja, kíváncsisága arra ösztökéli, hogy fordítson hátat a gyökereinek, haldokló bátyjának tett ígérete – mely szerint amish hitben neveli fel elárvult unokahúgát és unokaöccsét – Middle Grove-hoz köti, ahol az élet középpontjában a család, a gazdálkodás és a hit áll.
Aztán szörnyű szerencsétlenség történik, és Caleb egyik pillanatról a másikra a csúcstechnológiájú orvostudomány és a modern, rohanó lét ijesztő világában találja magát.
Dr. Reese Powell arra készül, hogy csatlakozzon gazdag, sikeres orvos szülei praxisához, és lépésről lépésre, elszántan halad célja felé. Hajtja a vágy, hogy megfeleljen édesapja és édesanyja elvárásainak. Amikor azonban egy baleset következményeként belép az életébe Caleb Stoltz, olyan helyzettel kénytelen szembenézni, amely elbizonytalanítja, és végül rábírja, hogy megkérdőjelezze a tervei helyességét.
A Köztünk marad megható, felejthetetlen, bonyolult történet szerelemről és veszteségről, családról és barátságról, valamint az előttünk tornyosuló, legyőzésre váró akadályokról…


Író: Danielle Steel
Cím: Az idők végezetéig
Kiadó: Maecenas
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 328 oldal
Fülszöveg: 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Bill ​jogászként dolgozik apja patinás New York-i ügyvédi irodájában, de igazi elhivatottságot a lelkészi pálya iránt érez. Ahhoz azonban, hogy szembe merjen szállni rideg családja hagyományaival, szüksége van rajongott felesége bátorítására. Jenny kislány kora óta a divat szerelmese, mára elismert sztájliszt, aki szívvel-lélekkel hivatásának él, mégis kész maga mögött hagyni a New York-i divatbemutatók nyüzsgését, egész addigi életét, hogy kövesse férjét a távoli Wyomingba.
Robert már egy ideje lázasan keresi azt a regényt, amellyel könyvkiadója a bestsellerlisták élére kerülhetne, amikor a visszaküldendő kéziratok kupacában néhány gyöngybetűkkel teleírt jegyzetfüzetre bukkan. Szerzőjük Lillibet, a fiatal amis nő, aki napjainkban is szakasztott úgy él családja gazdaságában, mint elei a tizenhetedik században. Ám esténként titkon, gyertyafénynél papírra vet egy történetet, és a kéziratot egy köténybe csavarva eljuttatja Robert kiadójához. A férfi beleszeret a különös regény érzékeny lelkű írójába, a lány pedig a kiközösítést is vállalja a férfiért, álmai megvalósulásáért.
Danielle Steel regénye a két fiatal pár végzetesen összefonódó sorsának története, igaz mese az örök szerelemről…


Író: Laura V. Hilton
Cím: Firestorm
Sorozat: The Amish of Mackinac County 1.
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 240 oldal
Fülszöveg:  
Amikor Bridget Behr és a családja elvándorol az Ohio-i nyüzsgő amish közösségből az elszigetelt Michigan-i Upper Peninsula-ba, csúnya meglepetéssel találkoznak: a ház, amit látatlanul vásároltak, kész roncs. Míg a apja és bátyja munkát keres a környéken, a család kénytelen sátorban élni, amíg a ház és az istálló újjáépül. Bridget nem tudja lerázni a bűntudatot, hogy az ő hibája a költözés – és túlságosan fél megbízni bárkiben, különösen a túl barátságos szomszéd férfiban.
Gabriell Lapp kényszerből nevezi otthonát annak, de alig várja, hogy visszatérjen a napfényes, meleg Floridába. De amikor Bridget családja a heves vihar idején menedéket kér, úgy érzi felelősséggel tartozik értük – különösen a sötét zöld szemű lányért.
Ahogy végül Bridget barátságra, új életre és talán szerelemre is lel, egy pusztító erdőtűz teszi tönkre a környéket, megsemmisítve a földet és a Behr család álmát. Most Bridget és a családja dönteni kényszerül: maguk mögött hagyják a hamvakat és egy másik Amish közösségben kezdik újra? Vagy harcolnak a jövőért, amit reméltek Mackinac Country-ban találnak meg?

Író: Beverly Lewis
Cím: The Covenant
Sorozat: Abrams's Daughters 1.
Kiadás éve: 2002.
Terjedelem: 320 oldal
Fülszöveg:  
A Gobbler’s Knob közösséget sokévi titoktartás köti össze, mélyebben, mint a mostani lakosok, és a földet művelők tudják, akik alig érintkeznek egymással. Ezért amikor Sadie, elcsábít egy sötét hajú angol fiú, Sadie húga, Leah szenved nővére ártatlanságának elvesztése miatt. És mi lesz Leah kedvesével, Jonas Mas-tal, akit a püspök parancsára Ohio-ba küldenek? Egy érthetetlen egyeség miatt, Leah álmai kicsúsznak az irányítása alól, még akkor is, ha kétségbeesetten ragaszkodik Isten ígéreteihez.
Író: Serena B. Miller
Cím: An Uncommon Grace
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 352 oldal
Fülszöveg:  
A korábban Afganisztánban is dolgozó katonai nővér, Grace Connor, reméli az Ohio-i vidéki gazdaságba való költözés, segít felépülni a háborús sebekből.
Levi Troyer megcáfolja pacifista hitét, amikor rájön, apját mostoha apját meggyilkolták és az anyját egy ismeretlen támadó sebesítette meg. Levi és Grace akkor találkozik, amikor a nő érkezik megmenteni az anyja életét. Mély vonzalom alakul ki – annak ellenére, hogy a kapcsolat szigorúan tiltott.
Levi a legkonzervatívabb és legelszigeteltebb Amish szektához tartozik – a Swartzentruber Amishok közé. Még a Grace-szel való találkozása előtt, Levi kezdte megkérdőjelezni a hitét. Fontolja a távozást, de tudja, ezzel örökre megtiltanák, hogy találkozzon anyjával és húgaival – akinek szüksége van rá a túléléshez. Őrlődik Grace iránti szerelme és a családja iránti felelősség között.
Grace úgy gondolja, elhagyja szeretett farmját és újra szolgálatra jelentkezik, minthogy a szeretett férfi mellett éljen, aki nem lehet az övé. Levi-nek szembe kell néznie a Bann-nal, ha Grace-t követi. És még a gyilkost se kapták el. Amikor a hűséget megkérdőjelezik, tud a szerelem és az igazság győzedelmeskedni?

Író: Holly Newcastle
Cím: Thrown to the Wolves
Sorozat: The Faith in Peril Trilogy 1.
Kiadás éve: 2014.
Terjedelem: 188 oldal
Fülszöveg:  
A Glick gyerekek koraérettek és szertelenek, szivárványt és pillangókat üldöznek és boldogan élnek a Lancaster megyei farmjukon, Pennsylvaniában. De amikor az ötéves Jacob Glick az erdőbe vándorol, a nővérei, Rebekah és Anna kötelesek visszahozni őt. A testvérek hamar túl mélyre jutnak, és ahogy a sötétség nő, elvesznek.
Rebekah a legidősebb, tizennyolc éves és kész férjhez menni, bár a férfi, akit kiszemelt, másnak udvarol. Bosszúságára csak Daniel Stoltzfus kérte meg, de egy múltbeli baleset miatt kénytelen elutasítani. Soha, semmilyen körülmények között nem fogadja Daniel udvarlását.
Eltévedve az erdőben és a túlélésért küzdve, a Glick gyerekek kénytelenek élelmet és menedéket keresni. Rebekah és Anna nem csak mentális és fizikai próbatételnek van kitéve, hanem a hitüket is megkérdőjelezik, ahogy a tűréshatár felé közelednek. Veszély leselkedik, követve őket, és amikor farkasok támadják meg őket, csak a gyors észjárás és a szerencse mentheti meg őket, de a megpróbáltatás még messze nem ért véget.
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése