2019. 04. 06.

Jennifer Ashley: Gyilkosság ​a cselédfertályban (Mrs. Holloway nyomoz 1.)

Író: Jennifer Ashley
Cím: Gyilkosság ​a cselédfertályban
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 1.
Kiadó: Kossuth kiadó
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 384 oldal
Fülszöveg:
 
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
A ​történet 1881-ben, Londonban játszódik. A Mayfair negyed egyik úri házába, Lord és Lady Rankin háztartásába új szakácsnő érkezik Kat Holloway személyében. A fiatal alkalmazott korábbi életútja meglehetősen rögös: van egy tízéves, törvénytelen kislánya, akit nevelőszülőkhöz adott, és hetente kétszer látogatja. Ráadásul nőként nem könnyű a férfiak uralta világban megőriznie a tisztességét, s egy molesztálójával szembeszállva halásos balesetet is okozott. Ebből a helyzetből mentette ki egy felettébb jóképű, de meglehetősen kiismerhetetlen férfiú, Daniel McAdam.
Kat a munkába állása másnapján, a kamrában az ír származású, 17 éves konyhalány, Sinead holttestébe botlik. Kat azonnal értesíti Danielt, s ettől fogva kalandos és veszedelmes nyomozásba fognak.
A szereplők színes gárdáját erősíti Mr. Davis, a főkomornyik és Mrs. Bowen, a házvezetőnő, s a szerző remek miniportrékat rajzol a fel-felvillanó kisebb figurákról is.
A történetet számtalan konyhai jelenet és piaci bevásárlás fűszerezi, és bepillantást nyerünk a londoni elit és cselédvilág hétköznapjaiba is. A cselekmény színtere a Csengetett Mylord? miliőjét idézi, de a nyomozás Agatha Christie krimijeire emlékeztet.

"A szakácsnők napja korán indult, így másnap már jóval napkelte előtt fölkeltem, és lent voltam a konyhában." 

Jennifer Ashley neve már nem ismeretlen előttem, a Mackenzie fivérek sorozatát nagyon megkedveltem. Titkokkal és szenvedéllyel teli történeteket ismerhettem meg az eddigi részek során. Az Írónő ért ahhoz, hogy a pikánsabb részeket kombinálja például egy rejtély felderítésével, vagy második esélyt ad régi szereplői számára. Amikor megláttam, hogy a kiadó újabb sorozatot hozz el tőle nagyon megörültem.
forrás
Régebben is szerettem a nyomozós történeteket, nem csak könyv formában, de a filmvásznon sem vetettem meg. Böszörményi Gyula Ambrózy báró eseteinek köszönhetően, pedig még nagyobb kedvelője lettem ennek a műfajnak. Nagy reményekkel álltam neki az olvasásának, reméltem a lelkemben maradt űrt kitölti, újabb remek élményekkel gazdagodom majd. Ám sajnos a várt hatás nem következett be, vegyes érzésekkel jutottam el a könyv utolsó oldalára, picit becsapva érzem magam. Teljesen másra számítottam, mint amit kaptam. Úgy gondoltam legalább lesz olyan jó, mint a Mackenzie fivérek, mert ott tényleg megmutatta az Írónő, hogy megy neki a szálak csavarása, de itt sajnos nem éreztem ezt. Ott az érzelmekre nagy hangsúlyt fektetett Jennifer, a pikáns részekből sem volt hiány. Kat történetében nem ez kapja a főszerepet, van egy férfi, aki iránt többet érez, de pár csóknál, néhány múltban történt utalásnál sajnos nem kapunk belőlük többet. Itt megint az Ambrózy sorozatot hoznám fel példának, ott se kapott óriási főszerepet a szerelemi szál, mégis volt miért aggódni, a kis gesztusok sokkal jobban estek ott a lelkemnek, mert ott tényleg a szereplők, a nyomozás, Gyula bátyó vitte a hátán a történetet, így remekül működött az egész. Úgy gondolom az
Kat (forrás)
Írónő is szeretett volna megpróbálkozni azzal, hogy inkább a nyomozásra teszi a hangsúlyt, de még így is zavart éreztem az erőtérben. 

A fülszövege elénk tárja a lényeget. Kat egy nem mindennapi szakácsnő, akinek a múltja nem patyolat tiszta. Egy kedves nő, akinek a keze alatt csodálatos ételek készülnek, ez mellett még a nyomozáshoz is van tehetsége. Az új háznál, ahova került rögtön bele is csöppen egy gyilkosságba. Szakácsnőnk pedig nyitva tartja a szemét, és a fület. Segítségére siet egy titokzatos férfi Daniel is, akivel közös múltjuk van. Hősnőnk belecsöppen egy sokkal bonyolultabb ügybe, mint azt elsőre gondolta volna. Ezen az úton kísértem én végig. Tetszett, hogy az elején mindjárt szembetaláltam magam egy gyilkossággal, amelynek felderítéshez mélyebbre kellett ásni, mint elsőre gondoltam volna. Kat szakmájának köszönhetően betekintést kaptam az akkori világ étkezési szokásaiba. Az ételek előkészítésétől kezdve egészen a tálalásig végigkövethettem a folyamatot. Az akkori társadalmi helyzetek is jól bemutatta. 

" Egy nap mindent elmondok."

Számomra a legérdekesebb karakter Daniel lett, a titokzatos férfi, aki mindig Kat segítségére siet, amikor csak kell. Nagyon kíváncsi vagyok miket is rejteget a múltjáról, az biztos, hogy nem egy unalmas figura. Sok minden nem derül ki róla, pont ez motivált abban, hogy a végére érjek a könyvnek, hátha valami újabb kis információ morzsát kaphatok a személyével kapcsolatban. Kat és Daniel kapcsolata nem most kezdődött, mint megtudtam van egy előzmény novella is, ahol pont a megismerkedésük történetét ismerhetjük meg. A fülszöveg
Daniel (forrás)
említi is az esetet, sajnálom, hogy nem azt olvashattam először, mert így kicsit homályos a kép, ami előttem van. Az biztos, hogy fontosak egymás számára, ám a múltban Kat égette már meg magát az érzelmei miatt, mivel nem csitri már van tartása, így nem dobja rögtön oda magát. Szerettem a kis csipkelődésüket, de romantikus lelkem ennél többre vágyott volna. Nem kell rögtön letépni egymás ruháját, de valami kis plusz hiányzott nekem ebből a receptből. 


A nyomozás érdekes dolgokat tár fel, nem csak a gyilkosság kapcsán, a többi szereplő életéről is tudtam meg pár érdekességet, de még ez se tudott teljes mértékben lekötni sajnos. Valami hiányzott belőle, ami miatt tényleg azt tudnám rá mondani, hogy egy izgalmas kis bűntényben volt részem, milyen jól megoldották a főszereplők ezt az esetet, emelem a kalapom előttük. Kíváncsi leszek, ezek után milyen ügyekbe fog még belecsöppenni Kat, de most úgy érzem nem elsődleges számomra ennek a megismerése.
Összességében nem rossz, voltak egyes elemei amik kifejezetten tetszek, de sajnos nem is vált kiemelkedővé a maga műfajában szerintem. 

"Maga lesz a vesztem, Kat Holloway!"

Kedvenc jelenetem: Kate rájön a gyilkos kilétére.
Kedvenc szereplőm: Daniel
Kinek ajánlom: Bajban vagyok az ajánlással. Talán azoknak ajánlom akik szeretnék megismerni az akkori London társadalmi világát, szeretik ha egy kis bűntény, és nyomozás is helyet kap egy ilyen történetben.
Értékelésem: Sajnos nem azt kaptam amit vártam, így most tőlem 3,5 kenyeret kap.

Érdekesség: A sorozat eddig megjelent részeinek fülszövegét hoztam el. Van két könyv amelyben helyet kapott 0,5 rész, azoknak is lefordítottuk a fülszövegét.


Író:  
Cím: Murder Most Historical
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 0,5
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 250 oldal
Fülszöveg: 
 
Három történelmi rejtély terjed 15. Lajos udvarától egészen a Viktoriánus korabeli Londonig. Találkozz Émilie d'Armand-dal, a fiatal nővel, aki tanúja a korrupciónak és a gyilkosságnak a izenhetedig század Franciaországában. (The Bishop's Lady), és Katherine Holloway-yal, a gazdagok keresett angol szakácsával, aki maga is gyilkossági ügybe keveredik, segítségére egyedül a rejtélyes Daniel McAdam lesz, aki több a látszatnál (A Soupçon of Poison). Végül, fedezze fel a régenskori London sötétebb oldalát egy olyan katona szemén keresztül, akinek a családja elvesztette a becsületét (A Matter of Honor).

Író:  
Cím: Past Crimes: A Compendium of Historical Mysteries
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 0,5
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 372 oldal
Fülszöveg: 

Lépj a múltba három történelmi rejtélyen keresztül a Római Birodalomtól a Viktoriánuskori Londonig.  

A Soupçon of Poison
(Kat Holloway Victorian Mysteries) 

Kat Holloway, a gazdagok keresett szakácsa a Viktoriánus kori Londonban, gyilkossági ügybe keveredik és tisztáznia kell a nevét. Csupán a rejtélyes Daniel McAdam, aki több, mint elsőre látszik, tud segítségére lenni.  

Blood Debts
(Leonidas the Gladiator Mysteries) 

Leonidas, a szabadúszó, a valaha volt legnépszerűbb gladiátor Rómában és a játékok győztese, most kénytelen az életéért küzdeni az arénán kívül. Egy férfit, aki kölcsönzött neki pénzt, meggyilkolták, és Leonidas a fő gyanúsított. Cassia-val, egy görög tudós lányával, akit rabszolgának adtak, Leonidas harcol az igazságért a Római Birodalomban. 

The Necklace Affair
(Captain Lacey Regency Mysteries) 

Lacey kapitány vállalja, hogy segíti a társadalom vezetőjét felgöngyölíteni elveszett nyakláncának ügyét, és tisztázni a szobalányát, akit tolvajlással gyanúsítanak. Lacey hamar botrányba keveredik és múltbeli titkai is kiderülnek, kénytelen versenyeznie az alvilági bűnözővel, James Denis-szel a nyaklánc visszaszerzéséért.

Író: Jennifer Ashley
Cím: A Soupçon of Poison
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 0,5
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 127 oldal
Fülszöveg: 

London, 1880. Kat Holloway a nagyon gazdagok keresett szakácsa, egy gyilkosság gyanúsítottjaként, amikor megvádolják munkáltatója, Sir Lionel Leigh-Bradbury megmérgezésével. Egyetlen segítséget a rejtélyes Daniel McAdam jelenti, a jóképű mindenki számára jól ismert férfi, aki mindig épp jó helyen van. Kat és Daniel kivizsgálják a bűncselekményt, de Daniel hátterének rejtélye ugyanolyan nehéz és veszélyes lehet, mint a a gyilkosság. 

Író: Jennifer Ashley
Cím: Scandal Above Stairs
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 2.
Kiadás éve: 2018.
Terjedelem: 309 oldal
Fülszöveg: 

Felbecsülhetetlen értékű műtárgy tűnt el egy gazdag baronett otthonából, és a feleség a gyanúsított.  Amikor Kat munkaadója a segítségét kéri, hogy tisztázza barátja nevét, Kat lecseréli a konyhát Mayfair leggazdagabb családjának otthonára. 
Hamarosan újabb antikvitások tűnnek el nem csak az extravagáns háztartásból, hanem a British Múzeumból is. Ahogy egyre több lopás történik, Kat barátját, Daniel McAdam-et hívja, aki maga is kereskedett már lopott árukkal a Strand zálogházban. Amikor egy férfit meggyilkolnak a boltban, Kat-nek minden ravaszságát be kell vetnie, hogy leleplezze a tolvajt és az igazságot is.

Író: Jennifer Ashley
Cím: Death in Kew Gardens
Sorozat: Mrs. Holloway nyomoz 3.
Kiadás éve: 2019.
Terjedelem: 320 oldal
Fülszöveg: 

Kat Holloway a lépcsőfordulóból előlépve egyenesen nemzetközi intrikák sűrűjében találja magát, ahol gyilkosságok és lopott kincsek bukkannak fel szerte Londonban.
Egy véletlenszerű kedves cselekedetért cserébe  a tudós Li Bai Chang egy különleges és ritka ajándékkal lepi meg Kat Holloway-t - egy doboz teával. Kat nem is gondol többet a szokatlan látogatójára, egészen két nappal későbbig, amikor a konyhában robban a hír, miszerint a szomszédos Lady Cynthia-t meggyilkolták. 
A Londonban "Old China Hand" néven ismert áldozat szakértője a kínai nyelvnek, közvetítőként dolgozott a kormánynak is. De Sir Jacob viszonyai nem olyanok, mint amilyennek látszanak, és amikor a hatóságok Mr. Li-t vádolják, Kat és Daniel halálos titkok világában találja magát a lenyűgöző Mayfair-i otthonokban és a gyönyörű Kew Gardens-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése